Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.529.937
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Instaliraj no-tofu Noto i zaboravi na probleme. Googleov je plan da njime pokrije cijeli Unicode :)

http://www.linuxinsider.com/story/Googles-New-Fonts-Chip-Away-at-Written-Language-Barriers-83979.html

@Killua kaže...
   jeste citali o bugu u kernelu 4.8
   https://www.linux.com/news/new-linux-kernel-48-plus-kernel-killing-bug

Koliko sam čitao, desio se bug, jer je Andrew Morton, koji inače radi za Google, pri debugiranju starijeg buga pozvao BUG_ON koji onda ubija kernel. Linus kaže da je ranije upozoravao da se koristi WARN_ON, link je na post iz 2002 i da nije očekivao ovako nešto na rc8 od Mortona. Izgleda da nije slušao onu, uzdaj se u se

http://www.linuxinsider.com/story/open-source-software/83975.html

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.10.2016 23:30 (hrvooje).

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori

Fedora 25 i wayland,

Što očekivati, kaj bi nam sve wayland mogao donesti u dvoriste...?

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Koji mint preporučujete bez bagova ili koji ubuntu preporučujete? Imam Mint Sarah i zna zaštekat, neke stvari vremenom prestanu raditi i ako sam sve update radio i drivere podesio -.-
Da li su neke starije verzie stabilnije, na nekim stranim forumima preporučuju čak mint 14 -.-

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

mint 17.3?

TD people now you are on my Death Note

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Killua kaže...

mint 17.3?

Jesi li ga koristio? Ako je stabilan najrađe bih to, ne znam šta je sa ovim sarah, nisam nikako zadovoljan. Pola sata radi super i onda počne da štek na sve moguće načine 

16 godina

- linux je jedan. Distibucije/DE-GUI su stvar izbora. Za neke stvari trebaš zadovoljiti requirementse (ili izbjegavati Radeonku :) ), nove stvari mogu biti bugovite, ali većinom je stabilno (brzo se otkriju stvari, fix), tj to znači da je problem vjerojatnije na tvojoj strani.

- jel tvojem računalu primjereniji neki stariji-noviji kernel? Posljednji je bugovit (a to nije stvar distre), npr powermangment .. ciljalo se i na OC mogućnosti, ispalo za sad bugovito, ali fixat će ... ili neće.

to je prednost/problem bezbroj distri, divlji zapad, imaš izbor kao loto a pogoditi što će na tvom HWu rditi stabilno je nagađanje, tj sumnjiviji je HW. Probaj više live distri, suse, ubuntu, mint je ubuntu s dodacima. Moguće da tebi ne odgovara KDE-VGA, možda xubuntu, možda.. ubuntu 9-10 ili kernel 2.6-3.x..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran

@mujog

Meni mint 18 ( kde i cinnamon ) delaju potpuno stabilno i pouzdano, tako da tvoji problemi nisu univerzalni. Da nemas neki stari komad hardvera za kojeg vise nema podrske ?
9 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

@mujog

Meni mint 18 ( kde i cinnamon ) delaju potpuno stabilno i pouzdano, tako da tvoji problemi nisu univerzalni. Da nemas neki stari komad hardvera za kojeg vise nema podrske ?

Instalirao sam cinnamon, jednom je sve zaledilo,a  i ponekad mi prestane da radi bluetooth tipkovnica(neki bag sa bluetooth ima na sistemu).  Našao sam na njihovoj stranici poznate grešeke i njihove popravke, ali nema za ovo. Šteta, sistem je baš lijep.
Koristim Dell E7440 i5 Haswel procesor, nije toliko star. 

Pokušat ću neke druge verzije mint-a...

16 godina

ako je stvar u BTu tad je sporedna verzija minta/distra. Sve na PCju radi isključivo kroz driver, driver je jedan za konkretan uređaj. Igre OEMa oko drivera i (ne)davanja supporta, kao i BIOS (provjeri, nadogradi, možda fixa).. + uvjek moguć klasičan kvar/problem uređaja (a to nema veze sa SWom).

11 godina
protjeran

@mujog

Pa pikni za probu obicnu tipkovnici, da budes ziher kaj zeza. Ja imam wifi i misa i tipkovnicu, te delaju ok, vec od biosa, a defaulno rade i one dodatne multimedijske tipke. Chip mi je atheros.
9 godina
neaktivan

Ne bih rekao da je stvar do hardvera jer sam do prije par dana koristio na win10 sve sasvim normalno. Na mintu radi sat vremena tipkovnica super i onda šta god da uradim neće da proradi, jednostavno zašteka  menu za BT, čak i kad resetujem ne proradi.  radio sam update drivera manuelno i vraćao bios na default. Obična tastatura radi super, jedino je problem BT.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@mujog totalno te razumijem, jer Linux distribucije imaju jednu strasno lošu naviku: stvari koje su prije radile, u novoj verziji se pokvare. Dva koraka naprijed, jadan nazad.

Probaj Mint 17.2 Rafaela. Verzije nakon toga su imale svoje mušice, a kako rijetko koristim bt nije mi stiglo smetati. 

http://www.dedoimedo.com/computers/linux-mint-rafaela.html

Ili lts Ubuntu 16.04 s GNOME-om. Iako nije po mom ukusu, muslim da je gnome od 'naprednijih' DE-ova najstabilniji

https://ubuntugnome.org

Ili ako želiš lagani DE, pomalo demode, ali radi

http://www.dedoimedo.com/computers/linux-mint-rosa-xfce.html

Ja bih prvo probao Ubuntu 16.04 Gnome radi podrške updatea. Ostalima je možda istekla 

@ihush s nama možeš pričati kad si pod bunikom, ali nove korisnike samo odbijaš nerazumljivim odgovorima ;) nhf

But how do it know

4 0 hvala 1
16 godina

ako je problem (jedino primjećeno/navedeno) s BTom.. distra je tad sporedna.

kaže, resetirao BIOS, treba podesiti/flashati ako postoji noviji.. (reset je beskoristan). Odnosno, može neka prastara distra (kernel) bolje raditi, jer 4.7-8 je onak experimentalno..

edit: po drugom opisu, problem je powermanagment koji ugasi uređaj (i klasična ovisnost o OEM softwareu koji to kontrolira, win only..) 90% da je novi bios fix..

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2016 21:16 (ihush).
9 godina
neaktivan

Hvala hrvooje, pokušat ću sa Rafaelom, možda nam se posreći.  :-D
Ako ne onda ću opet da koristim Ubuntu. :-)

ihush  zadnja verzija mi je biosa i podešen je kako treba, nešto mi se ne radi downgrade, slažem se da ima veze sa powermanagmentom i samim uključivanjem BT, ali na win10 to nije problem. Tako da mislim da je ipak do samog os-a.

9 godina
neaktivan

Pokušaj deinstalirati laptop mode...

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Ja jedva čekam da izađe novi ubuntu jer ovo što su napravili zadnji mput je pre loše

Fight with the best,die like the rest!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
FatMAN kaže...

Ja jedva čekam da izađe novi ubuntu jer ovo što su napravili zadnji mput je pre loše

Misliš da će popraviti nešto? Do grla su u Unityju8 i telefonu.

But how do it know
13 godina
FatMAN kaže...

Ako cekas na 16.10 upravo je izasao - http://www.omgubuntu.co.uk/2016/10/download-ubuntu-16-10-new-features

16 godina
neaktivan

Bez trunke elitizma - linux je kompozibilan sistem. Nije zatvorena platforma kao Apple ili Windows.

Zasto se ogranicavati na jednu distribuciju, aplikaciju, window manager?

Nije mi bas jasno ovo sa razocarenjem u distribuciju. Ako ti ne valja sto neka distribucija nudi - zasto ne otpiliti dijelove koji ne valjaju i zamijeniti ih?

Zasto ne promjeniti distribuciju za neku fleksibilniju, pa sam sebi isklesati sistem kakav nam pase? Pa sta mu nije to i svrha, preuzeti kontrolu nad svojim kompjuterom?

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...

6 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Bez trunke elitizma - linux je kompozibilan sistem. Nije zatvorena platforma kao Apple ili Windows.

Zasto se ogranicavati na jednu distribuciju, aplikaciju, window manager?

Nije mi bas jasno ovo sa razocarenjem u distribuciju. Ako ti ne valja sto neka distribucija nudi - zasto ne otpiliti dijelove koji ne valjaju i zamijeniti ih?

Zasto ne promjeniti distribuciju za neku fleksibilniju, pa sam sebi isklesati sistem kakav nam pase? Pa sta mu nije to i svrha, preuzeti kontrolu nad svojim kompjuterom?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
17 godina
neaktivan

Deus, pretpostavljam da koristis tmux kod programiranja, ako da kako su ti tipkovnicke kratice slozene? Sad sam ga bas krenuo malo prilagodavati i sve si razmisljam da prebrikam Ctrl na CapsLock, a CapsLock na Ctrl i onda staviti Ctrl+A kao aktivacijsku tipku. Jedino, htio bih da to radi samo za tmux, a ne globalno. Kako je kod tebe ako ga koristis?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Deus, pretpostavljam da koristis tmux kod programiranja, ako da kako su ti tipkovnicke kratice slozene? Sad sam ga bas krenuo malo prilagodavati i sve si razmisljam da prebrikam Ctrl na CapsLock, a CapsLock na Ctrl i onda staviti Ctrl+A kao aktivacijsku tipku. Jedino, htio bih da to radi samo za tmux, a ne globalno. Kako je kod tebe ako ga koristis?

Nah dude, zapravo vrlo rijetko koristim multiplexere, jedino screen na rPi-ju koji je stalno spojen na net, i to samo zato da mogu brzinski poslati SSH 'command' koji se onda vrti nevezano da li sam ja spojen ili ne.

S obzirom da koristim tiling WM, radije dignem posebni terminal za sve. XTerm je vrlo jeftin na resursima, a puno mi je jednostavnije koristiti globalni set hotkeya za skakanje po svim prozorima (XMonadov defaultni Alt+HJKL) nego imati posebni set za graficke, a posebni set za terminalne aplikacije.

@Sum_of_all_fears
A daj sad, pa nije bas *tako* vremenski zahtjevno. Ne moras novu distribuciju od starta, nego deinstaliras sta ti ne valja, instaliras sto ti je bolje. Ako ti je distribucija zatvorena i ne da tudje, goni takvu distribuciju :-D

Tit for tat:
Rijesio sam si upravo jedan od dva problema koji me gnjave otkako imam laptop - dlanovi koji doticu ovaj glomazni touchpad dok tipkam, i tipkovnica koja ako tipkam prebrzo, ne registrira key-up.

Prvi problem sam si upravo rijesio. RTFM za Synaptics, nasao sam da se mogu definirati zone uz rubove koje ne reagiraju ako touch pocinje ondje. Dodatnih 10 minuta kopanja dok nisam shvatio da su koordinate za rubove maltene pa random; synclient ih ispisuje.
Kod mene:

LeftEdge = 1666
RightEdge = 5360
TopEdge = 1532
BottomEdge = 4408

I onda mala komandica koja je rijesila sve probleme (c/p iz xinitrc)

# Tapping
TOUCHPAD_ID=$(xinput list | grep "Synaptics" | cut -f2 | cut -d'=' -f2)
xinput set-prop $TOUCHPAD_ID "Synaptics Tap Action" 0 0 0 0 1 3 2
xinput set-prop $TOUCHPAD_ID "Synaptics Area" 2000 5000 2000 4000

Za problem s tipkovnicom - da li se nekom nesto slicno desava, i ako da - da li ste uspjeli rijesiti? Ja sam nasao sam neki kernel bug report iz 2007 koji mi se ne cini previse relevantan danas.
Doslovce se dogadja da 'zaglavi' sama od sebe i ako ne pritisnem neku drugu tipku - ponasa se kao da zadnju koju sam stisnuo i dalje drzim.

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2016 20:30 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan

Jbg, prebrzo tipkas. Ohladi malo tu i tamo.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan

Na ovo sam davno naletio, možda pomogne

konfiguracija touchpada u detalje sa synaptics 

popis opcija

Mislim da preciznije ne može, takvog GUI-ja nema

But how do it know

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Da, bas sam taj man i gledao kad sam rijesavao touchpad problem, ali ovo s tipkovnicom je nevezano. Cak i kad ugasim touchpad, problem opstaje.

Za touchpad, rijesio sam sa tim zonama, i napisao cisto ako se netko gnjavi sa istim problemom. Mozda pomogne nekom nekad, kako vidim - laptopi sve vise imaju ove touchpadove koji nisu 'izolirani' i dovoljno su veliki da registriraju i po deset prstiju odjednom :-D

12 godina

Jel netko instalirao Gnome 3, konkretno Arch Linux sa dual GPU na laptopu, kad stavim nvidia proprietary driver crasha mi odmah na početku, piše oh, something has gone wrong.

Dok je mesa radi uredno. Našao sam nešto da za dvi grafe triba stavit Bumblebee al ne ide mi nikako to namjestit.

U pitanju je HD4400 i nVidia 840m.

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Postavi bumblebee ili koristi mesa. Nažalost hibridna grafika je užas.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Deus ex machina kaže...
hrvooje kaže...

Da, bas sam taj man i gledao kad sam rijesavao touchpad problem, ali ovo s tipkovnicom je nevezano. Cak i kad ugasim touchpad, problem opstaje.

Za touchpad, rijesio sam sa tim zonama, i napisao cisto ako se netko gnjavi sa istim problemom. Mozda pomogne nekom nekad, kako vidim - laptopi sve vise imaju ove touchpadove koji nisu 'izolirani' i dovoljno su veliki da registriraju i po deset prstiju odjednom :-D

jesi vidio ovo?

sto se tice "ne pustanja" tipke, to mi se dogadalo sa jednom starom genius tastaturom sto sam rijesio tako da sam promjenio tastaturu :S

rekao bih da je problem prije do nje nego do SW

12 godina
GNU+Linux kaže...

Postavi bumblebee ili koristi mesa. Nažalost hibridna grafika je užas.

Znaš li možda mogu li skroz isključit integriranu karticu da se koristi samo nVidia, jest da je za bateriju ajme ali ionako je na punjaču laptop.

17 godina
neaktivan
ShadoW kaže...

rekao bih da je problem prije do nje nego do SW

Okreneš ju naopačke i par puta udariš po stolu da ispadnu pereci, kokice, mrvice, pizze, hamburgeri :)

ruzcheHR kaže...

Znaš li možda mogu li skroz isključit integriranu karticu da se koristi samo nVidia, jest da je za bateriju ajme ali ionako je na punjaču laptop.

Provjeriš u BIOS-u.

But how do it know
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice