Linux-zarada

poruka: 20
|
čitano: 5.662
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux-zarada

ovako u buducnosti kad zavrsim svoje skolovanje zelja mi se je baviti radom na racunalima

i sad nedavno sam instalirao ubuntu na komp i mogu rec da mi djeluje to prilicno zanimljivo, ali sigurno da mi za bolje poznavanje tog sustava treba puno ucenja i vremena.

e sad mene interesira dal mi netko moze rec kaj se moze radit na linuxsima profitabilno tj od cega linuksasi zive osim kao administratori u nekim web hostig firmama, znaci u smislu izrade weba, programa ili slicno tj. da znam dal da se uopce upustam u ucenje linuxa ili ne.

jer kolko vidim vecina programa je besplatna za linux, a kolko sam procitao nema bas dostojnih zamjeni za programe tipa photoshop ili dreamwever ili autocad.

pa ako netko ima neku konkretniju informaciju bio bih zahvalan ili da mi barem date link na stranicu di bi mogao vise saznat o tome.

unaprijed hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux-zarada

Nisi ti ništa vidio što si instalirao Ubuntu. Polako s njime, pa pređi na neki kako bi reko.... napredniju distru. Npr Slackware ili Arch.

Inače, mislim da ako razumiš kako linux funkcionira onda razumiš kako cijelo računalo funkcionira i samim tim imaš puno poslova na raspolaganju.

Sa više iskustva možeš biti admin na bilo kojem Unix serveru, možeš predavati u nekoj školi, možeš raditi na servisu, možeš napraviti svoju distru i nudit je firmama...npr za web caffe osmisliš okružje i ponudiš nekome. Da, možeš i web desing itd...

P.S.

Nemoj aplikacije na linuxu doživljavati kao zamjenu, nisu one zamjene, samo konkurentska riješenja.

Nešto tipa Photoshop ali sa puno više funkcija i više potrebnog znanja -  GIMP.

Dreamweaver - NVU ili Seamonkey

AutoCAD - ima ih puno. Što komercijalnih (profesionalnih i po mogućnostima daleko ispred autocada) i opensource koji nisu baš u rangu ali mogu poslužiti.

The Man Who Broke A Dragons Heart...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Linux-zarada
Ammon kaže...

Nisi ti ništa vidio što si instalirao Ubuntu. Polako s njime, pa pređi na neki kako bi reko.... napredniju distru. Npr Slackware ili Arch.

Inače, mislim da ako razumiš kako linux funkcionira onda razumiš kako cijelo računalo funkcionira i samim tim imaš puno poslova na raspolaganju.

Sa više iskustva možeš biti admin na bilo kojem Unix serveru, možeš predavati u nekoj školi, možeš raditi na servisu, možeš napraviti svoju distru i nudit je firmama...npr za web caffe osmisliš okružje i ponudiš nekome. Da, možeš i web desing itd...

P.S.

Nemoj aplikacije na linuxu doživljavati kao zamjenu, nisu one zamjene, samo konkurentska riješenja.

Nešto tipa Photoshop ali sa puno više funkcija i više potrebnog znanja -  GIMP.

Dreamweaver - NVU ili Seamonkey

AutoCAD - ima ih puno. Što komercijalnih (profesionalnih i po mogućnostima daleko ispred autocada) i opensource koji nisu baš u rangu ali mogu poslužiti.

sorry, ali nisi bas u pravu!
kako mozes usporediti Gimp i Photoshop i jos reci da je Gimp mocniji????
Da, Gimp moze posluziti kao alternativa za Photoshop, jer je besplatan i za vecinu "ne graficara" je sasvim dovoljan, ALI nikako se ne moze reci da je konkurencija Photosopu.
AutoCAD -> koji bi to alat trebao konkurirati AutoCAD-u na Linuxu?

mislim da ako razumiš kako linux funkcionira onda razumiš kako cijelo računalo funkcionira -> po toj tvojoj logici nitko ne treba uciti gradu racunala niti operacijske sustave vec samo procitati dve/tri knjige o Linuxu i odmah zna sve o racunalima?! daleko od istine! jer onda win korisnici nemaju pojma o tome kako komp radi?! mislim,...
17 godina
neaktivan
sasa kaže...

mislim da ako razumiš kako linux funkcionira onda razumiš kako cijelo računalo funkcionira -> po toj tvojoj logici nitko ne treba uciti gradu racunala niti operacijske sustave vec samo procitati dve/tri knjige o Linuxu i odmah zna sve o racunalima?! daleko od istine! jer onda win korisnici nemaju pojma o tome kako komp radi?! mislim,...
 Pa naravno da neznaju. 99% win korisnika nema bleke kako komp radi. A kod Linuxa ~70% njih nezna ostatak zna.
Gentoo user. :')
17 godina
Tux Slave kaže...
sasa kaže...

Pa naravno da neznaju. 99% win korisnika nema bleke kako komp radi. A kod Linuxa ~70% njih nezna ostatak zna.
 dobro, nemoj pretjerivati -> "99% win korisnika nema bleke kako komp radi"

i sta podrazumijevas kako komp radi?
kako napraviti aplikaciju u c++ ili proces bootanja ili podici domenu sa replikacijama DNS-a i AD-a?
17 godina
neaktivan
Ammon kaže...

Nema niti jedan koji bi mogao posluziti kao dostojna zamjena a kamo konkurencija, a ako znas za koji stavi mi link jer ja sam pretrazio cijeli internet uzduz i popreko i nista!

A sta se tice zarade na linuxsu ili open sourceu, po mome ako mislis zivjeti od racunala vlasnicki software ti nije toliko skup kolko ti se cini, a sa druge stane glupo se ograniciti samo na linux jer iskreno linux je fantastican na serveru, a sve ostalo je djecja igra od koje nema kruha.
17 godina
neaktivan
Linux-zarada

@Glorfindel

Ako te linux i administriranje istog zanima, definitivno idi u tom smjeru. Iako je sam sustav Open Source, za njega se veže hrpa jaaaako komercijalnih proizvoda (tipa Oracle, DB2, razni midleware-i, alati za monitoring istih, alati za scheduliranje job-ova  ... ima toga za nabrojat da ne bi stalo ovdje). Svaka od tih stvari se također može certificirat.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux-zarada

sasa trolino idi doma. Da windows useri znaju nešto, nebi ih koristili svakodnevno. Možda za posovne svrhe. I normalno igrice (da, igrice).

@ iza.coska

- samo par primjera.

http://en.wikipedia.org/wiki/BRL-CAD

koristi ga i razvija Američka vojska, pa šta misliš jeli konkurencija ili zamjena?

http://en.wikipedia.org/wiki/CATIA

- industrijski CAD software, gotovo svi proizvođači automobila rade s njime... i općenito u strojarstvu

http://en.wikipedia.org/wiki/VariCAD

http://en.wikipedia.org/wiki/QCad

Nadam se da sam ti pomogao.

The Man Who Broke A Dragons Heart...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux-zarada

Inače, ne znam kakve veze ima CAD sa zaradom na bilo kojem OSu s aspekta administriranja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kao prvo, dali si ti ikad u zivotu upalio koji cad program ili si sada samo proguglao "cad on linux"?

Ammon kaže...

@ iza.coska

- samo par primjera.

koristi ga i razvija Američka vojska, pa šta misliš jeli konkurencija ili zamjena?

Katastrofa, toliko user not friendly da je nemoguc za rad, i da razvijala ga je americka vojska i napustila i tada je postao open source!

- industrijski CAD software, gotovo svi proizvođači automobila rade s njime... i općenito u strojarstvu

Cini mi se da je catia malo pre skup sport za lika koji je otvorio ovu temu, a i cisto sumnjam da bi naucio raditi u catii bez nekog skupog tecaja!

Inace catia je jako mocan alat, ali nisam bas siguran da radi pod linuxsom, unix da, i jos jedno, nisam siguran da najnovije verzije rade pod linuxsom!

Skoro pa upotrebljiv, ali je opet toliko user not friendly da ga je tesko koristiti u normalnom radu, a i komercijalan je. Recimo kada bi se isao baviti sa cad-om bio bi produktivniji sa solidworksom nego sa varicadom i onda ti ispadne da solid nije toliko skup jer sa njime lakse i brze obavis posao!

Ovo je smjesno!

Nisi ni najmanje, znao sam za sve te programe i prije, i opet tvrdim postenog CAD softwarea na linuxsu nema, pogotovo ne za ozbiljan rad i za zaradu novaca!

17 godina
Linux-zarada

jeste zapeli ko dva jarca na brvnu :)

onaj ko hoce da se bavi nečim profesionalno izabrati će najbolje riješenje za sebe (win, mac. *nix). toliko ste zapeli za autoCAD da čovjek pomisli  sve sami stručnjaci, koji rade na kupljenom softweru :) malo morgen, vecina vas ima ili je imala piratske instalacije na računalu. Neka digne ruku onaj ko ima sve legalno na racunalu, ukljucujuci i autocad

http://www.osalt.com/

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Linux-zarada

potpisujem gornji post!

CATIA ionako baš i nije CAD zamjena za AutoCAD

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ammon kaže...

sasa trolino idi doma. Da windows useri znaju nešto, nebi ih koristili svakodnevno. Možda za posovne svrhe. I normalno igrice (da, igrice).

@ iza.coska

- samo par primjera.

a sta ti radis na svojim linuxima da si toliko nadmocan nad nama win userima?
daj mi please jedan primjer za svoje primitvne komentare!
brl cad se ne moze nazvati kvalitetnim cad alatom....
16 godina
Linux-zarada

-čim je neka tema koja spminje linux dolazi do flamanja. Autor je odavno nestao... Dali je to pomogao autoru u odgovoru? Dal se spominje legalan ili free software?

-koliko ja znam na linuxu ima jako dobrih komercijalnih programa (i na Win), a u notepadu se može napraviti html.

Čovjek pita, da bi se odlučio u kom smjeru ići ali dobija samo odgovore koje mora čitati 'između redova'... ili negdje drugdje. Šteta jer ovo bi trebalo biti mjesto za to....

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux-zarada

ma nisam nestao sa teme :)

nadao sam se nekim konktetnijim odgovorima, a ne raspravi nekoj koja se razvila ovdje, tako da nisam dobio bas neke zadovoljavajuce odgovore ali kaj je tu je budem jos malo pretrazivo i druge forume pa mozda nesto i uspijem zakljucit iz sume rasprave win vs linux i ko je ko fol bolji

svejedno hvala na trudu

pozz

0 0 hvala 0
17 godina
Glorfindel kaže...

ma nisam nestao sa teme :)

nadao sam se nekim konktetnijim odgovorima, a ne raspravi nekoj koja se razvila ovdje, tako da nisam dobio bas neke zadovoljavajuce odgovore ali kaj je tu je budem jos malo pretrazivo i druge forume pa mozda nesto i uspijem zakljucit iz sume rasprave win vs linux i ko je ko fol bolji

svejedno hvala na trudu

pozz

gle, krivo gledas... nemoj gledati koji je bolji!
probaj malo prouciti i jedno i drugo i vidi sta ti se cini zanimljivije!
i na win i na linux imas prostora za osobni razvoj i napredovanje i pronalazak posla.
samo je stvar sta ti se cini zanimljivijim.
svaki OS ima prednosti i mana, a za koji god da se odlucis imati ces puno posla dok ga detaljno ne savladas.
a za posao ne brini, jer i admine i developere traze (i na linux i na win platformi).
na tebi je da sam odlucis cime se zelis baviti.

17 godina
neaktivan

ja mislim da njega više zanima gdje bi on mogao brže napredovati i koji je traženiji posao od ta dva...

i bilo bi dobro da se ovdje o tome raspišu sistemci, a ne svako kome je dosadno i flejma ovdje o tome kako je win bolji ili kako trebaš bit genije da bi linux razumio...

17 godina
neaktivan
radim ko linux sistemac. da se zaradit s linuxom. u hrvatskoj ti placa ide od nekih 5k kn sto je neka pocetna pa i do 15k ako se dobro snalazis, znas i unix, imas koji certifikat i u nekoj si velikoj firmi. vani su linux sistemcima lace godisnje oko 100-150k dolara.da se zaraditi. uzmi linux kao pocetak, polako nauci hpux/aix i solaris. ali moras imat na umu da nikako nemozes izostaviti windowse. kolko god ih mnogi ne voljeli ipak windoze drze ogroman postotak trzista. a i uvijek ej dobro biti sto svestraniji.
i jos nesto. windowsi su cak i tezi sutav od linuxa. ko god je dublje usel u windowse zna to jako dobro.
i nogom u guzicu je korak naprijed
17 godina
Linux-zarada

slažem se, ali mislim da bi bilo dobro da odsluša i CCNA akademiju da stekne malo temelje i u mrežama, čisto da lakše shvati mreže kada se uhvati sistemskog posla.

a sada sta je zze, linux ili win, mislim da je to subjektivno.

svakako ima puno toga za učiti šta god odabrao!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ccna je must have za bilo kojeg informaticara.
i nogom u guzicu je korak naprijed
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice