Savjet oko kupnje rama

poruka: 10
|
čitano: 4.448
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Savjet oko kupnje rama

imam laptop compaq 615 i želio bi svoju pločicu od 2gb zamijenit za neku od 4

ovakvu poruku daje everest:

DIMM3: Micron 16HTF25664HY-800G1 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (6-6-6-18 @ 400 MHz)  (5-5-5-15 @ 333 MHz)  (4-4-4-12 @ 266 MHz)

sad da vas pitam, na što trebam paziti kad budem kupovao novi ram? jel može tko biti od pomoći? :) 

Zivot je ono sto nam se dogadja dok smo zauzeti planiranjem!...j.lennon
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Savjet oko kupnje rama

Uglavnom na to da li je kompatibilno s tvojim laptopom u vidu da li je DDR2 ili DDR3. Sve ostalo BIOS po potrebi prilagodi.

Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Savjet oko kupnje rama

-prvo nauči kako se RAM označava, da bi znao što trebaš tražiti (i zbog cijene).

-imaš DDR2-800MHz, druga oznaka je PC2-6400 (ista stvar, samo je umjesto DDR=PC i umjesto MHz=Bandwitht.), za notebook je u pravilu SODIMM, ali postoje i nneki modeli s 'velikim-običnim' DIMMom (kao za desktop).

- neke MBO ne podržavaju sve brzine, pa tako npr možda na tvojoj ploči nebi radio 555MHz ili 1066, pošto već imaš jedan keks od 2GB i pošto je za DDR2 teže pronači veći (npr 4GB), pa još tomu dodaj da je to za notebook, tj SODIMM (mini modul)... zapravo tad trebaš kupiti samo +2GB-DDR2-800 (ili PC2-6400) SODIMM i imaš 4GB u dual chanel modu.

Ovisno kolika je max količina RAMa za tvoj notebook (mislim 4GB) tad ti ništa ne znači postavljanje jednog 'keksa' (osim mogućnosti da nebi radio) jer slobodno mjesto se nebi moglo iskoristiti (to nema veze s OSom, 64bit itd.) Ako je max npr 8GB onda možeš razmišljati o tome, ali ako ne planiraš uskoro ići na 8GB tad je stvarno sporedno (jer sve zastarjeva, stare komponente su skuplje.. od novih)

-btw, pazi DDR3 je noviji tip rama (voltaža!), nije za tvoju MBO-chipset. Ali je dvostruko jeftiniji i ima većih modula. Tek kao info da ne gledaš pogrešne stvari.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.3.2012 22:32 (ihush).
15 godina
neaktivan

hvala vam na savjetima...

htio bi pitat gdje mogu provjerit koje brzine podržava moja matična?

i rado bi ja uzeo još jedan keks od 2gb pa nek rade zajedno ali prilično sam siguran da moj laptop ima samo jedan slot za memoriju....kako se i to može provjerit? :)

16 godina
neaktivan
Savjet oko kupnje rama

...zašto mijenjati, pokušaj nabaviti još jednu istu, imat ćeš 4 gb i dual channel...btw ne vjerujem

da imaš samo jedan dram utor...{#}

...kaos...
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.3.2012 9:43 (Jurra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-sve teh. podatke traži na str. proizvođača, vjerojatno imaš i CD.. user-manual, hardware specification.. tako češ i vidjeti koliko mjesta imaš. 90% notebooka ima dva utora, ponekad je prvi ispot tipkovnice (teško dostupan) dok je drugi ili oba s doljnje strane (lako dostupan).

-brzina RAMa kao i veličinu (gustoću) modula se za notebookove ne može tvrditi samo prema chipsetu, većinom rade sve kombinacije, ali ovisi o konkretnom modelu, pa je 'pametnije' uzeti jednako (već postojećem)mada bi brži RAM 800 morao raditi. U pravilu trgovac može besplatno ugraditi kupljen RAM. Pitaj ih i rješio si sve brige...

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2012 9:49 (ihush).
15 godina
neaktivan
Savjet oko kupnje rama

evo ljudi pronašao sam ovo:

http://bizsupport1.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual/c01765763/c01765763.pdf

i ovdje piše, ako sam dobro shvatio da ima samo jedan slot za memoriju..znači nema šanse za 2+2 kao što sam i pretpostavio...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
superjasko kaže...

evo ljudi pronašao sam ovo:

http://bizsupport1.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual/c01765763/c01765763.pdf

i ovdje piše, ako sam dobro shvatio da ima samo jedan slot za memoriju..znači nema šanse za 2+2 kao što sam i pretpostavio...

- pogrešno. str.3.b)  slika vidi dva modula, moduli su jedan iznad drugog. (stepeničasto)

- otvori poklopac i provjeri. Utilsom CPU-Z možeš također provjeriti ali ponekad prijavljuje nepostojeće utore (koje mu prijavljuje chipset)..

-konkretnije, user.Man, str 9.2x-module slots, 800-667 MHz, do 8GB (2x4).. ili nastavak str.10. max 4GB 667MHz.. ovisno o verziji (chipsetu).

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2012 10:04 (ihush).
15 godina
neaktivan

hvala ihush na ovome puno, danas sam i otvorio poklopac i stvarno, dva utora na moje oduševljenje :D

recite mi sad, da sažmemo, kakav oglas za kupnju rama mogu objavit?

da li mogu tražiti: ddr2 sodimm, 2gb...jel trebam napisat još nešto? 

16 godina

-to je u pravilu dovoljno, može i puna oznaka (MHz ili propustnost), s napomenom 'za notebook' (sodim).

-samo je pitanje dali se u oglasniku nađe nešto isplativo (jer često se traži više nego je cijena u trgovini, u pravilu polovica cijene je OK.)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice