Dakle, želio bih instalirati ovu distribuciju Linuxa jer sam čuo da je jako prilagođena početnicima. Na njihovim službenim stranicama ima za skinuti LiveCD od 6xx MB i dvd od 4.2 GB. Što trebam skinuti, jer prije kada sam skidao npr kubuntu ili ubuntu veličina downloada bila je oko 650 MB?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dakle, želio bih instalirati ovu distribuciju Linuxa jer sam čuo da je jako prilagođena početnicima. Na njihovim službenim stranicama ima za skinuti LiveCD od 6xx MB i dvd od 4.2 GB. Što trebam skinuti, jer prije kada sam skidao npr kubuntu ili ubuntu veličina downloada bila je oko 650 MB?
LivdCD služi da bi pogledao funkcionalnost OS-a bez instalacije. Naravno da i s njega možeš instalirati, ali obično na LiveCD-u dobiješ samo jedno grafičko sučelje (GNOME, KDE, XFCE, itd..), te se neki paketi s installera znaju skidati s neta.
DVD pak sadrži kompletnu instalaciju sa svim programima i sučeljima i čime sve ne gore, obično imaš i previše toga, ali uglavnom sve je to dovoljno za "offline" instalaciju.
E sad, ako planiraš eksperimentirati ili koristiti više grafičkih sučelja, DVD ti je kompletnija opcija, ali ako se odlučiš samo na jedno ili na određenu funkcionalnost i imaš pristup Internetu, dovoljan ti je i LiveCD, samo izaberi onaj LiveCD čije grafičko sučelje želiš koristiti.
openSUSE ima i još jedan dodatni CD sa Language Pack-om, koji će ti trebati ukoliko budeš želio koristiti hrvatsko sučelje u cijelosti.
Nadam se da ti je dilema oko instalacije sada manja.
naravno, puno ti hvala...