Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.406
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Ma imam mint i super mi je...

Malo sam njuškao po netu pa sam naletio na tu informaciju a nisam našao objašnjenje, pa reko da pitam ovdje stručnjake

Želim malo produbiti i poboljšati znanje o linuxu pa da vidim što taj Kali ima

14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

evo ovaj video je bas fora pa pogledaj :)

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Entropija kaže...

Ma imam mint i super mi je...

Malo sam njuškao po netu pa sam naletio na tu informaciju a nisam našao objašnjenje, pa reko da pitam ovdje stručnjake

Želim malo produbiti i poboljšati znanje o linuxu pa da vidim što taj Kali ima

Kali ti neće nužno pomoći da "produbiš znanje o linuxu" :/,kali je samo set alata za testiranje sigurnosti i slične radnje. Instaliraj arch pa produbi svoje znanje :P

Btw. pretplati se na ono što je netko postao na prošloj stranici pa radi po tim materijalima.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.9.2015 15:55 (zerocool12).
17 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa,

Imam HP 255 laptop i izgleda da kad sam nadogradio neke drivere da se pocelo dogadjati da mi nekad ikone, nekad kursor, a u Firefoxu pogotovo - blinka ekran.

Zanima me kako to riješiti?
U najgorem slučaju postoji li neki način da sve vratim na početne postavke jer je Ubuntu došao predinstaliran na ovom laptopu?

Hvala vam uanprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Htio bih instalirati Ubuntu na svoj ASUS K53SV. Zanima me jel to sve šljaka, jel probao tko na sličan model? Ili da probam neki drugi distro?

10 godina
neaktivan
ParaNO1d kaže...

Htio bih instalirati Ubuntu na svoj ASUS K53SV. Zanima me jel to sve šljaka, jel probao tko na sličan model? Ili da probam neki drugi distro?

Probaj prvo live distribuciju, ako budeš zadovoljan, onda lako instaliraš.

Treat your password like your toothbrush. Dont let anybody else use it, and get a new one every six months. ~Clifford Stoll
16 godina

Dali je tko ovdje isprobao void linux?

Ubacio sam ga u vm i izgleda jako zanimljivo, kao nekadašnji arch dok je se još držao KISS principa.

Evo par stvari:

-rolling release

-Instalacija je jako brza i dosta jednostavna, ima text based installer (ima i live cd-ove).

-Koristi runit umjesto systemd-a

-koristi xbps package manager koji dosta podsjeća na pacmana

-prva distra koja je se prebacila na LibreSSL

-ima kul ime (daleko najvažnija stvar)

Negativne stvari u odnosu na arch su manje dokumentacije i manje paketa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Kali ti neće nužno pomoći da "produbiš znanje o linuxu" :/,kali je samo set alata za testiranje sigurnosti i slične radnje. Instaliraj arch pa produbi svoje znanje :P

Btw. pretplati se na ono što je netko postao na prošloj stranici pa radi po tim materijalima.

Ne znam zasto svi govore da je ta instalacija Archa neko svjetsko cudo. Za particionisanje, instaliranje boot loadera i file systema ne treba ti nikakvo posebno znanje i neces nista nauciti. 

Ako neko hoce na pravilan nacin da nauci linux, preporucujem ovaj odlican kurs: Learn linux the hard way

16 godina
neaktivan
Arxi kaže...
zerocool12 kaže...

Ne znam zasto svi govore da je ta instalacija Archa neko svjetsko cudo. Za particionisanje, instaliranje boot loadera i file systema ne treba ti nikakvo posebno znanje i neces nista nauciti. 

Ako neko hoce na pravilan nacin da nauci linux, preporucujem ovaj odlican kurs: Learn linux the hard way

Nije,ali će daleko više naučit peglanjem po archu nego da otvori kali i igra se 'akera WEP mreži.

@Reiko,koju grafu ima taj lap (sorry neda mi se tražit po netu jer obično taj HP ima još 1000 podskupina)?

probaj u terminal ukucat : "sudo apt-get install compizconfig-settings-manager" bez navodnih znakova i onda pokreni "CompizConfig Settings Manager" te odi na Utility, Workarounds, Force full screen redraws (buffer swap) on repaint" .

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.9.2015 23:50 (zerocool12).
17 godina
agnostes kaže...
ParaNO1d kaže...

Probaj prvo live distribuciju, ako budeš zadovoljan, onda lako instaliraš.

Pokrenio Live ali imam samo crni ekran, ništa drugo

10 godina
neaktivan

Samo jedno pitanje. Kako da prebacim svoju matičnu (bios) da bude u legacy modu?

Pravedni Osvetnik Zorro
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Novi KDE, stari bug. Nakon sleep moda ne budi se network manager. Lako ga je reubit, al nije to poanta

There is no job like cron job!

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ma tko jos rabi kde
TD people now you are on my Death Note
17 godina

Black screen sam imao s Ubuntu 14.04.1 LTS, skinio sam Ubuntu 15.04 i LiveCD radi super 

11 godina

Pa nek netko kaže da je Ubuntu spor:

http://www.phoronix.com/vr.php?view=22193

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Entry Point kaže...

Pa nek netko kaže da je Ubuntu spor:

http://www.phoronix.com/vr.php?view=22193

Ubuntu je spor

http://www.soundstream.com/
17 godina
neaktivan
soundstream kaže...

Ubuntu je spor

objasni riječ spor, molim te.

1. ako u nekoj distrbuciji firefox loada 2 sec brže nego ubuntu, objesi to svom mačku o rep.

2. ako video obradu radi unutar minutu u odnosu na najbržeg, gledaj točku 1.

nevezano ali interesantno imam doma:
CPU i5, 6GB RAM, SSD 64GB win 7, vga AMD R7 200 - stolni komp

vs

thinkpad R60 celeron CPU, 2 gb RAM, on board vga, SSD 128GB, ubuntu 14.04lts

oba jednako brzo loadaju firefox, office, eclipse, netbeans, čak i igre (one koje rade na oba kompa i systema)

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.10.2015 8:57 (Darky).
12 godina
neaktivan
Negdje sam citao clanak gdje covjek koji se bavio flashanjem hakiranjem maticnih ploca (bios ROM itd.)
Naletio da je linux namjerno sabotiran jos pri podizanju maticne, na novijima je ispravljeno tako da komercijalizirane verzije radu tipa ubuntu red hat, a ostalima se pojavi famozne greske podizanja, bar dok nove verzije nenadu zaobilazak

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Killua kaže...
Negdje sam citao clanak gdje covjek koji se bavio flashanjem hakiranjem maticnih ploca (bios ROM itd.)
Naletio da je linux namjerno sabotiran jos pri podizanju maticne, na novijima je ispravljeno tako da komercijalizirane verzije radu tipa ubuntu red hat, a ostalima se pojavi famozne greske podizanja, bar dok nove verzije nenadu zaobilazak

to nije situacija sabotiranje, već nedostatak drivera...

evo zadnji komp koji sam kupio sam nisam mogao složiti, ne zato jer ne znam, već jer je trebalo MBO flash da bi CPU uopće radio, a ja to nisam znao (srećom su me upozorili u dućanu, pa su oni flashali MBO)

12 godina
neaktivan
Sabotiranje ili nedostatak drivera.
Sve ispada kako netko isprica pricu koju citas
16 godina
Darky kaže...
Killua kaže...

to nije situacija sabotiranje, već nedostatak drivera...

evo zadnji komp koji sam kupio sam nisam mogao složiti, ne zato jer ne znam, već jer je trebalo MBO flash da bi CPU uopće radio, a ja to nisam znao (srećom su me upozorili u dućanu, pa su oni flashali MBO)

-hmm, zapravo ne, to je čak i kažnjivo (kad se nekome da to ganjati.. npr HP je već plaćao..) jer to nije slučajno, uz blagoslov MSa, a to je tad kažnjivo.

-naziv sabotiranje je pogrešan, primjeren je tying, nedozvoljeno udruživanje, itd.

.. jer da je driver, nebi baš spomenuto flashanje bilo rješenje (driver ostaje isti), uz to na notebookovima ugl postoji samo winflash za koji trebaš pogodi koji OS.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Imam problem sa laptopom. Dok sam surfao pukla mi je veza, laptop je konektovan na wifi ali nema neta. Pingam google.com, kaze unknown host. Spojim se laptopom na komsijin net i onda mi radi. Telefonom i drugim kompom normalno pristupam netu preko kucnog wifija, samo me ovaj laptop zeza. Koristim arch, ima li neko kakvu ideju sta je u pitanju?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Arxi kaže...

Imam problem sa laptopom. Dok sam surfao pukla mi je veza, laptop je konektovan na wifi ali nema neta. Pingam google.com, kaze unknown host. Spojim se laptopom na komsijin net i onda mi radi. Telefonom i drugim kompom normalno pristupam netu preko kucnog wifija, samo me ovaj laptop zeza. Koristim arch, ima li neko kakvu ideju sta je u pitanju?

Probaj pingat ruter,ako je sve u redu probaj promjenit DNS na 8.8.8.8 i 8.8.4.4

16 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Probaj pingat ruter,ako je sve u redu probaj promjenit DNS na 8.8.8.8 i 8.8.4.4

Hah neces vjerovat. Imao sam vec googlov DNS i sad sam ga vratio na default od rutera i net radi. Izgleda da je googlov DNS pao. Cudno, hvala uglavnom! 

17 godina
neaktivan
Killua kaže...

Opće poznata tema sa ubuntuforums. Foxconn u BIOS ubacio običnu if-else petlju da s Linuxom ploča loše radi.  To se radilo, radi se i radit će se. Kad su uhvaćeni onda se išlo u kontrolu štete. 

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=869249

Para buši gdje burgija neće, a i Google search te može unistit. Pogledaj kako se sad tema lijepo zove 'Mogući bug uzrokuje probleme s ACPI na Linuxu'. Prije se zvala 'Foxconn namjerno sabotira Linux'. 

12 godina
neaktivan
I zato live iso radi a kad instaliras zafrkava.
Nije to jedina ploca koja to radi.
Komercijalizacija potplacivanje i vise neznas sto je unutra slag pjena ili frape
17 godina
neaktivan

Imam problema sa Mintom MATE. NAkon par minuta surfanja wifi konekcija puca, a restart ne pomaže. JEdino što pomaćže je isključivanje računala i ponovno paljenje. Kako to srediti?

arguing over the internet is like competing in the special olympics..even if you win you're still retarded.
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.10.2015 19:15 (MegaMass 2000).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Pokusaj s starijom verzijom (ili najnovijom) live iso test. Dali je ruter. Google ti je frend.
Nisam expert za tehnicke stvari.
17 godina
neaktivan
MegaMass 2000 kaže...

Imam problema sa Mintom MATE. NAkon par minuta surfanja wifi konekcija puca, a restart ne pomaže. JEdino što pomaćže je isključivanje računala i ponovno paljenje. Kako to srediti?

Možda je do network managera. Vidi ovaj bug https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/network-manager/+bug/1354924

Vidi komentar #40, stop i start network managera 

* možeš si složit skriptu i staviš na desktop, pa samo klikneš , dok ti ne riješe bug

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.10.2015 22:21 (hrvooje).
13 godina

Zna li tko koji se console font koristi za hrvatski jezik u Arch-u?

Unutar /usr/share/kbd/consolefonts/ ih ima mali milijun, a nemam pojma koji odgovara hrvatskim znakovima.

Keyboard layout radi kako treba no to nije problem.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice