Tko se razumije u Debian

poruka: 3
|
čitano: 4.573
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
offline
Tko se razumije u Debian

Trazim osobu koja se razumije u Debian tj. trebalo bi ga instalirati na server PC pa napraviti diskless setup.

Za sav info. molim da mi se javite u poruke

 

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Tko se razumije u Debian

Naravno placam za uslugu

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Tko se razumije u Debian

-što je diskless setup? ... neovisno u kojem obliku misliš, trajni medij je medij, disk-disketa-traka.. stikić. Ako kao medij koristiš riječ disk tad to ne postoji, ako misliš na hdd .. tu je riječ disk, dok se precizno za ssd koristi drive (ne disk), u riječi m2.nvme ni nema slova d.. nego memorija kao trajni medij, za razliku od ram-radnog koji gubi podatke gašenjem, kao osnovna razlika-podjela trajnih memorija i radne.

-ako misliš na npr nvme, postupak je identičan, što se osa tiče, sve to su 'diskovi' (kolokvijalno, precizno mediji, trajni, raw ili formatirani u neki FS s nekom particijskom shemom kao mbr-gpt, dok mogu biti boot-os-sys ili storage (ne treba boot sektor.. medij koji nije bootabilan).

 

-zanimljivo, čak misliš i platiti.. savjet, radije nauči, napravi, tj svaka škola se plaća a ako zapneš kod provog koraka (install) tad ni ostalo nećeš znati-moći, dok se server ne daje nekoj trećoj osobi, tj to je nešto nad čime ti moraš imati kontrolu, apsolutnu, znati sve.. ili zapostliti odgovarajuću osobu koji nazoveš recimo admin, .. tj samo je pitanje jesi li ti admin ili netko drugi dok bi na ovim stranicama to očekivali od 'tebe' tj napredniji juzer koji možda jednog dana postane admin.

 

-lako je.. naučit ćeš :)

 

-svaki os, ista stvar, dok je 'server' zapravo ogoljeno-minimalizam, .. naravno što više moraš tipkati u terminalu umjesto klikati to izgleda 'hakerskije'.. no to je samo izgled ili frontend, dok ako ne znaš što klikaš tad je jednako nevažno što tipkaš u terminalu a najgore je imati server koji je instalirao-podesio netko treći-nepoznat.. tj kao da na cesti nađeš neki kanister tekućine, možda je pitka voda ali nije pametno popiti, možda je gorivo za auto ali nije pametno natočiti.. najpametnije baciti, isti kriterij za srever .. ili se učiš a tad nauči sve.

 

+ edit: .. za početak, preporučljiv je ubuntu+ask, imaš sve, najjači support, čak i ako koristiš druge distre no tad ne mora biti sve 'isto' nego 'slično'..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.11.2021 13:55 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice