Pitanja u vezi Ubuntu instalacije zaključana tema

poruka: 15
|
čitano: 5.112
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pitanja u vezi Ubuntu instalacije

Ovako,u prošloj temi sam pito koji Linux da stavim,Backtrack ili Ubuntu,odlučio sam se za Ubuntu. Eh sad,sutra ga instaliram,napravio sam particiju "O:" na kojoj ću instalirati Ubuntu 10.04 LTS. Jesam li dobro napravio,ili treba nešto drugo osim particije? Molim vas odgovorite...Hvala unaprijed svim Linux korisnicima..

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: Pitanja u vezi Ubuntu instalacije

Mislim da netrebaš više ništa napraviti....Samo instalirati  Ubuntu, i prilikom pokretanja PC-a pitat ćete hoćeš li Windows npr. ili Linux

16 godina
neaktivan

jesi napravio swap particiju??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
roky5 kaže...

Mislim da netrebaš više ništa napraviti....Samo instalirati  Ubuntu, i prilikom pokretanja PC-a pitat ćete hoćeš li Windows npr. ili Linux

Znam to,jednom sam slučajno instaliro dva xp-a i pito me oću li "Microsoft Windows XP Professional"  ili  "Microsoft Windows XP Professional" xD...zato  jer nisam formatiro prije toga...znam na šta misliš...ako mi se svidi Ubuntu,mičem windows 4ever!

15 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Nerazumijem,šta je swap? Napravio sam NTFS pariticju sa 15GB,i to je to. Jesam nešto krivo?

15 godina
neaktivan

Hm ove nove ubuntu distre bi trebale odraditi sve tri particije automatski /boot /swap /root naravno ako nisi odabrao rucni mod.

The quieter you become, the more you are able to hear | where there is a shell , there is a way (◣_◢) 艾维诶艾娜 九百九十二...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
filipvk1000 kaže...
malina22 kaže...

Nerazumijem,šta je swap? Napravio sam NTFS pariticju sa 15GB,i to je to. Jesam nešto krivo?

-ne, sve je OK, ako instaliraš XP.

-ako pak instaliraš linux, on ima svoj FS, pa i svoj editor particija. Ništa strašnog, samo će prebrisati particiju koju mu zadaš.

-btw, nema tad particije O: ima npr sda7.

-swap, sporedno (nešto za RAM, ignoriraj).

-ili se vrati BT-u i bootanju s CDa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Ako do sada nisi nikada instalirao Ubuntu,prije instalacije tih 15GB ostavi kao "Free space" jer na NTFS Ubuntu ne ide.Kad prilikom instalacije dodjes do mjesta za particioniranje,odaberi taj prostor koji si ostavio prazan i automatski će biti određen prostor za swap (ovisno o količini RAM-a npr.1GB RAM = Swap 800MB ili približno.Kod mene je 4GB RAM-a i 8GB Swap ručno podešeno,ali automatski bi bilo negdje oko 3GBSwap)i sve ostalo i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2011 0:33 (krelee).
15 godina
neaktivan

Znaći kad budem instaliro da izaberem tu particiju "O:" što sam napravio i on će to sam urediti i podesiti..ili? P.S. nisam još instaliro,tek oko 5 poslijepodne..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
filipvk1000 kaže...

Znaći kad budem instaliro da izaberem tu particiju "O:" što sam napravio i on će to sam urediti i podesiti..ili? P.S. nisam još instaliro,tek oko 5 poslijepodne..

ne postoji particija O: sve ostalo je približno točno. (mješaš slovne oznake koje od DOSa i win, dodjeljuje OS po redosljedu.. i taj redosljed je moguće mijenjati, kad se tomu svemu nadoda grub i chain dobiješ salatu). Svi moderni OSevi barataju s path-om, linux diskove označava sda, sdb, .. particije su sda1, sda2.. extended sda5-6-7... )

Labela (kao i svaki natpis na nečemu) može služiti za prepoznavanje diska. Jednako sama logika i veličina diska-redosljed (jer predpostavka da znaš kako si podijelio disk) ali to je već opasno za početnike, u pravilu prebrišeš krivu particiju (jedino mi nije nikako jasno kako to početnici obavezno uspiju -'nepogrešivo'). Pa ovisno koliko su ti važni podatci, imaš backup.. dakle samo lupaj next* i sve će biti OK. :))

* Disclaimer: korisnik zna da su podatci njegova odgovornost, nitko drugi, pa ni DjedMraz(TM) nije krivac za gubitak podataka.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2011 14:49 (ihush).
15 godina
ihush kaže...

Labela (kao i svaki natpis na nečemu) može služiti za prepoznavanje diska. Jednako sama logika i veličina diska-redosljed (jer predpostavka da znaš kako si podijelio disk) ali to je već opasno za početnike, u pravilu prebrišeš krivu particiju (jedino mi nije nikako jasno kako to početnici obavezno uspiju -'nepogrešivo'). Pa ovisno koliko su ti važni podatci, imaš backup.. dakle samo lupaj next* i sve će biti OK. :))

Upravo zbog boldanog bih preporučio kolegi windows installer (wubi). Brzo, bezbolno instaliranje bez rizika a mrvicu lošije performanse.

15 godina
neaktivan

A za čega je taj Wubi? Jel mi on instalira Ubuntu ili šta? Znaći htio bih imati Win xp i Ubuntu,znaći dual boot...znaći pri paljenju kompa da me pita u koji ću OS ući windows ili linux..to želim..ako razumijete...

16 godina

-wubi skuži za pokretanje linuxa iz windowsa (kao običan program ili emulator..)

-pravi znalac (backtraktorista) se ne zamara takvim sitnicama. ;-) dualboot je za tebe, možda i multiboot.

17 godina
neaktivan

Ma najbolje kopiraj na USB sve važno i onda format čitavog harda pa instaliraj automatski Ubuntu na čitav disk, tako ti on sam stvori potrebne particije i ostalo. Ili prvo isprobaj Ubuntu sa live CD-a (u biosu postavi da je first boot CD/DVD, sejvaš to i izađeš, ubaciš CD Ubuntua, kad se pokrene i pita dal želiš instalirati ili isprobati odabereš ovo drugo i Ubuntu se podigne sa CD-a). Ovo s dual boot opcijom može samo dovesti da ti se jedan OS sje.. ako nešto pogriješiš.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo ga instaliro sam na ovaj način: Ubacio sam CD,resetiro komp,i počelo je bootanje sa CD-a..ali nije htjelo,smao je očitavalo Ubuntu i nije htjelo pokrenuti instalaciju. Ponovno sam pokrenuo komp,ubacio CD i ponudilo mi je instalaciju. Instaliro sam ga kao običan win program. Nakontoga sam resetirao i onda je on instaliro ko da je booto sa CD-.a...i sve normalno radi,evo upravo pišem sa Ubuntu-a :D Hvala svima koji su mi pomogli,puno vam hvala!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice