Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.486.077
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
josipva kaže...

E ovo me baš zanimalo. Dakle prema tome USB brzine bi trebale biti nešto veće na linuxu ?

Moje iskustvo sa svakom distribucijom do sad je otprilike 65MB/s Read (165MB/s u windowsu), 35MB/s write (70MB/s windows), USB 3 naravno. Ima li tko kakvih savjeta, ideja... ?

baci pogled ovamo, i ovdje

Ali po mom iskustvu brzina najviše ovisi o kvaliteti USB key.a, Meni Patrioti rade jednako brzo i na win i na linuxu

16 godina
josipva kaže...

E ovo me baš zanimalo. Dakle prema tome USB brzine bi trebale biti nešto veće na linuxu ?

Moje iskustvo sa svakom distribucijom do sad je otprilike 65MB/s Read (165MB/s u windowsu), 35MB/s write (70MB/s windows), USB 3 naravno. Ima li tko kakvih savjeta, ideja... ?

-nema (baš nikakve) veze s OSom, ima s FSom tj načinom ažuriranja filea i fizičkim brzinama HWa. btw, obično je NTFS brži upravo zbog takvi 'sitnica' kao journaling ali zato i kopiranje problematičnih diskova pouzdanije obavi linuxić mada mu za to možda treba koji sat više...

-druga prednost Win OSa je zbog supporta-driveri.. tako da sve novo pod linuxom može kaskati dok se driveri ne ispeglaju. Recimo da je pravilo, nema razlike (mada ima..). {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Linux - pitanja i odgovori

Dakle ukratko usb stick mi je sporiji na linuxu jer su losiji driveri za njega ? Jer što se tiče file systema, pokušao sam i ntfs i ext4 i imao prakticki iste rezultate na linuxu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.3.2014 18:52 (josipva).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
josipva kaže...

Dakle ukratko usb stick mi je sporiji na linuxu jer su losiji driveri za njega ? Jer što se tiče file systema, pokušao sam i ntfs i ext4 i imao prakticki iste rezultate na linuxu.

Sto se tice USB 3.0 vrlo vjerojatno da. Nemam niti jedan USB 3.0 uredaj (iako imam dva porta na maticnoj), tako da ne mogu testirati.

USB 2.x je meni mrvicu brzi na Linuxu nego na Sedmici.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan

kako obrisati bootabilne linuxe sa usb sticka? očito nešto nije dobro odradio boot i sad ne mogu ništa =/

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
HDesignz kaže...

kako obrisati bootabilne linuxe sa usb sticka? očito nešto nije dobro odradio boot i sad ne mogu ništa =/

Samo formatiraj USB u koji god već filesystem koristiš (FAT32 ili NTFS ako si na penđerima)

12 godina
neaktivan
war1ock kaže...
HDesignz kaže...

Samo formatiraj USB u koji god već filesystem koristiš (FAT32 ili NTFS ako si na penđerima)

pa ne želi, zato i pitam tu :D

uvijek mi iskoči da win nije u mogućnosti formatirati...

17 godina
neaktivan
HDesignz kaže...

pa ne želi, zato i pitam tu :D

uvijek mi iskoči da win nije u mogućnosti formatirati...

Pa formatiraj ga u nekom Linuxu. Ili ga zdrobi s dd naredbom (samo pazi da odaberes dobar disk) ili ga rijesi s GPartedom (moze ga se skinuti i kao samostalnu distru za bootanje).

15 godina
neaktivan

MOŽE POMOĆ

ovako instalirao sam win8.1 i stavio sam 2 particije
i onda sam poslije instalirao linux uz 8.1
na drugu particiju
sve je uredno radilo
dok nisam htjeo promjenut distribuciju linuxa
stavio sam usb i htjeo sam maknut ubuntu i stavit mint

tu se desio problem sve se obrisalo samo je linux osto

onda sam sve obriso stavio opet windows 8.1

e sad kad bootam linux--install

prikažem mi sda 500.1free
znači ne prikazuje mi particije već samo disk i kad bi tisno enter opet bi sve obriso
a frendu normalno prikaže particije 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Kod instalacije Minta odaberi opciju da ti ga instalira uz Windowse (na engleskom je Alongside Windows). Pogledaj ovo: https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/mint-install
Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan

Sestra mi koristi Mint Lisa i jedno mjesec dana je bilo sve u redu, dok nije uštekala slušalice (HP 620 laptop). Od tada zvučnici ne rade, ne rade ni u EOS Luna (0.2) ni u Mint Petra (koji je trenutno na laptopu).

Laptop se nije tresao, nije padao, uvijek stoji na svom mjestu.

Pomozite molim vas.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.3.2014 11:49 (Onjegin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
moderator

Rekao bih da je problem u samom konektoru u kojem se zaglavio (ili savio/puknuo) onaj limić kojeg konektor od slušalica stisne kako bi se prekinuo zvuk u zvučnicima.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
15 godina

Pozdrav Linuxoljubci {#}

Evo i ja se pridružih vašem klubu od danas sa "Mintom Petra x64 bit"

Totalno sam maknuo winse i ne želim imati više posla sa njima {#}

Pošto nemam pojma o ničemu što se tiće Linuxa osim da čovjek ne može izabrati koji je najbolji za njega od 1001 vrste i podvrste Linuxa, želio bih vas upitati za neke savjete i prijedloge.

Ostale mi jučer i danas oči na ekranu koliko sam tražio informacija da znam odabrati šta staviti i nekako sam smanjio izbor na LinuxLite i Mint (za sada sam stavio Mint pa ću vidjeti jel će mi odgovarati kroz neko vrijeme).

Eh sad pitanja:

1.Pošto imam SSD i AMD-ov X4 proc te AMD-ovu grafu, zanima me jel trebam posebno instaliravat neke drivere?

2.Gdje se može provjeriti da li su instalirani svi driveri koje trebam?

3.Primjetio sam da mi je web kamera konstantno uključena, zašto je to tako i kako je isklj/uklj. po potrebi?

4.Postoje li neki "Tweak-ovi" koje je preporučljivo primjeniti da npr. smanji read/write učestalost na SSD disku koje mu smanjuje vijek trajanja ili da se smanji "Page File" jer imam 8GB RAM-a, kako Linuxi imaju riješen "Trimm" zbog SSD-a i da li možda automatski rade Defragmentaciju koju bi trebalo onda isključiti jer je ona "SSD Killer", kojom modifikacijom još više ubrzati i optimizirati Linuk itd,itd,itd...Sve one sočne stvari koje smo radili na winsima!

5.Postoji li kakav univerzalniu alat kroz kojeg bi se svi ti tweakovi mogli uraditi

6.Važno mi je također da u ovim Linuxima mogu normalno Editirati,konvertirati,ripati,pržiti audio/Video materijale i molio bih vas preporuke nekoliko programa koji to mogu odraditi

Unaprijed Hvala {#}

Some people are so poor... all they have is money!
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

...

Eh sad pitanja:

1.Pošto imam SSD i AMD-ov X4 proc te AMD-ovu grafu, zanima me jel trebam posebno instaliravat neke drivere?

3.Primjetio sam da mi je web kamera konstantno uključena, zašto je to tako i kako je isklj/uklj. po potrebi?

4.Postoje li neki "Tweak-ovi" koje je preporučljivo primjeniti da npr. smanji read/write učestalost na SSD disku koje mu smanjuje vijek trajanja ili da se smanji "Page File" jer imam 8GB RAM-a, kako Linuxi imaju riješen "Trimm" zbog SSD-a i da li možda automatski rade Defragmentaciju koju bi trebalo onda isključiti jer je ona "SSD Killer", kojom modifikacijom još više ubrzati i optimizirati Linuk itd,itd,itd...Sve one sočne stvari koje smo radili na winsima!

5.Postoji li kakav univerzalniu alat kroz kojeg bi se svi ti tweakovi mogli uraditi

6.Važno mi je također da u ovim Linuxima mogu normalno Editirati,konvertirati,ripati,pržiti audio/Video materijale i molio bih vas preporuke nekoliko programa koji to mogu odraditi

Unaprijed Hvala {#}

1. Za SSD ne znam, za procesor sumnjam, a za grafu jedino ako želiš proprietary (closed-source) drivere. Proprietary driveri obično imaju bolje performanse u 3D-u, malo lošije u 2D-u, i znaju se crashati. Osobno koristim open source drivere jer nema baš prevelike razlike između njih i proprietary.

2. Pošto si na Mintu svi driveri bi trebali biti automatski instalirani, a proprietary drivere za grafičku možeš nabaviti sa programom "Additional drivers", ako se dobro sjećam.

3. x

4. Page file je na Linuxu swap particija. Ako ne želiš swap, jednostavno makni particiju. Defragmentiranje nije potrebno ako imaš neku od ext* particija, ali ako baš želiš i imaš ext4 particiju, možeš koristiti komandu e4defrag.

5. x

6. Ovisi što koristiš, ali većina DE-a ima neki program koji to omogućava. Xfce ima xfburn, KDE ima K3b, Gnome Brasero, itd.

Pošto nemam SSD ne znam puno o njima, ali ova stranica ima neke tweakove.

Some muckety-muck architecture magazine was interviewing Will Wright about SimCity, and they asked him a question something like "which ontological urban paridigm most influenced your design of t
13 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

Rekao bih da je problem u samom konektoru u kojem se zaglavio (ili savio/puknuo) onaj limić kojeg konektor od slušalica stisne kako bi se prekinuo zvuk u zvučnicima.

Da li se to inače dešava u osrednjih laptopa ili sam najveći baksuz na svijetu?

14 godina
neaktivan
Dešavaju se takve stvari. Meni je na HP ProBook 4710 ispao onaj plastični dio na konektorima, jednog USB-a, cca mjesec dana nakon isteka jamstva.
Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.3.2014 15:26 (mario.L_hr).
15 godina
moderator
Onjegin kaže...

Da li se to inače dešava u osrednjih laptopa ili sam najveći baksuz na svijetu?

Dešava se, osobito ako korisnik laptopa često koristi slušalice...ili opet zna se dogodit ako se ne koriste dugo pa onda se uštekaju po prvi put i zaglavi se.

Frendu sam prošli mjesec zalemio već 3. konektor za slušalice na njegov HP jer ih svaki dan uštekava i ištekava bar jednom.

Tako da stvarno mislim da nije problem do OS-a.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.3.2014 15:48 (XXX-Man).
17 godina
andi.cro kaže...

Ako ne misliš igrati igre i ne koristis printer, nema potrebe za nikakvim driverima. Jedini driver koji trebas instalirati je za graficku u slucaju igranja ili graficki intezivnih programa. Po defaultu kernel sadrzi sve drivere za dobar dio hardware-a. Za ssd je pozeljno postaviti trim http://www.webupd8.org/2013/01/enable-trim-on-ssd-solid-state-drives.html (preporucam daily cron).

andi.cro kaže...

andi.cro kaže...

Page file kontroliras birajuci velicinu "swap" particije pri instalaciji. Trim nije po defaultu ukljucen. Defragmentacija također nije po defaultu ukljucena, a ni ne koristi se cesto u linuxu jer file system osjetno manje fragmentira. A daljne modifikacije zahtjevaju nesto vise znanja. Bolje se prvo priviknuti pa onda lagano s vremenom guglati po potrebi.
andi.cro kaže...

Nema univerzalnog alata. Za neke stvari postoji, ali vecinom je bolje "rucno". Sto se tice editiranja, Kdenlive, Audacity, a ima i Lightworks.
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.3.2014 17:17 (josipva).
15 godina
Medikus kaže...
andi.cro kaže...

...

Eh sad pitanja:

Unaprijed Hvala {#}

1. Za SSD ne znam, za procesor sumnjam, a za grafu jedino ako želiš proprietary (closed-source) drivere. Proprietary driveri obično imaju bolje performanse u 3D-u, malo lošije u 2D-u, i znaju se crashati. Osobno koristim open source drivere jer nema baš prevelike razlike između njih i proprietary.

2. Pošto si na Mintu svi driveri bi trebali biti automatski instalirani, a proprietary drivere za grafičku možeš nabaviti sa programom "Additional drivers", ako se dobro sjećam.

3. x

4. Page file je na Linuxu swap particija. Ako ne želiš swap, jednostavno makni particiju. Defragmentiranje nije potrebno ako imaš neku od ext* particija, ali ako baš želiš i imaš ext4 particiju, možeš koristiti komandu e4defrag.

5. x

6. Ovisi što koristiš, ali većina DE-a ima neki program koji to omogućava. Xfce ima xfburn, KDE ima K3b, Gnome Brasero, itd.

1-bold: Imam ovo (slika) a koji su to ne znam...

2-bold: Kako to uraditi? Nisam prilikom instalacije radio nikakve particije jer nisam skužio kako pa ni ne znam kakvo je stanje na tom nepoznatom mjestu!

3-bold: Ništa te ovdje ne kontam, kaj ti znače sve te kratice?

josipva kaže...
andi.cro kaže...

Ako ne misliš igrati igre i ne koristis printer, nema potrebe za nikakvim driverima. Jedini driver koji trebas instalirati je za graficku u slucaju igranja ili graficki intezivnih programa. Po defaultu kernel sadrzi sve drivere za dobar dio hardware-a. Za ssd je pozeljno postaviti trim http://www.webupd8.org/2013/01/enable-trim-on-ssd-solid-state-drives.html (preporucam daily cron).

andi.cro kaže...

andi.cro kaže...

Page file kontroliras birajuci velicinu "swap" particije pri instalaciji. Trim nije po defaultu ukljucen. Defragmentacija također nije po defaultu ukljucena, a ni ne koristi se cesto u linuxu jer file system osjetno manje fragmentira. A daljne modifikacije zahtjevaju nesto vise znanja. Bolje se prvo priviknuti pa onda lagano s vremenom guglati po potrebi.
andi.cro kaže...

Nema univerzalnog alata. Za neke stvari postoji, ali vecinom je bolje "rucno". Sto se tice editiranja, Kdenlive, Audacity, a ima i Lightworks.

1-bold: Pa volio bih igrati CoD,Crysis,Battlefield...jel mogu uopće igrati te igre?

2-bold: Kako uključiti "Trim" za održavanje SSD-a u formi?

Postavio bih još pokoje pitanje:

1.Kako deinstalirati neželjene programe?

17 godina

Već sam ti u proslom odgovoru dao link za ukljucit trim. Cod, Crysis i ostale windows igre mozes jedino preko "Wine" igrati, to je slicno emulatoru. U zadnje vrijeme ima sve vise "native" linux igara zahvaljujuci Steamu i njihovom guranju linux-a, ali zasada osim metro last lighta, i Valve igara su uglavnom indie igre dostupne.

Sto se tice instalacije i deinstalacije postoji više načina, za početnika je najjednostavnije sve raditi preko software managera, tu samo kliknes install i sam ti sve riješi, na isto mjesto mozes poslije remove. Ostale metode ukljucuju rucno dodavanje repozitorija, instalaciju preko terminala, .deb pakete te binary blob-ove. Deb paket bi se najlakse mogao usporediti instalaciji preko exe-a u windowsima.

I za kraj, ocekuj da ce biti dosta toga drukcije, najcesca greska ljudi kad pređu na linux je sto ocekuju da se ponasa kao windows. Trebat ce ti strpljenja za ucenje i privikavanje.

13 godina
neaktivan
andi.cro kaže...
Medikus kaže...

3. x

5. x

1-bold: Imam ovo (slika) a koji su to ne znam...

2-bold: Kako to uraditi? Nisam prilikom instalacije radio nikakve particije jer nisam skužio kako pa ni ne znam kakvo je stanje na tom nepoznatom mjestu!

3-bold: Ništa te ovdje ne kontam, kaj ti znače sve te kratice?

1. fglrx su proprietary driveri.
2. Ako misliš da ćeš se moći sam snaći, instaliraj Gparted, s njim možeš provjeravti i uređivati particije. Ako ne, otvori terminal, upiši "lsblk" i kopiraj to ovdje na forum, pa ćemo ti moći dalje pomoći.
3. Pardon. DE ti je Desktop environment, ilitiga drugačiji "ukusi" desktopa. Zapravo je DE samo skup aplikacija koje rade zajedno kako bi pružile neko konzistentno iskustvo. Da ne duljim previše, preporučio bih ti da isprobaš sve DE-e dok ne nađeš neki koji ti najviše paše. Ovaj članak na Wiki bi ti mogao dobro doći. Obzirom da nisi rekao koji DE koristiš, naveo sam neke programe za prženje koji standardno dolaze sa tim DE-ima.
Some muckety-muck architecture magazine was interviewing Will Wright about SimCity, and they asked him a question something like "which ontological urban paridigm most influenced your design of t
15 godina

PRVO:

Ne kužim kako stvoriti drugi "User Account" sa kojim bi se koristili žena i djeca?

Napravio sam drugi "STANDARD acc" ali nikako mu ne mogu pristupiti...odlogiram se ali taj drugi se nigdje ne pokazuje, probam i sa lozinkom koja mu pripada kada me na početku traži ali ne prihvaća, probao sam "Switch User" ali opet mi se pojavi "login screen" koji prihvaća samo lozinku za moj Acc!

DRUGO:

Accessories/Disc mi pokazuje ovo (slika) i tu mi niš nije jasno šta znači šta i kako se tu treba namještati particije a momentalno mi prikazuje sistemsku particiju od 255MB od 60Gigabajtnog SDD Sistemskog diska!?!

I koji je to klinac"Block Device" (51GB i 8.6GB) ???

...a Sistem Info mi pokazuje ovu sliku kao da imam Hard Drive od 1270.3 GB (možda su to ukuno svi HDD i SDD-i koji su prikopčani na komp)?

Joojjj mene sa ovim Linuxima...šta mi je to trebalo, sve je strano i naopako...ili se trebam "dewindowzirat" za šta je potrebno neko vrijeme {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.3.2014 23:31 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Medikus kaže...
 otvori terminal, upiši "lsblk" i kopiraj to ovdje na forum, pa ćemo ti moći dalje pomoći.
Obzirom da nisi rekao koji DE koristiš, naveo sam neke programe za prženje koji standardno dolaze sa tim DE-ima.

Evo slikice za disk

A gdje se vidi koji "DE" koristim, jel to možda "Cinnamon" ?

Šta se tiće "Trim-a"

Izgleda da ne mogu to uraditi {#}

Pratio sam sve upute za enkriptirani disk ( da izabrao sam da bude enkriptirani) ali evo šta je na kraju pokazao "Terminal"...

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.3.2014 0:11 (andi.cro).
12 godina

pozz imam pitanje kako i dal je to moguće da editujem grub.cfg a potom sejvam u liveusb kubuntu, pošto neće da mi radi ko persistent pa sam našao na netu da trebam u grub.cfg ubaciti persistent imeđu efi i file

menuentry "Start Kubuntu" {

set gfxpayload=keep

linux /casper/vmlinuz.efi persistent file=/cdrom/preseed/kubuntu.seed boot=casper maybe-ubiquity quiet splash --

initrd /casper/initrd.lz

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.3.2014 23:46 (mirzet1976).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Da, Cinnamon je DE.

Za micanje swapa:

• instaliraj gparted (sudo apt-get install gparted) i pokreni ga
  • nađi particiju na kojoj je file system linux-swap
  • desni klik na particiju, swapoff
  • desni klik na particiju, delete

Sada možeš proširiti neku drugu particiju tako da ju unmountaš (desni klik, unmount) i namjestiš veličinu koju želiš (desni klik, resize).

Mislio sam da ću ti moći dati upute samo za terminal, ali ne znam raditi sa virtualnim particijama.

@mirzet

grub.cfg se nalazi na [usb]/boot/grub/grub.cfg

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.3.2014 0:21 (Medikus).
15 godina
Medikus kaže...
Za micanje swapa:
  • instaliraj gparted (sudo apt-get install gparted) i pokreni ga
  • nađi particiju na kojoj je file system linux-swap
  • desni klik na particiju, swapoff
  • desni klik na particiju, delete

Sada možeš proširiti neku drugu particiju tako da ju unmountaš (desni klik, unmount) i namjestiš veličinu koju želiš (desni klik, resize).

Mislio sam da ću ti moći dati upute samo za terminal, ali ne znam raditi sa virtualnim particijama.

A gdje je sad tu meni "Swap"???

I zašto ne mogu pristupiti SSDisku ?

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.3.2014 0:32 (andi.cro).
17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

A gdje je sad tu meni "Swap"???

Ocito je da ga nema, ako bi ga imao to bi izgledalo ovako nekako:

17 godina
1domagoj1 kaže...

Ocito je da ga nema, ako bi ga imao to bi izgledalo ovako nekako:

Vidi se na slici terminala od prije da mu je swap na enkriptiranoj sda5, bice ga zato ni ne vidi gparted. Malo je izkomplicirao sa tom enkripcijom :D

@andi.cro

Klikni na File System(ispod toga) ili Home(lijevo), to ti predstavlja disk na kojem ti je instaliran sustav, u tvom slucaju Corsair. Stvar je sto operativni sustav ide mountat disk koji kliknes tu, a taj disk nemoze mountat jer je na njemu root folder, operativni sustav i trazi superuser privilegije, a uz sve to ni ne mora ga mountat jer je automatski mountan jer se bootalo sa njega. Ukratko da ne kompliciran, File System tj. Home ti je Corsair.

Malo drukciji, zasticeniji princip od windowsa, root folder(File System) je po defaultu nedostupan za pisat/brisat, a home folder sluzi za standardna koristenja.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.3.2014 2:03 (josipva).
15 godina
A jesam ga iskomplicirao sa tom enkripcijom diska, mislio sam da cu pridonjeti nekakvoj sigurnosti a samo sam si stvorio probleme! Sta ce mi uopce ta enkripcija? Cemu to uopce sluzi i kako da sas dekriptiram disk jer mi mozda i "trim"zbog toga ne radi? I kako to da nemam virtualnu mem.na disku tj.taj "swap"?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Enkripcija ti sluzi u slucaju da imas vrlo bitne podatke koje ne zelis da itko drugi vidi, operativni sustav automatski enkriptira sve sto zapisujes na tom disku tako da je necitljivo u drugim kompjuterima. Neznam da li se moze nakon instalacije iskljuciti enkripcija jer je nisam koristio. Trim sam koristio samo obicnu metodu s onog linka i uvijek mi je radila, za enkriptiranu neznam. Swap imaš, samo ti ga "gparted" ne ocitava jer ti je enkriptiran disk tamo gdje ti je postavljen swap pa "gparted" moze vidjeti samo cjelokupnu particiju bez podparticija.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.3.2014 10:59 (josipva).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice