Linux pomoć

poruka: 7
|
čitano: 1.774
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux pomoć
Prijatelj mi je nabavio novi laptop i dao ga je meni da mu ubacim neke programe, ali u laptop su instalirani linux-i na koje je ne znam ništa raditi pa me zanima kako ću uopće pokrenuti laptop jer kada dođe do screena na kojem piše [root@localhost /] nešto treba upisati, a ja ne znam što. I još me samo zanima kako ja mogu skinuti te linux-e i instalirati windows xp.

Unaprijed hvala na pomoći.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux pomoć

probaj upisati startx

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Linux pomoć

nažalost ovo ne pomaže. Nisam napomenuo da je ovo 1. put da se laptop pali pa možda treba registrirati linux ili nešto. Samo da napomenem da sam upisao i pročitao ove less/GPU i less/COPYRiGHT. 

16 godina
neaktivan
Linux pomoć

O kojem se laptopu radi?

Ako je eMachines, sa instaliranim linuxom se ne može (skoro) ništa raditi - jedino je rješenje formatiranje diska i instalacija kompletnog OS-a, bilo Windowsa ili neke distribucije Linuxa.

U BIOS-u treba promijeniti redoslijed uređaja za bootanje tako da se prvo boota sa optičkog pogona. Dodatno, treba promijeniti mod rada SATA kontrolera sa AHCI na IDE ako instaliraš WindowsXP (javlja se BSOD ili se sam resetira ukoliko se ne promijeni). Preparticioniraš i formatiraš disk pri instalaciji OS-a, nakon instalacije vratiš redoslijed bootanja da prvo provjerava tvrdi disk, te zatim instaliraš potrebne programe.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2009 15:10 (hrx).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

da radi se o eMachinesu. Već sam ja bio promijenio da se boota sa optičkog pogona i pokušao instalirati windows xp, ali iz nekog razloga nije htjelo pa ću pokušati opet.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2009 16:21 (sjena).
16 godina
neaktivan

Promijeni mod rada SATA kontrolera u BIOS-u sa AHCI na IDE - mislim da je to negdje na drugoj stranici BIOS-a. Instalacija WinXP-a se ruši budući da WinXP ne podržavaju AHCI bez dodatnih drivera (koji nisu bili isporučeni uz laptop).

Nakon instalacije moglo bi biti problema sa wireless karticom - susjeda je nabavila (čini mi se) G725 model - driveri isporučeni na CD-u nisu radili u WinXP, na stranicama eMachinesove podrške je bio isti driver kao na CD-u, a Windows Update nije imao drivere koji su radili. Odnijela je laptop u servis gdje su joj instalirali drivere (Atheros kartica; ovisno o konfiguraciji laptopa unutra se nalazi ili Broadcomova ili Atherosova wireless kartica), tako da su na netu negdje dostupni neki driveri koji rade.

EDIT: Zaboravio sam navesti da Windows Update kod Win7 ima wireless drivere koji rade.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2009 17:25 (hrx).
15 godina
sjena kaže...

da radi se o eMachinesu. Već sam ja bio promijenio da se boota sa optičkog pogona i pokušao instalirati windows xp, ali iz nekog razloga nije htjelo pa ću pokušati opet.

Možda ti CD nije bootabilan... Prije sam imao jedan takav XP koji se nije automatski bootao.

U svakom slučaju razmisli o tome da mu staviš Win 7 umjesto XP, jer manje će ti trebati vremena da staviš dve zakrpe i drivere nego kod Xp-a.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice