Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.537.824
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunker kaže...

@mario

Čekamo te na kde-u

😊

S KDE-om sam se hrvao na openSUSE-u, omiljena distribucija neko vrijeme. Uvijek sam završio u nekakvom ratu s njim (istina bio sam mlađi i nadobudniji) tako da ga pomalo zaobilazim. Vjerojatnije je da ću završiti na Cinnamonu ili GNOME-u.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.4.2017 21:14 (mario.L_hr).
8 godina
Moja iskustva sa kde-om :
Verzija 4 je bila ispolirana i stabilna na svim kde distrama koje sam koristio. Pojavom plasme ( kde 5 ) su se pojavili problemi na svim kde distrama ( kubuntu, opensuse, ... ) i tek tamo negdje od 5.7 plasme su ti problemi svedeni na minimum te je plasma glede stabilnosti i pouzdanosti u rangu ostalih de. Jbg, brzi razvoj plasme je platio cijenu u mušicama i stabilnosti.

Dizajnerski mi je kde oduvjek najljepsi, mogućnosti podesenja najrazradjenije, a unazad pol godine se kde drasticno popravio u segmentu koristenja resursa .
I tipicne kde aplikacije ( dolphin, krita, kolourpaint, kdepartitionmanager,... ) su mi odlične za svakodnevni rad ....

Opensuse ima dobre i lose periode : 13.1 i 13.2 mi je bio odlican, leap 42.1 tak tak, a 42.2 je opet na dobrom tragu.. Na neku ljevu foru opensuse zna imati musice na odredjenom hardveru i tada se mos slikat...

Na manjaru sam zasad zadovoljan makar je rr ( zivio timeshift )

......

1 0 hvala 0
11 godina
mario.L_hr kaže...
Entry Point kaže...

Nekoliko dana stara vijest. Svi smo upoznati sa njom. Osobno podržavam novi put cannonicala i odustajanje od projekta koji nisu imali apsolutno nikakvih šansi da postignu nešto značajno. U to uključujem i unity.

U pravu si 100% jer da su iskoristili potencijal i resurse na druge stvari situacija bi bila puno bolja na tim (zajedničkim) projektima. Ovako napuštaju nešto na što se potrošilo hrpa vremena i resursa. Meni će biti žao što nema Unity-a jer sam se navikao na njega. Mada uvijek postoji šansa da se pojavi kao fork.

100% će biti nekog forkanja, bilo 7-ice ili 8-ice. Ja se barem nadam. Nekako mi je draže da je u rukama community-a nego cannonicala. Nek se cannonical brine za distribuciju, pakete, cloud i stabilnost.

Samomrzeći hrvat
11 godina
bunker kaže...
Moja iskustva sa kde-om :
Verzija 4 je bila ispolirana i stabilna na svim kde distrama koje sam koristio. Pojavom plasme ( kde 5 ) su se pojavili problemi na svim kde distrama ( kubuntu, opensuse, ... ) i tek tamo negdje od 5.7 plasme su ti problemi svedeni na minimum te je plasma glede stabilnosti i pouzdanosti u rangu ostalih de. Jbg, brzi razvoj plasme je platio cijenu u mušicama i stabilnosti.

Dizajnerski mi je kde oduvjek najljepsi, mogućnosti podesenja najrazradjenije, a unazad pol godine se kde drasticno popravio u segmentu koristenja resursa .
I tipicne kde aplikacije ( dolphin, krita, kolourpaint, kdepartitionmanager,... ) su mi odlične za svakodnevni rad ....

Opensuse ima dobre i lose periode : 13.1 i 13.2 mi je bio odlican, leap 42.1 tak tak, a 42.2 je opet na dobrom tragu.. Na neku ljevu foru opensuse zna imati musice na odredjenom hardveru i tada se mos slikat...

Na manjaru sam zasad zadovoljan makar je rr ( zivio timeshift )

......

Ja sam oduvijek na Ubunut-u i na gnome-u uz kratak period kad je gnome 3 izašao i bio potpuno beskorisan, tada sam koristio xfce.

Gnome mi je dobar jer je jednostavan u dizajnu i korištenju, a nije ružan, te gura gtk i mnogo drugih libova sa sobom. KDE sam probao nebrojeno puta i nikad mi nije legao. Jednostavno volim minimalizam, ali to je ljepota opensource-a i linuxa, svakom njegovo :)

Samomrzeći hrvat
8 godina
Entry Point kaže...
ali to je ljepota opensource-a i linuxa, svakom njegovo :)

Aj nek ti bude...za ovaj puta ....   

Mene detaljčeki uveseljavaju , nešto poput ovog zelenog kružića koji mi daje status dropbox sinhronizacije fileova i foldera.

Nemo na cinnamonu to defaultno ima , a pod kde treba opaliti dolphin-plugins ( to me kolega hrx naučio,,,nešto ga dugo nema  ?  )

...........

9 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Evo mene opet na Manjaru ali Xfce 

• Gdje da isključim onaj beep dok se pritisne delete tipka ili backspace
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
Thorin20 kaže...

Nešto ti brzo ubuntu-mate dojadio  ?

9 godina
neaktivan
bunker kaže...
Thorin20 kaže...

Nešto ti brzo ubuntu-mate dojadio  ?

Neznam kak da to opisem ali nikak da se ustabilim. Ocito trebam neku pankericu 

Znas mozda kak iskljucititi taj beep?

8 godina
Thorin20 kaže...
 Ocito trebam neku pankericu 

Znas mozda kak iskljucititi taj beep?

E to toooooooooo  se traži  ...  hehehehheheee

Neznam napamet , ali nebi trebalo biti teško to pronaći negdje u zvučnim postavkama ili notifikacijama...

9 godina
neaktivan
Samo kaj nikeri nema postavke za zvuk u panelu
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Ukucaj ovo u terminal:

xset b off

8 godina
Thorin20 kaže...

Misliš na sistemski panel na dnu ekrana ? 

Imaš glavne postavke ( u start meniju, gornji red, lijevo od ikone za shutdown )

pa tamo potraži sve postavke koje bi mogle imati utjecaj na tvoj problemček.

9 godina
neaktivan
bunker kaže...
Thorin20 kaže...

Misliš na sistemski panel na dnu ekrana ? 

Imaš glavne postavke ( u start meniju, gornji red, lijevo od ikone za shutdown )

pa tamo potraži sve postavke koje bi mogle imati utjecaj na tvoj problemček.

Nema ni u opcijama.  To mi najviše smeta kod xfce da nekih opcija nema. Dok kod kde moreš podesiti kaj god hočeš jer je sve natrpano opcijama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.4.2017 21:41 (Thorin20).
9 godina
neaktivan
stjepan*ubuntu* kaže...

Ukucaj ovo u terminal:

xset b off

evo to je rjesilo

15 godina

Svidio mi se Manjaro. Jel moguće instalirat drajvere za rx garfičke kartice? Konkretno za rx460?

Koju verziju odabrati?

KDE - XFCE ili GNOME?

Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.4.2017 23:14 (x18x05x).
14 godina
x18x05x kaže...

Svidio mi se Manjaro. Jel moguće instalirat drajvere za rx garfičke kartice? Konkretno za rx460?

Koju verziju odabrati?

KDE - XFCE ili GNOME?

Za grafičku probaj sam.

Sve tri pa sam odaberi koja ti paše.

Stručnjak za odmaganje...
8 godina

@x18x05x

Neznam napamet, no nakon neke verzije kernela je izbacena podrska za vlasnicke amd drajvere za starije grafe a uveden je amdgpupro za odredjene serije amd kartica ( nemoj me drzat za rijec, mislim za r9 ) . U live modu mozes u manjaru vidjeti koji drajveri su ti sve dostupni za tvoj hardver.

Za odabir xfce, kde ili gnome, valja znati da to nisu samo wallpaperi, ikone, meniji, već su to kompletni ekosistemi sa svojim aplikacijama, zavisnostima. Mix aplikacija iz razlicitih de je uredan s time da su ponekad mogući problemčeki, srećom rijetko. Ja pod kde imam par gtk aplikacija i rade odlicno, a npr pod gtk su mi kde apk bagirale....
17 godina
neaktivan

Canonicalov snap omogućen i u Fedori

http://news.softpedia.com/news/it-s-official-you-can-now-install-snap-packages-on-fedora-linux-distributions-514801.shtml

Međuostalim i na Debian GNU/Linux, Arch Linux, Gentoo Linux, openSUSE, OpenWRT, OpenEmbedded, Yocto, and Fedora Linux operating systems.

Tako bi i trebala izgledati suradnja Canonicala i Red Hata. 

Što kažete na ovaj projekt Anbox, Android aplikacije na Linuxu nativno. Nije poput dosadašnjih pokušaja emulatora. Ovaj zapravo koristi GNU Linux kernel PC-ja. Nešto poput snapa

https://liliputing.com/2017/04/anbox-lets-run-android-apps-natively-ubuntu-gnulinux-distros.html

**System76 Galago za odbjegle Appleovce

https://system76.com/laptops/galago

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.4.2017 9:28 (hrvooje).

2 0 hvala 3
8 godina

Manjaro i upravljački programi

Vidim da je dosta lutanja pri potrazi i instalaciji odgovarajućih drajvera pod linuxom.

Na manjaru je to vrlo pojednostavljeno , dostupno je već i u live modu , pa prije same instalacije sistema

je moguće provjeriti što vam je uopće dostupno od upravljačkih programa.

Na manjaru-kde na sistemskoj alatnoj traci je ikona "Manjaro upravitelja postavki", a unutar toga se nalazi

apk naziva "Konfiguracija sklopovlja" u kojoj potvrdite opciju "Prikaži sve uređaje" . Sve je vrlo pregledno, 

jednostavno i drajver se uvodi u igru sa par klikova mišem. Dostupni su i open i vlasnički drajveri.

Nego, nestao nam teoretičar tipss-a , da nam nije bubeni sad kad je vrijeme da pripremi odojke... ?

2 0 hvala 0
15 godina

Na koju foru stavit taj manjaro na usb stick? OS-Windows 10.

Probao sam sa rufus, izbacuje mi grešku u biosu kao da zamjenim disk.

LinuxLive usb creator, piše da ova verzija manjara nije podržana.

Šta napraviti?

15 godina
protjeran
x18x05x kaže...

Šta napraviti?

Jesi probao sa zadnjom verzijom rufus 2.14?

http://freewareupdate.com/download-rufus/

http://www.soundstream.com/
15 godina
soundstream kaže...
x18x05x kaže...

Šta napraviti?

Jesi probao sa zadnjom verzijom rufus 2.14?

http://freewareupdate.com/download-rufus/

Jesam. Izbaci mi ovu grešku.

9 godina
neaktivan

U rufusu stavi metoda dd. Dok pritisnes snimi imas ponuđene 2 metode snimanja iso slike. Odaberi dd tj drugu opciju

8 godina

@hrvoje

Rujem ali nikako da nadjem : otkud si iskopal onu statistiku koristenja de ( kde je tam bio najzastupljeniji ) ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunker kaže...

@hrvoje

Rujem ali nikako da nadjem : otkud si iskopal onu statistiku koristenja de ( kde je tam bio najzastupljeniji ) ?

Želiš nekom natrljati na nos? :)

Ali to je samo za gamere očito

https://www.gamingonlinux.com/articles/new-user-statistics-refresh-come-check-out-the-new-data-from-linux-gamers.8441

8 godina

@hrvoje

Ma neeee.... Za onaj drugi portal da okacim, jer nas je tamo malo kaj smo na kde ( osim mene, tebe, kolege iz srbije i one tete na kde mintu, neznam nikog drugog na kde... )
9 godina
neaktivan

A mislio sam da se taj ''bug'' s chromom i suceljem nece događati na manjaru. Događalo mi se na ubuntu based distribucijama kad bih pomoću padoke ppa updejtao mesu i drivere

bug-vidi miš bug-vidi miš
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.4.2017 22:26 (Thorin20).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunker kaže...

@hrvoje

Ma neeee.... Za onaj drugi portal da okacim, jer nas je tamo malo kaj smo na kde ( osim mene, tebe, kolege iz srbije i one tete na kde mintu, neznam nikog drugog na kde... )

Kakva se tamo katarza dogodila? Sve se okrenulo za 180 :)) Sad te brane oni koji su te napadali 

*Izašao novi Ubuntu 17.04. Netko nadograđuje? Iskreno, nisam ni znao da je to ovih dana, a nekad se odbrojavalo tjednima unaprijed. Eto kakva su tužna Ubuntu vremena došla. Možda nadogradim radi nove Plasme

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.4.2017 9:43 (hrvooje).
11 godina

Ubuntu Gnome 16.10 -> 17.04 upgrade je toliko gladak da je za ne vjerovat. Pola sata da upgrade-a, reboot i svi settingsi, aplikacije, teme, ikone su tu kao i prije. Čak i gnome ekstenzije uključi ponovno.

Odličan posao. p.s. Napokon su rješili onaj odvratan crash bug u gnome shellu. 17.04 je fantastičan.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice