Novi Linux Mint, verzija 12

poruka: 28
|
čitano: 5.536
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Objavljen je novi Linux Mint 12 (RC verzija-kandidat za finalnu verziju). Kao i do sada Mint se oslanja na aktuelnu verziju Ubuntu-a, 11.10. Interesantno je da je Mint nedavno prestigao Ubuntu na DistroWatch-u. Veliki broj korisnika Ubuntu distribucije nezadovoljan sa Unity okruženjem traži adekvatnu zamjenu koju vide u novom Mintu koji je ponudio moderno modifikovano Gnome shell okruženje (MGSE-Mint Gnome Shell Extensions) kao i MATE (fork od Gnome 2).

Lisa

Download na stranici {#}

Moj PC  
0 0 hvala 5
13 godina
neaktivan
Re: Novi Linux Mint, verzija 12
Pa ja s razlogom ne dam svoj natty narhwall (11.04) :)
Ko da me briga za potpis...
16 godina
neaktivan

Vec neko vrijeme koristim MGSE ekstenzije na Ubuntu 11.10. Danas pravim format i stavljam Mint 12(ne zelim niti da cujem vise za Unity). Radujem se i MATE projektu. {#}

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 14:28 (BLOGERX4).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Vjerujem da nisam jedini koji misli da bi Canonicalov GLUPI potez mogao ozbiljno ugroziti Ubuntu medju ostalom konkurencijom
Ko da me briga za potpis...
14 godina
neaktivan

Dvije najzanimljivije stvari, u ovom mjesecu, su novi Mint i openSUSE.

Može li se napraviti upgrade s Katye?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo prvi dojmovi nakon instalacije. Linux Mint 12RC 32bit, Lenovo 3000 N100, 1GB RAM, Core2Duo T5500. Sve je proradilo od prve, ali tako je bilo i na 10 i 11, zauzeće memorije nakon pokretanja je oko 200MB. Nedostaje mi mogućnost veće customizacije, dva panela mi ne trebaju i to sa riješio da sam donji isključio a gornji stavio na autohide.

Download the package from that page (http://www.webupd8.org/2011/11/autohide-top-bar-extension-finally.html), decompress it, then move the folder to /usr/share/gnome-shell/extension (use sudo nautilus to get the permissions or log in as root). Log off, then log in, then go to Gnome Tweak Tool to enable "Autohidetopbar"... and the thing starts working.

-Screenlets mi više ne nudi senzor temperature procesora

-Search u Firefixu je DuckDuckGo :-)

-Novi Menu nema Favorite apps, ustvari ima uz lijevi rub, ali ako ih je više naguraju se. To je na 11 bilo puno bolje.

Instalirao za početak Operu, Dropbox, KeePassX, ali ima tu još puno posla da se dovede u red :-)

Moj PC  
1 0 hvala 2
16 godina
neaktivan

Instalirao sam Mint, nažalost imam probleme s ATI-jevim driverima za 5470 grafu, cini se da nije do samog minta, nego problem ima i ubuntu ?

Kad instaliram drivere fontovi se deformiraju, nestane window menagera i top panela.....

Čeka se neko rješenje za taj problem...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

na mojem racunalu vec radi par dana uredno i nemam primjedbi. ne mogu se nacuditi kolko mi odgovara adwaita (valjda sam dobro napisao) tema :)

za sad nemam nikvih zamjerki, sve radi od prve.

Kad bi svi znali ono što ja znam, znali bi manje od mene.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Dakle,pozdrav ekipi..Jučer skinuo Mint 12 i instalirao..Stroj je laptop HP Pavilion dv7 Geforce 320 GT..Nakon instalacije je sustav tražio da se postave Nvidijini driveri,pa sam tako i postupio,i to one osnovne(recomended).Sve super radi jučer,no danas kad sam uključio lap,display mi je nekako zamračen(kao smanjena svjetlina).Da li sam slijep,ali nigdje ne vidim podešavanje kontrasta i svjetlosti u Settingsima.Čak niti na Power opciji,gdje sam uredno inače prije podešavao svjetlinu zaslona.Pokušao sam u Nvidijinom Control Panelu podesiti svjetlost,no to izgleda grozomorno,pa bih zamolio ekipu,ako ima ikakvu ideju da se rješi ovaj problem.Hvala unaprijed..{#}

P.S. inače driveri ne prouzročuju nikakve artifakte na ekranu niti probleme,svi efekti rade korektno i savršeno..

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja sam odlucio, odlazim sa gnome-a, vjerovatno cu na kde ici. Gnome3 je debilana malo zesca. Kao da je pravljen za likove koje nikad nisu upalili racunar...podesavanja su toliko povrsna da sve sto zelis detaljnije podesiti moras kopati i kopati po netu, kustomizacija desktopa je nula.

Mint12, neka nesretna hibridna kombinacija gnome2 i gnome3 mi nije sjela...dva panela, na koje ne mogu da stavim sta ja hocu i gdje hocu...ne bi rekao.

Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja sam odmah maknuo onaj gornji panel jer samo bezveze zauzima mjesto.

HOWTO: otvoriti Advanced system settings i pod shell extensions naci top panel ili tako nesto i disableati (sad sam na win pa nezz tocno :D)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ma znam to, nije mi to to...oba panela u Mintu, i defaultni gnome3 a i ovaj donji je toliko retardirano izveden da je to bruka...ono po cemu je linux bio poznat, po slobodi izbora je sa gnome3 nestalo, osudjen sam na nesto sto je neki tamo mutavi dizajner umislio da je dobro i to mi je sto mi je, preko ekstenzija mogu nesto sitno promijeniti ali nista sto bi mi odgovaralo u potpunosti.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

odavno zbrisao s gnome ubuntua. na jačem laptopu otišao na kde - kubuntu 11.10 - prezadovoljan. na slabijem laptopu otišao na linux mint debian xfce. 

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Meni gnome 3 super odgovara. Zanimljivo, čak se i produktivnost povečala u vremenskom obliku. Workspace-i, keyboard shortcut-i su odlični, a najbitnija stvar koju nitko ne spominje, jest da ja mogu odlaskom na activities (ili win button) vidjeti što koji program radi, da li je završio, u kojem je stadiju i slično. Mogu i zumirati pojedinačni program scrolom na mišu ako ih baš imam puno na jednom workspace-u. To sve ubrzava rad jer na gnome 2 sam morao klikati window po window da bi vidio što rade.

A tu je i alt+tab i alt+onaj glupi znak iznad za switchanje aplikacija (kao i prije naravno).

Dakle, ne suditi prije dugog testiranja. A i 3.4 će biti ludilo, jer će skinuti obaveznu 3d akceleraciju, s time da ako naprave pola od onih mock-upa koje predlažu, gnome 3 će biti definitivno najbolji DE za *nix. Barem modernih.

hacktivist

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

instalirao sam Linux Mint 11 Katya i sve mi radi super, ali nikako ne mogu upogoniti printer...printer je Lexmark E120...ima drivere u bazi, sve naočigled štima, ali nema nikakve komunikacije uopće prema printeru..ima li netko kakvo rješenje?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Već dugo instalacija stoji na ovom koraku.

Izbacio mi je notifikaciju, onako površno sam je pogledao, sjećam se samo da je bilo u vezi particioniranja diska. Ja sam kliknuo Continue.

Disk nije bio niti formatiran kad sam pokrenuo instalaciju.

Postoji li način da ponovno pokrenem instalaciju (bez dosadnog re-boot-a)?

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 22:07 (Mentalist).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Izbacio mi je notifikaciju, onako površno sam je pogledao, sjećam se samo da je bilo u vezi particioniranja diska. Ja sam kliknuo Continue.

Daj uslikaj kako izgleda ekran.

Trebala bi biti mogućnost otkazivanja instalacije (Cancel) pa sve ispočetka. Što si htio napraviti? Instalirati na prazni disk, na praznu particiju ili nešto treće?

15 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Mentalist kaže...

Daj uslikaj kako izgleda ekran.

Trebala bi biti mogućnost otkazivanja instalacije (Cancel) pa sve ispočetka. Što si htio napraviti? Instalirati na prazni disk, na praznu particiju ili nešto treće?

Htio sam instalirati na prazan disk, i normalno, odabrao sam onu prvu opciju. Da instaliram Linuks, a formatiram disk.

Dobio je cijeli disk, i krenula je instalacija. SS je u post-u iznad.

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
14 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Htio sam instalirati na prazan disk, i normalno, odabrao sam onu prvu opciju. Da instaliram Linuks, a formatiram disk.

Ako sam dobro vidio upravo ti formatira disk u ext4 format. Koliko dugo to traje te koliko je veliki disk? Jesi li instalaciju počeo na engleskom jeziku ili lokaliziranu?

15 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Mentalist kaže...

Ako sam dobro vidio upravo ti formatira disk u ext4 format. Koliko dugo to traje te koliko je veliki disk? Jesi li instalaciju počeo na engleskom jeziku ili lokaliziranu?

Engleski jezik. Traje već sigurno 15 minuta pa do pola sata (izgubim se u vremenu). Disk je 42GB.

Instalacija je na engleskom, samo je tastatura promjenjena na hrvatski-hrvatski.

14 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Engleski jezik. Traje već sigurno 15 minuta pa do pola sata (izgubim se u vremenu). Disk je 42GB.

Instalacija je na engleskom, samo je tastatura promjenjena na hrvatski-hrvatski.

Za disk te veličine već je morao biti gotov.>Bojim se da ćeš morati restartati. Prije nego počneš instalaciju foramtiraj disk pomoću Gparteda mislim  da dolazi s Lisom, ako nije podigni ga iz software centra.

Instalaciju ostavi na engleskom jer zna biti problema ako koristiš lokalizirane postavke.

15 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Mentalist kaže...

Za disk te veličine već je morao biti gotov.>Bojim se da ćeš morati restartati. Prije nego počneš instalaciju foramtiraj disk pomoću Gparteda mislim  da dolazi s Lisom, ako nije podigni ga iz software centra.

Instalaciju ostavi na engleskom jer zna biti problema ako koristiš lokalizirane postavke.

Gparted ga ne nalazi.

Znaš li možda neku komandu za formatiranje preko terminala?

14 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Gparted ga ne nalazi.

Znaš li možda neku komandu za formatiranje preko terminala?

Kako misliš da ga ne nalazi?

Ako želiš iz terminala pogledaj ovo. Ako se dobro sjećam tvoj disk ima oznaku sda.

13 godina
odjavljen

Mentalist,koje si sve particije napravio i koliko velike?

Neznanje nije opravdanje za glupost.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Pranja kaže...

Nisam uopste pravio particije.

13 godina
odjavljen
Mentalist kaže...
Pranja kaže...

Problem solved.

Trebaš boot, /, /home, i swap.

Neznanje nije opravdanje za glupost.
14 godina
neaktivan
Mentalist kaže...
Pranja kaže...

Za ovu priču su nebitne particije, bitnije je zašto ne možeš formatirati disk. Jesi pokušao promjeniti disk u gpartedu?

15 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Mentalist kaže...
Pranja kaže...

Za ovu priču su nebitne particije, bitnije je zašto ne možeš formatirati disk. Jesi pokušao promjeniti disk u gpartedu?

U Windows-u sam. Sutra nastavljam.

Instalirao s am3 puta Ubuntu, jednom Elementary i problem mi Mint.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice