Razlog zašto korisnici ne vole Linux

poruka: 658
|
čitano: 220.796
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Evo i mog doprinosa temi.

Moje mišljenje je da je sve stvar navike. Trenutno na lapropu imam dualboot Fedora 16 i Win7, i vec dvije godine koristim vecinom fedoru. Jednostavno obozavam trenutke tipa rušenje novoinstalirang gimpa, blokiranje scribusa nakon tri sata posla i gubljenje cijelog rada (naucilo me koristit ctrl+s svakih pet minuta ) najbolji trenutak mi je bio upgrade na fedoru 17 alpha(posljedica: reinstaliranje os-a) jer jednostavno nista nije radilo. Ali ne odustajem jer mi se sviđa cijeli koncept open source-a i volim prčkat po os-u i shebat i mucit se da ispravim.

Sad razlog zašto korisnici ne vole linux, moje mišljenje je jednostavno navika, ali i gomila distribucija. Pokusavao sam nagovoriti jednog kolegu da pređe na linux i nakon sto je malo poceo proucavat distribucije komentar je glasio: 'J**es ti to, Windows je samo jedan, ko' ce se snac u tome svemu.' Napisao sam navika, a to je mozda i najveci problem, poznajem gomilu ljudi koji ne mogu zamislit nista osim windowsa jer im racunalo sluzi za fejsanje, lajkanje i slušanja zvjezda granda na ''otom jutjubu'', a to je dobro jer oni kupuju sve te licence i tako postoji Microsoft, a i ljudi koji ga mrze pa rade ovako super stvari kao što je fedora. Isto tako mislim da za profesionalce je možda bolje ne koristiti open-source alate i linux. Razog: sve to rade ljudi koji za sav svoj rad najčešće nisu plaćeni, pa tako software  danas postoji a sutra ne mora dok kod plaćenog softwarea ipak postoji nekakva garancija. Ponavljam to je samo moje mišljenje. Vjerujem da će kroz slijedećih nekoliko godina porasti broj linux korisnika, jer piratluku se lose pise ako se nastavi forsiranje onih ispjevanih zakona, a isto tako sve češće vidim naslove tipa: 'Francuska plicija prelazi na Ubuntu', 'Rusija prelazi na Linux u 2012'. 'Njemačka objavila smjernice za prelazak na otvoreni kod'...

Trenutno se mogu nazvati korisnik linuxa, ali kako svaka budala ima svoje veselje tako i svatko moze odluciti sto mu bolje pase. 

P.S. Moram reći da je meni Libreoffice totalno smeće i ježim se od pomisli na njega :), imam ms office i pokrecem ba sa wine-om :). 
 (kako cu pokupit gomilu onih palaca dolje, ali morao sam :D) 

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ja osobno imam dual win7 i kubuntu...uglavnom se koristim kubuntom a kad se zaželim neke win aplikacije restart i ode u windowse...ipak uz kubuntu komp mi je nekako stabilniji ili si ja to samo malo umišljam...i za razliku od windowsa najdraži mi je software centar kao sastavni dio linuxa i nemoram na netu šizit jer nešto nemogu nać {#}

nikad nije kasno za napravit sranje
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Razlog zašto korisnici ne vole Linux
sirka666 kaže...

(...) Tko zna možda bi i veliki dio korisnika Windowsa prešao na Linux kada bi bilo tih programa, ali zasad sa ovako malom zasupljenosti Linuxa ne vjerujem da će se baš dogodit da neka veća firma ide "gubit pare na neki tamo Linux"

Pogledaj 50 Places Linux is Running That You Might Not Expect i komentare ispod članka u kojima su navedene još neke tvrtke koje koriste Linux (npr. komentator Paulo navodi dvije najveće banke u Brazilu koriste Linux na desktop računalima - CEF s 180 tisuća desktop računala, Bank of Brazil s 90 tisuća).

Dodatno, pred dva mjeseca, gradonačelnik Munchena predstavio je rezultate migracije s Windowsa na Linux - smanjili su se troškovi i maksimalni mjesečni broj poziva tehničkoj podršci (70 mjesečno, prije početka migracije, na 46 poziva u trenutku kada se na 9500 od ukupno 15000 računala na radnim mjestima vrti LiMux, njihova distribucija Linuxa); plan je da se do kraja ove godine LiMux postavi na 12000 radnih mjesta (80% ukupnog broja).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
16 godina
hrx kaže...

pred dva mjeseca, gradonačelnik Munchena predstavio je rezultate migracije s Windowsa na Linux - smanjili su se troškovi i maksimalni mjesečni broj poziva tehničkoj podršci

Interesantno, upravo suprotno onome čime se javnost non-stop pumpa. Sad samo treba vidjeti razlike u implementaciji između Minkena i Beča.

Gledam te!
16 godina
Veliki Brat kaže...
hrx kaže...

pred dva mjeseca, gradonačelnik Munchena predstavio je rezultate migracije s Windowsa na Linux - smanjili su se troškovi i maksimalni mjesečni broj poziva tehničkoj podršci

Interesantno, upravo suprotno onome čime se javnost non-stop pumpa. Sad samo treba vidjeti razlike u implementaciji između Minkena i Beča.

kod win zna štekati bilo što, osim toga korisnici znaju zvati zbog bilo kakvog problema

često sam problem nema veze sa zdravim razumom (kao kad moja šogorica skine sa neta 20x istu tablicu exela i onda ispuni jednu - ali je ne preimenuje - i naravno da pošalje mailom praznu tabilcu)

sa druge strane kod linux/unix nemaš malih problema, odnosno kad imaš problem onda stvarno imaš problem

no gledajući implementacije sasvim je svejedno jel imaš u mreži win/linUX/OSX ako je mrežni admin dobar sve će raditi

a 99% probelma će se uvijek svoditi na probleme kakve ima moja šogorica {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 11:13 (Darky).
15 godina
filipvk1000 kaže...

..

Ovo kad govore za komande u terminalu da nije ugodno za rad,i nije. Ljepše je vidjeti gumbiće i klikati,ali recimo da bi ja instalirao neki program ja moram napraviti sljedeće:

1.Pokrenuti Software Centar

2. Ukucati u "tražilicu" željeni program

3. Kliknuti na program

4. Kliknuti na "Instaliranje"

Kratko,jelda,ali može i kraće,putem te fuj stvari nazvane Terminal

1. Pokrenem terminal

2. ukucam "sudo apt-get install "imeprograma" "
3. ukucam lozinku i stisnem enter...
jel to tako teško ili??

ponavljam,nisam programer (yeah,14 godina a već programer xDD), nisam prije radio na Linuxu,i dalje neznam kako se prebacuju slike na mobitel

Dok recimo na Windowsu moraš napraviti sljedeće (bivši sam korisnik):

1. Pokrenuti internet

2. Ukucati npr. "AVG Antivirus Download"

3. Kliknuti na stranicu

4. Kliknut na Download

5. Kliknit na par reklama da moš skinit i opet kliknit na Download

6. Kad se sve to završi,pokrenut

7. Kliknit Next

8. Kliknit Next

9. Kliknit I Agree and accept terms of..bla bla..

10. Kliknit Next

11. Finish

i ajd vi sad meni recite šta je lakše??

... 

eto,vi meni dajte palčeve dolje,ali to je ono što ja mislim :)

- klasičan fanatizam i (namjerno) ispuštanje 'klika-next', kojeg u win primjeru navodiš, dok u soft.centru ne navodiš (enter ili search..). Dakle, navijački stav ti se vidi... sve ostalo je posljedica takvog stava.

- na računalima se koristti software, OS je samo OS, kao što je i BIOS samo BIOS, miš je miš... Može sad jedna svađa oko BIOSa?

- ono to korisnik koristi su aplikacije, igre i sl. Podrška proizvođača (hardware-software) za kućne-osobne-desktop usere je na strani win (i OSXa). Dali je to krivica linuxa? LOL, ali nije ni potvrda da je bolji i sl. jer je nevažno, važno je da računalo (uz pomoć OSa, kao i drivera) radi ono za što je namjenjeno.

Mogu usporediti s automobilima, sportski (F1), terentni (šleper) specijalni strojevi, osobna vozila... 97% koristi osobna vozila, koristi windoze, mada bi (teoretski) motor mogao biti isti, razlika je u namjeni i svemu ostalom što iz tog proizlazi...

(ne treba se truditi uvjeravati koji je izbor OSa-Auta-nogometnog kluba- ... bolji za nekoga, nego to odluči za sebe, ako je tebi linux bolji, super, osobni stav, međutim, to nije jednako upotrebljivosti-izbor, koji određuje npr MS-ov soft (Win-Office), DirectX itd....).

8ax kaže...

Ja ne razumijem zašto postoji stereotip da je instalacija Linuxa jako komplicirana i duga.

O Ubuntu-based distrama neću ni pričat, a ja sam lagano instalirao Arch i podesio DE uz manje konzultacije sa Arch wikijem, a nisam ni osnovnu školu završio.

Da ne spominjem kako izgleda ljepše od XP-a, a troši sedamdesetak MB rama.

- muči te ''potrošnja'' RAMa? Odat ću ti jednu malu tajnu, RAM se ne troši, RAM se koristi kao resurs za optimalan rad računala, tj određenog taska (aplikacije, nešto korisno ili beskorisno, igra, SETI, tipkanje u wordu..). OS ne troši RAM, nasuprot, omogućuje korištenje (svih resursa) računala.

- novije distre u pravilu traže više od 256MB za liveCD install, s manje je potreban alternate i sl. (ili ćemo sad nabrajati Puppy i sl?).

- zahtjevi OSa su (naj)sporedniji za prosječno-funkcionalno korištenje, izuzetak može biti npr neka kasa (izolirano-samostalno računalo, npr 286-do-Pent-3 generacije, koje može i pod DOSom ili bilo kojim OSom obaviti svoj zadatak), ali ostatak (većina desktop usera) ima potrebu za internetom, flash, java, pdf, mp3, divix, mp4... To su 'potrošaći', takvi zahtjevi određuju koliko resursa je potrebno (i tu je za sad win u prednosti zbog podrške priizvođača, jer pod linuxom takve 'trivijalne' stvari ne rade baš ... = politika proizvođača, nije krivica linuxa, ali je realno stanje, podsjetnik do prije koje godine 'poslovno bankarstvo na linuxu ili predavanje .xls obrasca u FINAi, uz podsjetnik da je OO nacionalna norma, svejdno je MS-the zakon...Ž= biznis i interesi.). Igre? Npr GameOnLinux liveDVD, port Quakea i sl.. ali igrači traže i ostalo s windoza.. itd. Istovremeno sve to je na MAC-OSXu podržano, driveri, support.. Razlog? Interesi, politika vlasnika, traljava država...

BlueMax kaže...

Tema bi se trebala zvati "zasto nekorisnici ne vole Linux".

Mislim da svaki Linux korisnik voli Linux.

Ni meni Linux ne zadovoljava sve potrebe jer aplikacije s kojima radim, a ni kvalitetne alternative, na Linuxu ne postoje samo to nije razlog da ga ne volim. Netko je ranije spomenuo bicikl i auto. Ni ja na posao ne idem biciklom niti s njim mogu na neki dalji put ali opet ga volim vise od auta.

- zgodan odgovor (slažem se..).

Dodao bi, sve je to software (BIOS-OS-Driver-Aplikacija), hardware je identičan (PC-MAC-Linux), postoji i binarna kompatibilnost, ali postoji poslovni interes. Interes je jači. Da proizvođači (bilo čega) žele podršku za linux, napravili bi je. Do tad korisnik nema slobodu izbora, tj ima Fordovski izbor (crne boje automobila)...

Preporuka onima koji žele isprobati neku distribuciju, posjet distrowatchu, uži izbor, Ubuntu, OpenSUSE, Debian, ili njihove 'alternative' mint, Fedora... svakako skinite LiveCD (ne mora biti x64, pogotovo za starija računala ili za potrebe spašavanja) i isprobajte kako radi, isprobajte i gameonlinux (zgodno za klince, nema se što poremetiti na računalu).

Svi ostali koji iz nekog razloga moraju koristiti neki OS (ne-linux) svejedno mogu imati-isprobati.. i takve LiveCD distre, pa tek tak pljuvati ili hvaliti.

Završna:

- nit' volim ili mrzim (osim ponekad) OS. To je nakupina nula-jedinica. Iracionalno je mrziti CD-s-OSom ili koristiti-pljuvati-... nešto što ne trebamo, ne koristimo i sl.

-Sve se radi za Windowse, i win je vrlo dobar, odličan OS, btw MS bi propao da nije tako, na kojem sve radi. (jer to proizvođači određuju).

-Linux je savršen OS, na kojem ništa ne radi (za kojeg se ništa ne radi). Ali je njegova promjena upravo u obrnutom postotku na 'ozbiljnim' računalima (serveri-mreže..) kao i embeded, boxovi, mob i sl. Dakle, opet ono što proizvođač napravi.

- cijena? LOL Open nije Free, Free ne mora biti besplatno. Sam OS (cijena) je beznačajan, plaća se sve ostalo, npr support. Komercijalan soft pod Unix-Linuxom je za par nula skuplji nego pod Win (ni nema nekih stvari koje postoje u tom svijetu..). Običan user vidi samo Office, Photoshop i igre.. komercijalan-specijaliziran user vidi i tu stranu linuxa, pa bi često zbog uštede poželio da postoji win-verzija. ... (ili ipak, ne).

-prije hvaljenje/pljuvanja nekog OSa, bilo bi dobro da ga koristite, većina linux usera koristi i windowse (zašto?). Kao i kritiziranje mana OSa jer ne rade igrice.. igre, jer je industrija igara veliki biznis. Sve se može napraviti na bilo kojem OSu (pa i bilo kojem hardwareu), samo .... (interes, vlasništvo, licence...).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 11:25 (ihush).
15 godina
syncmaster245b kaže...

Dude ,članak iz 2005.!! Molim te! To je prapovijest ,pogotovo od izlaska Windowsa 7 ,koji se bez problema mogu skinuti s neta i naravno ,to je potpuno legalno!

(MSDNAA ,kao primjer - ikad čuo?!)

Aktivacija i licence te legalnost Windowsa ,na koju ti vjerojatno misliš - to je već druga priča!!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 12:01 (kizo2703).
16 godina
Veliki Brat kaže...
hrx kaže...

U Muchneu su nadograđivali sa Windows NTa i to na arhitekturi koja je kupljena za vrijeme Franje Ferdinanda. Drugim riječim, u to smanjenje troškova je išlo u kupovina kompletnog novog hardware da može sedmicu tjerati, tako da je to malo nezahvalno uspoređivati.

Mislim, nemojte me krivo shvatiti, da me se postavi za ministra, prva stvar koju bi napravio bilo bi uvođenje linuxa u sve OŠ i srednje škole, ali linux je puno skuplji od windoza.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
ihush kaže...

Završna:

- nit' volim ili mrzim (osim ponekad) OS. To je nakupina nula-jedinica. Iracionalno je mrziti CD-s-OSom ili koristiti-pljuvati-... nešto što ne trebamo, ne koristimo i sl.

recimo ja sam obožavao win Me (i koliko god ga svi pljuju, meni je i dalje draži od w2000)

kada sam prokužio kako radi i na koji način blokirati njegove mušice - to je bio izvrstan OS do dolaska Win XP (daleko bolji od W98SE)

jednako tako mrzio sam rane verzije linuxa zbog nikakve podrške za HW uređaje

danas 15 godina kasnije i dalje koristim win (na osobnom stroju imam vistu jer mi je bolja od win 7 - bez flajma molim), a na starom stroju imam linux ubuntu u raznim verzijama gdje isprobavam tehnike uništavanja OS.a odnosno učim što ne smijem na njemu raditi

danas skoro da nema razike između ova dva svijeta, a wine dodatno smanjuje tu razliku

Imam na tom testnom stroju na wine (wow twikanje) instaliran MS Office 2010 (legalna licenca) i word, excel i outlook rade bez problema

no access i powerpoint ne žele raditi, publisher također radi

dakle ubuntu 10.x je doveo do toga da razlika skoro da više nema

ako se mene pita zašto nisam skroz na linuxu odgovor je samo jedan

WoW - igranje - iako radi preko wine, to nije to, kad se linux izbori za nativnog klijenta za WOW 99% ja ću kompletno prijeći na linux, no ne prije toga

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 11:42 (Darky).
16 godina
Bukva kaže...
U Muchneu su nadograđivali sa Windows NTa i to na arhitekturi koja je kupljena za vrijeme Franje Ferdinanda. Drugim riječim, u to smanjenje troškova je išlo u kupovina kompletnog novog hardware da može sedmicu tjerati, tako da je to malo nezahvalno uspoređivati.

Mislim, nemojte me krivo shvatiti, da me se postavi za ministra, prva stvar koju bi napravio bilo bi uvođenje linuxa u sve OŠ i srednje škole, ali linux je puno skuplji od windoza.

Imaš pravo, zaboravio sam kako ne treba računati nabavku novog hardvera za pokretanje OS-a.

A kako je naša kompletna arhitektura najnovija moguća i para se ima puno više nego u Minkenu, onda cijeli ovaj minkenski projekt možemo proglasiti patkom i konstatirati još jednom - linux je puno skuplji od windoza.

Gledam te!
16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

hrx kaže...

pred dva mjeseca, gradonačelnik Munchena predstavio je rezultate migracije s Windowsa na Linux

ali linux je puno skuplji od windoza.

Daj ponovno pročitaj članak.

Čovjek lijepo kaže da nisu ništa mjenjali, samo na održavanje postojećeg sustava potrošili bi 11,8 milja.

Ovako su na kompletan prijelaz i proširenje mreže uz nabavku novog hardvera podrošili 11,7 milja.

Dalje kaže da su na isti način proširivali windows mrežu da bi ih koštalo barem 15,52 milje.

Dakle linux je skuplji kako?

16 godina
dekstroza kaže...
Dakle linux je skuplji kako?

Pa nježno i polako...

Gledam te!
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

- zgodan odgovor (slažem se..).

Dodao bi, sve je to software (BIOS-OS-Driver-Aplikacija), hardware je identičan (PC-MAC-Linux), postoji i binarna kompatibilnost, ali postoji poslovni interes. Interes je jači. Da proizvođači (bilo čega) žele podršku za linux, napravili bi je. Do tad korisnik nema slobodu izbora, tj ima Fordovski izbor (crne boje automobila)...

Preporuka onima koji žele isprobati neku distribuciju, posjet distrowatchu, uži izbor, Ubuntu, OpenSUSE, Debian, ili njihove 'alternative' mint, Fedora... svakako skinite LiveCD (ne mora biti x64, pogotovo za starija računala ili za potrebe spašavanja) i isprobajte kako radi, isprobajte i gameonlinux (zgodno za klince, nema se što poremetiti na računalu).

Svi ostali koji iz nekog razloga moraju koristiti neki OS (ne-linux) svejedno mogu imati-isprobati.. i takve LiveCD distre, pa tek tak pljuvati ili hvaliti.

Završna:

-Sve se radi za Windowse, i win je vrlo dobar, odličan OS, btw MS bi propao da nije tako, na kojem sve radi. (jer to proizvođači određuju).

-Linux je savršen OS, na kojem ništa ne radi (za kojeg se ništa ne radi). Ali je njegova promjena upravo u obrnutom postotku na 'ozbiljnim' računalima (serveri-mreže..) kao i embeded, boxovi, mob i sl. Dakle, opet ono što proizvođač napravi.

- cijena? LOL Open nije Free, Free ne mora biti besplatno. Sam OS (cijena) je beznačajan, plaća se sve ostalo, npr support. Komercijalan soft pod Unix-Linuxom je za par nula skuplji nego pod Win (ni nema nekih stvari koje postoje u tom svijetu..). Običan user vidi samo Office, Photoshop i igre.. komercijalan-specijaliziran user vidi i tu stranu linuxa, pa bi često zbog uštede poželio da postoji win-verzija. ... (ili ipak, ne).

-prije hvaljenje/pljuvanja nekog OSa, bilo bi dobro da ga koristite, većina linux usera koristi i windowse (zašto?). Kao i kritiziranje mana OSa jer ne rade igrice.. igre, jer je industrija igara veliki biznis. Sve se može napraviti na bilo kojem OSu (pa i bilo kojem hardwareu), samo .... (interes, vlasništvo, licence...).

Mislim da si ovdje sažeo bit. Isprobaj pa ako ti paše koristi. Za kućnog korisnika koji ima Win Ultimate Black 16v (naravno s torenta) i kojem svako malo moraš čistiti smeće s računala Linux može biti alternativa. Može biti ali je očito da tako nije, od kuda toliki strah od eksperimentiranja i isprobavanja? Vjerojatno isti mentalitet u kojem radimo i trpimo sve drugo što nam rade (debeli OT).

Osobno mislim da je računalna pismenost u HR na izuzetno niskoj razini i da je svejedno koji OS koriste (ili aplikaciju).

Bukva kaže...

A jesi li pogledao godinu kada su krenuli u cijelu priču? Napravili su sustav koji je prilagođen njihovim potrebama (10k+ korisnika). To se zove planiranje, nešto što u ovoj državi na državnoj i lokalnoj razini ne postoji barem 20 godina.

Možeš li ti ili netko drugi, puno upućeniji od mene, pojasniti zašto je Linux skuplji od Winsa. Svako malo iskrsne takav podatak, meni se čini da je isti izvučen iz prezentacija konkurencije (subjektivan sam).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan
Bukva kaže...
(...) U Muchneu su nadograđivali sa Windows NTa i to na arhitekturi koja je kupljena za vrijeme Franje Ferdinanda. Drugim riječim, u to smanjenje troškova je išlo u kupovina kompletnog novog hardware da može sedmicu tjerati, tako da je to malo nezahvalno uspoređivati. (...)

Svakih šest mjeseci nabavljaju se nova računala koja mijenjaju zastarjela (vijek trajanja računala je 3-4 godine), tako da je trošak novog hardvera uključen u ukupni trošak i kod Win i kod Linuxa (iz članka iz 2006. godine):

Desktop hardware: The current standard issue is a standard 32-bit i386 machine (64-bit in the future) with a 40G to 80GB hard drive, 512MB of dynamic RAM, and a 15 to 17-inch flat screen display. The type of machine varies, changing every six months by contract.

Dodatni trošak kod Windowsa je kupovina licenci za nova računala koja su zamijenjena, tako da na 15,52 milijuna eura troškova inicijalne zamjene tada korištenih Windowsa NT i 2000 Windowsima XP treba dodati 2,8 milijuna troškova za licence na novim računalima (raspoređenih kroz svake 3-4 godine).

Inače, sva računala na radnim mjestima neće prijeći na LiMux, budući da ne postoje alternative za određeni softver (primjerice AutoCAD u gradskim odsjecima za prostorno planiranje), ali preko 80% računala hoće.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 12:45 (hrx).
15 godina
protjeran

Ne bi zelio da se sad ova tema pretvori Linux vs MS, ali iskreno koristio sam oba, MS skoro cijelo vrijeme a Linux Mint nekih cca 20 dana i nakon toga ga obrisao i bjezao glavom bez obzira.Jednostavno prekomplikovano, previse trosenja vremena za ucenje.Malo mi je glupo kada mi neko kaze Linux se konstantno unaprijedjuje, pa pobogu jel ima kraja tim upodetima?U 20 dana sam skinuo vise upodeta nego sto sam za cijelu godinu koristenja Windows-a 7.Besplatno i ne znaci najbolje, mozda MS ima svojih ''ispada'' ali to svakako ne umanjuje njegovu fleksibilnost, recimo kada sam prvi put dobio svoj PC (sesti razred osnovne skole OS Milenium) za dva sata rada sam savladao cijeli  proces dakle koristenja alata instaliranje deinstaliranje, dok sam u 20 dana prije koji mjesec na Linuxu od 20 dana 10 ili 15 proveo ''uceci'' kako nesto uraditi.Razumijem da je on mozda sigurniji, ali definitivno nije i najstabilniji OS, jer desava se sto je kolega gore rekao '' da mi upodate strga Os'' sto zna biti jako frustrirajuce posebno za obicnog kucnog korisnika.Onda dolazimo do dijela aplikacija.MS je iskoristio svoj marketing kroz godine i prigrabio za sebe ogromnu kolicinu softwera koji se pravi samo za njega, aplikacije u Linuxu mozda jesu besplatne ali ih i nema brojnih i nisu uvijek u potpunosti funkcionalne.Onda dolazi do famozne konzole koju Linux ima, prosto za to treba mnogo pameti, sto u danasnje vrijeme brzog zivljenja to nije isplatno, jer ja dok ukucam neke komande za npr deinstaliranje nekog softwera na Windowsu cu to ucinit prostim odlaskom u Control Panel.Linux mozda jeste za ''power usere'' ali definitivno nije efikasan kao Windows.Istina da postoji tzv  softwer za pokretanje Windows softwera na Linux ali to u svakom slucaju ne ispadne uvijek ''najbolje uradzeno''.Posebno u danasnje vrijeme kada izlaze sve jace i jace graficke karte, i naravno najbolji naslovi igara izlaze za Windows niko ne bi bio toliko lud da kupi grafu od par milja kn (bubam) i instalira Linux da bi pario oci na lijepom sucelju.Linux ako misli da ostane na trzistu  morat ce dobro da se potrudi jer ovom sadasnjom politikom prosto ce prestat biti potreban, ili ce biti ogranicen na mali broj slabje hardverski laptopova koji se koriste za proste namjene tipa surfa i kucanja texta.Dakle opet ponavljam probao sam i Linux prosto avanturisticki sam zelio da vidim koje su razlike, i od tad bjezim od njega kao djavo od kriza.Mnogi govore o OS-u posebno Linuxu nekim ''informatickim'' jezikom koji sa pogleda nekog lajika izgleda kao visa matematika, budimo na cisto MS Windows ima svojih mana i svoju cijenu i svoje izlete koji su za ismijavanje ali PC je naprava koja treba da sluzi covjeku za njegove potrebe.Ako se sve stavi na jedno izvlace se tri prosta zakljucka zasto ljudi ne koriste Linux barem ne ja:

- prekomplikovanost 

- previse vremena potrebnog za savladavanje rada

- i ogranicenost softwerom

http://game.desert-operations.ba/?recruiter=36e8&world=d29ybGQx
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
311008 kaže...

- prekomplikovanost 

u praksi ti izgleda ovako:

na linux se ide ciljano, nitko neće zalutati na linux

jedako tako ni ti nečeš zalutati na SBS2011 i onda na njemu igrati solitare....

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 13:19 (Darky).
13 godina
protjeran
311008 kaže...

Ne bi zelio da se sad ova tema pretvori Linux vs MS, ali iskreno koristio sam oba, MS skoro cijelo vrijeme a Linux Mint nekih cca 20 dana i nakon toga ga obrisao i bjezao glavom bez obzira.Jednostavno prekomplikovano, previse trosenja vremena za ucenje.Malo mi je glupo kada mi neko kaze Linux se konstantno unaprijedjuje, pa pobogu jel ima kraja tim upodetima?U 20 dana sam skinuo vise upodeta nego sto sam za cijelu godinu koristenja Windows-a 7.Besplatno i ne znaci najbolje, mozda MS ima svojih ''ispada'' ali to svakako ne umanjuje njegovu fleksibilnost, recimo kada sam prvi put dobio svoj PC (sesti razred osnovne skole OS Milenium) za dva sata rada sam savladao cijeli  proces dakle koristenja alata instaliranje deinstaliranje, dok sam u 20 dana prije koji mjesec na Linuxu od 20 dana 10 ili 15 proveo ''uceci'' kako nesto uraditi.Razumijem da je on mozda sigurniji, ali definitivno nije i najstabilniji OS, jer desava se sto je kolega gore rekao '' da mi upodate strga Os'' sto zna biti jako frustrirajuce posebno za obicnog kucnog korisnika.Onda dolazimo do dijela aplikacija.MS je iskoristio svoj marketing kroz godine i prigrabio za sebe ogromnu kolicinu softwera koji se pravi samo za njega, aplikacije u Linuxu mozda jesu besplatne ali ih i nema brojnih i nisu uvijek u potpunosti funkcionalne.Onda dolazi do famozne konzole koju Linux ima, prosto za to treba mnogo pameti, sto u danasnje vrijeme brzog zivljenja to nije isplatno, jer ja dok ukucam neke komande za npr deinstaliranje nekog softwera na Windowsu cu to ucinit prostim odlaskom u Control Panel.Linux mozda jeste za ''power usere'' ali definitivno nije efikasan kao Windows.Istina da postoji tzv  softwer za pokretanje Windows softwera na Linux ali to u svakom slucaju ne ispadne uvijek ''najbolje uradzeno''.Posebno u danasnje vrijeme kada izlaze sve jace i jace graficke karte, i naravno najbolji naslovi igara izlaze za Windows niko ne bi bio toliko lud da kupi grafu od par milja kn (bubam) i instalira Linux da bi pario oci na lijepom sucelju.Linux ako misli da ostane na trzistu  morat ce dobro da se potrudi jer ovom sadasnjom politikom prosto ce prestat biti potreban, ili ce biti ogranicen na mali broj slabje hardverski laptopova koji se koriste za proste namjene tipa surfa i kucanja texta.Dakle opet ponavljam probao sam i Linux prosto avanturisticki sam zelio da vidim koje su razlike, i od tad bjezim od njega kao djavo od kriza.Mnogi govore o OS-u posebno Linuxu nekim ''informatickim'' jezikom koji sa pogleda nekog lajika izgleda kao visa matematika, budimo na cisto MS Windows ima svojih mana i svoju cijenu i svoje izlete koji su za ismijavanje ali PC je naprava koja treba da sluzi covjeku za njegove potrebe.Ako se sve stavi na jedno izvlace se tri prosta zakljucka zasto ljudi ne koriste Linux barem ne ja:

- prekomplikovanost 

Dakle boldanim ti ovo dolje zaključuješ.

Jedno drugo i treće su apsolutne neistine.

Evo primjerice, sad u firmi, čitam mailove na evolution-u, spojen sam na windows server preko remmina-e (preko koje se daleko brže spojim nego preko windows-a), skajpam, surfam, i pišem nešto u python.

p.s. Ja sam voditelj IT odjela, u firmi isključivo na windowsima (serveri uključeni).

Komplicirano? Ne. Previše vremena za savladavanje? Ne. Ograničenost software-om? Hell no!

12 godina
protjeran

Win mi je u srcu  {#}

Od rođenja radim na win-u i ne mijenjam ga nizasto,vecina ljudi je naviknuta na win i linux mrzi bez razloga....

XxElectroFuckerxX
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja nemam nijedan razlog. Otkad sam probao linux windows više nije jedini OS.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Teme Lin vs Win se otvaraju u nedogled imo. 

S mojeg gledista jedina mana linuxa za prosjecnog korisnika je gaming..

Mene samo interesira koliko je vas koji krvnicki zagovarate Winse i okaljujete Linux distre zapravo platilo licencu Windowsa? 

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
311008 kaže...

- prekomplikovanost 

1. vidi pod 2

2. savladavanje rada? kakvog tocno rada? Ne znam koji je tvoj nivo koristenja Windowsa. mozes li mi reci jednu stvar koju radis s Windowsima a da ti je na Linuxu komplicirano ili da treba vise vremena?

3. nazalost. iako to nije problem Linuxa nego specificnog softwarea i njegovih izdavaca. tesko je ocekivati da ce bas svak izradjivati aplikacije za OS koji je globalno zastupljen sa ispod 2%.

16 godina
ihush kaže...

- klasičan fanatizam i (namjerno) ispuštanje 'klika-next', kojeg u win primjeru navodiš, dok u soft.centru ne navodiš (enter ili search..). Dakle, navijački stav ti se vidi... sve ostalo je posljedica takvog stava.

Ne bi vjerovao, ali nije nista ispustio. Opisao je tocno sve i jedan korak pri instalaciji iz soft. centra.

Cudi me za tebe, s obzirom na tvoje dosadasnje postove, da se ides zalijetati na nevidjeno.

kizo2703 kaže...

Dude ,članak iz 2005.!! Molim te! To je prapovijest ,pogotovo od izlaska Windowsa 7 ,koji se bez problema mogu skinuti s neta i naravno ,to je potpuno legalno!

(MSDNAA ,kao primjer - ikad čuo?!)

Aktivacija i licence te legalnost Windowsa ,na koju ti vjerojatno misliš - to je već druga priča!!

Dakle, 7 godina kasnije dobili smo legalan download windowsa. WAUUUUUU!!! Neka uspore malo, ne mogu pohvatati sve silne promijene.

btw. rijec nije ovdje o developerima nego standardnim korisnicima, tako da ti MSDNA argument pada u vodu.

Dude, 2012 . godina je, a windowsi jos uvijek nemaju centralni repozitorij, nemaju LIVE CD da nemoram pribjegavati 3rd party rjesenjima kada mi padne sistem i kada hocu iscupati vlastite podatke,(ako se slucajno zakacis zasto bi ti trebao live cd), ne raspoznaju velika i mala slova!!, jos uvijek se patimo virusima, malwareima i ostalom gamadi (koji bi bili spusteni na prihvatljivu razinu da se korsiti repozitorij sa aplikacijama btw.), jos uvijek softverske zastite prave vise problema legalnim kupcima nego korisnicima piratskih kopija, razne EULA-e koje mi ogranicavaju koliko puta smijem na WC za vrijeme koristenja programa.....

Istina, ne mogu biti potpuni prasac i reci da se nista nije poboljsalo od WinXP na ovamo (clanak se sprdao sa WinXP-om) jer je, i to poprilican broj stvari, ali jos uvijek neke elementarne stvari koje bi ocekivao u komercijalno vodecem OS-u su nepostojece. Jednostavno mi je neobjasnjivo.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
13 godina
neaktivan

Oprosti ali onaj clanak iz '05 je ko da vegetarijanac vegetarijancu opisuje T-bone steak. Pokusaj humoristicnog pakiranja cinjenica koje svi znaju i koje se mogu tumacit na razne nacine. Clanak je trebao zavrsiti sa cudjenjem sto tako inferioran OS zauzima 90%. Mozda bi tek onda sve skupa bilo smijesno.

3 0 hvala 0
16 godina
syncmaster245b kaže...

Dude, 2012 . godina je, a windowsi jos uvijek nemaju centralni repozitorij,

Ide se prema toma, iako mi to za nesto otvoreno kao linux djeluje suludo. Jasno je da jedan Apple ima centralni repozitorij aka App Store na kojem ima potpunu kontrolu, ali nesto "free", "open" da isto tako nesto ima? Dakle, ja napisem neku aplikaciju i moram to davati na jedan tocno odredjeni site, umjesto da to distribuiram kako ja zelim? Horor...

Apple je App Store uveo 2008. Ubuntu 2009., tek toliko da se zna tko koga kopira... {#}

Win7 je izdan 2009. ocito da je bilo prekasno za Windows App Store, ali zato Win8 dolazi s njime...

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 15:37 (SupremeCommander).
16 godina
neaktivan
Stavros kaže...

Mene samo interesira koliko je vas koji krvnicki zagovarate Winse i okaljujete Linux distre zapravo platilo licencu Windowsa? 

Pa vjerujem da jedan dio njih i je, osobito poslovni korisnici. Privatni korisnici su vec druga stvar, ali kad se npr. kupuje laptop, u pravilu je sitna razlika izmedju free dos, linux i legalnih win verzija. Osobno su mi svi laptopi uvijek kupljeni sa winsima. Inace, i za licence mi nije problem jer ih placa MZOS, MSDN, MSDNAA, biraj, ovisno o softveru.

Radje bi uzvratia protupitanjem - koliko je onih koji zagovaraju Linux za kucne korisnike doista imalo i licenciran windows, jer iz prica ispada da se winsi reinstaliraju svako dva miseca, sto vec, da se ruse, da su puni virusa, mislim stvarno mi nije jasno kako mi onda uspijeva da prakticki prije zaminin disk nego radim reinstalaciju??? to sto se ljudima ruse piratske, black i koje vec sve ne verzije winsa, uopce me ne zanima.

Da ne budem opet iskljucivi zagovornik winsa, od linux distribucija moze se rec da s vrimena na vrime koristim mint11 i bt3(5), ali mi jednostavno ne sida da bi mi bia iskljucivi os, i nesto vise od zanimacije. Kad jos tu spomenem soft koji ne samo da ne radi na linuxu, vec pojedini ni na win 7, onda sto dalje rec.

Velika je mana (a neko bi reka prednost) sto nema jedinstva medju linuxima, previse je tu distribucija, paketa, izmjena, ljudi zele jednostavnost i da stvar RADI, bas zbog toga i kod smartphonea/tableta apple prednjaci medju krajnjim korisnicima jer radi. android je isto prerascjepkan, svaki proizvodjac/operater bira hoce li napravit update, hoce li ga pustit, za koje trziste. dok god se na trzistu ne pojavi DER LINUX (one to rule them all), dotle nema sanse pored winsa i osx-a.

mnogi se pitaju, pa zasto nebi linux uveli u skole? pa odgovor je da se uvodi, polako, u nastavni plan i program, ali unatoc tome, sumnjam da ce zazivit. uostalom, zasto nebi i osx uveli u skole? isto tako, postavlja se pitanje ukupne cijene uvodjenja linuxa, npr. u skole. tko ce obrazovati nastavnike koji bi trebali nesto poznato zamijeniti sa stranim? tko ce izvrsiti sve reinstalacije? koga ce isti pozvati kad negdje zapne (podrska?)? tko ce platiti svo utroseno vrijeme na prilagodbu?

kako ne shvacate da nista nije besplatno, ali ukoliko je produktivnost s jednim alatom visa nego s drugim, onda taj alat, makar i skuplji opravdava svoju cijenu!!! kako volim usporedbe s autima, uzmimo ovo... mehanicar treba odzracit kocnice. jedan ce to ucinit tako da digne auto na svoju servisnu dizalicu (4-kraku), poskida gume s pistoljem, obavi odzracivanje i vrati sve natrag. drugi ce to ucinit na ulici, koristeci rucnu dizalicu, skidajuci kotac, odzracit ga, prebacit dizalicu na drugu stranu, skinit drugi kotac, odrazacit ga, itd, itd. oba ce nominalno napravit isto, ali prvi ce to obavit bez po muke, u 15min, a drugi ce se izmucit, oznojit i izgubit sat vrimena. dok ovaj napravi jedno auto, prvi ce cetiri, i isplatia je ono sto je ulozia u alat. isto je s win i linux... uvjeti i produktivnost su razliciti, rezultat moze i ne mora bit isti, samo znam da vise povjerenja ulijeva normalni autoservis, nego da mi po kocnicama prebire neki momak iz kvarta koji je to radia na svom jugicu...

16 godina
wifi kaže...

kako ne shvacate da nista nije besplatno, ali ukoliko je produktivnost s jednim alatom visa nego s drugim, onda taj alat, ..... s win i linux... uvjeti i produktivnost su razliciti, rezultat moze i ne mora bit isti, samo znam da vise povjerenja ulijeva normalni autoservis, nego da mi po kocnicama prebire neki momak iz kvarta koji je to radia na svom jugicu...

Ovo su djecje linux/windows usporedbe, tj. danas vise nitko ozbiljan ne zagovara linux zato sto je besplatan, nego zato sto smatra da je bolji (citaj: produktivniji) od windowsa.

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
13 godina
protjeran
SupremeCommander kaže...
syncmaster245b kaže...

Ide se prema toma, iako mi to za nesto otvoreno kao linux djeluje suludo. Jasno je da jedan Apple ima centralni repozitorij aka App Store na kojem ima potpunu kontrolu, ali nesto "free", "open" da isto tako nesto ima? Dakle, ja napisem neku aplikaciju i moram to davati na jedan tocno odredjeni site, umjesto da to distribuiram kako ja zelim? Horor...

Apple je App Store uveo 2008. Ubuntu 2009., tek toliko da se zna tko koga kopira... {#}

Win7 je izdan 2009. ocito da je bilo prekasno za Windows App Store, ali zato Win8 dolazi s njime...

O kakvoj potpunoj kontroli ti govoriš? Ti ne shvaćaš mehanizam software centra kao prvo.  Opensource developeri nisu primoran davati svoje aplikacije na točno određeni site, nego im je to opcionalno, pa i dalje mogu distribuirati svoj rad na način kako žele (kao što to i rade). Software centar je centralni repozitorij opensource (i closed source aplikacija). Ništa više.

Synaptic package manager i slični package manageri su postojali prije App store-a.  Software centar je samo logički nastavak istog.

Jednostavno i jasno. I vrlo funkcionalno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 15:49 (Bypass).
15 godina
syncmaster245b kaže...

Dakle, 7 godina kasnije dobili smo legalan download windowsa.

nemaju LIVE CD da nemoram pribjegavati 3rd party rjesenjima kada mi padne sistem i kada hocu iscupati vlastite podatke,(ako se slucajno zakacis zasto bi ti trebao live cd),

ne raspoznaju velika i mala slova!!,  

jos uvijek se patimo virusima, malwareima i ostalom gamadi (koji bi bili spusteni na prihvatljivu razinu da se korsiti repozitorij sa aplikacijama btw.), jos uvijek softverske zastite prave vise problema legalnim kupcima nego korisnicima piratskih kopija, razne EULA-e koje mi ogranicavaju koliko puta smijem na WC za vrijeme koristenja programa.....

Istina, ne mogu biti potpuni prasac i reci da se nista nije poboljsalo od WinXP na ovamo (clanak se sprdao sa WinXP-om) jer je, i to poprilican broj stvari, ali jos uvijek neke elementarne stvari koje bi ocekivao u komercijalno vodecem OS-u su nepostojece. Jednostavno mi je neobjasnjivo.

Sedam? Windows Store je otvoren kad je krenuo i Windows 7 ,dakle 2009!

A to kaj kod nas ne možeš ništa kupiti online ,yebi ga!!

Centralni repositorij? Imam ga na OS X-u i još uvijek je bolja opcija download softwarea. Dolazi u Osmici ,ali i opet će bolja opcija biti da sam nađem i skinem softver koji mi treba. (I vjerojatno će za samostalno nalaženje i skidanje trebati duplo manje vremena!)

LiveCD - da bilo bi lijepo ,nadajmo se nečem takvom u skoro vrijeme.

Ali ,ja (i svatko pametan ,kome su podaci bitni) radim redoviti backup i SVE SVOJE PODATKE IMAM NA SIGURNOM!!

Čak dapače ,imam kompletan image sistema ,koji u slučaju kvara kloniram na novi disk i pokrenem sistem kao da se ništa nije dogodilo!

Molim? A gdje je to konkretno?!

Repositorij ti opet neće pomoći kod virusa ,jel oni u većini slučajeva ne dolaze preko softvera!!

(A ako ti trebaju crackovi ,zna se da su to u 99% slučajeva trojanci i zaraženi fileovi ,i ako ih svjesno skidaš i pokrećeš na sistemu - tu nikakav repositorij ne pomaže!)

Bez brige da bi i na Linuxima bilo više virusa i malwarea da imaju veći postotak i da se isplati!

I na kraju: Windows je komercijalni OS ,kao i većina softvera za njega i plaća se! Zato ,pusti priče o softverskim zaštitama i problemima s njom (tu smo sad na Visti ,jel Sedmica nema tih problema).

Pomiri se tim ,ako ti se to ne sviđa ,koristi Linux!

Mnoge ljude odbijaju ovakvi ratoborni freakovi ,koji misle da su uvijek u pravu i kojima se ''ne smije kontrirat'' ,jel ''samo oni znaju''!

Cool down ,bro ,ne ovisi ti život o Linuxu!!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 18:19 (kizo2703).
15 godina
protjeran
SupremeCommander kaže...
wifi kaže...

kako ne shvacate da nista nije besplatno, ali ukoliko je produktivnost s jednim alatom visa nego s drugim, onda taj alat, ..... s win i linux... uvjeti i produktivnost su razliciti, rezultat moze i ne mora bit isti, samo znam da vise povjerenja ulijeva normalni autoservis, nego da mi po kocnicama prebire neki momak iz kvarta koji je to radia na svom jugicu...

Ovo su djecje linux/windows usporedbe, tj. danas vise nitko ozbiljan ne zagovara linux zato sto je besplatan, nego zato sto smatra da je bolji (citaj: produktivniji) od windowsa.

Kako neki Operativni sustav moze biti produktivniji ako neki od glavnih poslovnih alata poput tog Auto Cada, Photoshopa ne podrzava.I plus na to sto je ''produktivniji'' jos treba dodati cinjenicu da osoba koja bi radila na Linuxu cak i kojim slucajem da se pronadze mogucnost da ti poslovni alati pronadzu zamjenu u Linuxu treba praviti ogroman zaokret u obuci za rad na novom OS-u.

http://game.desert-operations.ba/?recruiter=36e8&world=d29ybGQx
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice