Psihologija Linux-a zaključana tema

poruka: 47
|
čitano: 9.699
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
RE: Psihologija Linux-a
marko247 kaže...

naxeem: Nisam zadrti Windowsaš niti pokušavam nekog preobratiti...ali u zadnje vrijeme zbog popularizacije Ubuntu-a linux se predstavlja kao puno više nego što zaista jest.

Osobno za mene Ubuntu predstavlja sve ono što linux ne bi trebao biti, ali to je samo moje mišljenje. Također bi se složio sa tobom da iako je "linux odličan za programiranje" razvojni alati jednostavno nisu na visini zadatka, a zaziranje od C# mi je neshvatljivo...isto kao i primjerice forsiranje gtk+.

po tome win 7 predstavlja sve ono što windows nebi trebao biti... ubuntu je user friendly, a po tebi to linux ne smije biti... šta nekome treba gentoo, da ga instalira uz glavobolje dan, dva. i šta time dobije ? - ništa bolji sustav nego je ubuntu, čak i gori. isprobao sam gotovo svaku distribuciju i  za kraj mogu reči da je još ubuntu najbolji, neko kaže možeš od archa napraviti najbrži sustav, e pa ja sam to napravio i koliko je bio brz ( bez compiza i efekata ) - jednako kao i ubuntu sa svim efektima.Nije ništa brži ali ipak više uživam u njemu jer je Arch kakav sam si sam napravio

pa nismo mi neko osoblje NASE da nam treba sustav onakav kakvog čemo sami kompajlirati. Može i drugačije ako se netko voli iskušati u kompajliranju i ima vremena za to. Distribucijom Ubuntu Linuxu su otvorena vrata u svjet korisnika, i to je najbolja distribucija Linuxa ikada ne po pitanju neke kvalitete, brzine možda, neznam več čega. nego u smislu "izbacivanja" distribucije koja če zadovoljit korisnike svih drugih os-eva a istovremeno ostati Linux.

I dapače treba biti takvih distribucija u budučnosti. jer to nije user frindly distribucija u suštini nego samo user frindly gui iza kog se krije onaj "pravi" linux kakav je

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 18:18 (mindstorm).
16 godina

Ja koristim Ubuntu na laptopu jer mi se u nekim stvarima više sviđa od Windowsa, nekako mi je užitak na njemu raditi i ne mislim ga micat, osim tog ne treba mi OS za igre. Isto tako mi je i drago što sada znam raditi na 2 OS-a, jer mislim da će nekakvo osnovno znanje linuxa itekako dobro doći za par godina kada cijela stvar bude još više user friendly, (vjerojatno) više raširena etc..

Uglavnom fascinira me i to što je skroz besplatan (ne zanima me to što je open source jer nisam programer, meni kao krajnjem korisniku je besplatan - skinem ga s neta i instaliram na komp skroz legalno).

No ne pada mi na pamet frendovima ispirat mozak kako je to bolje od Win u svakom pogledu, da su debili jer koriste Win etc etc.. a to linux korisnici jako često rade..

Mnogima se ne da učiti osnove linuxa (koliko god one lagane bile, i dalje se vrlo često zna naletiti na probleme sa driverima), nego su zadovoljni s onim što već imaju i što im savršeno radi.. a takvih je jako puno.

Plod nepouzdanosti kontracepcije
17 godina
neaktivan
mindstorm kaže...
marko247 kaže...

naxeem: Nisam zadrti Windowsaš niti pokušavam nekog preobratiti...ali u zadnje vrijeme zbog popularizacije Ubuntu-a linux se predstavlja kao puno više nego što zaista jest.

Osobno za mene Ubuntu predstavlja sve ono što linux ne bi trebao biti, ali to je samo moje mišljenje. Također bi se složio sa tobom da iako je "linux odličan za programiranje" razvojni alati jednostavno nisu na visini zadatka, a zaziranje od C# mi je neshvatljivo...isto kao i primjerice forsiranje gtk+.

po tome win 7 predstavlja sve ono što windows nebi trebao biti... ubuntu je user friendly, a po tebi to linux ne smije biti... šta nekome treba gentoo, da ga instalira uz glavobolje dan, dva. i šta time dobije ? - ništa bolji sustav nego je ubuntu, čak i gori. isprobao sam gotovo svaku distribuciju i  za kraj mogu reči da je još ubuntu najbolji, neko kaže možeš od archa napraviti najbrži sustav, e pa ja sam to napravio i koliko je bio brz ( bez compiza i efekata ) - jednako kao i ubuntu sa svim efektima.Nije ništa brži ali ipak više uživam u njemu jer je Arch kakav sam si sam napravio

pa nismo mi neko osoblje NASE da nam treba sustav onakav kakvog čemo sami kompajlirati. Može i drugačije ako se netko voli iskušati u kompajliranju i ima vremena za to. Distribucijom Ubuntu Linuxu su otvorena vrata u svjet korisnika, i to je najbolja distribucija Linuxa ikada ne po pitanju neke kvalitete, brzine možda, neznam več čega. nego u smislu "izbacivanja" distribucije koja če zadovoljit korisnike svih drugih os-eva a istovremeno ostati Linux.

I dapače treba biti takvih distribucija u budučnosti. jer to nije user frindly distribucija u suštini nego samo user frindly gui iza kog se krije onaj "pravi" linux kakav je

Kako to misliš? Windows 7 je ono što OS treba biti (iako ima još dosta prostora za napredak). Napokon Win OS (ako izuzmemo Server verzije na kojima sam do sada bio) kojem dovoljno vjerujem da na njemu radim i da ga držim upaljenog 24/7.

Ubuntu, s druge strane, mi se čini kao pokušaj imitacije svih onih loših strana Windowsa; kao bloatware.

Što se tiče Compiza/Beryla, nisam pobornik pretjeranog kiča pa mi ne odgovara baš. Mislim da je max te "ljepote" prozirnost i zaobljenost.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 19:14 (naxeem).
15 godina
protjeran
Psihologija Linux-a

Prvo i osnovno da rješimo jednom za uvijek. Zašto su neki linuxaši ljuti na microsoft? jednim djelom zbog monopola i cijena i drugim djelom prljavom kampanjom koju je microsoft vodio protiv Linus Torvalda i linuxa - što je tipično američko ponašanje u buisnessu. Ovo vam je korijen svega. Nakon toga je Linus počeo verbalno odgovarat microsoftu, ali tu je i ostalo za razliku od microsofta koji je dobrano sabotirao širenje linux sustav. Pitate se zašto virusi? Većina proizlazi zbog monopolizma - tek kasnije iz profita.

Drugo, buđet za razvoj win se mjeri u miljardama. Linux milijunima. Poprilična razlika.

naxeemova definicija ubuntua koji kopira sve što je loše u windowsima je (sori) glupo razmišljanje. Ubuntu-ovi developeri se itekako trude da naprave (uz pomoć zajednice - što je i bit igre) čim bolji LINUX sustav, a ne tamo neke kopije. Uz to opet naglašavam razliku u buđetu jednog komercijalnog sustava i ubuntu-a koji je besplatan - nemjerljivo.

Windowsi jesu odličan proizvod. Linux je isto tako odličan proizvod. Ali jedno je kod linuxa važno i win se tu nikada neće moći mjeriti: Linux su razvijali besplatno milijuni ljudi diljem svijeta .

I na kraju ću reći ono što je svakom normalnom jasno: Windowsi su odlični, ali nisu bolji od linuxa. Linux je odličan, ali nije bolji od windowsa. Svaki ima svoje dobre i loše strane.

Zar se tako teško pomiriti sa tom činjenicom?

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 19:29 (Buffer Overflow).
Moj PC  
8 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
mindstorm kaže...
marko247 kaže...

Ubuntu, s druge strane, mi se čini kao pokušaj imitacije svih onih loših strana Windowsa; kao bloatware.Što se tiče Compiza/Beryla, nisam pobornik pretjeranog kiča pa mi ne odgovara baš. Mislim da je max te "ljepote" prozirnost i zaobljenost.

Stvarno ne znam sta to Linux imitira(pogotovu od Windowsa)... a sto se tice kica tu je Windows Vista/7 predvodnik... Ljepota je ljepota a kic kic i to sto Ubuntu 10.04 pokusava imati Aero ne znaci da je to prokleti kic

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
15 godina
neaktivan
Psihologija Linux-a

@Buffer Overflow: Kao prvo Microsoft je zaslužan za popularizaciju PC-a i PC je praktički njihova platforma tako da na taj monopol, na koji se svi pozivaju, i imaju pravo. Isto tako Microsoft je zaslužan za razvoj i uniformiranost određenog dijela hardvera, a o standardima koje je postavio njihov software da i ne pričamo. Nitko ne može tvrditi da IT industrija ide u krivom smjeru zbog Microsofta. Naravno nije sve uvijek divno i krasno ali tako to ide...

Linux je na PC-u u principu poput parazita koji oduzima M$-u tržišni udio na platformi koju je on promovirao, tako da naravno neće naklono gledati na linux.

Što se virusa tiče naravno da je sve to veliki biznis ali kao i sa svakim proizvodom možeš a i ne moraš kupiti.

Što se linuxa tiče veliki dio je kopiran od M$ i što je najgore pokupili su i ono što ne valja. Tvorci KDE-a otvoreno priznaju da su kopirali Win sučelje a Gnome/Nautilus je pokupio praktički sve najgore od M$-a. Često sam slušao o velikim slobodama koje linux pruža - iskreno to sam tek doživio kad sam prešao na XFCE i fvwm. Windows se razapeće zbog Aero-a koji nije ni približno loš kao iskustvo u KDE4 koji je bloatan do boli i puca na neki eye-candy dok je potpuno neupotrebljiv.

Promovira se linux brzina dok aplikacije koje koriste gtk+ su sve samo ne brze pa ti đabe fvwm i icewm. Qt je zlo jer iza njega stoji Nokia...

Želim ti napomenuti da ovo nije tema o tome što Windows/linux je ili nije, ili što pretstavlja, ili za koga je...već o problemima koji na linuxu postoje i koji su stvarni bez obzira na to da li netko to vidi ili ne...

Još nešto... ovdje mogu komentirati svi, bez obzira da li pridonose zajednici ili ne, dali uopće znaju programirati ili ne i sl. Znanje ne umanjuje iskustvo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 20:37 (marko247).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
BLOGERX4 kaže...

Stvarno ne znam sta to Linux imitira(pogotovu od Windowsa)... a sto se tice kica tu je Windows Vista/7 predvodnik... Ljepota je ljepota a kic kic i to sto Ubuntu 10.04 pokusava imati Aero ne znaci da je to prokleti kic

Ne vidim po čemu je Vista/Win7 kič? Zbog prozirnih rubova? U odnosu na hrpu čudnih, pretjeranih i nepotrebnih animacija koje Compiz nudi. Kič je nešto drugo, ako ćemo baš po definiciji, i ne postoji ni na Win ni na Linuxu po difoltu.

marko247 kaže...

@Buffer Overflow: Kao prvo Microsoft je zaslužan za popularizaciju PC-a i PC je praktički njihova platforma tako da na taj monopol, na koji se svi pozivaju, i imaju pravo. Isto tako Microsoft je zaslužan za razvoj i uniformiranost određenog dijela hardvera, a o standardima koje je postavio njihov software da i ne pričamo. Nitko ne može tvrditi da IT industrija ide u krivom smjeru zbog Microsofta. Naravno nije sve uvijek divno i krasno ali tako to ide...

Linux je na PC-u u principu poput parazita koji oduzima M$-u tržišni udio na platformi koju je on promovirao, tako da naravno neće naklono gledati na linux.

Što se virusa tiče naravno da je sve to veliki biznis ali kao i sa svakim proizvodom možeš a i ne moraš kupiti.

Što se linuxa tiče veliki dio je kopiran od M$ i što je najgore pokupili su i ono što ne valja. Tvorci KDE-a otvoreno priznaju da su kopirali Win sučelje a Gnome/Nautilus je pokupio praktički sve najgore od M$-a. Često sam slušao o velikim slobodama koje linux pruža - iskreno to sam tek doživio kad sam prešao na XFCE i fvwm. Windows se razapeće zbog Aero-a koji nije ni približno loš kao iskustvo u KDE4 koji je bloatan do boli i puca na neki eye-candy dok je potpuno neupotrebljiv.

Promovira se linux brzina dok aplikacije koje koriste gtk+ su sve samo ne brze pa ti đabe fvwm i icewm. Qt je zlo jer iza njega stoji Nokia...

Želim ti napomenuti da ovo nije tema o tome što Windows/linux je ili nije, ili što pretstavlja, ili za koga je...već o problemima koji na linuxu postoje i koji su stvarni bez obzira na to da li netko to vidi ili ne...

Još nešto... ovdje mogu komentirati svi, bez obzira da li pridonose zajednici ili ne, dali uopće znaju programirati ili ne i sl. Znanje ne umanjuje iskustvo.

Ne znam što ti treba ovakav ton? Ti si sada agresivniji od mnogih mnogih Linux zelota, a k tome baš nisi u pravu.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
15 godina
neaktivan
Psihologija Linux-a

Nisam agresivan već govorim kako stvari stoje. Misliš da M$ ima neko dobro mišljenje o linuxu?

Daleko od toga da želim promovirati M$ i negirati ostale kompanije i njihov doprinos IT-u te negirati doprinos linux zajednice koja je ako ništa onda zaslužna za mnoge napredne Internet tehnologije a i za sam Internet jer netko mora vrtiti sve te servere a Windows Server nije na visini zadatka :)

Što se tiče kritike prema KDE-u tu čvrsto stojim. KDE3 je imao vrhunske performanse i dosta dobru tehničku podlogu što se ne može reći za KDE4.

Gnome je jednostavno spor i to je činjenica (bar u usporedbi sa WinXP-om).

Što se Qt-a tiče htio sam reći da se na njega ne gleda blagonaklono što nije fer jer VirtualBox, VCL i Opera se vrte na njemu a spadaju u grupu najkvalitetnijeg softwera na linuxu. KOffice (debelo podcijenjen) i da ne spominjem...

@Buffer Overflow: There ain't no such thing as a free lunch! Ništa nije besplatno!

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 22:15 (marko247).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Psihologija Linux-a

@marko247

Na krivi način gledaš na stvar. Microsoft je kompanija, oni se brinu za svoj interes, kako bi svojim dioničarima donijeli što više profita. Naravno da sudjeluju u razvoju hardvera, jer im to osigurava da će u budućnosti moći imati dobru prodaju svojih novih proizvoda, ali nije to toliko veliki utjecaj koliko ti misliš, to je samo onoliko koliko se njima isplati. I ni u kojem slučaju nisu oni vlasnici PC platforme, vlasnik PC platforme si ti kad dođeš u trgovinu i kupiš PC. I od tada ti imaš pravo da na njemu vrtiš  što god hoćeš. Ako hoćeš možeš vrtiti na njemu i neki OS koji si napravio sam zajedno sa nekim frendovima iz fore. Tako je nastao Linux. Pojednostavljujem, i karikiram, ali evo upravo tako su na kraju nastali i ti raznorazni GUI za Linux koje spominješ. Skupila se ekipa, ajmo napraviti GUI - ajde. Ajmo da bude šaren i 3D i svakakav, čisto da vidimo jel se može - ajde. Nekom se sviđalo nešto što je vidio na Windowsima - ajmo probat i mi tako nešto implementirati. To je potpuno drugačija filozofija. Ako se tebi sviđa njihov krajnji proizvod, ti si slobodan da ga koristiš. Ako vidiš neki problem, nešto što možeš poboljšati, slobodno to učiniš. Probaj tako gledati na stvar, a ne samo gledati na probleme, kako to nije user-friendly, kako je neka kompanija (u kojoj stotine ljudi radi za novac) to napravila bolje itd.

I još jedna stvar vezano za Microsoft, kad je njima trebalo za Windowse, uredno su se poslužili otvorenim source kodom za recimo networking stack i ftp klijent. Kod je bio pod BSD licencom koja omogućuje da ga koristiš gdje god želiš i u kojem obliku želiš, i ne moraš objaviti source ako si ga mijenjao. Tako da, ide to u oba smjera, i jedni i drugi imaju puno više koristi nego štete jedni od drugih, što je za sve nas jako dobro.

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Psihologija Linux-a

Da BSD licenca ima tu mogućnost (i nije samo M$ omastio brk BSD kodom) ali to je ipak više hermetička sredina gdje se ne gleda negativno to što se "posuđuje" kod jer većinu tih ljudi u Berkeley-u čeka sigurno mjesto u nekom IT gigantu ako se iskažu na FreeBSD projektu...

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 22:28 (marko247).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
naxeem kaže...

Kako to misliš? Windows 7 je ono što OS treba biti (iako ima još dosta prostora za napredak). Napokon Win OS (ako izuzmemo Server verzije na kojima sam do sada bio) kojem dovoljno vjerujem da na njemu radim i da ga držim upaljenog 24/7.

Ubuntu, s druge strane, mi se čini kao pokušaj imitacije svih onih loših strana Windowsa; kao bloatware.

Što se tiče Compiza/Beryla, nisam pobornik pretjeranog kiča pa mi ne odgovara baš. Mislim da je max te "ljepote" prozirnost i zaobljenost.

pa mislim zato jer ono što je win 7 windowsu to je Ubuntu Linuxu, pokušaj da se korisniku olakša rad u sustavu koji če sam gotovo sve napraviti za korisnika.

htio sam reči da je ubuntu nešta što bi linux trebao biti. Da ima jednostavno sučelje u kom se gotovo svaki dio može prilagodit po želji, da ima iza sveg toga terminal u kom se može os podesiti po želji. i da je sve jednostavno a po želji može biti kao i kod neke druge distre komplicirano.

govorim to zbog onog što kežeš da je ubuntu ono što lin ne treba biti jer sam shvatio to kao da želiš reči da se linux treba držati strogo svoje orginalnosti. jer ko što kažeš ubuntu pokušava imitirati windows u bloatware-u pa i dosta drugih stvari. mislim da to i treba linuxu, ne da kopira win, nego sve te imitacije ga čine jednostavnim. i da nije ubuntu-a i minta ( i on je po tome kao ubuntu ) broj linuxaša bi bio za pola manji

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 22:45 (mindstorm).
15 godina
neaktivan
mindstorm kaže...
naxeem kaže...

pa mislim zato jer ono što je win 7 windowsu to je Ubuntu Linuxu, pokušaj da se korisniku olakša rad u sustavu koji če sam gotovo sve napraviti za korisnika.

htio sam reči da je ubuntu nešta što bi linux trebao biti. Da ima jednostavno sučelje u kom se gotovo svaki dio može prilagodit po želji, da ima iza sveg toga terminal u kom se može os podesiti po želji. i da je sve jednostavno a po želji može biti kao i kod neke druge distre komplicirano.

govorim to zbog onog što kežeš da je ubuntu ono što lin ne treba biti jer sam shvatio to kao da želiš reči da se linux treba držati strogo svoje orginalnosti. jer ko što kažeš ubuntu pokušava imitirati windows u bloatware-u pa i dosta drugih stvari. mislim da to i treba linuxu, ne da kopira win, nego sve te imitacije ga čine jednostavnim. i da nije ubuntu-a i minta ( i on je po tome kao ubuntu ) broj linuxaša bi bio za pola manji

Ove sve stvari koje ti nabrajaš nisu odlika Ubuntu-a već Gnoma koji uključuje mnoštvo GUI portova i aplikacija za podešavanje sustava. Istu stvar pružaju KDE i XFCE te u manjoj mjeri LXDE. Ne znam što je to točno bloatware za naxeem-a...ako misli na GUI portove po meni su neki korisni a neki su nepotrebni...Ako misli da je razvoj Gnoma u konbinaciji sa Compizom malo preforsiran i ne previše nužan (previše mu se pruža pažnja) tu se slažem. Problem je što je ljudima fora se igrati i razvijati Compiz a ne da im se bavit nekim dosadnim ali ipak važnijim stvarima...Tako ti je to...

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 23:01 (marko247).
16 godina
neaktivan

@marko247 

Smijesno je to, ti si se jučer regao, stavio podatke pod moj PC itd, i odjednom početo pisati protiv linuxaša tj linuxa. Kaj nije to čudno? Bar si mogel koristiti onaj stari Acc da vidimo kakav si doista korisnik, no nema veze i tu si se dokazao sa dosta neiskustva, misliš da razumiješ ali stvarno nije tako. 

Linux nazalost nema nesto sto Windows ima, marketing, microsoft plača reklame, pretplati ljude da šire, plati nekim političarima da ne uvedu linux u škole.  Linux ovisi o nama korisnicima, ako želis doprinjeti linuxu onda pomogni širiti linux, ja ne silim druge da prijeđu na linux pustim da sami odluče. Opet ne shvačam ljude koji svaki put instaliraju piratski, svaki put antivirus, kaj nije bolje koristiti linux i bez muke si.

Ja neželim OS koji kosta jako skupo, želim nove stvari neželim koristiti pirateriju da bi uživao u nečemu. Linux je dobar OS samo ljudi su tu naučeni raditi sa windowsom, zato želim da se i linux uvede u skoletj da se windows i linux uče pojednako. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
16 godina
Psihologija Linux-a

... a tema je?

Ili sad trebamo dokazivati da je neki GUI/DE lijep ili ružan, kič?

Poželim da se netko kao (TM) 'Štefica' pojavi u temi i postavi pitanje, 'a zakaj meni kompijutor neče radit internet?'

- takva pitanja, tj. odgovori su objašnjenje 'mane' linuxa.

Možemo ga nazvati geekovski OS, od geekova -za geekove. -Za ostale su winsi.

-Dok je tako ni besplatno nije dovoljno dobar. Alternativa? -Čemu? eBanking za SCR, knjigovodstveni software itd... (igre).

Što ljudi (korisnici) žele od kompijutera? -(odgovor:) da im pruži 'nešto', uslugu, zabavu, informaciju...

Tko im to treba omogućiti? -programeri, proizvođači hw.-sw. ..

Kako? Zašto? Kada?...

Zašto me netko iz HULKa ne nagovara na korištenje linuxa? (ne doslovno) jer me trgovac Zeptera uvjerava.. i životnog osiguranja, čak i reklama ze Maybellin me uvjerava da je taj ruž za mene... (ili je već rođena s tim? tako nešto...).

Naravno, besplatne stvari netreba reklamirati, nuditi... ali treba imati osnovnu podršku za drivere i sl.

HULK kao organizacija (i ostale) i BUG kao časopis..., bi mogli zahtijevati od državnih organa (organi ili tijelo?, mislim da su 'organi')..

-da se drže OpenDoc standarda.

-da podrška za neki uređaj (driveri) mora postojati i za druge OSove, ne samo za MS. (pod tim uređajima ne mislim na joystick, nego na SmartCardReader, printer, USB-nešto (TV, wireless..) itd. jer je to jedno od tržišnih pravila za izbjegavanje monopola.

btw. na EU području već godinu dana banke nisu ograničene na MS OS-browser. (Zaba? PBZ? -citat iz PDFa= ''posjedovanje računala s Windows operativnim sustavom te instalirana programska podrška'', ...) nigdje ni riječi o drugim OSovima (za Mac postoji, poluslužbena pordška, OSX=BSD, BSD=linux... wtf?)

Korisnik linuxa, može surfati.. ali nemože priključiti TV karticu (naravno, ako je taj chip BT878... bla-bla..) -govorim o običnom useru, ne netko tko apt-get natipka za 2sec. Usporedite to s rješenjem MS-EU i 'izborom browsera', izbacivanje ie-a itd..

Poslovni korisnik, može imati siguran OS, bez virusa.. ali nemože na Zabu, nemože na Finu itd.. MSOffice je de facto standard, mada je de jure OO. itd.

Opensource... dobra stvar, ako nisi nečim zadovoljan, napravi bolje, nitko te ne sputava licencom.

Ali nije to za većinu, to je samo za onaj dio koji zna. Ostali su 'nevažni'?

-Zato je omjer 95%-vs-1% i to za nešto što se plaća-vs-besplatno. ... -da, nema logike, ali uz postojeće stanje neće se ništa promijeniti.

-novi look, lijep ružan, kič? -pa što.

-''nesviđa ti se? idi dalje!/napravi bolje!''

-to je jako pogrešan stav.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@linuxuser: Drago mi je da si se našao u linuxu i da ti linux kao OS paše.

Evo ako želiš znati tko sam ja:

Tvrtke poput RedHat-a i slično posluju izrazito uspješno i na "višim" IT razinama velike kompanije plaćaju velike novce za podršku i održavanje sustava.

Na ovim našim "malim" desktop razinama linux je nekomercijalni proizvod i kao takav marketing je nepotreban trošak. U IT svijetu se zna tko je tko i ne trebaju njima nikakve reklame ili plakati uz autoput.

Svi imaju prilike skinuti linux sa neta i isprobati. Tko god to želi već je to i učinio. Za linux u školama ne znam ali na fakultetima postoji pa čak i u hrvatskoj.

@ihush: Problem je u tome što je udio linuxa na desktop-u oko 1% i tvrtkama se jednostavno ne isplati ulaziti u dodatni trošak radi tako malog broja korisnika. Da stvar bude i gora i da žele ne mogu zbog prevelike segregacije na razne distribucije koje su međusobno nekompatibilne pa i ako su srodne prirode (npr. Debian i Ubuntu paketi).

Dodaj tu probleme koji nastaju sa svakim upgrejdanjem kernela ražličiti lib-ovi i slično - jednostavno nema standarda i svako isfurava svoje. Također sa open sourceom koji nije samo software nego i neki drugi djelovi sistema nikad ne znaš koliko će napredivati, u kojem smjeru ide, da li će lidera projekta pogodit komet i nakon toga više neće bit ljudi koji imaju znanja/volje nastavit itd...Što se tiče puštanja koda drivera u opticaj tvrtkama je to neprihvatljivo jer njihov proizvod nije samo hardware koji prodaju već i software/driveri koji idu sa istim...naravno možeš se nadati da će se neko smilovati i pustiti neku okrljenu verziju drivera koji će biti open source...

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.3.2010 0:15 (marko247).
15 godina
neaktivan
Psihologija Linux-a

sa linuxovog foruma sam dosao na ovaj ovdje i sta vidim?

ista stvar.

tamo pljuju po windowsima a ovdje po linuxu........

ne svi ali vecina da.

tamo tvrde da su windowsi nestabilni i da kupe svaku mogucu zarazu sa interneta i da jednostavno "koce" korisnika....

ovdje govore kako je linux nista bez compiza i da je nevjerovatno tezak za koristenje obicnom korisniku i da je sve u svemu los OS jer ga koristi mali broj ljudi......

imam dual boot mint8 i win7 i iako nemam informaticko znanje i ne znam sta je to GUI uopce , mislim da mogu sa pravom reci da grijesite.

i jedni i drugi.

windowsi mi se nikada nisu srusili sami od sebe imao sam samo jedan virus koji sam pokupio jer sam skidao crack za igru (sam sam si kriv) a ne koce me jer mi je sve najoptimalnije stavljeno u njih po defoultu...skupi su ali se dobije ono sto se plati

compiz je ok program i zaista moze covjek napraviti da se prozori i desktop ponasa fantasticno, linux uopce nije kompliciran za koristenje (ako ga se koristi za uobicajene stvari) a mali broj ga [b]je[/b] koristio ali sada zahvaljujuci upravo compizu i softwear manageru taj je broj sve veci.....besplatan je ali ako hocete da izgleda poput "sedmice" ili osx onda se trebate malo potruditi

koji je bolji?

nema tu odgovora vjerujte,[b][i]svaki cigan svoga konja hvali[/i][/b]

ako mislite igrati igrice onda je za vas windows os koji trebate i ne trudite se niti probati linux , a ako vam je sve vec pomalo dosadilo i htjeli bi pokusati malo nesto drugacije a jos i da se ne mora platiti? onda je linux odlican izbor za vas.

toliko od mene na ovu temu za sva vremenaBelji se

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Psihologija Linux-a

Nema ova tema smisla...

Moj PC  
7 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice