Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.484.626
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ma najbolje bi bilo da nanovo instaliram Linux ali sada cu odabrati "Linux Lite"!

EDIT: Evo me na Lajtu {#}

Imam 7.99GB neiskorištenog prostora na glavnom disku,kako da taj"Unallocated" prostor smanjim tj. pridružim glavnoj particiji ili da povećam glavnu particiju za tih 7.99GB ili barem približno tome?

Eh da, isbrisao sam "Swap" jer imam 8GB RAM-a, jel to pametno ili da ga vratim i koliki bi on uopće trebao biti?

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2014 2:15 (andi.cro).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Proširiti particiju možeš s gpartedom, swap ti prakticki ne treba s 8GB rama. OS ti pocinje koristiti swap jedino kad je ram skoro kompletno popunjen, a sam najbolje procjeniš kolika je šansa za to.

13 godina
andi.cro kaže...

Ma najbolje bi bilo da nanovo instaliram Linux ali sada cu odabrati "Linux Lite"!

EDIT: Evo me na Lajtu {#}

Imam 7.99GB neiskorištenog prostora na glavnom disku,kako da taj"Unallocated" prostor smanjim tj. pridružim glavnoj particiji ili da povećam glavnu particiju za tih 7.99GB ili barem približno tome?

Eh da, isbrisao sam "Swap" jer imam 8GB RAM-a, jel to pametno ili da ga vratim i koliki bi on uopće trebao biti?

GOG.com - Soon on more platforms

Uskoro linux igre na GOG-u. Piše da će podržavati Ubuntu i Mint. Valjda neće biti problem igrati ih i na drugim distrama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2014 13:50 (insan).
17 godina
neaktivan
insan kaže...

GOG.com - Soon on more platforms

Uskoro linux igre na GOG-u. Piše da će podržavati Ubuntu i Mint. Valjda neće biti problem igrati ih i na drugim distrama.

Oh, konacno. Nadam se da cu dobiti instalere za one igre koje sam vec kupio, a koje vec _jesu_ na Linuxu, ali ih GOG ne nudi za Linux.

Naravno da ce raditi, sve je to Linux. Ali "moraju" sluzbeno podrzati neku distru jer je "jako tesko" konvertirati DEB paket u RPM ili obrnuto, a i na taj nacin su se efektivno rijesili "dosadnjakovica" s drugih distri, samo te elegantno otpile s "mi podrzavamo samo tu i tu distru, ne mozemo vam pomoci". No, zato postoje drugi ljudi dobre volje koji ce pomoci ljudima kako da pretvore pakete u pakete za svoju distru i fino uzivaju u igrama. ;)

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan

I to će napraviti, vjerojatno drugi dan, kad igra iziđe za neku distru. Long live Comunity!!!

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan

Kako bih mogao u Unity maknuti workspace switcher? Želim imati workspaceove, ali ne želim ikonu.

Some muckety-muck architecture magazine was interviewing Will Wright about SimCity, and they asked him a question something like "which ontological urban paridigm most influenced your design of t
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Tko god ima slabiji stroj sa manje rama, Lubuntu trosi 85MB od 1000 na mom mini laptopu! Sve je brzo, stavio bi ga na glavni komp da sam znao. Jedino sto sam primjetio da nije pokazivao postotak napunjenost baterije dok nisam aktivirao laptop mode=on

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Medikus kaže...

Kako bih mogao u Unity maknuti workspace switcher? Želim imati workspaceove, ali ne želim ikonu.

google zna "unity workspace switcher remove" 

osobno > izgled > proširenja 

http://askubuntu.com/questions/38789/how-do-i-add-and-remove-the-workspace-switcher-launcher-from-the-unity-launcher

11 godina
neaktivan

Pozdrav,imam problem sa starijim laptopom kojeg zelim ozivit za surfanje ,trazim neki stariji ili slabiji linux za hard od 4GIG! Pa ako netko moze pomoci?

(instaliravam preko usb-a)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
licma125 kaže...

Pozdrav,imam problem sa starijim laptopom kojeg zelim ozivit za surfanje ,trazim neki stariji ili slabiji linux za hard od 4GIG! Pa ako netko moze pomoci?

Hard od 4 GB?

Da probas s nekim OS-om iz osamdesetih? :D

11 godina
neaktivan

Ne znam kako sam imao na njemu windowse i jos 3 gig slobodnog mjesta,jel moguce ogulit win. da se instalira djelomicno?

Ako imas link šalji haha

12 godina

možda ram od 4gb

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
josipva kaže...

Proširiti particiju možeš s gpartedom, swap ti prakticki ne treba s 8GB rama. OS ti pocinje koristiti swap jedino kad je ram skoro kompletno popunjen, a sam najbolje procjeniš kolika je šansa za to.

Pa vidiš moju slikicu, ne mogu ( ili ne znam ) kako to učiniti, može pomoć?

11 godina
neaktivan

hh ne ,baš hard disk

17 godina

@andi.cro - desni klik na ext4 particiju, stisneš resize/move i kad ti izbaci prozorčić za unos veličine povećaš tako da iza nje ne bude praznog prostora.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2014 23:19 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

Pa vidiš moju slikicu, ne mogu ( ili ne znam ) kako to učiniti, može pomoć?

Vrlo jednostavno. Iz slike se vidi da imas jednu particiju koja ima datotecni sustav ext4, kao sto na Win postoji datotecni sustav NTFS, tako i Linux ima svoj, ext - iako postoji jos desetak njih koje mozes staviti, svaki sa svojim prednostima i manama.

Desni klik na nju i onda odaberi Resize/Move. Dalje bi trebalo biti jasno samo po sebi.

Napomena, nisam siguran mozes li online prosiriti particiju ("online prosiriti" znaci prosiriti particiju koja je trenutno montirana, a ova tvoja je k tome montirana u "/" - a to je root, korijen cijelog sustava) i jos k tome root particiju. Navodno mozes (ali ju zato ne mozes smanjiti), ali u svakom slucaju backup ako imas podatke do kojih ti je stalo. Ako ti nece dati da ju prosiris, bootaj Live CD i s njega to obavi, cas posla.

15 godina

Pa ne da mi, zacrnjeno mi je "Resize/move"...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

Pa ne da mi, zacrnjeno mi je "Resize/move"...

Ako ti je slucajno promaklo post iznad tvojega.

1domagoj1 kaže...
Napomena, nisam siguran mozes li online prosiriti particiju ("online prosiriti" znaci prosiriti particiju koja je trenutno montirana, a ova tvoja je k tome montirana u "/" - a to je root, korijen cijelog sustava) i jos k tome root particiju. Navodno mozes (ali ju zato ne mozes smanjiti), ali u svakom slucaju backup ako imas podatke do kojih ti je stalo. Ako ti nece dati da ju prosiris, bootaj Live CD i s njega to obavi, cas posla.

Stvar je u tome sto je to particija s koje se ucitava sustav, ocito ti neda da u isto vrijeme sustav s nje radi i da ti prckas po njoj.

17 godina

@andi.cro

Btw, ubuduce kad budes instalirao mozes pod custom instalacijom podesiti takve stvari, tako da se ne moras naknadno mucit oko toga.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 0:25 (josipva).

1 0 hvala 1
15 godina

Ma nism znao kako kod instalacije to sve podesiti a strah me bilo da nekaj ne zeznem {#}

Uspio sam to sad riješiti kao što je Domogoj savjetovao kroz "Live CD", HVALA {#}

A kaj je sad to nakon ove egzibicije prilikom startupa tj.nakon logiranja me pitao za neki "NEW SESSION"???

Iskočio je prozor sa opcijom "Log Out" i "New Session"

KLiknuo sam na New jer mi je to bila jedina opcija da uđem u sustav i onda me pitao "Choose a name for new session", nisam znao kaj je to i kakvo ime bi tu trebalo biti pa sam napisao "LinuxLite"!

E sad, kaj je to i kakve to veze ima sa čime?

Čitao sam malo "Help" i zaključio da je to učitavanje nekakvih postavki ili programa koji su radili prije posljednjeg "LogOuta" ili tako nešto pa je Help pisao nešto o nekim Gnome,KDE i sličnim kraticama koje ne znam kakve imaju veze sa mnom itd...

Može neko jednostavno objašnjenje da lakše shvatim principe djelovanja ovih Linuxa?

I ako prilikom "LogOuta" NE POSPREMIM taj Session, kaj če se desiti, hoće li stvari koje sam sejvao,mijenjao,postavke neke ili bilo šta drugo se izgubiti?

A gdje se mogu promjeniti DNS adrese?

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 1:57 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
Medikus kaže...

google zna "unity workspace switcher remove" 

osobno > izgled > proširenja 

http://askubuntu.com/questions/38789/how-do-i-add-and-remove-the-workspace-switcher-launcher-from-the-unity-launcher

Nisi baš pročitao pitanje. Želim workspaceove, ne želim ikonu. Ali nema veze sad, našao sam rješenje: sa dconf-editorom sam maknuo 'unity://expo-icon' iz com-canonical-unity-launcher-favorites.

Some muckety-muck architecture magazine was interviewing Will Wright about SimCity, and they asked him a question something like "which ontological urban paridigm most influenced your design of t
17 godina
neaktivan
licma125 kaže...

Nije problem u 4 GB, sve nove distribucije možeš bez frke raspakirati u 2 GB, problem je RAM

koliko RAM-a ima taj tvoj laptop?

Znaš da novi Firefox guta čak i do 400 MB?

Generalno, ako tvoj komp nema 1 GB RAM, zaboravi normalno surfanje (ili ti ostaje surfanje bez flasha, jave i inih dodataka)

15 godina
Evo npr.za Linux Lite pise da minimalno mora biti:

CPU: 700MHz
RAM: 512MB
HDD: 5GB

https://www.linuxliteos.com/download.html
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav svim Archovcima ;)

Evo i mene u Arch vodama.

Naravno nisam odmah krenuo na čisti Arch već na Manjaro (GNOME community varijanta, imao sam problema kad sam instaliravao GNOME na Xfce baziran Manjaro tj problem je bio što bez obzira što sam postavio GDM kao glavni login manager, loadao bi se MDM te se crashalo na loginu :/ Bez obzira što sam gledao po Wikiju od Manjara i po njihovim forumima nisam našao dobro rješenje pa je pala odluka na community GNOME verziju).

Napomena: prije Manjara sam imao Debian 7 i bio sam prezadovljan (6 mjeseci uporabe uz povremeni multiboot sa nekim Debian derivatom tipa LMDE, Mint i Ubuntu), ali s obzirom da nemam živaca za VM i podešavanje istog morao sam na komp instalirati distru da vidim kako se zbilja ponaša na hardwareu.

My website/blog: http://markoidzan.from.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Trebao si upisati samo dvije komande i sve bi radilo.

systemctl disable mdm

systemctl enable gdm

U Archu se DM-ovi kontroliraju sa systemd. Čak ti ni ne treba DM, možeš jednostavno napisati .xinitrc koji će pokrenuti DE kad se prijaviš na sustav. Naravno da prijavljivanje sa terminala i ne izgleda baš lijepo, ali eto čisto da znaš da se može.

16 godina
andi.cro kaže...
Evo npr.za Linux Lite pise da minimalno mora biti:
..

-sve novije distre (svi OSevi) za min.req. postavljaju 512MB. Sporedno je distra ili lite...

.. (edit) btw, postoje alternativne instalacije, txt mod umjesto GUIa, koje mogu s manje. Ako je potrebno manje, tad se ne ide s klasičnim distrama nego s posebnim, mali footprint koje obično nemaju install nego su isključivo live.

-važnije, OS nije sam sebi svrha, svrha je omogućiti rad aplikacijama.... one su te koje 'troše' RAM. Zaboravi na neku smislenu upotrebu takvog računala (osim u specifičnim potrebama, npr bez interneta).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 19:23 (ihush).
15 godina

Tko će biti voljan odgovoriti na moja pitanja {#}

Znači...

1.Koja je svrha tih "Session-a", kaj to znači,hoću li izgubiti nešto ako ne spremim session prije logouta i kako to isključiti jer me živcira?

2.Kako promjeniti DNS adrese, naime stavio bih sigurnije "Open DNS" adrese pošto već nemam AV programa na Linuxima što ne znači da će me internetske prijetnje zaobići!

3.Nikako da nađem opciju promjene slike za drugi profil!

4.Koja aplikacija je slična npr. ko za Android "Trg Play" da si mogu potražiti,skinuti i instalirat programe?

5.Jel treba nešto modificirat u Linuxima da se poboljša sigurnost,brzina,stabilnost itd?

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 21:33 (andi.cro).
12 godina
neaktivan
andi.cro kaže...
1.Koja je svrha tih "Session-a", kaj to znači,hoću li izgubiti nešto ako ne spremim session prije logouta i kako to isključiti jer me živcira?

2.Kako promjeniti DNS adrese, naime stavio bih sigurnije "Open DNS" adrese pošto već nemam AV programa na Linuxima što ne znači da će me internetske prijetnje zaobići!

3.Nikako da nađem opciju promjene slike za drugi profil!

4.Koja aplikacija je slična npr. ko za Android "Trg Play" da si mogu potražiti,skinuti i instalirat programe?

5.Jel treba nešto modificirat u Linuxima da se poboljša sigurnost,brzina,stabilnost itd?

A trenutno koristiš... koju distru? Obično svaka distribucija dolazi sa defaultnim programom u stilu Google Play Store-a preko koje možeš skidati programe iz službene repozitorije za tu distribuciju.

Windows? B**ch my Arch can do anything.
15 godina

Imam Linux Lite.

EDIT: I svi se pretrgoše da mi odgovore na pitanja...e jake li Linux zajednice {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.3.2014 23:27 (andi.cro).
Moj PC  
0 3 hvala 0
14 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

EDIT: I svi se pretrgoše da mi odgovore na pitanja...e jake li Linux zajednice {#}

zato sto na 90 % tvojih pitanja gugl ima rjesenje samo tesko je utipkati dvije rijeci u trazilicu jel?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice