Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.605
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Pokušaj još sa mono dok ne vidiš dali ti ide ili neide. Ako ne ide ako ti je do Drag and dropa onda QTCreator sa C++. Ili Java. Ali učenje programiranja preko drag and dropa... nisam baš siguran koliko je to kvalitetna metoda učenja.
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
FatMAN kaže...
1domagoj1 kaže...

I jel mi možeš predložiti neki image writer na usb za linux.Jer onaj što je uključen ne radi tj.stavi iso na usb i onda kad hocu instalirati šipak...Pa onda moram pitati starog da dođem na njegov komp da stavim s rufusom(ne rade ni rufus ni microsoftov alat sa wineom).

Mozes sa dd-om iz terminala stavit .iso na USB, barem ako misils na linux, (a mogu se i windowsi, samo je postupak malo dugotrajniji)

Evo link ako zelis winse: http://askubuntu.com/questions/59551/how-to-burn-a-windows-iso-to-a-usb-device

Za linux je se samo:

sudo dd if=/path/do/iso/file of=/dev/sdX bs=4M && sync;

/dev/sdX je device na koji zelis stavit (X zamjenis s odgovarajucim slovom, jel), ali ne stavljas i broj particije nego samo device (iako ce ti u slucaju UEFIa vjerojatno radit ako dd-as i na particiju)

11 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ma kakav dd:

https://www.etcher.io/

Evo nešto novo i moderno.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 3
9 godina
neaktivan
Gnome disks tool radi dobro za umetanje .iso-a na usb. Provjeri dali ti je uefi/bios postavljen da boota sa USB-a.

Zajebancija sa bootabilnim USB stickovima me navela na to da kupim vanjski optički uređaj za moj laptop. Usput sam odmah kupio uređaj koji prži i blu ray.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

sta fali dd-u?

s onim ubuntovim vragom sam imao samo problema dok dd uvijek obavi svoj posao

ne znam sa ovaj sa linka, ali nemam ni neku potrebu znat kada dd imam na svakom linuxu bez ikakvog downloadanja ili instaliravanja ili bilo cega

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Istina, ali dd je opasno orude, ako se nesto pogrijesi prilikom if-a/of-a (pogotovo nekome tko jos nije upoznat sa shemom imenovanja diskova na Linuxu). U ovakvim slucajevima jednostavnije je da te neki program vodi za rucicu.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2016 13:02 (1domagoj1).
9 godina
neaktivan
Ima li dd progress bar?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nisam dugo koristio dd (samo dd_rescue), pa ne znam konkretno za njega, ali kod dd_rescuea pise "xxx/XXX" bajtova.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
GNU+Linux kaže...
Ima li dd progress bar?

baš gledam man i ne vidim neki verbose switch, a znam da tijekom procesa nema progress bar. ja ne stavljam block size, očito radi i bez toga. samo kad umetnem usb stick provjerim da je on zaista prepoznat kao sdb s dmesg | tail

But how do it know
17 godina

u drugom terminalu samo nabaci:

sudo kill -USR1 $(pgrep ^dd)

ili za redovni progress

watch -n5 'sudo kill -USR1 $(pgrep ^dd)'

ne brini, kill ne sluzi za "ubiti" aplikaciju nego salje signale, ako posaljes npr. `kill -9` onda ces ubit aplikaciju, ali USR1 ce ti bacit progress

edit: izvor, (koristio sam i provjereno radi)

edit2: bs navodno samo ubrza proces no da, nije nuzan, dok sync se pobrine da je sve na svom mjestu i da mozes izvuc safely usb

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2016 17:09 (ShadoW).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
But how do it know

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Ipak ću u VM raditi,pošto nemam mjesta za dual boot(crko hard od 320).A trenutno mi je bitnije da mi je sistem brz i stabilan nego igranje igara.Preporučam svakom tko ne igra igre i ne treba mu windows(osim za autocad,vegas,filmoru,adobe alate...),neka se slobodno prebaci na mint,neće pogriješiti!

Fight with the best,die like the rest!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
FatMAN kaže...

Ipak ću u VM raditi,pošto nemam mjesta za dual boot(crko hard od 320).A trenutno mi je bitnije da mi je sistem brz i stabilan nego igranje igara.Preporučam svakom tko ne igra igre i ne treba mu windows(osim za autocad,vegas,filmoru,adobe alate...),neka se slobodno prebaci na mint,neće pogriješiti!

Što se tiče Vegasa ili Premiere, imaš za Linux video editor kojeg koristi Hollywood naziva Lightworks. Besplatan za export mislim do 720p za youtubere dovoljno. 

https://www.lwks.com/

Osobno, ne vidim smisao prelaska, ako si vezan za .net/C#

Evo koristim KDE Mint 18 tjedan dana i skoro niti jedan pad desktopa. Možda jednom ili dva puta da je prozor sa Settingsima pao. KRDC, Teamviewer, Dolphin i Chrome rade odlično, a to većinom koristim. Dakle, potpuno novo iskustvo. 

But how do it know
11 godina
protjeran

Amd, nvidia ili intel gpu ti je pod mintom 18 kde, i kakve su ti perfomanse naspram prijasnjih linuxa koji su bili na istom hardveru ?
8 godina
neaktivan
Kako se ponaša mint sa ssdovima(hard mi je spor u MP3)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

netko koristi Xmonad kao WM? Htio bi malo uci u Haskell i Xmonad pa ono da vidim iz prve ruke ako ima nekoga? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
GNU+Linux kaže...
Ima li dd progress bar?

Naravno. 

dd if=linux.iso of=/dev/sdb status=progress

534551552 bytes (535 MB, 510 MiB) copied, 6 s, 89,1 MB/s 

ShadoW kaže...

u drugom terminalu samo nabaci:

sudo kill -USR1 $(pgrep ^dd)

ili za redovni progress

watch -n5 'sudo kill -USR1 $(pgrep ^dd)'

ne brini, kill ne sluzi za "ubiti" aplikaciju nego salje signale, ako posaljes npr. `kill -9` onda ces ubit aplikaciju, ali USR1 ce ti bacit progress

edit: izvor, (koristio sam i provjereno radi)

edit2: bs navodno samo ubrza proces no da, nije nuzan, dok sync se pobrine da je sve na svom mjestu i da mozes izvuc safely usb

Nove verzije dd-a podrzavaju status=progress za prikaz statusa pa je ovo nepotrebno osim na starim distrama sto je i mene nedavno ugodno iznenadilo :).

Linux, Arch Linux.
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2016 23:03 (Ante).
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Amd, nvidia ili intel gpu ti je pod mintom 18 kde, i kakve su ti perfomanse naspram prijasnjih linuxa koji su bili na istom hardveru ?

Hardver je i5-3210M s integriranom HD4000 Intel grafikom. Lijepo radi, laptop je tiši u odnosu na Ubuntu i Mint Cinnamon. Rekao bih da je jednako brz kao i na GNOME-u. Vidim to po pokretanju Chromea, otvara u sekundi. CInnamonu treba malo više. Al nije ni čudo, KWIn je dobio dosta poboljšanja u zadnje vrijeme,a i ide prema Waylandu uspješno.

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2016 0:03 (hrvooje).
11 godina
protjeran

Da...Godinama je kde slovio kao najzahtjevnije de, a meni vec duzi period kde ima manji ili isti usage poput unitya ili cinnamona...

Jel te jos hebe ono sa mreznim folderima ?

0 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...

Da...Godinama je kde slovio kao najzahtjevnije de, a meni vec duzi period kde ima manji ili isti usage poput unitya ili cinnamona... 
..

- klasične zablude/dogme upravo korištenje GPUa za iscrtavanje donosi prednost. Šteta samo što kbuntu nije pod canonicalom kao nekad.. dati mintu šansu. (i pronaći neku stariju nvidijicu za test-gejmanje.. pa i dali probavati na starom-novom cpu/ram ali ''jednog dana'' ću isprobati).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Ne, riješili su to prije 3 mjeseca

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=353195

Kopiram nešto s webdavs na sambu u split screenu i ide lijepo. Naravno ako je folder 20GB puknit će, al isto mi se dešava i na Win. AKo u systrayu odeš na Notifications i pa desni klik na Settings i makneš kvačicu sa 'track file transfer' praćenje procesa kopiranja neće biti u trackbaru, nego klasično kao prije u posebnom prozoru. Možeš i birati položaj notifikacija na ekranu. 

Pamti postavke svakog foldera s obzirom na pogled (icon, compact, details view) ali i širinu kolona te veličinu ikona koju možeš prilagoditi od 16px do 128 po 2px u koraku. Npr. u nekoj mapi želi da se vidi cijelo dugačko ime filea, a u nekoj drugoj želim skrati ime, ali da se vidi npr. veličina. Možda uskoro ubace i jedan moj prijedlog, mogućnost reorganizacije Kickoff menija kao ovako nešto:

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=361210

ihush kaže...

- klasične zablude/dogme upravo korištenje GPUa za iscrtavanje donosi prednost. Šteta samo što kbuntu nije pod canonicalom kao nekad.. dati mintu  šansu. (i pronaći neku stariju nvidijicu za test-gejmanje.. pa i dali probavati na starom-novom cpu/ram ali ''jednog dana'' ću isprobati).

Postavke za monitor drag n' dropaš kao u Windowsima, za kompozit imaš opcija na pretek, kao i za sam WM KWin, a za praćenje rapidnog razvoja, dilema i informacija ovaj blog obvezan https://blog.martin-graesslin.com/blog/

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2016 8:59 (hrvooje).

1 0 hvala 2
8 godina
neaktivan

E vidiš meni je KDE sama sranja radio.Npr. nisam mogao micati ikone,a bile su otključane,no moram priznati da je brži od MATE.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Inače,kad je ovo već tema o linuxu,što nitko ne spominje SteamOS?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Ikone u plasmi mices po desktopu tako da zadrzis kursor misa nad ikonom, i kada ti se pojavi ona opcionalna traka, tada micanjem te trake mices ikonu. To je za desktop view a ne za folder view...
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Ikone u plasmi mices po desktopu tako da zadrzis kursor misa nad ikonom, i kada ti se pojavi ona opcionalna traka, tada micanjem te trake mices ikonu. To je za desktop view a ne za folder view...

Vjerovatno nije znao da postoji desktop i folder view, to dosta buni. Mislim si pa šta neće wtf? Kad ono tek po desnom kliku skužiš da ti fali opcija u meniju npr. Create New. Pomalo je i bezveze imati dvije vrste desktopa, kad već imaš i Activitiese. Al ako imaš dva monitora, na jednom možeš imati zaključane widgete u desktop modu, a na drugom folder mode. Luda kuća ;)

Ali koliko vidim isto se ponaša i u desktop i u folder modu widgeti

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2016 13:57 (hrvooje).
11 godina
protjeran

A eto, kde čari. Netko bi to uzeo za manu, a netko bi to navodio kao prednost zbog mnoštva opcija kustomizacije... Resize i grupiranje ikona mi omogucuje dobru organizaciju desktopa za korisnike koji zele sve pokretati sa desktopa. Fino grupiram po vrsti i ucestalosti pokretanja, velicinom istaknem vazno, zakljucam, i fuuuurraaaajjjjj !

😊

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
FatMAN kaže...

OK, ima čega novoga kod SteamOS-a?

12 godina
neaktivan
GNU+Linux kaže...
FatMAN kaže...

OK, ima čega novoga kod SteamOS-a?

Ne

TD people now you are on my Death Note
16 godina
neaktivan
Gam3r kaže...

netko koristi Xmonad kao WM? Htio bi malo uci u Haskell i Xmonad pa ono da vidim iz prve ruke ako ima nekoga? 

Ja, ali to znas i sam vec bez da pitas jer si TU-ao post u kojem sam stavio screenshot i napisao da koristim XMonad. XMonad i Haskell imaju veze koliko Linux i C - ne moras znati jedno da bi znao drugo i obrnuto, tako da su to dvije odvojene zadace.

Za Haskell - download haskell platform (stack), otvori "Learn You A Haskell For Greater Good" ili "Real World Haskell", i pici.

Za XMonad - instaliraj neki display manager koji automatski cita instalirane window managere (SDDM ako si na KDEu, GDM ako si na gnomeu, nemam pojma sto XFCE koristi), procitaj bazicna uputstva prije nego ga startas (tako da znas kako uopce izaci) i to je to.

P.S. Za DD progressbar - kombinirati 'kill' s 'watch', a ako se bas zeli vizuelni progressbar, onda dodati u mix 'cut', 'expr' i 'printf'. Stavio bi malu osobnu skripticu, ali ima bug-dva i ruzna je k'o C++ pa me sram.

Are you looking at me? Why do you keep looking at me? Am I not merciful? Am I not - merciful...
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2016 15:10 (Deus ex machina).
12 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice