Ubuntu 10.10 početak ?

poruka: 21
|
čitano: 3.801
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Ubuntu 10.10 početak ?

Instalirao sam Ubuntu 10.10 , prvi put uopće , restartao računalo i nemam opcije za Ubuntu ? samo se "digao" Win 7 ! HDD1 (2 particije na prvoj Win7) HDD2 (2 particije-na prvoj Ubuntu,druga podaci) u windowsima se vidi da je prva particija HDD2 (100GB) sada 76GB- znači tu je negdje Ubuntu ? Prilikom instalacije Ubuntu je downloadovao dosta toga!

Pomoć

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Ubuntu 10.10 početak ?
joyjoy kaže...

Instalirao sam Ubuntu 10.10 , prvi put uopće , restartao računalo i nemam opcije za Ubuntu ? samo se "digao" Win 7 ! HDD1 (2 particije na prvoj Win7) HDD2 (2 particije-na prvoj Ubuntu,druga podaci) u windowsima se vidi da je prva particija HDD2 (100GB) sada 76GB- znači tu je negdje Ubuntu ? Prilikom instalacije Ubuntu je downloadovao dosta toga!

Pomoć

Na koji disk si instalirao GRUB?

Vjerojatno na HDD2 pa ti se kod bootanja dižu samo Winsi. Možeš pokušati s EasyBCD-om uključiti Ubuntu.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
mario.L_hr kaže...
joyjoy kaže...

Pomoć

Na koji disk si instalirao GRUB?

Vjerojatno na HDD2 pa ti se kod bootanja dižu samo Winsi. Možeš pokušati s EasyBCD-om uključiti Ubuntu.

Prilikom instalacije Ubuntu lijepo sam odabrao HDD2 i prva particija (oznaka F formatirana bila100GB)sad je 76,4GB i file bootsqm ! Skinuo sam EasyBCD ,pitam se kako li dalje ?

14 godina
joyjoy kaže...
mario.L_hr kaže...
joyjoy kaže...

Prilikom instalacije Ubuntu lijepo sam odabrao HDD2 i prva particija (oznaka F formatirana bila100GB)sad je 76,4GB i file  bootsqm ! Skinuo sam EasyBCD ,pitam se kako li dalje ?

Instaliraj ga i pokreni. Na site-u od kuda si skinuo imaš i screenshot za dodavanje Linux-a (vidi dolje). Pod imenom Upiši Ubuntu 10.10, Odaberi particiuju gdje je instaliran i zakvači da GRUB nije dodan u MBR. Nakon toga klikni add entry. Restartaj računalo i Ubuntu bi se trebao pojaviti kod bootanja uz winse. Vodi računa da si dopustio mogućnost biranja između dva OS-a.

15 godina
mario.L_hr kaže...

Instaliraj ga i pokreni. Na site-u od kuda si skinuo imaš i screenshot za dodavanje Linux-a (vidi dolje). Pod imenom Upiši Ubuntu 10.10, Odaberi particiuju gdje je instaliran i zakvači da GRUB nije dodan u MBR. Nakon toga klikni add entry. Restartaj računalo i Ubuntu bi se trebao pojaviti kod bootanja uz winse. Vodi računa da si dopustio mogućnost biranja između dva OS-a.

Uradio baš tako ,nakon restarta ništa !!! morao repair sa instalacionogDVD da vratim Win7 !

14 godina
joyjoy kaže...
mario.L_hr kaže...

Uradio baš tako ,nakon restarta ništa !!! morao repair sa instalacionogDVD da vratim Win7 !

Vjerojatno ti je i još nešto ostalo zakvačeno.

Da li se tebi kod dizanja računala pojavi crni ekran s bijelim slovima za odabira OS-a

15 godina
mario.L_hr kaže...
joyjoy kaže...
mario.L_hr kaže...

Vjerojatno ti je i još nešto ostalo zakvačeno.

Da li se tebi kod dizanja računala pojavi crni ekran s bijelim slovima za odabira OS-a

Po drugi put (nako recovery) EasyBCD2.0.2 u Boot Menu sam stavio Windows 7 i ispod Ubuntu 10.10 (ovdje sam stavio particiju koju vidim u Win7 F: ) i nakon restarta opcije su Windows 7 i Ubuntu 10.10. To je OK , ali odabir na Ubuntu 10.10 , javi error , ustvari nesto slicno DOS ali meni nepoznate komande grub...... alt + del da se vratim u windows.

Da li u EasyBCD add new entry Linux - Device odabrati Partition 3 Linux 20GB - koju nevidim iz Win explorer ? i nema drive letter na njoj!

15 godina
protjeran
Ubuntu 10.10 početak ?

Da. Windowsi ti ne vide tu particiju jer ne prepoznavaju ext3 format kakav ima particija sa Linuxom.

2 0 hvala 0
14 godina
Ubuntu 10.10 početak ?

Odaberi tu particiju i nadaj se da je instalacija Linuxa prošla OK. Inače si kod instalacije trebao Grub instalirati na MBR i prepisati BCD od winsa. Puno veća fleksibilnost. Ovo je teži put.

0 0 hvala 0
15 godina
mario.L_hr kaže...

Odaberi tu particiju i nadaj se da je instalacija Linuxa prošla OK. Inače si kod instalacije trebao Grub instalirati na MBR i prepisati BCD od winsa. Puno veća fleksibilnost. Ovo je teži put.

Instalacija je prošla OK nako update i copiranja filova izasao CD i pres enter to restart , ali tada nemam odabir Ubuntu. Sa EasyBCD kada dodam(Ubuntu 10.10) new entry pri restartu imam odabir ali nema dalje. Probao sam sa i bez(kvacice) GRUB isn't installed to MBR/bootsector , bez kvacice tada imam mogucnost odabira particije , ali pri restart i odabir Ubunto pojavi se crni ekran i broj 835C0000 i nista morar reset !

Nije mi tesko ponovno instalirati Ubuntu... početnički je ovo kod mene!

17 godina
neaktivan
Ubuntu 10.10 početak ?

Kod instalacije Ubuntua, ne znam točno, zadnji ili predzadnji korak, možeš birat gdje instalirati GRUB, stavi onu Win7 boot particiju od 100 i nekaj MB kolko već ima, da ga tamo instalira.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

1 0 hvala 0
14 godina
joyjoy kaže...
mario.L_hr kaže...

Instalacija je prošla OK nako update i copiranja filova izasao CD i pres enter to restart , ali tada nemam odabir Ubuntu. Sa EasyBCD kada dodam(Ubuntu 10.10) new entry pri restartu imam odabir ali nema dalje. Probao sam sa i bez(kvacice) GRUB isn't installed to MBR/bootsector , bez kvacice tada imam mogucnost odabira particije , ali pri restart i odabir Ubunto pojavi se crni ekran i broj 835C0000 i nista morar reset !

Nije mi tesko ponovno instalirati Ubuntu... početnički je ovo kod mene!

Najbolje ti je instalirati iznova. Kod instalacije će te u jednom trenutku pitati gdje da instaliraš GRUB. Odaberi prvi disk u tvom računalu. Na taj način ćeš instalirati GRUB preku BCD-a. Grub će prepoznati da imaš instalirane windowse i uvrstit će ih u izbor. Dobro ti je napraviti još i particiju swap te particiju home (ovdje spremaš sve podatke pa kad ti nešto pođe po zlu s Ubuntuom podaci su na sigurnom).

15 godina

Javljam se sa Ubuntu 10.10 , nanovo instalacija na 2nd HDD2 , treba napraviti particiju ext4 ,grub je na HDD1, i EasyBCD podesiti Grub 2 i to je to !

Hvala na pomoći :)

14 godina
joyjoy kaže...

Javljam se sa Ubuntu 10.10 , nanovo instalacija na 2nd HDD2 , treba napraviti particiju ext4 ,grub je na HDD1, i EasyBCD podesiti Grub 2 i to je to !

Hvala na pomoći :)

Sretno s istraživanjem.

EDIT: Kad zaškripi, postaj pitanje ovdje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2011 14:29 (mario.L_hr).
17 godina
neaktivan
Ubuntu 10.10 početak ?

Ove automatizacije instalacije naprave više štete nego koristi! Zašto ne naprave Advanced mod

instalacije i daju korisniku mogućnost da bar potvrdi konfiguraciju GRUB-a?! Ako je već znao

particionisati disk, valjda zna na kojoj particiji/disku mu je instalacija. Nek se ugledaju na

OpenSUSE/Fedoru. Ko zna konfigurisat, nek podešava, a ko ne, instalacija je opet vrlo jednostavna.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Commodore kaže...
osim toga postoje bolje linux distribucije od ubuntua 

Bolje po čemu?

0 1 hvala 0
15 godina
protjeran
davorsite kaže...
Commodore kaže...

Bolje po čemu?

Manje bugova, manja instalacija, brze a meni ubuntu ni izgledom nije bas omiljen. od starijih verzija Debian a od novijih PCLOS su mi najdraze distribucije. Cak mi je Ubuntu 10.04. drazi od 10.10. zbog nekih bugova. ne namjeravam sad pocimat flame war pa se necu upustati u daljnje rasprave. Koristim OS-X, Windowse i Linux i kad bi birao najbolji operativni sitem bio bi to win XP. Cinjenica da je Linux besplatan, kao i vecina aplikacija za njega mozda ga ipak stavlja na prvo mjesto.

17 godina
neaktivan
Commodore kaže...
davorsite kaže...
Commodore kaže...

Bolje po čemu?

Manje bugova, manja instalacija, brze a meni 1. ubuntu ni izgledom nije bas omiljen. od starijih verzija Debian a od novijih PCLOS su mi najdraze distribucije. 2. Cak mi je Ubuntu 10.04. drazi od 10.10. zbog nekih bugova. ne namjeravam sad pocimat flame war pa se necu upustati u daljnje rasprave. 3.  Koristim OS-X, Windowse i Linux i kad bi birao najbolji operativni sitem bio bi to win XP. Cinjenica da je Linux besplatan, kao i vecina aplikacija za njega mozda ga ipak stavlja na prvo mjesto.

1. Ubuntu je LINUX pa DE promijeniš na onaj koji ti odgovara. I imaš razne Ubuntu-based distre sa drugim okruženjima.

2. Kojih bugova?!

3. XP? XP ne zaslužuje da ide u istu rečenicu sa Vistom/Sedmicom, a pogotovo ne da ga porediš s ostalim OS-ovima...

Ja Ubuntu niti koristim, niti ću ga koristiti (Ubuntu mi ne daje kontrolu, Arch FTW!), ali ovo gore mi stvarno smeta.

@Davorsite, pored tolike mogućnosti izbora između linux distri, praviti poređenja "koja je bolja" je smiješno...

bit.ly/dcyfs
17 godina
neaktivan
Ubuntu 10.10 početak ?

Vjerujem da ima naprednijih distribucija linuxa od Ubuntua ali za sad mi ne trebaju. Gledao sam na youtubeu rezne instalacije Arch Linuxa pa sam se izgubio. Probao sam dosta ovih jednostavnijih verzija preko VM-a i Ubuntu mi je nekako najbolji. Nisam skidao nikakve teme niti mijenjao izgled jer mi se sviđa ovakav kakav je. Što se tiče Windowsa više ih ne koristim.

0 0 hvala 0
14 godina
Ubuntu 10.10 početak ?

Ova tema je ispunila svoju svrhu i zrela je za LOCK.

Ima drugih tema u kojima se može prepucavati i uvjeravati koji je OS bolji, po meni potpuno nepotrebno. Ali ako volite samo naprijed evo vam jedna takva pa udrite tamo a ne OT-čarite nepotrebno temu koju je autor otvorio kako bi dobio pomoć.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
mario.L_hr kaže...

Ova tema je ispunila svoju svrhu i zrela je za LOCK.

Ima drugih tema u kojima se može prepucavati i uvjeravati koji je OS bolji, po meni potpuno nepotrebno. Ali ako volite samo naprijed evo vam jedna takva pa udrite tamo a ne OT-čarite nepotrebno temu koju je autor otvorio kako bi dobio pomoć.

za sada nema potrebe za LOCK, obrisani su off-topici i opomenut onaj koji je sve zakuhao

...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice