Pozdrav, evo ovako. Imam (imal sam - pred 5 min formatiral particije) dual boot XP/Mandriva. Htio sam isprobat Mandrivu i nije me previše oduševila, pa se vraćam na Ubuntu. Problem je, kad krenem sa instalacijom i dođem do dijela sa particioniranjem, Ubuntu kaže da nema OS-a na kompu, a vjerujte mi, gore je XP i (bila) Mandriva, i vidi disk potpuno prazan, a u stvari rascjepan je na 5 particija (XP, neka sa fajlovima, home, root, swap). GParted isto tak: "232 GB of unallocated space", dok Disk Utility vidi uredno sve particije. Šta da radim? Nema teorije da sve brišem dolje, krv sam pišal dok sam sve to poinstaliraval i ponamjestil, nebi opet. A gamad ne vidi nikakve particije, samo unallocated. Ako neko ima ideju, jako bi bio zahvalan.
Ubuntu ne vidi particije
- poruka: 15
- |
- čitano: 4.426
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ka dođes do dijela za particioniranje imas tri opcije, Automatski, Poluautomatski i Ručno, Jesi li odabrao ručno ?
Ka dođes do dijela za particioniranje imas tri opcije, Automatski, Poluautomatski i Ručno, Jesi li odabrao ručno ?
Naravno, uvijek ručno particioniram . Velim, probal sam i sa GParted, i na Puppyu sa GParted isto, i ista stvar: unallocated.
Naravno, uvijek ručno particioniram . Velim, probal sam i sa GParted, i na Puppyu sa GParted isto, i ista stvar: unallocated.
siguran si da nisi slučajno obrisao particiju?
Btw... koji ubuntu? 9.10 ? Live ili alternative CD?
Ma 100% nisam izbrisal particije (nisam baš njub), jer nakon restarta sam se fino ulogiral i u XP i Mandrivu. Jedini problem je taj što iz nekog meni nepoznatog razloga, Ubuntu jednostavno ne vidi ništa. Ali mi je još čudnije šta niti Puppy Linux ne vidi particije (tj. GParted). Da, Ubuntu 9.10, onaj koji se nudi kao download, to je Live ja mislim.
Jesi probao pregledati stanje particija sa TestDiskom? Možda se particijska tablica pokvarila ili sl.?
Imao sam nedavno problem sa jednim prijenosnim diskom, koji je isto tako kroz sustave nije bio vidljiv, a kroz dijagnostičke programe da, pa je na kraju ispalo da je problem bio u particijskim tablicama, koje su se čak i jednostavnim chkdsk-om dali riješiti.
Zanimljivo, sad mi se pojavio cijeli set novih problema. Sad mi Ubuntu kaže da ima bad sektora, isto tak i na Puppy Linuxu GParted, iako nemam pojma kak, otkud i na koji način, disk je novi, nema niti 2 tjedna kak je kupljen, i do jučer je sve bilo čisto. Izbrisal sam sve particije, i ponovo preformatiral taj prostor kao još jednu NTFS particiju. Evo sad drugog problema, koji sam i očekival, ali sam isto tak očekival da ću ga začas rješiti, što nije slučaj. Dakle, kad sam izbrisal Mandrivu, ostal je GRUB, koji mi naravno izbaci error 17, 22, kak mu dođe. Sad, ubacim ja ljepo win xp setup, i fino: fixboot, fixmbr, reko to če riješiti GRUB-a. Aha, jok. Prvo ga uopće nije pregazilo, al sam nekak uspio, al sad kad se win loadaju, samo mi pukne BSOD: unmountable boot_volume. Znam zašto je to, al fixboot, niti fixmbr ne pomažu. Tak da sam stuck, zasad. Ima ko kakvu ideju?
Zanimljivo, sad mi se pojavio cijeli set novih problema. Sad mi Ubuntu kaže da ima bad sektora, isto tak i na Puppy Linuxu GParted, iako nemam pojma kak, otkud i na koji način, disk je novi, nema niti 2 tjedna kak je kupljen, i do jučer je sve bilo čisto. Izbrisal sam sve particije, i ponovo preformatiral taj prostor kao još jednu NTFS particiju. Evo sad drugog problema, koji sam i očekival, ali sam isto tak očekival da ću ga začas rješiti, što nije slučaj. Dakle, kad sam izbrisal Mandrivu, ostal je GRUB, koji mi naravno izbaci error 17, 22, kak mu dođe. Sad, ubacim ja ljepo win xp setup, i fino: fixboot, fixmbr, reko to če riješiti GRUB-a. Aha, jok. Prvo ga uopće nije pregazilo, al sam nekak uspio, al sad kad se win loadaju, samo mi pukne BSOD: unmountable boot_volume. Znam zašto je to, al fixboot, niti fixmbr ne pomažu. Tak da sam stuck, zasad. Ima ko kakvu ideju?
Ako ti više nisu bitni podaci, možeš boot sektor (i čitav disk) izbrisati sa nekim alatom tipa dban (System Rescue CD),
a nije ti na odmet imati nešto tipa Hiren's BootCD, ako trebaš malo više popravaka napraviti.
Ma, jok, nemam niš bitno gore, al sve bi napravio da izbjegnem ponovnu (re)instalaciju XP-a. Jer će mi to previše vremena oduzet, od instaliranja svih mogućih drivera, pa antivirusnog programa, antispyware programa, pa njihov update, pa skidat update od windowsa ponovo (a ni prometa nemam na bacanje) pa instalacija ostalih programa nužnih za svakodnevan rad (uf kak mrzim te Windowse - niš ne dolazi s njima, a moram ih gore imat radi starog). Tak da, rado bi izbjego bilo kakvo brisanje te particije, ak nekak mogu sredit to bootanje.
Ma, jok, nemam niš bitno gore, al sve bi napravio da izbjegnem ponovnu (re)instalaciju XP-a. Jer će mi to previše vremena oduzet, od instaliranja svih mogućih drivera, pa antivirusnog programa, antispyware programa, pa njihov update, pa skidat update od windowsa ponovo (a ni prometa nemam na bacanje) pa instalacija ostalih programa nužnih za svakodnevan rad (uf kak mrzim te Windowse - niš ne dolazi s njima, a moram ih gore imat radi starog). Tak da, rado bi izbjego bilo kakvo brisanje te particije, ak nekak mogu sredit to bootanje.
Ako ne želiš totalno brisanje diskova i ponovnu reinstalaciju i trošenje prometa na nove downloade, jedini način koji vidim je preko recovery-a na windows CD-u.
Ne znam jesi li pokušao ovaj savjet sa Google-a? Ili ovaj.
Da, jesam, probal sam i fixboot i fixmbr ...osim... chkdsk, tj. probal sam i njega, al mi izbaci error da nema autochk.exe filea, i da mu napišem lokaciju...sad upravo to googlam, neš sam našo, pa da vidim šta će bit...uglavnom, hvala na pomoći, dobre i korisne alate si mi ponudio tu . Idem isprobat, pa javim.
EDIT: Nažalost, moral sam napraviti ono čega sam se najviše bojao, sve sam rušio dolje, reparticioniral i ispočetka instaliral XP, jer su se očito particijske tablice, mbr, ma sve se pomješalo, šta god, na kraju mi niti Puppy nije vidio nikakve podatke na C:\ osim boot.ini filea, očito da je sve otišlo... Ali, ak niš drugo, bar Ubuntu sve sad vidi kak spada... Još ću probat virtualno XP pokrenut (VirtualBox, jel tak? - nikad nisam to radio) pa ako ta kombinacija bude šljakala, onda bi čak i mogo izbrisat XP sa particije i ostavit samo Ubuntu.
EDIT: Nažalost, moral sam napraviti ono čega sam se najviše bojao, sve sam rušio dolje, reparticioniral i ispočetka instaliral XP, jer su se očito particijske tablice, mbr, ma sve se pomješalo, šta god, na kraju mi niti Puppy nije vidio nikakve podatke na C:\ osim boot.ini filea, očito da je sve otišlo... Ali, ak niš drugo, bar Ubuntu sve sad vidi kak spada... Još ću probat virtualno XP pokrenut (VirtualBox, jel tak? - nikad nisam to radio) pa ako ta kombinacija bude šljakala, onda bi čak i mogo izbrisat XP sa particije i ostavit samo Ubuntu.
Šteta da nisi uspio vratiti sustav, makar nije mi se činila tako bezizlazna situacija.. :(
No ako ništa drugo sad imaš čistu instalaciju.
Što se tiče Virtualbox-a, da mislim da bi mogao biti zadovoljan njegovim učinkom, no ovisi dakako i o tome kakav hardver imaš, no ono što vjerojatno nećeš moći na virutalnim windowsima, je igrati igre. Iako Virtualbox ima podršku za 3D, nije još na visokoj razini, no za sve ostalo mislim da je i više nego dovoljan. Nova ti je verzija 3.1.0 nedavno izašla, pa tako da znaš.
Ma kakve igre... Zapravo nisam ništa aktivno igrao otkad sam prestal WoW, povremeno CoD tu i tamo. A taj mi laptop niti nije za igre, preslab je. Za to imam drugi sa Win 7 gore, al opet tu je faks, pa ništa od toga, samo po eRepubliku derem :D. A mislim da se više ništa nije dalo spasit, jer velim, nijedna live distra koju imam nije vidjela više bilo kakve podatke na particiji (osim boot.ini) pa imam osnovanu sumnju da su izgubljeni (ne potpuno, al opet, ne vrijede tolko da bi se još i sa vraćanjem mučio). A i bolje je, jer da, imal sam frišku instalaciju gore, pa je sve glatko prošlo (recimo da je, trebalo mi je neko vrijeme da skužim da pokušavam napraviti više od četiri primary particije, a ja i dalje ne kontam zaš mi neda ). Uglavnom mi se rad na kompu sastoji od programiranja, surfanja, chata, maila, nekih izračuna, grafova (ima dosta zgodnih programa u repozitoriju) i sl. Uglavnom, drago mi je šta sam se vratio na Ubuntu, nema meni do njega (i openSUSE-a)
. Ljepa je Mandriva i sve to, al Ubuntu je Ubuntu.
normalno da ti ne da jer na unix related sustavima ni nemožeš imati više od 4 primary particije. za takve stvari ti treba onda još jedan HD ili imat tri primarne i jednu extended i unutar extended particije napravit još logical particija.
Pa da to znam, zato i velim: "trebalo mi je neko vrijeme da skužim da pokušavam napraviti četiri primary particije", jer kad sam prvu radil pital me kakva da bude, stavil sam primary, i svaku sljedeću koju sam radio nije me više pital, nego je sam radio primary particije, a kak da ja to promjenim ako mi ne dozvoljava... onda sam u win reparticioniral disk onak kak sam htio, pa pokrenul ubuntu instalaciju i tamo označil te novonapravljene particije kakve da budu (swap, /, home).