Prebacivanje sa Win na linux

poruka: 19
|
čitano: 5.150
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Prebacivanje sa Win na Linux

Pozdrav svima, imam par pitanja vezanih za Linux. 

Inace sam Win korisnik oduvijek, ali razmisljam o Linuxu, otkad mi Vista zadaje sve vise problema, pa sam danas procitao skoro sve sticky postove o linuxu, i u VirtualBox instalirao Ubuntu, cisto da vidim kako to izgleda, jer nisam dosad se susretao s Linuxom uopce.

Da li se Linux moze sasvim normanlo koristiti za svakodnevni rad kod kuce, sto ukljucuje :

- uredske aplikacije (pdf, doc, xls i sl. )

- mail i newsgrupe

- rad sa katalozima slika (inace volim picassu, ali ako ima nesto na linuxu slicno ok), te uredjivanje i printanje slika,i import sa fotoaparata

- slusanje muzike i gledanje videa (koristim Media player Classic uglavnom i Winamp)

Primijetio sam da Linux ima meni 'cudan' raspored foldera. Da li to mora biti tako, da li se folderi mogu slobodno renamati, premjestati i organizirato po volji, cisto zbog navike i rasporeda kakvog imam sad.

E i najvaznije pitanje, da li mogu bezbolno prebaciti podatke koje imam, tu je tona mailova iz outlooka, za vise usera, My documents, koji je pun raznih dokumenata i stvari

Nadam se da ne postavljam glupa pitanja, i nije da nisam guglao, ali ima jako puno toga o linuxu, a mene zanimaju ove osnovne stvari

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Prebacivanje sa Win na Linux
CalvinRi kaže...

- uredske aplikacije (pdf, doc, xls i sl. )

- mail i newsgrupe

- rad sa katalozima slika (inace volim picassu, ali ako ima nesto na linuxu slicno ok), te uredjivanje i printanje slika,i import sa fotoaparata

- slusanje muzike i gledanje videa (koristim Media player Classic uglavnom i Winamp)

Primijetio sam da Linux ima meni 'cudan' raspored foldera. Da li to mora biti tako, da li se folderi mogu slobodno renamati, premjestati i organizirato po volji, cisto zbog navike i rasporeda kakvog imam sad.

-Pa možeš, openoffice podržava microsoftove formate
- imas mozila thunderbird, kmail, evolution itd,
- Google pravi i picasu i za linux, ima i linux svoje opensource , provjeri u repozitoriju
- za slusanje muzike koristim amarok (meni najbolji program, no imas ih jos puno tako da si sam odaberi koji ti više odgovara) evo link http://www.linuxzasve.com/download/1/audio a za
video koristim kaffeine, vlc, ima ih više sam budes odabrao koji ti odgovara http://www.linuxzasve.com/download/2/video
Na linuxu je drugaćije nego na windowsu, ako želiš instalirati neki program, onda ne tražis po netu installer nego  prvo provjeris u repozitoriju (imas program synaptic, kpackagekit ) nalik windowsovim adremove program samo sto ima mogučnost da u tražilicu upišes ime programa  i onda staviš kvačicu na program i stisne acept, i on ti automatski instalira. (skine sa neta i instalira)
AKo nema u reposima, onda tražiš po netu recimo ubuntu koristi deb paket, fedora rpm, vidjet ćes na netu za koju su distru, (deb paketi su najslicniji windowsovom installeru)
Ako nema ni kao paketi, onda zajedne sto ti treba je source code, (ovaj dio malo linuxaša voli, jer treba pisati neke naredbe u konzoli kompajlirati i instalirati) kažu da ako kompajliras neki program da radi 5% brže nego onaj koji dolazi gotovo skompajliran
Ovo kaj sam ti naveo , vrijedi samo za opensource programe, dok oni koji su zatvoreni dolaze kao installeri u ekstenziji, .bin .sh .run 
Kubuntu 9.04 Jaunty Jackalope :)
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.6.2009 19:25 (linuxuser).
16 godina
protjeran

Postavio si toliko pitanja da bi trebalo dvije stranice odgovora. Odgovoriti cu ti bar na neke. Ubuntu dolazi bez nekih codeca koje uzimas zdravo za gotovo na windowsima. Posto je Ubuntu potpuno besplatan, nisu ih smjeli staviti nego ih moras naknadno instalirati. To se odnosi na mp3, dvd, neznam.. ima toga dosta... Sva sreca to nije komplicirano za instalirati naknadno.

Prvo i osnovno je da imas 100% kompatibilan stroj. Onda je iskustvo drasticno bolje. Ako ti odmah po instalaciji radi internet vec imas glavni problem MANJE, posto je ubuntu usko vezan za internet. 99% programa ubuntu vuce s neta instalaciju. Instaliras rucno samo .deb datoteke koje su nesto kao win instalacija. Moze biti i .bin ali drzimo se sada osnovnog.

Obicno ljudi daju copy/paste da kucas u terminal ali kad tako slijepo radis ono sto ti drugi kazu da napravis i djaba posto ne razumijes sta radis i zasto ti to uopce treba.

Cim ga instaliras pod uvjetom da sve radi... Instaliraj sluzbene graficke drivere posto oni imaju najbolje performanse. Odi na meni system/administration/hardware drivers i tamo izaberi koji ti treba i samo stisni activate i potreban je restart. Ako imas kompatibilan stroj ovo ce biti SVE sto ces imati posla sa driverima.

Idi na applications menu, add/remove i ukucaj "ubuntu restricted extras". To je ono sto ti treba za pocetak da ti neke stvari prorade, tipa mp3... Svaki program koji tamo vidis pogledaj da nije za KDE verziju Ubuntua odnosno Kubuntu. Radice i to, ali drzi se Gnome aplikacija. Pretpostavljam da imas Gnome kao desktop sucelje psto je on standard. Nemoras se bojati "pretjeranog" instaliranja, ubuntu nema registre, samo instaliraj vise stvari za nesto pa ces izabrati ono sto ti se svidja. Neznam ni ja sad koje programe i sam koristim za pdf, chm i ostale ali samo to ukucaj u trazilicu i vec ces pronaci nesto...

Za aplikacije za koje nema alternative. Recimo Word. Morati ces office instalirati drito u linux :). Za tako nesto ti je potreban program po imenu wine. On pokrece windows aplikacije a sam po sebi je nevidljiv. Kad ga budes instalirao na 1dd/remove kao i sve druge programe samo ces kliknuti na .exe i uz drzanje figa taj win program ce se upaliti. Mislim da ja imam jedan jedini program u wineu a to je winrar. Za linux postoji samo verzija za konzolu. Kako cs ga instalirati? Kliknit ces na setup.exe, wine ce ga pokrenuti i odraditi kao i u windowsima instalaciju. Nakon toga ces ga pronaci U meniju applications/wine/programs.. ovo je bio samo primjer funkcioniranja. Neke .exe neces jednostavno moci i nece se nista desiti. Office ti ne mogu iz osobnog iskustva reci da radi jel ga nisam jos instalirao (mozda ni necu nikad). Kazu da radi, kao i photoshoc CS3 ali to pogledaj jos tocno kako ako hoces da nema neka specificna caka.

Od sada pa na dalje, sve se svodi na trazenje i isprobavanje alternativnih programa u add/remove programs... Jos samo jedna stvar sto se tice samog instaliranja. Imas jos jednu stvar za instaliranje programa u meniju system/administration/synaptic package manager. Tu ima nekoliko tisuca programa i programcica, svega i svacega, nemoj to sada gledati samo da znas da i to postoji. Dakako, mozes otici na net i skinuti neku .deb datoteku ali to je u biti to.

Za news i mail preporucam mozilla thunderbird, sve u vezi videa smplayer, audio neznam posto slusam rijetko u cemu god otvori..
Picasa ima natice za linux na http://picasa.google.com/linux/ ,gimp je nesto tipa photoshop.

Bitan player je i video player VLC, naime potreban je za neke zahebane formate, 3gp i jos neke..s  njima sam imao cak problema i na windowsima..

Ovo sam zaboravio prije pa cu ti reci sada...Terminal ce ti zasigurno trebati pa da se ne patis i s njime. Ali ipka pogledaj negdje detaljnije u vezi njega. Veliko - malo slovo ima veze u linuxu, imaj to na umu kad kucas u terminal. Kopiraj ovo u terminal i lupi enter. "sudo apt-get install nautilus-open-terminal"
Instalirati ce ti na desni klik na svakom folderu "open with terminal". Korisno u buducnosti... Da pojasnim "sudo" znaci da dajes naredbi administratorske ovlasti "apt-get install" poziva instalaciju i ostalo je ime onoga sto hoces isntalirati iz ubuntovih servera online. Moze se instalirati i tako, pa eto ako ti se bas svidja...
    Morati ces iz terminala instalirati neke programe offline. .bin datoteke a to je recimo google earth. Rijetko, ali da ih ipak spomenem. Google earth je primjer. Najbrze ces to napraviti da klines desni klik na folder i izaberes "open in terminal" nakon toga ukucas "sudo ./GoogleEarthLinux.bin" i instalacija ce poceti. Ako tako nece, onda ukucaj "chmod +x GoogleEarthLinux.bin" to ce promijeniti svojstva datoteke da ju uopce mozes pokrenuti kao instalaciju, i onda ponovi ono od prije. Sto se .deb tice smao dvaput klikni i klik install.

Prijavi se na ubuntu forum na orgu. Imaju milione postova... naci ces ono sto te zanima...

Eto.. ako je ovo dovoljno da preskocis u drugi OS onda i nije tako tesko :D

(vjerovatno sam napravio gresaka, sto logickih sto sintaktickih, valjda necete zamjeriti, sve sam iz glave nekim smislom i redosljedom sto sam najbolje mogao)

p.s. evo rokaju mi zuti iz nekog razloga.. idem odavdje...

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.6.2009 20:30 (bnaci).

2 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
CalvinRi kaže...

E i najvaznije pitanje, da li mogu bezbolno prebaciti podatke koje imam, tu je tona mailova iz outlooka, za vise usera, My documents, koji je pun raznih dokumenata i stvari

Ja sam friski korisnik Ubuntu 9.04 (koristima ga mjesec i pol) i toliko sam odusevljen s njime da sam ga instalirao na svoj laptop i na komp od klinaca. Najbolja stvar je sto nema virusa i ne moram razmisljati da li ce mi mali pobrati nekog trojana, pa zakrciti kompletnu vezu na internet jer mu se stroj pretvorio u spam server.
Fenomenalna stvar sa Ubuntuom je sto kad ga instaliras, on prepozna Windowse, ostavi ih na disku ako zelis, pita te koji si user na Windowsima i iskopira sve dokumente iz Windowsa u Ubuntu. Osim toga ostavlja dual boot, pa ako zazelis uvijek se mozes vratiti na windowse, privremeno ili trajno.
Osim toga, uvijek mozes pristupiti windows diskovima iz Ubuntua i kopirati sta ti treba. Ako koristis Thunderbird u Ubuntuu onda mailove importiras sa Tools/Import, pa izaberes Messages, pa Outlook, pa mjesto gdje se nalaze mailovi i on ce sam uvesti mailove.
16 godina

Hvala na iscrpnim odgovorima!

Znaci, prvo je da slozim drivere, da sve stima osnovno, a onda dalje po malo sa softverom.

Mislim da je OpenOffice sasvim dovoljan, gimp koristim i na win, jedino sto smo se u kuci nekako navikli na outlook, ali ako uspijem lijepo mejlove prebaciti sve 5.

Znaci, moguce je imati i windows programe pod Linuxom s tim wine-om? To je ok, valjda ce raditi kako treba...jel to znaci da mogu i igre vrtiti u tome? To mi nije toliko bitno, ali nije ni na odmet :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možeš vrtiti igre ali samo neke. Ja sam pokretao CoD, ali sam imao očajan FPS, ali

sam po forumima vidio da ljudi sa "normalnim" konfama imaju 100+ lock.

CS navodno radi super kao i Oblivion. Probaj, pa šta može, može... :)

Arch user :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: Prebacivanje sa Win na linux
nedIm kaže...

Možeš vrtiti igre ali samo neke. Ja sam pokretao CoD, ali sam imao očajan FPS, ali

sam po forumima vidio da ljudi sa "normalnim" konfama imaju 100+ lock.

CS navodno radi super kao i Oblivion. Probaj, pa šta može, može... :)

smijem pitat samo kakvi su driveri za ati tj za moju hd4850
ja bi instaliro ubuntu 9.04 jer na beti su me jako zezali driveri
amd-ati http://demigodmp.blogspot.com/
17 godina
neaktivan

Joj mislim da sam negdje čitao da su ATI driveri u ku.cu (nije 100%)

i da je sa nVidiom puno bolja situacija, ali da se očekuje nova verzija ATI drivera.

Ja imam 8600GT i driveri su ista verzija kao na XP-u.

Arch user :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
nedIm kaže...

Joj mislim da sam negdje čitao da su ATI driveri u ku.cu (nije 100%)

i da je sa nVidiom puno bolja situacija, ali da se očekuje nova verzija ATI drivera.

Ja imam 8600GT i driveri su ista verzija kao na XP-u.

aha no dobro imam u rezervi jednu nvidiinu 6600 sam kaj igre nejdu bas sa njom
amd-ati http://demigodmp.blogspot.com/
16 godina

Moja preporuka ti je, ukoliko možeš, u "prijelaznom razdoblju" imaj dual boot Linux - Windows.

Što se tiče samog Ubuntua, ako te konzola plaši, ne brini se, trebaš ju jednako kao i cmd u Windowsima. Ja iskreno, ne sjećam se kada sam zadnji puta koristio konzolu u Linuxu, iako ju imam na samom desktopu kao proziran prozor... Jednostavno, danas, Ubuntu (za druge distre ne znam) jest grafički OS kao i Windowsi.

Every hole is a goal!
16 godina
Bukva kaže...

Moja preporuka ti je, ukoliko možeš, u "prijelaznom razdoblju" imaj dual boot Linux - Windows.

Što se tiče samog Ubuntua, ako te konzola plaši, ne brini se, trebaš ju jednako kao i cmd u Windowsima. Ja iskreno, ne sjećam se kada sam zadnji puta koristio konzolu u Linuxu, iako ju imam na samom desktopu kao proziran prozor... Jednostavno, danas, Ubuntu (za druge distre ne znam) jest grafički OS kao i Windowsi.

Mene ne plasi konzola, dapace, ali treba mi os za kucni komp za mene kao naprednog korisnika koji se bavi i programiranjem, za zenu koja radi u stvari za skolu i radi prijevode, i za klince da se mogu igrati
16 godina
protjeran
CalvinRi kaže...
Bukva kaže...

Mene ne plasi konzola, dapace, ali treba mi os za kucni komp za mene kao naprednog korisnika koji se bavi i programiranjem, za zenu koja radi u stvari za skolu i radi prijevode, i za klince da se mogu igrati
 Konzola moze biti problem zbog nekih naredbi koje se mogu ciniti besmislenim, recimo napravis novu particiju i nemas prava da ju koristis. Budi spreman na ovakve stvari. Uglavnom,  znaj da je limitirani broj tih "zackoljica". U terminalu mozes doslovno sve kao i u sucelju pa cak i vise. Jedini problem (gadan) kako to sve popamtiti kad ti neke stvari trebaju sada, pa opet tek za par mjeseci. Ako si ljudsko bice, jednostavno ces ih zaboraviti. To je problem terminala. Najcesce se sjecas, ali nedovoljno tocno a on ne prihvaca "otprilike" naredbe.
Mozda da ti dam jedan koristan primjer. Recimo da se sve zaglavilo i mislis resetirati cijelo racunalo pritiskom na tipku. Nemoj, to je zadnja opcija. Pritisni ctrl-alt-F1. Baciti ce te u full screen terminal i moci ces upisivati naredbe. Ovo je nesto kao crtl-ald-delete u windowsima. Samo mislim da je mocnije posto mi se nikad nije desilo da ovo ne radi, a na windowsima je znalo zakazati. Dakle.. gledas u terminal i sto sada? Ukucas "sudo shutdown -r now". Ova naredba ce restartati racunalo odmah.
"Sudo" daje administratorska prava naredbi "shutdown" koja prima argumente "-r" za restart racunala i "now" da to bude odman. Za svaku naredbu mozes otipkati "man naredba" recimo "man shutdown" i dobiti ces upute kako koristiti tu naredbu. Iz uputa se izlazi tipkom "q" kao quit :)

Vidim da ti nisu spomenuli compiz. Ako hoces da prozori nisu "dosadni" i jednolicni instaliraj si i to. To je kao neki pandam vistinom aeru, samo sto je ovaj pravljen u opengl-u i sve dobiva jos jednu dimenziju sa gomilom efekata koji izgledaju svakako samo ne "dosadno". Ajde da prodjemo i to.

Idi u meni system/preferences/appearence tab "visual effects" i stavi na "extra". Vec ovdje programi postaju kao od gume i dobijamo osnovne animacije ali to je samo pocetak. Idi u meni add/remove, ukucaj "compiz" i instaliraj prvo sto nadje a to je "advanced desktop effects settings". Kad ga budes instalirao pojaviti ce ti se u meniju system/preferences/CompizConfig settings manager. Tu su sve zive i mrtve postavke efekata koje nijedan win 7 nece ponoviti, od eksplodirajucih prozora kad kliknes na X do kojekavih animacija koje je ocito neki programer entuzijast pravio u deliriju.

Mislim, ja tebi sada govorim kao da bas nista ne znas o linuxu/ubuntu. Nadam se da te nisam uvrijedio ako ti se ovo cini banalno. Idem sa pretpostavkom da nista ne znas o linuxu kao i svi koji su ga prvi puta instalirali.

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2009 0:42 (bnaci).
17 godina

Budem i ja digo virtualnu masinu sa linuxom... cisto da se malo educiram.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
bnaci kaže...

Mislim, ja tebi sada govorim kao da bas nista ne znas o linuxu/ubuntu. Nadam se da te nisam uvrijedio ako ti se ovo cini banalno. Idem sa pretpostavkom da nista ne znas o linuxu kao i svi koji su ga prvi puta instalirali.

Pa to mi zapravo pase. Stvarno ne znam puno. Staž koristenja linuxa je zasad 1 dan, tako da su svi savjeti dobri :) A sa win sam dosta na ti, koristim cmd prompt cesto i snalazim se u skriptama, pa cu se snac i ovdje
16 godina
neaktivan
Ako želiš više naučiti o linuxu preporučujem ovaj wiki :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.6.2009 13:39 (Tux Slave).
16 godina
protjeran

moze pitanje????

koja je razika između ubutua i kubuntu-a??

amd-ati http://demigodmp.blogspot.com/ http://www.njuskalo.hr/oglas486234
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvatskafarkasevec kaže...

moze pitanje????

koja je razika između ubutua i kubuntu-a??

Ubuntu koristi gnome grafičko sučelje, a kubuntu kde grafičko sučelje
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.6.2009 17:34 (Tux Slave).
17 godina
neaktivan
bnaci kaže...
 Konzola moze biti problem zbog nekih naredbi koje se mogu ciniti besmislenim, recimo napravis novu particiju i nemas prava da ju koristis. Budi spreman na ovakve stvari. Uglavnom,  znaj da je limitirani broj tih "zackoljica". U terminalu mozes doslovno sve kao i u sucelju pa cak i vise. Jedini problem (gadan) kako to sve popamtiti kad ti neke stvari trebaju sada, pa opet tek za par mjeseci. Ako si ljudsko bice, jednostavno ces ih zaboraviti. To je problem terminala. Najcesce se sjecas, ali nedovoljno tocno a on ne prihvaca "otprilike" naredbe.
Mozda da ti dam jedan koristan primjer. Recimo da se sve zaglavilo i mislis resetirati cijelo racunalo pritiskom na tipku. Nemoj, to je zadnja opcija. Pritisni ctrl-alt-F1. Baciti ce te u full screen terminal i moci ces upisivati naredbe. Ovo je nesto kao crtl-ald-delete u windowsima. Samo mislim da je mocnije posto mi se nikad nije desilo da ovo ne radi, a na windowsima je znalo zakazati
...

hmm... meni se bas to dogodilo na ubuntu 8.04. Uglavnom, pokretao sam sa wineom razne aplikacije da vidim sta radi sta ne, i odjednom sve stane! Mogu micat miš, ali ništa ne reagira.
Stisnem ja CTRL+ALT+BACKSPACE - ništa, idem probat sa CTRL+ALT+F1 - opet ništa. Stara windows metoda pritisni-restart-na-kučištu je jedino pomoglo. 
Drugi put mi se to dogodilo u Google Earthu. Dosta cudno da se na linuxu ovakve stvari događaju. Ili ja nemam sreće sa tim stvarima, ili me linux ne voli? :D
I MAC OS sam uspio srušit lool
16 godina
neaktivan

Ja bi rekel da je to više do ubuntua, ubuntu je postao sve lošiji. Probaj fedoru, za 2 dana dolazi Leonidas :)

Kubuntu 9.04 Jaunty Jackalope :)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice