Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.242
|
čitano: 3.975.327
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Nocio kaže...

Bok ekipa.

Da li ima koja verzija linux-a da je pogodnija za "programiranje" ili ne Arch jedan od boljih?

Hvala unaprijed.

Arch User Repository me toliko puta spasio muka (nekad i zadao, ali otom potom), ne znam stvarno koja distra bi bila bolja za programiranje.

Debian je puno stabilniji, ali kod njega mi se često dešavalo da su neki paketi jednostavno bili prestari i nekompatibilni.

Say hello to my little friend
17 godina
Linux - pitanja i odgovori

Kakvim programiranjem se baviš?

Provjeri koje distre IDE koje namjeravaš koristiti podržava i isprobaj.

Generalno, bilo koja distra s kojom se ti snalaziš će biti dobra za programiranje.

xy

2 0 hvala 0
5 dana
Nocio kaže...

Bok ekipa.

Naumio sam se maknuti sa Windowsa i instalirati Linux.

Specifikacije računala su pod moj PC.

Instalirao bi Arch Linux, već ga imam na virtualni. S obzirom da trenutno pokažem za backend developera, Linux mi se pokazao "boljim".

Shvaćam da tu ima svakakvih mišljenja za i protiv ali sam se odlučio na taj korak.

Da li ima koja verzija linux-a da je pogodnija za "programiranje" ili ne Arch jedan od boljih?

Hvala unaprijed.

Ako ti Arch paše idi na njega, ali je to ipak za korisnike koji imaju iskustva u Linuxu i znaju ga održavati. 

Ako želiš stabilnost i mir, uzmi Ubuntu, Mint ili Fedoru.

Sad su to dovoljno ispeglane distre, čak i za početnika.

P.S. Možeš probati kao i ja : Dual Boot (Win + Linux), radi igrica i Office u Windowsima..

Prvo napravi slobodan prostor u Windowsu i isključi Fast Startup, zatim bootaj npr: Ubuntu USB i odaberi “Install alongside Windows”, da Ubuntu automatski složi GRUB za dual boot.

Nakon instalacije pri paljenju biraš između Windowsa i Ubuntua u GRUB izborniku.

typing... scrolling...
15 godina
redrum781 kaže...

Generalno, bilo koja distra s kojom se ti snalaziš će biti dobra za programiranje.

Ako je ovo bilo upućeno mni, zaboravio sam odgovoriti.

Backend developer

dejvid2 kaže...
Nocio kaže...

Bok ekipa.

Instalirao bi Arch Linux, već ga imam na virtualni. S obzirom da trenutno pokažem za backend developera, Linux mi se pokazao "boljim".

Shvaćam da tu ima svakakvih mišljenja za i protiv ali sam se odlučio na taj korak.

Hvala unaprijed.

Ako ti Arch paše idi na njega, ali je to ipak za korisnike koji imaju iskustva u Linuxu i znaju ga održavati. 

P.S. Možeš probati kao i ja : Dual Boot (Win + Linux), radi igrica i Office u Windowsima..

Prvo napravi slobodan prostor u Windowsu i isključi Fast Startup, zatim bootaj npr: Ubuntu USB i odaberi “Install alongside Windows”, da Ubuntu automatski složi GRUB za dual boot.

Nakon instalacije pri paljenju biraš između Windowsa i Ubuntua u GRUB izborniku.

Imam 2 M2 ssd-a i na svakom imam zasebnu instalaciju. Windows 11 radi, kako si rekao Office, a Linux distru za programiranje. Odustao sam od Archa jer sam na virtualci doživio kernel panic, pa sam to riješio pa je bilo ažuriranje koje mi je skroz sje*alo desktop enviroment. Radi 2 minute pa se skroz smrzne, pa restart na restart dok nisam dokučio grešku itd. Završio sam na Debian-u i zadovoljavajuć mi je. 
Naravno, kako je kolega ihush rekao da se treba probati par distri, to sam na kraju i napravio.

Mint sam imao na starijem laptopu koji sada sestra koristi, na starom PC-u koji prodajem je bio Ubuntu, sada je Mint. Fedora i Debian su mi najviše pasale i igrom slučaja sam se prijavio na posao u jednu IT firmu gdje koriste Debian pa mi je to svojevrsni plus. Čekam samo info dal sam prošao u treći krug 

5 dana
Nocio kaže...

Imam 2 M2 ssd-a i na svakom imam zasebnu instalaciju. Windows 11 radi, kako si rekao Office, a Linux distru za programiranje. Odustao sam od Archa jer sam na virtualci doživio kernel panic, pa sam to riješio pa je bilo ažuriranje koje mi je skroz sje*alo desktop enviroment. Radi 2 minute pa se skroz smrzne, pa restart na restart dok nisam dokučio grešku itd. Završio sam na Debian-u i zadovoljavajuć mi je. 
Naravno, kako je kolega ihush rekao da se treba probati par distri, to sam na kraju i napravio.

Mint sam imao na starijem laptopu koji sada sestra koristi, na starom PC-u koji prodajem je bio Ubuntu, sada je Mint. Fedora i Debian su mi najviše pasale i igrom slučaja sam se prijavio na posao u jednu IT firmu gdje koriste Debian pa mi je to svojevrsni plus. Čekam samo info dal sam prošao u treći krug 

Čestitke na prijavi za posao u firmi gdje koriste Debian! 

Distro hoping je normalan, ali Debian sam koristio oko godinu dana  i stvarno je vrh, Ubuntu i Mint se u biti i zasnivaju na Debianu samo imaju : korisničku pristupačnost, novije pakete i "out-of-the-box" funkcionalnosti koje Debian ipak nema.

P. S. Samo da ti preporučim zaista kvalitetne materijale iz računarskog centra Srce, gdje imaš za download 5 pdf.

Prva 2 pdf: su obavezna za Linux početnika, dok su 3 ostala za napredno poznavanje Linuxa: tipa security.

P.P.S. Također ima knjiga o Linux-u na hrvatskom jeziku i sve preporuke: Operativni sustavi i računalne mreže – Linux u primjeni (Hrvoje Horvat)

typing... scrolling...
17 godina
Nocio kaže...
redrum781 kaže...

Ako je ovo bilo upućeno mni, zaboravio sam odgovoriti.

Backend developer

dejvid2 kaže...
Nocio kaže...

Bok ekipa.

Hvala unaprijed.

Debian je dobar izbor, pogotovo ako ga koriste u firmi di si se prijavio. Arch zna biti "mušičav" obzirom da je rolling release, s njim se treba baviti.

Na kraju krajeva, OS je samo alat, bitno je da se njime znaš/naučiš služiti.

BTW, sretno s poslom.

Svako dobro za Božić i uspješna Nova linuxaši!!

xy
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:58 (redrum781).
10 godina
Pozdrav ekipa,
s obzirom na svu problematiku oko Windowsa i činjenicu da Steam odlično radi na Linuxu, želio sam isprobati Linux i odabrao sam Ubuntu. Drugi u igri su bili PopOS, Linux Mint i ZorinOS. No, Ubuntu je nekako po meni standardna Linux distribucija i ima velik community itd.
Problem je što ne mogu nikako dobiti da mi Bluetooth radi. WiFi radi ali BT ne. Nisam iskusan Linux user, znam si instalirati i neke osnovne stvari, ali ništa posebno. Tako kad kažem da nisam uspio dobiti da mi BT radi, ne znači ništa s mojim ograničenim znanjem.
Laptop je na linku, a mislim da se radi o Mediatek MT7925 čipu ili tako nešto.
Hvala na svakoj pomoći!
Laptop LENOVO Legion 5 83F00030SC, 38.35 cm (15.1"), Ultra 7 255HX, 2x 16GB RAM, 1TB SSD, RTX 5050 https://share.google/5ALxQQL2BlUlve5Vo
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 dana
Johanan kaže...
Pozdrav ekipa,
s obzirom na svu problematiku oko Windowsa i činjenicu da Steam odlično radi na Linuxu, želio sam isprobati Linux i odabrao sam Ubuntu. Drugi u igri su bili PopOS, Linux Mint i ZorinOS. No, Ubuntu je nekako po meni standardna Linux distribucija i ima velik community itd.
Problem je što ne mogu nikako dobiti da mi Bluetooth radi. WiFi radi ali BT ne. Nisam iskusan Linux user, znam si instalirati i neke osnovne stvari, ali ništa posebno. Tako kad kažem da nisam uspio dobiti da mi BT radi, ne znači ništa s mojim ograničenim znanjem.
Hvala na svakoj pomoći!
Laptop LENOVO Legion 5 83F00030SC, 38.35 cm (15.1"), Ultra 7 255HX, 2x 16GB RAM, 1TB SSD, RTX 5050 https://share.google/5ALxQQL2BlUlve5Vo

lsusb
systemctl enable --now bluetooth
rfkill unblock bluetooth
sudo apt update && sudo apt install linux-modules-extra-$(uname -r) linux-firmware
sudo reboot
bluetoothctl
# unutar CLI-a:
# list
# power on
# scan on

Ovo je sve što trebaš za pokretanje i testiranje Bluetootha na tvom Ubuntu laptopu.

typing... scrolling...
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:09 (dejvid2).
12 godina
Johanan kaže...
Pozdrav ekipa,
Hvala na svakoj pomoći!

To bi trebao biti realtek čip. Ajd saznaj koji model (gore je kolega pokazao kako: bluetoothctl -v) pa ćemo ti pomoći.

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:35 (Entry Point).
10 godina
Ekipa hvala puno na odgovorima i pomoći. Nažalost nisam uspio, unio sam sve komande redom i nije se upalilo.
Šaljem i slike ispod da vidite o čemu je riječ.
Još jednom, hvala!
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Ako bluetoothctl list ne vraća ništa, nije registriran uređaj.

Što kaže na:
lsusb | grep -i bluetooth
?
10 godina
Na tu komandu ne vraća ništa. Samo novi red i prazno, kao da nisam ništa napisao.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-prvo moraš vidjeti što os-ubuntu vidi..

lspci | grep -i bluetooth
-ako nema ničeg, to znači da nemaš drivere (jer je npr nova serija.. treba pribaviti, sačekati itd..) .. tj instalirati bt drivere-pakete..
sudoapt update
sudoapt install bluez bluez-tools blueman
-ponoviš prvi dio, ako ima, vidiš listing.. ako nema, nema drivera (a sve radi kroz driver, ne čarobnim prahom.. čekati-tražiti npr na lenovo supportu ili po konkretnom čipu ako je npr realtek ili intel itd.)
-ako ima.. provjera blokade
rfkill list
.. ako je na listi blokirano, piše soft ili hard.. tad logično, ukloniš blokadu..
sudorfkill unblock bluetooth
i tad će raditi nakon što pokreneš servis
sudosystemctl enablebluetooth
sudosystemctl start bluetooth
-provjera
systemctl status bluetooth
-ažuriraj bios (uefi firmware), problemi dualboota s win, pogotovo za hyber-sleep.. polu-isključeno itd.. uz klasično kašnjenje supporta za lin vs win-mac za novi hw pa dok je novo treba biti strpljiv.
-ponoviš korake za tjedan-mjesec.. i proradit će :)
-ako radi, pokretanje-kontrola
bluetoothctl .. + power on, uključuje, +scan on, traži itd..
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put danas u 0:32 (ihush).
10 godina
Istina, hvala na odgovoru i pomoći.
Da, sad razumijem logiku iza ovih komandi, prije sam to shvaćao više u smislu čarobnog praha, ali ne ide to tako. Vjerojatno drivera nema jer sam instalirao raj Blueman ili što već i opet ne radi. A kad sam uštekao Bluetooth USB odmah je prepoznao i radi. Tako da mi je plan sad ovako dok ne izađe driver.
Hvala puno svakome na pomoći!
I sretan Božić svima!
Moj PC  
3 0 hvala 1
7 godina
ihush kaže...

-prvo moraš vidjeti što os-ubuntu vidi..

lspci | grep -i bluetooth
-ako nema ničeg, to znači da nemaš drivere (jer je npr nova serija.. treba pribaviti, sačekati itd..) .. tj instalirati bt drivere-pakete..
sudoapt update
sudoapt install bluez bluez-tools blueman
-ponoviš prvi dio, ako ima, vidiš listing.. ako nema, nema drivera (a sve radi kroz driver, ne čarobnim prahom.. čekati-tražiti npr na lenovo supportu ili po konkretnom čipu ako je npr realtek ili intel itd.)
-ako ima.. provjera blokade
rfkill list
.. ako je na listi blokirano, piše soft ili hard.. tad logično, ukloniš blokadu..
sudorfkill unblock bluetooth
i tad će raditi nakon što pokreneš servis
sudosystemctl enablebluetooth
sudosystemctl start bluetooth
-provjera
systemctl status bluetooth
-ažuriraj bios (uefi firmware), problemi dualboota s win, pogotovo za hyber-sleep.. polu-isključeno itd.. uz klasično kašnjenje supporta za lin vs win-mac za novi hw pa dok je novo treba biti strpljiv.
-ponoviš korake za tjedan-mjesec.. i proradit će :)
-ako radi, pokretanje-kontrola
bluetoothctl .. + power on, uključuje, +scan on, traži itd..

Format teksta ti se poremetio, nečitljivo je, probaj drugi put formatirati tekst kao "code"

10 godina
Johanan kaže...
Istina, hvala na odgovoru i pomoći.
Da, sad razumijem logiku iza ovih komandi, prije sam to shvaćao više u smislu čarobnog praha, ali ne ide to tako. Vjerojatno drivera nema jer sam instalirao raj Blueman ili što već i opet ne radi. A kad sam uštekao Bluetooth USB odmah je prepoznao i radi. Tako da mi je plan sad ovako dok ne izađe driver.
Hvala puno svakome na pomoći!
I sretan Božić svima!

Ak ti se da eksperimentirat probaj nešto drugo. Ja sam isto imal problema sa BT na linuxu. Jednostavno ga nije bilo. 

Na bazzite mi radi normalno.

Pošto si instalirao linux radi steam-a probaj tu distribuciju jer je optimizirana za to. Samo pazi da skineš desktop verziju.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
16 godina
Linux - pitanja i odgovori

-problemi BTa su direktno povezani s adapterom tj wlan+bt na laptopima, ne s odvojenim npr stikićem.. i to primarno zbog laptopa i dodatnih appsa koje u paketu idu nešto kao driver-dodatci.. a na lapu je to sve dodatno povezano kroz bios kao stanje tipki fn-on-off.. i dodatni soft koji prati stanje, a primarno se radi za win, tj nije problem sam čisti driver nego sve zajedno, dok često za neku seriju-model proizvođač uopće ne daje linux support.. a kad je to važno tad se prije kupnje-izbora to provjeri, dok je za ovaj primjer logičnije-praktičnije reći da proskoči-zaboravi na bt.. ili je to dovoljan razlog za promjenu osa :) ..

-pogotovo blentavi problemi u dualbootu kao drtydisk, zbog hyber-sleepa i (ne)gašenja.. a fix je recimo boot win i gašenje .. :)

-namjena, steam? .. mada postoji njihova distra, nije posebno popularna, možda samo u kombinaciji steamdecka i sl. .. preporučljivo probati-dati šansu-prednost nekoj kde distri kao nobara (kde, temeljeno na fedori).. po meni distra koja generički više odgovara 'prosječnom' kućnom-gamer-surfer juzeru naviklom na winappse na kojoj outofbox ima 99% potrebnog instalirano i preskače time moguć dllhell i probleme za početnike.

-dok je i dalje pravilo da prednost ima ubuntu s derivatima zbog dobrog supporta i ozbiljnosti distre, dok je temelj debian no nije za početnike samim mogućnostima preširokog izbora koji zbunjuje početnike misleći da im sve to treba umjesto da se nudi-izbor npr DE kao gnome-plasma-xfce.. izbor ukusa, a o tome ovise frontend appsi tj ono što juzer ekšli koristi pa je direktno vezano s time kako se i što bira ..

-lakše, brže.. napraviti stikić, live, bootati-vidjeti.. nekoliko distri, bilo što od 10-20 na distrowatchu .. a problemi ako postoje za neki driver propagiraju se na većinu distri pri čemu ovo s btom nije ekšli linux-distra problem nego više paket softa proizvođača laptopa i dominacija win tržišta pa se nitko ni ne trudi za lin dok povezanost drivera i poludriver-appsa radi problem i nešto kao da fali.. i tad onaj tko stvarno treba bt tako i bira ili pragmatično riješenje, uzme bilo koji stikić za bt i to radi.. mučiti se s tim, čak i pročitati ovakav post je ponekad 'teže' od takvog riješenja.. :)

edit .. za format texta, par postova iznad.. :) .. dovoljno je dodati prorede (nestali) prije svakog odlomka koji započinje s crticom - .. (nešto se u browser-editoru resetiralo.. i nestalo) .. :)

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:52 (ihush).

3 0 hvala 1
10 godina

Je li Ubuntu 24.04 lts ili 25.10? Koja verzija kernela? Taj laptop ima novi hardver pa možda ta verzija kernela još nema bt drivere u sebi

12 godina
Johanan kaže...
Na tu komandu ne vraća ništa. Samo novi red i prazno, kao da nisam ništa napisao.

Pokušaj: hciconfig -a  

Ako ga nema instaliraj iz repozitorija.

Možeš alternativno probati i sa: rfkill list

lsusb ako je bluetooth usb uređaj, lspci ako je pci. Ne mora značiti da je jedno ili drugo, tako da probaj ovo gore.

Nadglednik dina
10 godina
Hvala svakome od vas na odgovoru i pomoći!
Radi se o Ubuntu 25.10. Ali sad vidim da je možda bolje probati s distrom koja je za nas Windows i Mac juzere koji smo navikli da sve radi OBB. 😅 Sviđa mi se prijedlog za Nobaru ili nešto što ne daje previše prostora za pogriješiti, ako sam dobro shvatio. A kako vam se čini Fedora Silverblue? Čuo sam da je to idiot-proof a to zvuči savršeno za mene.
Probat ću još ove neke komande, možda se dogodi neko čudo, a ako ne budem se šlepao s BT USB-om jer kad sam kupovao gledao sam grafičku, a ne ove ostale stvari. I nisam gledao da bude Linux kompatibilno, priznajem grešku. Mislim trebalo mi je puno da se odlučim na ovaj korak, ali znam da mi je sad sve tako nevjerojatno, kao u danima Windows 7... Nema reklama, gluposti, nekonzistentnosti ili osjećaja kao da koristiš od Win98 do Win11 odjednom...
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Johanan kaže...
Radi se o Ubuntu 25.10. Ali sad vidim da je možda bolje probati s distrom koja je za nas Windows i Mac juzere koji smo navikli da sve radi OBB. 😅 Sviđa mi se prijedlog za Nobaru ili nešto što ne daje previše prostora za pogriješiti, ako sam dobro shvatio. A kako vam se čini Fedora Silverblue? Čuo sam da je to idiot-proof a to zvuči savršeno za mene.
Probat ću još ove neke komande, možda se dogodi neko čudo, a ako ne budem se šlepao s BT USB-om jer kad sam kupovao gledao sam grafičku, a ne ove ostale stvari. I nisam gledao da bude Linux kompatibilno, priznajem grešku. Mislim trebalo mi je puno da se odlučim na ovaj korak, ali znam da mi je sad sve tako nevjerojatno, kao u danima Windows 7... Nema reklama, gluposti, nekonzistentnosti ili osjećaja kao da koristiš od Win98 do Win11 odjednom...

Najbolje ti je uzet jednu distribuciju i deri po njoj, uvijek če biti Linux korisnika koji če ti savjetovati da uzmeš distribuciju kao i oni, te korisnike blago ignoriraj i piči po svojoj distribuciji, Ubuntu je sasvim ok.

Nadalje Linux ima svoje quirkove, koji se rješavaju ovako: meni ne radi mousepad na laptopu, riješenje : kupovina usb mousa. Dakle zaobilaziš problem na široko, inače ćeš zapeti u krivom smjeru, i izgubit ćeš vrijeme na nebitnim detaljima.

16 godina
gpd kaže...
Johanan kaže...

Najbolje ti je uzet jednu distribuciju i deri po njoj, uvijek če biti Linux korisnika koji če ti savjetovati da uzmeš distribuciju kao i oni, te korisnike blago ignoriraj i piči po svojoj distribuciji, Ubuntu je sasvim ok.

Nadalje Linux ima svoje quirkove, koji se rješavaju ovako: meni ne radi mousepad na laptopu, riješenje : kupovina usb mousa. Dakle zaobilaziš problem na široko, inače ćeš zapeti u krivom smjeru, i izgubit ćeš vrijeme na nebitnim detaljima.

-jednu distru i peri po njoj.. što da pere? koju distru od bezbroj.. pri čemu, opet, linux je jedan a distre nešto kao nakupina softa po nečijem izboru-ukusu-potrebi.. kao pizza, uz gui-forntend x11 server koji za razliku od win-mac oseva ima više guija i time umnožak mogućih problema-ovisnosti front-backenda appsa koje koriste driver-frontend vs terminala.. lako je reći uzmi jednu distru.. koju, prvu na distrowatchu, može drugu, desetu.. u čemu je razlika? kad naruči pizzu-ćevape razliku zna-osjeti-ukus.. sladoled.. a da bi juzer imao izbor, mora probati-znati što bira, pa ako je to početak tad za početak treba probati-vidjeti razne distre, pri čemu su to opet jedan isti linux, različiti ukusi-kombinacije, no daleko veća šansa da će kao izbor gotovog jela u restoranu početnik pronaći nešto što mu odgovara nego da će kao guru fixati sve potencijalne probleme ili biti majskor-kuhar koji po receptu skuha kvalitetnije-ukusnije jelo .. do jednog dana kad vidi da može na npr ubuntu staviti kde i sl. .. odnosno, čemu bi ja ili prosječni korisnik, pogotovo početnik imao šanse kvalitetnije posložiti distru kao nakupinu softa koja radi ok outofbox ako je takvu distru pripremao ipak znalac-guru, onaj tko ima iskustva.. tj mogu ja za sebe tvrditi da sam guru-majstor no realno teško da ću napraviti bolju distru od postojećih ubuntu-mint-nobaru.. tj mogu samo izabrati svoj omiljeni background, font, postavke i to je to.. čak ni kernel neću kompajlirati osim na nagovor cowboya (legende..) .. :)

-problem laptopa je oem .. i paketi softa, nezainteresiranost i tržišna realnost uz razmrljvenost distri za desktop juzere pa se u bizu nikom ne da s time igrati, gubiti vrijeme, dok je trajnost distri slična cvijeću u vazi osim par koje su upravo po tome poznate-temeljne.. danas mint-nobaru, sutra neka deseta iz stotog razloga ovisno kako evolucija skrene ili nas pogodi neki kamičak iz svemira :) ..

-da.. problem se može zaobići na široko.. a još šire je ne koristiti linux vs win ili mac.. tj isto kao pišanje protiv vjetra, pa jednako možemo reći juzeru da se vrati na win ili da kupi drugi laptop.. :) .. onak, što smo time u temi pomogli? kupi miša? .. onak, više osjećaj gorčine zbog banalnih sitnica koje spriječavaju normalno korištenje, čak sorry na ovom postu, nisi ti kriv.. takvo je stanje i realnost tržišta-biza.. uz razliku da meni nije lin bolji od win ili dodajmo tu maca pa i android.. meni je os, os.. a o appsu ovisi koji, ako mogu birati, biram.. pri tome linux često nije opcija-izbor tj izbora često nema osim prividno ili polovično kao i to da je win odličan os + podrška, ne zbog ms-a nego biznisa, oema koji rade za win.. kao i ovaj laptop i stotine drugih, tj problema na win nema, dok na lin ima i mada to nisu osovski problemi niti je os uzrok-odgovor.. povezano je, tj tržište-interes i desktop juzeri, .. za razliku od serverskih gdje je stanje obrnuto ili posljednje desetljeće gdje je mobitel-android sve pregazio-zamijenio npr osobna-vozačka, banking.. sve na mob.. ios ili android.. ne win ili lin, mada je sve krenulo s win a temelji su identični lin..onak, kako to da za mobače imamo bezbroj appsa a za lin nema.. čak ni bt driver..

-da nema ms silovanja juzera, da nema besmislenih-lažnih tpm uvjeta.. ne bi ni promil juzera prokušavao preći na lin.. tj samo zato što ms radi gluposti juzeri pokušavaju dati šansu linuxu.. no linux time i dalje gubi jer nema bt driver i mada to nije stvar osa nego proizvođača-oema, rezultat je povratak na win čak kad je mala šansa postojala i kad je juzer na prvu zadovoljan s lin.. a za to nije riješenje kupnja drugog uređaja ili peri po jednoj distri.. nema ga i to je konstanta, kašnjenje barem 6mj dok neki novi čip dođe i riješe driverske probleme itd..

-nije tvoja krivica, stanje.. pa sorry što 'napadam' kritički :) ..

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice