Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.496.927
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...

Ma sve pet, nisam ti ja nista zamjerio.

Nego, krivo sam protumacio post, mislio sam da je rijec o sarkazmu, kao ono, "je, je, tebi je to struka... mos' mislit", pa sam stao u casnu obranu svoj zvanja {#}.

Isprike, nemoj zamjerit kaj. {#}

Sve pet! {#}

Ma koji sarkazam kad je Linux u pitanju!? {#}

1domagoj1 kaže...

Filozof? {#}

NHF, ihush. {#}

{#}

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
14 godina
neaktivan
josipva kaže...
1domagoj1 kaže...

Nego, krivo sam protumacio post, mislio sam da je rijec o sarkazmu, kao ono, "je, je, tebi je to struka... mos' mislit", pa sam stao u casnu obranu svoj zvanja {#}.

Ja sam isto imao takav dojam {#}

P.S.

Što je ihush po struci ako nije tajna ? {#}

Novinar u Glasu koncila. :)
Stručnjak za odmaganje...
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Danas 3h jahanja da se instalira wine. Msm. stvarno, radim kak mi kažu i sam dodam u repositorij njiovu stranicu, i onda stisnem link i trebalo bi raditi, govno je radilo... Na kraju uvijek terminal pomaže. Umjesto mućenja i čitanja nepreglednog teksta 3 linije su dosta da se pakao svrši xD
prvo, dodat u repositorij njiovu straniucu, onda ga updateat sudo apt-get update i onda isnstalirat sudo apt-get wine1.7 i viola, kak su to sam zakomplicirali...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

29.7. edX daje prvi sat webinara na temu Introduction to Linux

https://www.edx.org/course/linuxfoundationx/linuxfoundationx-lfs101x-introduction-1621?utm_source=edX+Course+Announcements+Mailing+List&utm_campaign=e98f9f4968-Student_Newsletter_July_Send_2014&utm_medium=email&utm_term=0_237694b56d-e98f9f4968-60737085#.U9LHHhlBvqA

Besplatno je, a ako se plati, zasluži se i certifikat. Upadaju ako imate vremena, ja sam se bukirao prije koji mjesec. Ovo je i Torvalds reklamirao 

Life is too short to remove USB safely

4 0 hvala 0
16 godina
1domagoj1 kaže...
josipva kaže...
P.S.

Što je ihush po struci ako nije tajna ? {#}

Filozof? {#}

NHF, ihush. {#}

-none taken...

(osim što je bed priznati...{#} ekonomist, a to je u svijetu ISKa ravno statističaru pravne struke, ne pomaže mi ni rezervni PMFov naslov matematičara..).

-@ josipva, nije tajna, al te onda moram likvidirat... razlog u zagradi.

mario.L_hr kaže...
.
Novinar u Glasu koncila. :)

-vikendom krtotitelj divljih zvjeri u maximilijanovom parkiću, trenutno radim s bijesnim labudima (nema više onih tuljana sa sardinama). btw, i tamo sam, praktički od kaptola naviše, ali ne kao novinar, više kao filozof, pilgrim koji svrati u kuriju na okrijepu, ponekad i nešto s računalima kao klik na I/O button i tad po duhu svetom, PC proradi, dok svi seljani uzdižu ruke k nebesima i ...(ok, i prikriveni Jehovac).

- Možda u nedjelju odem do sister Lucije u riznicu, sad kad nam dolaze turisti lako se utope neke stare stvari, moram nekako priskrbiti za godišnji kad već nema K-15... pošto je za nestanak relikvija u DU trebalo koliko? desetljeće+ .. miran sam.

**

al dosta o meni, moj auto... (Batman). Ili o linuxu?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Onda svaka čast na znanju, impresivna količina računajući da ti nije struka. {#}

ON TOPIC

Jučer izašao prvi "SRU" za Ubuntu -> 14.04.1

0 0 hvala 2
11 godina
Samomrzeći hrvat
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Jutro svima,da li linux mint 17 ima firewall i ako nema da li je uopće potreban firewall za linux?

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

pozdrav nije me dugo bilo u ovoj temi pa pitam nesto vezano uz linux,naime unreal engine 4 ima support da compajlira igre za linux al na win racunalima,sto se vidi iz par demoa koje su objavili na svojim wiki stranicama https://wiki.unrealengine.com/Linux_Demos

no zanima me hoce li ue4 dobiti support da se igre "kuhaju"nativno na linux pc-evima,i sto je sa supportom za android...Sami source code novog unreala je dostupan za mjesecnu pretplatu od 19 dolara.

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@alexspalato

Mint 17 ima firewall i tvornički je instaliran ali nije upaljen tj pokrenut. Najlakše ti je iz upravitelja softwera instalirati  gufw, i onda imaš jednostavno grafičko sucelje za pokretanje i konfiguriranje postavki vatrozida... Nakon instalacije ga nadjes u start meniju.  Jel fw potreban  ??  A škodit nemre a mozda nekad i pomogne. Dolazni promet stavi na uskrati da napadac nema povratnu informaciju o otvorenim blokiranim portovima...

http://radar365.info/node/19

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2014 11:26 (bunkermax).

1 0 hvala 0
16 godina
alexspalato kaže...

Jutro svima,da li linux mint 17 ima firewall i ako nema da li je uopće potreban firewall za linux?

-za linux? valjda za računalo-korisnika-podatke..

-dali je potreban (tebi) vjerojatno ne. Već je bunkermax odgovorio, 'napadač' ne vidi kroz firewall pa ako napada, to mora na slijepo (npr pogađati IP LANa.., nema pinga itd.) Naravno, to ovisi o tome kako je firewall podešen, koji portovi su otvoreni/zatvoreni...

-nije ti potreban, jer ... imaš ga u modemu/ADSLu, standardni dio the kutijice koju kolokvijalno nazivamo router (pogrešno, jer je router smao jedan dio, kao što je to i wlan, firewall, switch..). Kad može biti potreban? Pa ako radiš neki server kojeg otvaraš prema van.. tj DMZ i sl.

-Što je firewall? Software, sve je soft, pa i onaj dio koji je providno hard, tj plastika+chip je hardware, dok je i sam firmware-software soft. Dali ga koristiš u kutiji ili PCju nema bitne razlike osim što na PCju imaš veću slobodu (možda) tj nisi ograničen firmwareom-količinom RAMa kutijice.. Pazi, nije isto ISPov modem i 'pravi' kupljen ili neki iz više klase koji se tad naziva firewall (ne samo router). Osnovna razlika je u softwareu, tj što je sve omogućeno (ili kod ISPa onemogućeno).

... zato ti je defaultno isključen. Sve unutrar LANa obavlja user-pass/permision, pomalo je blesavo što npr win defaultno ima upaljen fw kojeg svaka app-igra zaobilazi prolazi (dodaje u exceptions), jer to bi tad morao raditi admin, pravi admin.. (ne user).

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2014 13:44 (ihush).
15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

@alexspalato

Mint 17 ima firewall i tvornički je instaliran ali nije upaljen tj pokrenut. Najlakše ti je iz upravitelja softwera instalirati  gufw, i onda imaš jednostavno grafičko sucelje za pokretanje i konfiguriranje postavki vatrozida... Nakon instalacije ga nadjes u start meniju.  Jel fw potreban  ??  A škodit nemre a mozda nekad i pomogne. Dolazni promet stavi na uskrati da napadac nema povratnu informaciju o otvorenim blokiranim portovima...

http://radar365.info/node/19

ihush kaže...
alexspalato kaže...

-za linux? valjda za računalo-korisnika-podatke..

-dali je potreban (tebi) vjerojatno ne. Već je bunkermax odgovorio, 'napadač' ne vidi kroz firewall pa ako napada, to mora na slijepo (npr pogađati IP LANa.., nema pinga itd.) Naravno, to ovisi o tome kako je firewall podešen, koji portovi su otvoreni/zatvoreni...

-nije ti potreban, jer ... imaš ga u modemu/ADSLu, standardni dio the kutijice koju kolokvijalno nazivamo router (pogrešno, jer je router smao jedan dio, kao što je to i wlan, firewall, switch..). Kad može biti potreban? Pa ako radiš neki server kojeg otvaraš prema van.. tj DMZ i sl.

-Što je firewall? Software, sve je soft, pa i onaj dio koji je providno hard, tj plastika+chip je hardware, dok je i sam firmware-software soft. Dali ga koristiš u kutiji ili PCju nema bitne razlike osim što na PCju imaš veću slobodu (možda) tj nisi ograničen firmwareom-količinom RAMa kutijice.. Pazi, nije isto ISPov modem i 'pravi' kupljen ili neki iz više klase koji se tad naziva firewall (ne samo router). Osnovna razlika je u softwareu, tj što je sve omogućeno (ili kod ISPa onemogućeno).

... zato ti je defaultno isključen. Sve unutrar LANa obavlja user-pass/permision, pomalo je blesavo što npr win defaultno ima upaljen fw kojeg svaka app-igra zaobilazi prolazi (dodaje u exceptions), jer to bi tad morao raditi admin, pravi admin.. (ne user).

Hvala na detaljnom objašnjenju-onda ga neću ni uključiti

17 godina
Nitro233 kaže...

no zanima me hoce li ue4 dobiti support da se igre "kuhaju"nativno na linux pc-evima,i

https://wiki.unrealengine.com/Building_On_Linux

16 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Hvala na vijesti , ovo je esencijalno za developere.

U nedostatku vremena da obidjem sve sto vrijjedi na net-u , nisam vidio ovu izjavu a kad Linus kaze ovako nesto onda to ima toliku tezinu da se ne smije ignorirati. Molim te da ukoliko naidjes na kakv nastavak price vezano za navedeno , postaj ovdje. Nije Linus ovo bez veze rekao pa bi bilo lijepo vidjeti nastavak price i da li su maintaineri gcc-a uprilagodili verziju. 

moje aplikacije na play-u : https://play.google.com/store/search?q=nik02droid
17 godina
neaktivan
nik_02 kaže...

Hvala na vijesti , ovo je esencijalno za developere.

U nedostatku vremena da obidjem sve sto vrijjedi na net-u , nisam vidio ovu izjavu a kad Linus kaze ovako nesto onda to ima toliku tezinu da se ne smije ignorirati. Molim te da ukoliko naidjes na kakv nastavak price vezano za navedeno , postaj ovdje. Nije Linus ovo bez veze rekao pa bi bilo lijepo vidjeti nastavak price i da li su maintaineri gcc-a uprilagodili verziju. 

https://gcc.gnu.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=61904#c9

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan

hej, pa ovdje je čak i ljubazan {#} nisam to očekivao od njega

Life is too short to remove USB safely
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

hej, pa ovdje je čak i ljubazan {#} nisam to očekivao od njega

Ma, stvar je u tome da covjek ponekad po*izdi i to iz opravdanih razloga, a onda novinari izvuku taj dio van iz konteksta i dobije se slika nekog huligana koji redovno verbalno zlostavlja druge developere sto je daleko od istine.

Jer, budimo iskreni, kad si vidio da je netko zasukao rukave, nesto izgradio ili napravio, a da pritom nije ponekad imao malo jaci jezik? "Sweet talk" je tu za menadzercice i PR-ovce. I u firmama se ponekad upotrijebi jaci jezik (do odredene granice, ovisi i o samoj okolini) samo to ne ide van. Osim kad je u pitanju Ballmer. {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina

Ma nije nikog vrijeđao, samo je konstatirao da je gcc 4.9 smeće, što su i potvrdili gcc devovi.{#}

Onaj osjećaj kad moraš reći da ti je software smeće. I to javno. {#}

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ok dosta flame warsa.! Ako je mogao Ubuntu
Idemo se lijepo skupiti, nakupiti znanje i instalirati nanolinux na stare Android telefone
Modificiramo jos Tinycore ili... Damn Small Linux ima Gui!!!!
TD collector
14 godina

Pozz! Ako je android linux, dali bi se možda nekako mogao instalirati puppy ili tak neš lagano na stari mobitel? I to mislim da se skroz makne android?

NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Linux je kernel a nije kompletan operativni sustav. 

Da bi upogonio android, treba ti i kernel i prilagođeni drajveri i desktop sučelje i prateće aplikacije za sve funkcije hardwerske koje taj mobitel ima.

Znači, može se, ali uz veliko znanje....

0 0 hvala 0
16 godina
Strm kaže...

Pozz! Ako je android linux, dali bi se možda nekako mogao instalirati puppy ili tak neš lagano na stari mobitel? I to mislim da se skroz makne android?

android podržava neke platforme/arhitekture.. (arm, mips, x86/64..) dok puppy podržava samo i386, dakle ako ti je uređaj kompatibilan/platforma/arhutektura tad može, za svaku distru vidi na DW..

pogrešno je razmišljanje 'puppy' jer je 'mali', footprint-veličina nema ništa s podržanim platformama, to to odlučuje onaj tko slaže distru, kompilira kernel.. sve to je linux, ostalo je sporedno. (jednako kao da si došao na ideju instalirati npr win3.1 na Lumiu zato jer je gore wp 8/81). Nema lagane distre ako natrpaš sav soft koji postoji. Prazan OS je jednako lagan u svim inkarnacijama ali jednako tako beskoristan, npr što kad zatrebaš flash-YT ili bilo što takvog, pa zatim ako nemaš HW za to? Upravo zato je sklepana distra kao Android (ili ono što pokušava Canonical) jer da je puppy za to (prilagođen), tad bi ga već netko koristio.. Sasvim drugi razlog postojanja npr salxa, kad nije bio cilj install OSa nego npr boot s liveFDDa i nešto sitno RAMa, dok današnji mobiteli imaju više RAMa nego tucet PCa iz tih vremena kad su takve distre napravljene. Moderan uređaj traži (umjereno) moderan OS, koji će modernim aplikacijama omogućiti korištenje pomodarskog juzera. Nije to zamjena za server, 3d igre i sl, pa tako ni miješanje Desktop-PCa s tamagučijima.. Što je korisniku cilj-želja? (to je smisao platforme, dok je OS najsporedniji u toj priči on je 'samo' sredstvo za cilj).

13 godina
neaktivan

pozdrav..pokušao sam instalirati opensuse 13.1 da radi u dualbootu sa win 8.1, ali pred kraj instalacije sam naišao na ovaj error "efi distributor id isn't specified" i ne mogu nastaviti instalaciju

može li mi netko pomoći riješiti taj problem?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
hrc987 kaže...

pozdrav..pokušao sam instalirati opensuse 13.1 da radi u dualbootu sa win 8.1, ali pred kraj instalacije sam naišao na ovaj error "efi distributor id isn't specified" i ne mogu nastaviti instalaciju

može li mi netko pomoći riješiti taj problem?

Da li ti je u BIOS-u postavljen legacy boot? Ako nije promijeni UEFI u legacy boot i to bi trebalo biti OK.
Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mario.L_hr kaže...

Da li ti je u BIOS-u postavljen legacy boot? Ako nije promijeni UEFI u legacy boot i to bi trebalo biti OK.

Ako postavi na legacy boot sa već instaliranom Osmicom u UEFI modeu ,neće ni nju moći bootati.

@hrc987: probaj ovdje naći rješenje.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.7.2014 12:53 (kizo2703).
17 godina

Probaj samo ugasiti secure boot, a uefi ostavi

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.

0 0 hvala 0
16 godina
redrum781 kaže...

S isključenim Secure Bootom ,ne može bootat Osmicu.

17 godina
kizo2703 kaže...
redrum781 kaže...

S isključenim Secure Bootom ,ne može bootat Osmicu.

Može.

A trebao bi mu i opensuse 13.1 radit jer podržavaju secureboot

(isprobano na Lenovo T440)

Probaj potražiti ima li novija verzija UEFI firmwarea za pc/laptop. 

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.7.2014 14:56 (redrum781).
16 godina
redrum781 kaže...

Može.

A trebao bi mu i opensuse 13.1 radit jer podržavaju secureboot

(isprobano na Lenovo T440)

Dobro. Za Lenovo ne znam ,znam da ne radi na Dellu.

Da ,Opensuse 13 podržava Secure Boot ,samo treba postaviti EFI loader na pravo mjesto. U tome i je problem.

11 godina
protjeran

Tak je. Opensuse 13,1 ima mogucnost da bude uefi os zapisan na gpt disk i sa kljucem upisanim u secure boot tako da nikaj netreba gasiti.

Boot/efi particiju mora kreirati tj staviti da se koristi vec postojeca windows particija za to i u nju bu se dodalo oko 5 mb, a grub 2 je obvezan za uefi os.  

1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice