Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.538.065
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Cannonical je bio na dobrom putu da uvede red u linux kaos. Ovo ne ide u tom smjeru...

http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/ubuntu-18-04-ship-gnome-desktop-not-unity

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Aha, iteracija "kakilibi" je završila, sada su ponovo na "piškilibi".

2 0 hvala 0
17 godina
bunker kaže...

Cannonical je bio na dobrom putu da uvede red u linux kaos. Ovo ne ide u tom smjeru...

http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/ubuntu-18-04-ship-gnome-desktop-not-unity

Mrtav Unity je jedini dobar Unity.

Linux, Arch Linux.
14 godina
Ante kaže...

Mrtav Unity je jedini dobar Unity.

Meni odgovara bolje od ostalih DE. Šteta, morat ću odabrati neki drugi.

Stručnjak za odmaganje...
8 godina

Niti meni unity nije nikad "sjeo".
No cannonicalov put ( samostalan razvoj bitnih dijelova os-a, a ne da ovise o no-name developeru i njegovoj dobroj volji ) mi se cinio najbolji put za pomak sa 2% desktop korisnika.

......

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zanimljivo. Sad će postati FOSS projekt koji će biti forkan na 13 načina. Koji će tek sad ovo unijeti nered u ovisnosti aplikacija. Srećom zadnjih par godina vozim samo KDE :)

Mark has spoken:

https://insights.ubuntu.com/2017/04/05/growing-ubuntu-for-cloud-and-iot-rather-than-phone-and-convergence/

A vjerovatno da je nestalo novaca, nema se za razvoj, možda ih netko i kupi/uloži tipa kao Novell, Sun, ... Možda im dođe Antonia Ramstein IV kao upravitelj

Zanimljivo da nema više ni Mir-a, Wayland/Red Hat je pobijedio. Još samo da odustanu od Snapa i da prepusto to Flatpaku.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.4.2017 0:03 (hrvooje).

1 0 hvala 0
17 godina
bunker kaže...

Niti meni unity nije nikad "sjeo".
No cannonicalov put ( samostalan razvoj bitnih dijelova os-a, a ne da ovise o no-name developeru i njegovoj dobroj volji ) mi se cinio najbolji put za pomak sa 2% desktop korisnika.

......

totalno krivo, zasto razvijat svoj fork zbog neovisnosti?

Gdje si o cemu uopce ovisan? Sve sto treba je ubacit svoje devove u projekt da rade svi skupa, ako no-name devovi ispare imas svoje koji voze na projektu dalje, ako se ne slozite, mozes opet forkat, a onda ako je tvoj fork bolji i uzeo zamaha, super, opet imas svoje devove, ako ne, odustanes od forka i vratis se nazad u glavni projekt do sljedeceg forkanja, a usput dobre stvari s forka implementiras u glavni projekt.

Ubuntu kao ekosustav je tako i dalje stabilan, a u slucaju da ishlape prihodi i ubuntu nestane ti i dalje imas no-name devove koji drze projekt na zivotu i korisnici ne gube nista. Sad imas unity koji se nekolicini svidio, na njemu je vise manje radio ubuntu i sad oni odlucili to otkantat, hoces ti preuzet unity i nastavit ga razvijat? Neces, a nema ni no-name devova u projektu koji bi to mogli napraviti.

tak da oni nikako ne mogu biti ovisni o nekom zblj devu ako imaju svog u projektu. Na taj nacin mogu svi projekti napredovat i citav ekosustav je stabilan i neovisan.

Linux, Arch Linux.
9 godina
neaktivan

Evo kako sam nakraju rjesio svoju situaciju. Bios sam podesio u Legacy mod. Za primarni OS sam se za sada odlučio za Ubuntu Mate 16.04. Prije instalacije sam napravio logičku particiju od 750gb za glazbu, filmove koju mogu koristiti i iz Linuxa i Windowsa. Na ubuntu mate sam napravio sljedeće promjene: Updejtao sam Mesu na posljednju stabilnu verziju pomoću Ubuntu x team ppa, pomoću software boutique sam updejtao LO, instalirao Chrome, Kodi, Spotify, MPV. S Debianove stranice sam skinuo mscorefonts (pošto instalacija preko restricted extras zna zezati), te ubuntu restricted extras. Preko synaptica sam instalirao vaapi drivere za akceleraciju. VLC sam zamjenio s SMPlayerom s MPV pogonom te podesio akceleraciju, Rhytmbox s Audaciousom te transmission s qbittorrentom. Za temu sam se odlučio za Arc darker s numix ikonama. Windowse 10 sam isto podesio sa svim programima(nisam ih aktivirao-nemam legalnu licencu KMS ne želim koristiti ne zbog neznanja nego iz moralnih razloga, ne želim koristiti piratski software.)

Za sve stvari koje radim na PC mogu odraditi na Linuxu (multimedija internet, office...) Ako LO neće moći otvoriti koji dokument pravilno uvjek imam na raspologanju Google docs, Office Online ili Office 365(legalan, preko skole.hr) na Windowsima. Windowse jedino koristim za mrežno printanje kalkulacija od obrta kojeg imamo doma.

Manjaro KDE.

Jako mi se sviđa ali još ću ga malo sprobavati u Live modu, a dok sve pohvatam uvjek ga mogu staviti kao primarni OS umjesto Ubuntu Mate pošto imam odvojenu particiju za filmove, glazbu (tnx Bunker na savjetu)

@bunker samo još provjeri dal sam u gpartedu sve dobro odradio.

Gparted Gparted
Ubuntu mate Ubuntu mate
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Evo jos malo vijesti o tome...

Canonical iznenada ugasio Unity, konvergenciju i Ubuntu Phone by Bug.hr

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
1 0 hvala 1
8 godina
Ante kaže...

Na taj nacin mogu svi projekti napredovat i citav ekosustav je stabilan i neovisan.

Srećom mi je kde u mom fokusu, pa mi unity neće faliti. No dobro, da sad nerazvijamo nepotrebnu polemiku, generalno mislim da dosadašnji pravac nije bio dobar,

a home desktop 2% korisnika mislim da najtvrđe potvrđuje da nekaj nevalja..   Godinama koristim linux, utrpao sam ga na stotine pc-a ( i pravnim i fizičkim osobama )

i realno nevidim niti jedan razlog da linux nije u ovih 20 god dosegao bar 25-35 % korisnika...A eto, ipak nije ....

Ubuntu ima svoje garantirano mjesto u linux povijesti , jer do ubunta su se linuxom zaista bavili samo geekovi i developeri , a sa ubuntom je taj os postao upotrebljiv

u širim masama za svakodnevno korištenje. Neznam točne postotke linux oem-a, no ubuntu je probio i tu barijeru te  uskočio u oem-hardverske vode ( dell ).

Općenito, neznam niti jedan mega poznati brend proizvod koji je postao poznat i uspješan a da bi počivao na temeljima kakve ti opisuješ . Uvjeren sam da dok nema čvrste centralizirane ruke koja sve konce drži pod kontrolom , ceo-a, kapitala, hardverske mašinerije koja te prati, marketinga , tv-a  , dok nema odgovornosti i preciznih ciljeva i rokova ( i kazni za neispunjavanje istih ), konzistentne i predvidljive kvalitete , dotad će linux u home desktop okružju tapkati na mjestu. Volio bih da me stvarnost demantira, no povijest neumoljivo kaže svoje.

Naš kolega mario će se lako snaći i unity zamjeniti nečim drugim ( valjda kde-om,,heheh ) no gomila onih katica i pereka koji su se jedva i na ovo naučili su vjerojatno ovim potezom na rubu odustajanja od daljnjeg korištenja linuxa, jer kako netko reče, navika je zaribana stvar ( pa nisu u ms glupani i nedijele bezveze windowse i office na cijeloj planeti svim školarcima , jer jednm stečene navike će ta djeca vleći do penzije )...   A postavlja se i pitanje povjerenja i vjerodostojnosti ( koje je možda i najpresudnije u poslovnim vodama ) : ovakav potez gdje godinama se trubi jedno i to se najavljivalo na velika zvona i kao revolucija u linux svijetu, i onda preko noći se od svega toga olako odustane uz par popratnih objašnjenja koja nikako ne ulijevaju daljnje povjerenje tim osoama ili kompanijama...

8 godina
Thorin20 kaže...

..... još provjeri dal sam u gpartedu sve dobro odradio.

Koliko vidim sda6 ti je  "/boot"  a sda8 ti je  "/" . To si ti tako ručno postavio tijekom instalacije  ili ti je automatika tako podesila ?

Nemaš linuxove efi particije , ili si pri instalaciju poklikao da se koristi windowsova efi particija ?

Ako ti sve dela dobro, onda se ne zamaraj i furaj tako. Evo ti ss kako je kod mene ( win 10 i manjaro kde )  .

................

16 godina
bunker kaže...
..

Nemaš linuxove efi particije , ili si pri instalaciju poklikao da se koristi windowsova efi particija ?

Ako ti sve dela dobro,..

:) MBR

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
ihush kaže...

:) MBR

Ja već i zaboravio na MBR .

9 godina
neaktivan
bunker kaže...
Thorin20 kaže...

..... još provjeri dal sam u gpartedu sve dobro odradio.

Koliko vidim sda6 ti je  "/boot"  a sda8 ti je  "/" . To si ti tako ručno postavio tijekom instalacije  ili ti je automatika tako podesila ?

Ako ti sve dela dobro, onda se ne zamaraj i furaj tako. Evo ti ss kako je kod mene ( win 10 i manjaro kde )  .

................

Ubuntu i windowsi su instalirani u legacy modu zato nema efi-a. A u vezi ovih brojeva 6,8. Kolko sam ja shvatio i protumačio si ova particija za filmove... da bi bila dostupna i u windowsima se mora u gpartedu kreirati ne kao primarna već logička (jer dok se kreirara ko primarna windowsi ju ne prepoznaju u disk-manageru, nego prikazuje kao prazan prostor. A pošto sam kreirao particuju od 750gb kao logičku, onda su i ove particije od Ubuntua isto tako logičke jer ak staviš primarnu onda samo kreira jednu, a ostale nemreš. Prilikom korištenja logičih umjesto primarnih brojevi particija ne kreću 1,2,3 nek od 6,7,8.  Nadam se da ste shvatili kaj mislim reći.

9 godina
neaktivan
bunker kaže...
Ante kaže...

Na taj nacin mogu svi projekti napredovat i citav ekosustav je stabilan i neovisan.

Srećom mi je kde u mom fokusu, pa mi unity neće faliti. No dobro, da sad nerazvijamo nepotrebnu polemiku, generalno mislim da dosadašnji pravac nije bio dobar,

a home desktop 2% korisnika mislim da najtvrđe potvrđuje da nekaj nevalja..   Godinama koristim linux, utrpao sam ga na stotine pc-a ( i pravnim i fizičkim osobama )

i realno nevidim niti jedan razlog da linux nije u ovih 20 god dosegao bar 25-35 % korisnika...A eto, ipak nije ....

Ubuntu ima svoje garantirano mjesto u linux povijesti , jer do ubunta su se linuxom zaista bavili samo geekovi i developeri , a sa ubuntom je taj os postao upotrebljiv

u širim masama za svakodnevno korištenje. Neznam točne postotke linux oem-a, no ubuntu je probio i tu barijeru te  uskočio u oem-hardverske vode ( dell ).

Općenito, neznam niti jedan mega poznati brend proizvod koji je postao poznat i uspješan a da bi počivao na temeljima kakve ti opisuješ . Uvjeren sam da dok nema čvrste centralizirane ruke koja sve konce drži pod kontrolom , ceo-a, kapitala, hardverske mašinerije koja te prati, marketinga , tv-a  , dok nema odgovornosti i preciznih ciljeva i rokova ( i kazni za neispunjavanje istih ), konzistentne i predvidljive kvalitete , dotad će linux u home desktop okružju tapkati na mjestu. Volio bih da me stvarnost demantira, no povijest neumoljivo kaže svoje.

Naš kolega mario će se lako snaći i unity zamjeniti nečim drugim ( valjda kde-om,,heheh ) no gomila onih katica i pereka koji su se jedva i na ovo naučili su vjerojatno ovim potezom na rubu odustajanja od daljnjeg korištenja linuxa, jer kako netko reče, navika je zaribana stvar ( pa nisu u ms glupani i nedijele bezveze windowse i office na cijeloj planeti svim školarcima , jer jednm stečene navike će ta djeca vleći do penzije )...   A postavlja se i pitanje povjerenja i vjerodostojnosti ( koje je možda i najpresudnije u poslovnim vodama ) : ovakav potez gdje godinama se trubi jedno i to se najavljivalo na velika zvona i kao revolucija u linux svijetu, i onda preko noći se od svega toga olako odustane uz par popratnih objašnjenja koja nikako ne ulijevaju daljnje povjerenje tim osoama ili kompanijama...

Za office znam da se može dobiti preko skole.hr (jer sam si na windowse stavio office preko bratovog racuna) Dali mogu isto tak preko njegovog racuna dobiti legalne windowse?

8 godina

@thorin20

Ma sve ti je ok. Već duzi period instaliravam pod gpt, pa sam skroz smetnuo s uma mbr i ogranicenje na 4 primarne. Srećom je tu naš dragi kompa ihush koji me podsjetio... 😊

Imas niz tema na forumu kako do legalnih besplatnih windowsa , pa i kroz obrazovne ustanove.... Pa nemreš to pitati u linux temi 😊 👮

......
17 godina
neaktivan

Za sve videoeditorce, vani je novi Lightworks. Za Linux kao i za ostale OS-ove, od dana prvog

https://www.lwks.com/index.php?option=com_lwks&view=download&Itemid=206

1 0 hvala 1
16 godina

(nevažno, ali ipak...) -pogrešno 'tumačenje' terminologije..

sve particije su logičke (ne fizički disk), stari sistem MBR-legacy, ograničenje do 4 primarne (mora biti bar jedna primarna za boot), extended particija je drugi tip, ali ne može biti boot, no unutar nje su ostale, tj ono što se kod particija zove logičke, kao umjetne-ne prave, ne primarne (sekundarne..). Linx particije označava 1-4=primarna, 5-nadalje logička (to znači da je u extended, ne može biti boot), swap npr može biti u bilo kojoj.

GPT-uefi nema tih ograničenja.. sve particije su primarne-'prave' :) ali zapravo nevažan fičer jer nije neko posebno ogrničenje ni za što.

-problem koji opisuješ, nema logike.. tj win vidi neku particiju i čita FS ili ne, to s time dal je primarna ili logička nema veze, tj da bi čitao mora imati driver (podržava nativno fat-fat32-ntfs..) za npr ext2-3.. ili neki disk/part manager koji može čitati ne-win particije tj FS.

drugi mogući razlog, permisioni-share. Sve na / i /home su pod permisionima, dok storage particija nema ograničenja permisiona, npr kad ubodeš usb disk, nije ogračničen permisionima (folderi su dostupni pod raznim OSevima/Userima bez user/passa, obrnuto, probaj ući u neki win user folder.. vidi lokot-ikonu.. :) .. ).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
neaktivan
ihush kaže...

(nevažno, ali ipak...) -pogrešno 'tumačenje' terminologije..

sve particije su logičke (ne fizički disk), stari sistem MBR-legacy, ograničenje do 4 primarne (mora biti bar jedna primarna za boot), extended particija je drugi tip, ali ne može biti boot, no unutar nje su ostale, tj ono što se kod particija zove logičke, kao umjetne-ne prave, ne primarne (sekundarne..). Linx particije označava 1-4=primarna, 5-nadalje logička (to znači da je u extended, ne može biti boot), swap npr može biti u bilo kojoj.

GPT-uefi nema tih ograničenja.. sve particije su primarne-'prave' :) ali zapravo nevažan fičer jer nije neko posebno ogrničenje ni za što.

-problem koji opisuješ, nema logike.. tj win vidi neku particiju i čita FS ili ne, to s time dal je primarna ili logička nema veze, tj da bi čitao mora imati driver (podržava nativno fat-fat32-ntfs..) za npr ext2-3.. ili neki disk/part manager koji može čitati ne-win particije tj FS.

drugi mogući razlog, permisioni-share. Sve na / i /home su pod permisionima, dok storage particija nema ograničenja permisiona, npr kad ubodeš usb disk, nije ogračničen permisionima (folderi su dostupni pod raznim OSevima/Userima bez user/passa, obrnuto, probaj ući u neki win user folder.. vidi lokot-ikonu.. :) .. ).

Hvala na tvojem objašnjenju. Ja sam samo napisao svoju teoriju. Znam da sam baš isprobavao. Prvo sam kreirarao primarnu ntfs particiju i nije bila vidljiva u windowsima, a nakon googlanja sam prvo napravio extended particiju pa onda logičku ntfs particiju i bila je widljiva/dostupna u windowsima. Hvala na savjetu.

8 godina

Progres bar u plasmi

Nesjećam se da li je ovo bilo i prije ili je to novost u plasmi

da se progres bar osim u obavijestima vidi i na sistemskom panelu u ikoni programa ( ovo zeleno polje )  ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sjećam se da je u Chromeu tako bilo i prije, ne znam za Dolphin. Al mozes imati i poseban prozor s progress barom kao u win. 

Ono što sam primjetio da bema u 5.8 , a ima u 5.9 je desni klik na desktop pa wallpaper i type 'picture of the day' i dodaš npr. url national geographica ili binga

1 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
Pitanje u vezi manjara. Kak narihtati da cjeli sustav bude na hrvatskom, kod instalacije sam odabrao hrvatski svugdje i nakon instalacije instalirao jezicne pakete, ali sustav nije cjeli na hrvatskom, tipa tipke za iskljucivanje sustava....
16 godina
neaktivan

Problem je u tome što nije sve prevedeno tako da ima rupa u prevodu cjelog manjara ... mada većina starijih korisnika se pomalo navikla na 'natureni' engleski.

Neznam dali ti je to toliko bitno jer nemoj očekivat da baš svaki program bude preveden ... (mada ovi učestali su dobro prevedeni)

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

https://m.youtube.com/watch?v=55nJHvFkW0g

Za one koji vole emulaciju na svom omiljenom OS 😊

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Thorin20 kaže...
Pitanje u vezi manjara. Kak narihtati da cjeli sustav bude na hrvatskom, ......

Na ovih 5 mjesta poklikaj ovako i to je plafon glede regionalizacije.

Ono što nitko dosada nije preveo, ostati će ti na engleskome.

17 godina
Shuttleworth se vraća na mjesto CEO-a

Čini se da se iza nedavne najave iz Canonicala o ukidanju razvoja projekata konvergencije, Unity sučelja, Mir funkcionalnosti i Ubuntu Phone platforme krije nešto dublja kriza te tvrtke sa sjedištem u Londonu.

Tvrtka će navodno provesti rekonstrukciju radi povratka prema profitabilnosti što uključuje otpuštanje oko 100 zaposlenika, ali i smjenu postojeće izvršne direktorice Jane Silber.

Nju bi na poziciji glavnog izvršnog direktora uskoro trebao zamijeniti Mark Shuttleworth, poznati južnoafrički milijunaš.

Bit će, dakle, riječ o povratku osnivača tvrtke Canonical na tu poziciju, s obzirom da je Shuttleworth već obnašao dužnost glavnog izvršnog direktora od osnutka tvrtke 2004. godine pa sve do 2010. godine kada je tu poziciju preuzela spomenuta Jane Silber (koja je u Canonicalu obnašala nekoliko dužnosti, između ostalih i onu glavne operativne direktorice tvrtke).

Osim procesa otpuštanja zaposlenika i smjene glavne izvršne direktorice, Canonical je navodno u potrazi za vanjskim investitorima.

http://www.bug.hr/vijesti/mark-shuttleworth-se-vraca-mjesto-ceo-canon/159695.aspx

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Nekoliko dana stara vijest. Svi smo upoznati sa njom. Osobno podržavam novi put cannonicala i odustajanje od projekta koji nisu imali apsolutno nikakvih šansi da postignu nešto značajno. U to uključujem i unity.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Podržavam ovo što @entry kaže. Samo bih nadodao da Canonical nikad nije poslovao pozitivno

3 0 hvala 0
14 godina
Entry Point kaže...

Nekoliko dana stara vijest. Svi smo upoznati sa njom. Osobno podržavam novi put cannonicala i odustajanje od projekta koji nisu imali apsolutno nikakvih šansi da postignu nešto značajno. U to uključujem i unity.

U pravu si 100% jer da su iskoristili potencijal i resurse na druge stvari situacija bi bila puno bolja na tim (zajedničkim) projektima. Ovako napuštaju nešto na što se potrošilo hrpa vremena i resursa. Meni će biti žao što nema Unity-a jer sam se navikao na njega. Mada uvijek postoji šansa da se pojavi kao fork.

Stručnjak za odmaganje...
8 godina

@mario

Čekamo te na kde-u

😊
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice