Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.750
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Marky

Pusti zasada konzolu i ako si stavio na glavni poslužitelj i nakon toga nadogradio,  to je zasad dosta.  Omogućio si na drugoj kartici postavki nadogradnje sve dostupne izvore  tj sva četri  ?

Ako jesi, odi u softver centar i instaliraj dva paketa..  Prvi se zove gufw i to je gui sučelje za firewall, a drugi paket se zove lm-sensors, l kao lika je prvo slovo...

Nakon toga pokreni ikonu firewalla i upali ga i nek ti dolje pokazuje promet..

Tada u terminalu pokreni naredbu:  sudo sensors-detect i na sve kaj pita odgovori sa yes i enter.. Kad odradi utipkaj sensors i ovdje naljepi kaj izbaci.

U programu disks čekiraj smart i hdd temperaturu..  Znači da vidimo kako hardver diše..

Na desktop lijevu traku si izvuci program nadzor sustava pa malo poprati situaciju

Posle cemo zatvoriti nepotrebne portove i ff staviti u izvorno stanje jer ga je canonical opteretio svacime...

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 0:50 (bunkermax).

0 0 hvala 1
15 godina

Eeeee dečki ja vas više "ne razumem" negoli "razumem" {#}

Kako god, evo kako je sve prošlo...

1.Skinuo sam Ubuntu i stavio ga na USB kroz "Universal USB installer"

2.U winsima sam kroz "Disk Management" šrinkao "D" disk za cca.30GB i taj prostor je postao "Unalocated" te sam na to mjesto želio instalirati Ubuntu

3.U BIOS-u sam namjestio da prvo boota sa USB-a..."Save and Exit" jel...

4.Ubuntu mi je ponudio instalaciju i to sam odabrao

5.Otvorio je opciju da instaloram uz postoječi Win.8 te sam isto i odabrao

Sad mi dalje nije više bilo jasno, krenula je instalacija Ubuntua ali nije mi ponudio gdje da ga instaliram ili bilo kakve diskovne opcije gdje bih mogao određivati i mijenjati te stvari, NIŠTA!!!

Preplašio sam se da mi nije pregazio Winse ali na kraju je sve ispalo dobro jer je automatski ( bez da me išta pitao ) instalirao sebe na onaj "Unallocated" prostor na "D" disku, stvarno čudno!

Naravno,izvadio sam USB, ponovno u BIOS-u namjestio da prvo boota sa diska ( čudno ali u BIOS-u ne pokazuje posebno Ubuntu na jednom disku i Windows 8 na drugom )  i restartao sam komp...

Nakon startupa kompa mi se sada onako Ubuntovski pojavi opcija boota Ubuntua ili Winsa a ako ništa ne kliknem onda automatski nakon par sekundi ide boot Ubuntua a kada odaberem Winse onda startaju oni bez ikakvog problema...sve je super ali čudno mi je sve to prošlo!

Kao da je sad Ubuntu glavni na kompu pa nudi Windows 8 kao drugu opciju boota i ne kužim zašto me nije ništa pitao gdje ga želim instalirati!

Evo sada slike (na dnu) "Disk Managementa" iz Winsa pa recite jel to tako sada treba izgledati (Ubuntu si je stvorio dvije particije unutar onog nedodjeljenog prostora, ne znam zašto)?

Recite sada ako je ovo sve u redu kako da poslikam "Disk Management" Ubuntua pa da također na to bacite oko jel sve štima!

I Ubuntu mi je ponudio nakon par minuta postojanja Update ali nisam odmah išao to raditi prije nego li se uvjerim da je instaliran kak spada a ako je sve ok, recite mi prije nego li pokrenem te Update jel treba prije nešto podešavati? @Bunker? Govorio si jednom drugom forumašu da treba neš namjestit prije tih prvih updatea pa evo ja čekam uputstva {#}

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 23:50 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +48.0°C  (crit = +128.0°C)
temp2:         +0.0°C  (crit = +128.0°C)
temp3:        +40.0°C  (crit = +128.0°C)
temp4:        +46.0°C  (crit = +128.0°C)
temp5:        +25.0°C  (crit = +128.0°C)
temp6:       +114.0°C  (crit = +128.0°C)
temp7:         +0.0°C  (crit = +128.0°C)
temp8:         +0.0°C  (crit = +128.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +49.0°C  (high = +84.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0:         +47.0°C  (high = +84.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:         +47.0°C  (high = +84.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2:         +46.0°C  (high = +84.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3:         +44.0°C  (high = +84.0°C, crit = +100.0°C)

radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1:            N/A  (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)

U system monitoru mi se sve cini ok, nema nekih vecih spikeova. U programu disks nisam uspio naci opcije za cekiranje...

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Andy

Odabrao si prvu opciju prilikom instalacije i zato je on sve automatikom odradio po svome,,to je ok.. Da si odabrao najdonju opciju onda bi imao one detalje..

Kad ti ponudi nadogradnje, klikni prvo na postavke nadogradnje i na prvoj slijeva kartici promjeni na glavni poslužitelj a na drugoj kartici označi sve izvore i tada tek nadogradnja.

Particije pogledaj gpartedom

Marky,

Imas u opcijama profila tvog onemogucene poruke pa mi neda da ti odgovorim na tvoju poruku...

U disks ti odma piše ok disk ili bad disk

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 23:56 (bunkermax).

1 0 hvala 1
15 godina

A koji će mu klinac onih 7.99GB ???

i jel to sad sve dobro?

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2014 23:56 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Disk je ok

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

@ andi

da si odabrao ručno.. ovako je to neka automatizirana instalacija koja je OK. Zato treba dobro pregledati opcije prije klika 'next'..

-bios nikad ne vidi OS-soft.. njemu je svejdno dal je disk prazan. On samo određuje redosljed-boot..

-trenutno ti je GRUB manager, defaultni ubuntu (time-10 sec..) editiraš grub, timer, redosljed.. tu je sve (pre)detaljno, ali ako postoji npr ubuntu tweak ili neki utils.. lakše je klikati.

edit:

-particije pogledaj iz linuxa, tad ćeš vidjeti što je ta particija.. (mount point npr /swap ili /home..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 0:02 (ihush).
10 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

i jel to sad sve dobro?

Ako imas 8GB RAMa to bi mogla biti swap particija.

15 godina
Embargo kaže...
andi.cro kaže...

i jel to sad sve dobro?

Imam 8GB RAM-a, zar mi je uopče potrebna "swap" particija uz toliko rama?

11 godina
protjeran

Pokreni gparted u ubuntu i on bu ti dao sve detalje o svim diskovima

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
...

Posle cemo zatvoriti nepotrebne portove i ff staviti u izvorno stanje jer ga je canonical opteretio svacime...

A kako to?

11 godina
protjeran

Marky

Pokreni firefox, otvori praznu karticu i u adresnu traku upisi about:support i lupi enter.. Sada imaš ponudu da se firefox vrati u tvornicko stanje gore desno.. Zatvori onu prvu karticu i onda opali reset firefoxa....

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Ok jesam. Treba jos nesto konfigurirati ili mozemo dalje na instalaciju drivera za radeonku

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
andi.cro kaže...
Embargo kaže...
andi.cro kaže...

i jel to sad sve dobro?

Imam 8GB RAM-a, zar mi je uopče potrebna "swap" particija uz toliko rama?

Neki programi kolko sam citao nemogu radit bez swapa cak i da imas 16 GBRAMa (photoshop, autocad itd.) Ispravite me ako grijesim mozda sam u krivu.

Ali inace average joe netreba swap na tolko GB po meni. Ja imam 8GB i stavio sam swapiness na 1 pogotovo na SSD-u. I druga dva laptopa, jedan sa 1GB drugi sa 3GB, sam stavio na minimum. Mada se na SSDu obicno gasi swap radi weara al ja rijetko kad uspijem dogurat do 6GB i ni jedanput mi nije bacio u swap.

11 godina
protjeran

Prije nego kreneš na drajvere, instaliraj neku igru pa vidi kako radi..  Imaš pucačine i utrke u softver centru pa ih instaliraj par komada od tuda i provjeri kako rade... Tek tolko da vidiš dal bu neke razlike posle kad staviš ati drajvere tj amd..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Embargo kaže...

Neki programi kolko sam citao nemogu radit bez swapa cak i da imas 16 GBRAMa (photoshop, autocad itd.) Ispravite me ako grijesim mozda sam u krivu.

Ali inace average joe netreba swap na tolko GB po meni. Ja imam 8GB i stavio sam swapiness na 1 pogotovo na SSD-u. I druga dva laptopa, jedan sa 1GB drugi sa 3GB, sam stavio na minimum. Mada se na SSDu obicno gasi swap radi weara al ja rijetko kad uspijem dogurat do 6GB i ni jedanput mi nije bacio u swap.

Program ne moze raditi kad popuni sav RAM. Ja ne znam ni za jedan program (pa ni za igru) da bi popunio 8 GB.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
10 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Embargo kaže...

Program ne moze raditi kad popuni sav RAM. Ja ne znam ni za jedan program (pa ni za igru) da bi popunio 8 GB.

Onda sam krivo citao nesto. Zabrijao sam valjda.

15 godina
bunkermax kaže...

Pokreni gparted u ubuntu i on bu ti dao sve detalje o svim diskovima

Evo...kaj veliš,jel sve štima?

I kaj da radim sa tih 7.99 GB?

15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Prije nego kreneš na drajvere, instaliraj neku igru pa vidi kako radi..  Imaš pucačine i utrke u softver centru pa ih instaliraj par komada od tuda i provjeri kako rade... Tek tolko da vidiš dal bu neke razlike posle kad staviš ati drajvere tj amd..

Instalirao sam neku utrku al to je realno bezvezno. Radi normalno al izgleda ko da je iz proslog tisucljeca, a i ostale su takve

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 0:33 (marky55).
11 godina
protjeran

Andy..

Ma sve pet...  Jest da ja volim sve to sam u detalje, ali za ono kaj tebi treba i ovako bu fino radio i netrebas nikaj mjenjati..

Procitaj par postova prije sam markyu napisao kako odraditi firewall, senzore i firefox...

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Marky

Pa nadji neku,,ima ih tamo tisuće... Ja igram 3d fps i dobro izgledaju..

No, video drajver dobiš na onoj zadnjoj kartici od postavki nadogradnje:  fglrx,  ili fglrx-updates  ako hoceš da ti stižu nadogradnje novijih drajvera..

0 0 hvala 0
15 godina

Jel mogu maknuti "Svap"?

Sad sam primjetio da mi tipkovnica ispisuje:

KJU   kao   LJ

DUPLO V   kao  NJ

IPSILON  kao  Ž

IKS  kao DŽ

{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Dobro dodje swap nekad a netraži kruha ....

Desni klik gore na oznaku HR i onda podesi cro tipkovnicu...

Ali prije toga nadogradi os, i u glavnim postavkama nadogradi language te stavi hr kao prvi jezik...

1 0 hvala 1
15 godina
bunkermax kaže...

Dobro dodje swap nekad a netraži kruha ....

Kako ne traži kruha...mene baš žulja tih 7.99GB koji su mi bezveze nedostupni a najvjerojatnije nikad neče biti potrebni!!!

btw: Nadogradio sam...bilo je defoltno Hrvatski server a ja sam stavio "Main" i u drugoj kartici stavio kvačice na sve pa updejtao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 1:05 (andi.cro).
15 godina

UF, kasno je već...Laku noć ljudi i hvala na pomoći...do sutra {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

inace nevezano za tvoj problem, al kad vec skrtaris :P

5% hdd diska ti je rezervirano

http://www.neowin.net/forum/topic/623460-using-tune2fs-to-maintain-disks-and-free-up-space/

5% na 100GB nije nesto, ali kad imas 4TB disk 5% je puno i prevec bi to bilo dobro smanjit (ali ne na 0%)

http://www.snabbox.org/
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Andy

A tebi na volju tih 8 gb,,ali pa imaš jos dosta mjesta na D disku..   Ako se ne snalaziš u ubuntu unity sučelju, iz softver centra instaliraj lxde paket pa buš dobil nekaj slično windowsima ali daleko lakše i brže...

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 1:10 (bunkermax).

1 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

On po defaultu stavlja kolko RAMa tolko swapa. Da imas 16GB RAMa toliki bude i swap.

0 0 hvala 0
15 godina
Embargo kaže...

On po defaultu stavlja kolko RAMa tolko swapa. Da imas 16GB RAMa toliki bude i swap.

Kaj to nije idiotizam?!?

Ne kužim tu logiku?!?

13 godina
odjavljen
http://www.snabbox.org/
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 1:29 (Arnold Layne).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice