Pozdrav ekipa..
Pošto nisam baš previše u toj temi, molio bih savijet za "slaganje" svojeg osobnog clouda.
E sad, zanima me neki disk station u kojeg idu tipa 2 HDD-a, i u kojeg mogu pristupit mobitelom neovisno gdje sam, ili kad sam kod kuce na stolnom pc-u da bezicno prebacim podatke na njega.
Zanimao bi me disk station koji podržava (ako se ne varam da se zove) "RAID", da npr stavim u disk station 2 HDD-a, i kad prebacivam na jedan da se radi kopija istih podataka na drugi, ako jedan stane sa radom, da ne ostanem bez podataka.
Imam google disk, i s njim je kako se kaze ni brige ni pameti, ali 2tb memorije je skoro 11 eura/mjesecno, ovako dam par sto eura, kupim i imam.
Također može savijet za HDD, od recimo 4 TB, jer imam Dji osmo akcisku kameru i dron sa kojima snimam dosta, a jedna minuta snimke je cca 1gb.
Disk station bi prvenstveno služio sa slike/videe, i tu i tamo koja pdf datoteka.
Što se tice brzine interneta, net mi nije baš neka sreca, koristim A1 homebox i brzine su 40/15, nekad više nekad manje dosta varira, u planu je za kakvih godinu dana kada mi istekne ugovor uzet starlink tako da onda nece biti brzina problem.
Hvala.
Diskstation
- poruka: 5
- |
- čitano: 794
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
to što ti zoveš diskstation je zapravo NAS......
imaš gotovih riješenja (npr. Synology) koja variraju brojem diskova i mogućnostima i naravno cijenom...... a možeš uz malo truda nešto slično i sam složiti za osjetno manje novaca......
pretraži malo teme u kojima se priča o NAS-ovima......
Obzirom na način na koji si postavio pitanje pretpostavljam da bi želio rješenje koje zahtjeva što manje vremena i energije za postavljanje.
Stoga bih ti preporučio da tražiš "home" kategoriju poznatijih NAS proizvođača. Oni točno rade ono što tebi treba. I pritom ne moraš biti IT mrežni ekspert.
Npr. Synology kojeg je naveo kolega ima takvu kategoriju, tražiš 2 bay modele (u koje stanu 2 hard diska).
Znači npr. DS224, DS223...
Za hardove tražiš one koji su za NAS optimizirani, npr. od WD-a je to "Red" serija.
Pozz
P.S. ako ćeš tražiti rabljene budi oprezan da ne uzmeš 10g stari model najniže razine jer nije toliko brz koliko bi očekivao...radi on ali nije spektakularno.
-nikako polovne, neovisno o ispravnosti.. jer uz uređaj ide i licenca-juzer-cloud.. a to je ovom juzeru važno.
-nas, raid, svaki uređaj koji ima raid, ima više od jednog diska, 2-naviše, ovisno o tipu raid polja, 0-1,5-6.. redundancija-kapacitet-performanse.
-juzer želi mirror, tj misli da je to nešto kao backup. .. da, što se tiče rada, jedan crkne drugi nastavi jer je sadržaj dva diska identičan, mirroriran, raid-1.. no to nije backup, jer ako iz bilo kojeg razloga npr juzer slučajno pogrešno nešto obriše, tog nema, jer je stanje na oba diska istovremeno-jednako-identično.. kao i u slučaju malwarea-crypta itd.. backup je zaseban backup-copy, koji je fizički odvojen, siguran, koji ne ovisi o sreći ili greški juzera, slučajnosti.. tj ovisi opet što juzer želi, misli da želi i što ekši želi kad sve to prvo nauči da bi znao što želi ili kako izabrati.
-npr, juzer naivno želi bežično pristupiti mrežnom disku.. to se podrazumijeva, tj nas-kutija-uređaj može biti na žici, ne bežični, no mreža kojom upravlja router-modem ima i wlan i kroz taj wlan juzer pristupa svim žičanim uređajima spojenim na tu mrežu-router-switch.. tj nema nikakve potrebe da sam nas ima wlan, upravo suprotno, logičnije-jeftinije je da ga nema, ali može biti zgodno jer tad njegova pozicija ne ovisi o provučenoj žici ili ako posotji neki takav razlog.. uz mane, klasične wlanovske, moguće su smetnje, padovi brzine i sl. dok žica jednostavno radi.. no i žica sad postaje 'spora' tj normalna mreža je većinom na 1gbe, sad se širi na novijim računalima 2,5gbe.. a da bi radila moraju svi u lancu biti gbe kao switch.. a to tad opet ima cijenu-skuplje.. dok wlan već može više, pa u nekim situacijama wlan može biti brži, dok će zbog smetnji u pravilu žica biti bolja-brža i bez oscilacija u radu koje mogu stvarati probleme za shareanje..
-a cijena.. juzer misli da je cloud i par tb skup.. dok ne krene u kupnju skupljih naseva.. cijene od 200€ naviše, jer nas je ekšli minipc, cpu-ram-napajanje.. jedino nema recimo gpu-dodatnu, no i to rade, u klasi mediapayera itd. pa ako provjeri na novijim-skupljim će naći i recimo hdmi priključak.. jer mrežni server može biti za bilo što, tj mediaserver je ekšli podverzija fileservera.
-uz to spomenuto snimanje dronom i veličina snimke 1gb minuta.. što znači da dron-kamera nema pravi-jači hw, tj da ima tad bi koristila zahtevne kompresije kao h.264-265.. i file iste kvalitete bi bio 100x manji.. tj kad kamera-dron nema tu sirovu snagu, snima sirovi signal ili sa slabijim-starijim kompresijama koje su recimo desetina nove-jače.. za jednostavniju usporedbu, snimite nešto mobitelom i vidite veličinu snimke minute.. mobiteli imaju moderne-jake čipove, cpu-gpu, koji to mogu-rade, zato je danas na mobitelu lako npr gledati filmove, jer je sve postalo multimedija i za sve se koristi gpu kao za gaming, snaga-resursi + generacija čipa što je opet važno kod polovnog jer nekad te stvari jednostavno nisu postojale.. i zato tad netko prodaje ispravno-polovno jer će kupiti novo iz takovg razloga.
-i juzer misli da će tako uštedjeti.. pri tome ne krene u računicu, tj cijena nasa, cijena diskova-storagea.. i to barem 2-par.. + što ako ide na više, 3-4-5-6? i što ako poželi ostale fičere kao media server? .. misli da je cloud skup, dok ne izračuna sve i tad otkrije da pružatelji tih cloud usluga to naplaćuju upravo koliko mogu a da su juzeru isplativi, zanimljivi, jer bez njih juzer mora biti odgovarajuće osposobljen sam to napraviti kao vpn i pristup online.. odnosno, ako plaćanje ostalih sitnica koje već spadaju u režije, kao netflix ili gaming, tad storage pogotovo za važne stvari i u kontekstu backupa nije skup, tj ili želi sigurnost kao backup ili jeftino, ili mora imati znanje-resurse ili plaća itd.. nema i ovce i novce, pogotovo bez ukupnog znanja da to može sam i da to napravi kvalitetno, dostupno, upotrebljivo kako vidi na reklamama i kako pomisli da bi želio imati. ... tj juzer koji ima dovoljno nazovimo to pc znanja ili video-mreža-share-hw.. nešto kao systemac-admin, može sve to znati, napraviti, no on zna i što sve za to treba, cijenu.. i ponekad i takva osoba plaća cloud, jer želi slobodno vrijeme, bezbrižnost, jer ako mu je to posao hobistički želi razmišljati o npr pecanju, ne hoće li disk crknuti..
-može se sve, baš sve + duplo kad se zna, jer juzer koji ne zna čak ne može imati ni sve ideje-želje.. no to traži resurse, primarno znanje, dok googlanje teoretski može ali tad će projekt biti gotov za stoljeće s bezbroj promašaja jer se nađe svega i svaki recept je tad na ćoravo.. kao kemijska formula pri čemu juzer nije kemičar i ne zna što mućka.. gemišt ili bombu.
-da.. može se napraviti doma, jeftino, ja mogu jer imam toliko 'smeća' da mogu složiti nekoliko računala, nasova, bilo što, mrežu, backup.. desetci starih diskova stoje i mogu ih ubosti u nas-raid.. dobiti stotine terabajta i sve imati dostupno na klik, online, mobač.. bilo što.. i to relativno đabe, jer već sve to imam i stoji za moguću potrebu ili hobistički kad poželim.. no realno ne trebam osim da ja želim biti neki cloud-servis-host.. tj nije da ću doma napraviti neki server pa otići u japan i streamati filmiće-glazbu.. tj ako odem u japan, tad bi mi to moglo biti zanimljivo, ... no to traži prostor, struju a po ljeti i grije.. dok ne putujem u japan pa je besmisleno. Za pecanje? ako idem pecati, roštiljati, kupati, jesti, na svadbu, izlet, u kino, na thompsonov koncert.. tad ne trebam filmove-glazbu na svom home serveru.. smisao-svrha i kad bi što ekšli koristio i to za mene kao đabe, dok za juzera koji to nema vrlo skupo ili dobije smeće-igračke koje će crkavati svaki dan bez fičera koje je ekšli želio ili trebao da je za njih znao, dok će oslanjanje na raid-mirror umjesto backupa vrlo brzo vratiti juzera u realnost i ako su podatci važni tad odgovarajući-adekvatan backup neovisno o nasu-raidu mora imati.. tj nas-raid-računala.. su stvari za rad, u radu, dok je backup odvojeno, kopija koja stoji, ne u radu.
-homemade nas. .. npr od starog računala, kućište-napajanje.. mbo-cpu-ram.. i ovisno o gpu-integruša ili ništa, može i jača, može umjesto nas-servera biti nešto kao nekad popularna klasa htpc .. tj sad se to naziva media player a može služiti i za npr gaming, može umjesto monitora koristiti tv-ekran.. može biti u sobi-dometu bežičnih kontrolera miša-tipkovnice.. ili biti pravi server s remote pristupom ako želimo na server ne samo storage-shareove.. lako je složiti računalo od takvog viška dijelova i uštedjeti početnih parsto-više eura.. no tad kreće važniji dio, znanje.. tj ako juzer ima u rukama pc koji će služiti kao nas.. treba znanje, instalirati odgovarajući os, win-desktop-server-truenas ili što već.. no to mora znati i znati što-kako-zašto-čime.. + imati diskove, koji neovisno o cijeni nasa ili starog računala imaju cijenu-kapacitet kao i trajnost-kvarljivost pa ako postoje stari-odbačeni može sve biti ok, možda će trajati, možda neće.. možda će biti dovoljan kapacitet možda neće.. a to sve troši struju, tj prosječno računalo kao normalan pc troši recimo duplo u odnosu na miniračunalo kao nas.. tj posotje i miniračunala kao nuc i razlika što im je namjena kao računalo i manja su fizički od nasa jer nas naprosto ima mjesto za diskove dok nucevi nemaju tj to je razlika u fizičkim gabaritima teoeretski istih stvari, .. pa do tog da se promjenom s hdd-mehaničkih na ssd, pa nvme-m2.. sve fizički mijenja, smanjuje.. no traži novi port koji stara oprema nema.. dok su cijene recimo 1tb medija slične, za storage-veće i dalje su primarno hdd-ovi dok u neko skorije vrijeme i s više tb iznad 4 možemo očekivati pad cijena ssd-nvme, klasičnim murphijevim ritmom će to biti za 2-3 godine .. i tad postojeći hdd više neće ni po odnosu kapaciteta-cijene (centi po mb) biti konkurentan.
.. sve te cijene, kad se zboje, za početne modele i ovisno što se možda već ima za iskoristiti, recimo što s mjesečnim troškom struje za takav pc-nas? koji će recimo mjesečno trošiti cca 10€ struje? što tad s mjesečnim najmom clouda i cijenom? .. i to u računici da sve ostalo juzer ima, pri čemu to ima systemac-picijaš-guru.. juzer nema, tj ako i ima neko računalo i disk, nema znanja za posložiti i na kraju opet plaća neki cloud servis da bi to što želi mogao, npr banalno, plaćanje dyndns-a, plaćanje vpn-a.. sve to može ako zna sam no nešto plaća, nešto mora ili mora imati sve resurse i znanje + želju-volju da to i radi-održava, jer je sve na kraju posao ili slobodno vrijeme.
-npr diskovi se kvare, mada su trajni.. tj ako imamo jedan prosječan disk i prosječnu sreću (statistika).. tad će prosječno taj disk bez ikakvih problema preživjeti 10-20 god.. 90% diskova. .. no neće svi, neki crknu prvi dan korištenja ili do 2god unutar jamstva pa dobijemo novi.. ostali-većina koji crknu u tom periodu 0-10god recimo crkavaju linearno ili logaritamski više prema većem broju godina.. pa će recimo 5% crknuti u desetoj godini.
.. a to je vrlo slično igranju lota-jackpota i pojedine srećke-listića.. tj ako imamo jedan listić-kombinaciju, imamo karikirano 1% šanse.. ako imamo dva listića imamo 2% šanse, duplo.. ako imamo deset, imamo 10% šanse.. a to je već dovoljno velika pa postane i realna.. sad umjesto lota zamislite diskove i uređaje.. što ih je više u radu time veća šansa da će jedan od njih upravo sad ili kroz godinu crknuti, pogotovo kad gledamo staro-novo pri čemu sve mora jednom crknuti pa i savršen disk crkne mada ne mora biti kriv npr kod strujnog udara ili ako prgoori napajanje-matična, udar groma itd.. tj i bez tog da je sam disk jednom morao crknuti, ako nešto oko njega crkne možda ode i on posljedično pa sve do poplave-potresa .. i pitanje kakav backup zapravo juzer želi-treba, tj po raznim standardima se tad backup čuva u sefu, odvojeno, duplo, 50km udaljenosti itd.. kako bi se i takvi scenariji eliminirali.. i tad je cloud ekšli jeftin, no tad se pojavljuje pitanje sigurnosti-privatnosti, zaštite podataka od treće strane kao klasično hakresko-špijuniranje itd. tj vidimo da par puta godišnje padnu velike kompanije, aerodromi, zdravstvo, policija.. padnu oni, neće mali juzer-perica koji ne zna ništa o tome kako teoretski prevenirati? neće samo dok nije cilj-target.. tj kao riba u moru i ribarska mreža, nije ribar lovio tu malu ribicu, nego je bacio mrežu pa što izvuće.. tako malware traži po mreži-internetu i ceh plate male girice-juzeri. .. odnosno želi li stvarno juzer i mogućnost pristupa online, stalno, treba li to ekšli? tj ako si doma, u kući.. tad tebi ne treba online pristup kroz internet-mrežu.. nisi u japanu, na putu.. tj to treba tad kad nisi doma, a tad opet treba samo osoba kojoj je to posao, za hobi uzmeš usb diskić u džep i to je to.. pri tome ako nisi na putu, ako ti ne treba pravi server-host-internet 24/7/365.. tad besmisleno uređaji troše struju, kao i povećavanje entropijske šanse za kvarom svake sekunde rada, kao igranje lota, pri čemu 'neće mene' no ako igram tad ipak možda hoće.. neće ako ne igram.
-sama struja koju uključen uređaj kao računalo-nas troši kroz godinu rada je dovoljna stavka za kupnju bilo čega od tih dijelova ili plaćanja usluge.. a banalno-jednostavno ako juzer zna i ima resurse, može biti i isljučeno, tj kad nije doma, pogotovo na dužem putu.. ne mora ništa ni biti uključeno, raditi.. time npr diskovi imaju daleko veće šanse trajati i eliminira se kvar vanjskim uzrokom kao stuja-grmljavina pri ćemu će uvjek više ili jednako stradati uređaj u radu, isključen samo manje ili ništa. ... a sve što tad juzer treba je imati mobitel-internet-liniju i znanje :) .. može se upaliti računalo ili bilo koji uređaj te klase koji podržava wol, mrežno paljenje.. naravno mora biti podešeno-omogućeno + postavljeno na kućnoj mrežnoj opremi tj routeru-modemu, otvoren port i fwd koji će to prosljediti tom računalu-uređaju.. i tad kad zatreba, upali se, obavi što želi-treba, isključi.. ne troši nepotrebno struju, smanjuje statističke šanse za kvar-crkavanje, no traži znanje kako to sve juzer može složiti ili će opet plaćati neki od servisa koji će mu to omogućiti na jedan klik.. tj to već rutinski nude za alarme, roletne, pametne kuće itd.. dok je nas ili fileshare isto to ili pitanje klasifikacije pa i samog naziva nekek kutije koja može biti pc ili router ili nas ili mediaplayer.. a biti ekšli ista kutija.
-backup? raid nije backup.
Ma uzmi si neki od WD Clouda, imaju appove za mobitele, kad se nanjuše na istoj WiFi mreži, backupira ti slike s moba na NAS
Naravno uzmi 2-diskovne modele (RAID-1)
Najjednostavnije rješenje...
a za one koji žele više - pogledaj Ugreenove NASove, bježi od Synologya koji hardverski kaska 4-5 godina već....