Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.228
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
mario.L_hr kaže...

Došao sam do zaključka dase HP i Linuxviše vole od Della i Linuxa. HP ProBook serija nema nikakvih problema nakon instalacije Linuxa (Ubuntu i openSUSE isprobani ali vjerujem daje slično i s ostalim distribucijama), sve radi kako bi trebalo (barem kod ovih laptopa koji su došli meni pod ruku). Dok Dell Inspiron ima problema s Wirelessom koji ne radi out of box a još me Ubuntu brcnuo nogom u jaja s novim kernelom. Kombinacija grafičkih (diskretna nVidia i integrirana Intel) ne radi u mom slučaju. I imam neki subjektivni osjećaj da mi je rad na HP-u bio brži nego sada na Dellu.

Da li je to zbog novijeg hardvera koji Dell ugrađuje ilinešto drugo?

KOd mene zato kombinacija ati/intel grafike na HP-u radi samo sa 12.6 driverima.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
14 godina
1domagoj1 kaže...

Zasto onda meni nije dosao update? Cudno. A vjerojatno je iz nekog razloga driver u novom kernelu skrsen. Jedini savjet zasad koji imam je da koristis stariji kernel, razliku neces primjetiti, osim ako u novijem nesto specificno koristis, a da u starijem nema.

Novi kernel instaliran (3.2.0-37), Wi-fi radi.{#}{#}{#}

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav, nikada nisam koristio Linux pa me zanima koju verziju i od kuda skinuti?

Isto me interesira mogu li Linux instalirati na zaseban disk pa kod paljenja odluciti koji ce mi se OS bootati?

Molim da mi kazete dali ima nesto na sto bi morao paziti prije same instalacije a sto nije obicaj kod Winsa.

Hvala puno!

Ne pravim se lud, pravim se da nisam.
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.2.2013 0:45 (plug-in).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
plug-in kaže...

Pozdrav, nikada nisam koristio Linux pa me zanima koju verziju i od kuda skinuti?

Isto me interesira mogu li Linux instalirati na zaseban disk pa kod paljenja odluciti koji ce mi se OS bootati?

Molim da mi kazete dali ima nesto na sto bi morao paziti prije same instalacije a sto nije obicaj kod Winsa.

Hvala puno!

1.Ubuntu ili mint ,ubuntu je bolji(moje misljenje)

2.može

3.bit linuxa je da se brzo instalira i da se nista ne kaze, za razliku od winsa gdje trebas instalirati drajvere pazit na sve , ubuntu sam to napravi sve ti je automatski al recimo mozes pogledat

video pa napravis to ak os

14 godina
neaktivan
Ne znam dali jepravo mjesto.. Ako moze pomoć, lap mi ne prepoznaje xperiu tipo i ne zeli ga otvoriti, jedino kada jespojen s laptopom puni mu se baterija. Koristim linux mint 9.. Mijenjao sam i postavke MSC, ali ne ide..
ne vjeruj ženama koje lažu
16 godina
neaktivan

Prema nekima koji su imali sličan problem s tipom, isključi USB debugging i postavi tip pristupa na Mass Storage. Ovakvim pristupom moguće je pristupiti jedino memoriji koja se deklarira kao sdcard (npr. "phone storage") / sdcard2 ("memory card"), ne i internoj memoriji ("internal storage").

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina
neaktivan
Hvala na odgovoru, to sam pokušao i neće. imam stari laptop, možda je do toga. Probavat ću još, valjd će nekako proraditi..
14 godina
neaktivan
riješeno. Usb utor ne radi kako treba tj. Malo radi malo ne radi pa nije htio prepoznati usb.
14 godina

hm.. ne znam dali je problem ali je neocekivano, stavio sam dual boot w7/ubuntu i na winsima ne vidim disk na koji sam bacio ubuntu dok kad sam na ubunti vidim svoju winC particiju.. normalno il sam zahebo nes?

0 0 hvala 0
14 godina
plug-in kaže...

hm.. ne znam dali je problem ali je neocekivano, stavio sam dual boot w7/ubuntu i na winsima ne vidim disk na koji sam bacio ubuntu dok kad sam na ubunti vidim svoju winC particiju.. normalno il sam zahebo nes?

To ti je normalno jer Windowsi ne mogu vidjeti file sistem od Linuxa (dok Linux nema problema sa MS-ovim čedima, FAT...., NTFS). Zabole MS đoko za bilo koga drugoga, nisu oni tu zbog korisnika već korisnici zbog njih. S

16 godina
mario.L_hr kaže...

To ti je normalno jer Windowsi ne mogu vidjeti file sistem od Linuxa (dok Linux nema problema sa MS-ovim čedima, FAT...., NTFS). Zabole MS đoko za bilo koga drugoga, nisu oni tu zbog korisnika već korisnici zbog njih. S

Mda. S tim da je FAT free ,a za NTFS se koristi Ntfs3G ,ak se ne varam. S obzirom na moja iskustva ,i bolje da se ne mješaju i ne vide.

Ali ,to je još mala beba prema Appleu i njihovom HFS+ driveru (iz Boot campa) ,kojeg ,ako slučajno instaliraš u Windows i otvoriš particiju formatiranu u HFS+

,možeš jedino plakat i nanovo instalirati OS X ,ako si slučajno otvoril sistemsku particiju.

Ali dobro ,sad sam već u debelom OT-u.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
15 godina
neaktivan

Meni NTFS 3g radi bez problema do sada...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Sto mislite o chrome os?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
plug-in kaže...

Sto mislite o chrome os?

mojim roditeljima koji samo odu na youtube i facebook bi bio savršen. ja bih ga uzeo samo ako se može jailbreakat i stavit linux. hardware je dobar i jeftin.

za one koji žele malo učiti o linux evo velikog plavog i linuxa

http://www.ibm.com/developerworks/linux/newto/#12

a tu je i njihov besplatni materijal za  samo-pripremu za LCI (Linux Institte Certification)

http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-lpic1-v3-map/

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.2.2013 7:40 (hrvooje).
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
za one koji žele malo učiti o linux evo velikog plavog i linuxa

http://www.ibm.com/developerworks/linux/newto/#12

a tu je i njihov besplatni materijal za  samo-pripremu za LCI (Linux Institte Certification)

http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-lpic1-v3-map/

Zakon, pogotovo ovo: "Rational software is building a comprehensive life cycle software development solution for Linux, leveraging Eclipse as the tool platform, which can be used by organizations to build better software in less time.".

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
14 godina
neaktivan
plug-in kaže...

Sto mislite o chrome os?

Da li se to čudo može negdje skinuti i probati?

17 godina
neaktivan
paradajz kaže...

http://www.chromium.org/

To je zapravo Chromium OS, jer je Google uzeo taj projekt i rebrandal ga pod imenom Chrome OS. Cak je i ikona ista, samo su ju u svoje boje obojali.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
paradajz kaže...

http://www.chromium.org/

To je zapravo Chromium OS, jer je Google uzeo taj projekt i rebrandal ga pod imenom Chrome OS. Cak je i ikona ista, samo su ju u svoje boje obojali.

Tamo sam našao samo source a ne i image.

17 godina
neaktivan
paradajz kaže...

Tamo sam našao samo source a ne i image.

Pa samo to ti i treba, ne vidim neki problem.

http://www.chromium.org/chromium-os/quick-start-guide

Imas doslovno korak-po-korak upute. Skines source, buildas ga, prebacis na USB i slijedis Installing Chromium OS on your device upute.

Ako hoces imas i Hexxehove buildove ovdje. Samo je trebalo u Google ukucati "chromium os image" i iskace ti prvi rezultat...

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.2.2013 14:21 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

na acer aspire 5560g sam instalirao crunchbang 11 i radi super,al pitanje je kako omogućiti 

wireless,koje drivere da skinem,kako,sta? 

hvala vam unaprijed :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

na acer aspire 5560g sam instalirao crunchbang 11 i radi super,al pitanje je kako omogućiti 

wireless,koje drivere da skinem,kako,sta? 

hvala vam unaprijed :)

Posto je Crunchbang u pitanju, trebat ces zasukati rukave, na Ubuntu-u bi se svelo na 1 klik pod Additional drivers.

Prvo saznas koji wireless karticu imas.

Ne trebas se truditi, ja sam ti saznao umjesto tebe (inace to saznas tako da ukucas lspci u terminalu sto ce ti izlistati sve PCI uredaje): imas Broadcomovu karticu, s jednim od ovih cipsetova BCM4311, BCM4312, BCM4313, BCM4321, BCM4322, BCM43224, BCM43225, BCM43227 and BCM43228.

Ok, sad znamo koja je kartica u pitanju. Odemo do Broadcomove stranice s driverima i skinemo odgovarajucu verziju (32 ili 64-bitna) i najbitnije, README.txt fajl. U njemu su upute kako instalirati drivere (kompajliranje i sve to). Slijedis upute i instaliras. To je to. Imaj na umu da ces morati rekompajlirati drivere kod svakog updatea kernela. Ako to ne zelis, ovo bi ti moglo pomoci (imaj na umu da se koriste naredbe specificne za Red Hat/Fedoru, recimo yum i da toga nema u Crunchbangu koji je temeljen na Debianu, tamo imas apt-get).

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.2.2013 21:56 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

da ne prelistavam temu, može brzinsko pitanje

probao sam linux po ovim koracima s buga, izgleda lijepo i jednostavno ali je jako spor, windowsi mi rade jako brzo

pc mi baš i nije slab toliko: AMD Athlon x4 3.3, HD6850, 4GB RAM DDR3 itd.

jeli pc jednostavno slab za linux ili je nešto drugo u pitanju?

One bright morning when my work is over I will fly away home ...Bob Marley
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Cerina15 kaže...

probao sam linux po ovim koracima s buga, izgleda lijepo i jednostavno ali je jako spor, windowsi mi rade jako brzo

Probao si kako? LiveCD (ili ''LiveUSB'')? Naravno da je sporo ,kad se sve učitava sa cd/dvd/usb-a.

Sasvim je druga priča kad je OS instaliran i kad se pokreće i izvršava iz Live modea.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
14 godina
Cerina15 kaže...

pc mi baš i nije slab toliko: AMD Athlon x4 3.3, HD6850, 4GB RAM DDR3 itd.

jeli pc jednostavno slab za linux ili je nešto drugo u pitanju?

Nadam se das nisi koristio wubi.

Prema tvojim komponentama nema šanse da je Linux sporiji od Windowsa. Na tom stroju možeš vrtiti bilo koju distribuciju.

15 godina
neaktivan

Jesu li grafički driveri instalirani?

Probaj Ubuntu 12.04

Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

steam za linux više nije beta. tim povodom dali su dosta popusta, npr. half life za 1,99€ ili counter strike source 3,74€!!!

http://www.webupd8.org/2013/02/steam-for-linux-celebration-sale-save.html

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

4 0 hvala 8
16 godina
neaktivan

Da li se nekom dešava ovaj problem?

Meni se počeo danas dešavati kad god probam da otvorim neku sliku bilo to png ili jpeg format, laptop mi se smrzne ili ekran „treperi“, a u krajnjem slučaju se ugasi ekran i onda moram laptop na dugme da isključim.

Ubuntu 12.04 LTS.

0 0 hvala 0
14 godina
icecold kaže...

Da li se nekom dešava ovaj problem?

Meni se počeo danas dešavati kad god probam da otvorim neku sliku bilo to png ili jpeg format, laptop mi se smrzne ili ekran „treperi“, a u krajnjem slučaju se ugasi ekran i onda moram laptop na dugme da isključim.

Ubuntu 12.04 LTS.

Pa promjeni preglednik slika, umjesto Image Viewera koristi neki drugi. Ako sam dobro shvatio ovo pogađa samo njega.

16 godina
neaktivan

Dešava mi se i kod Gwenviewer-a.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Linux - Ubuntu voice recognition

Novi voice recognition software dolazi u ubuntu(linux). Predobar je!:

http://www.omgubuntu.co.uk/2013/02/power-voice-recognition-demoed-for-ubuntu-video

Ad astra peronospora

3 0 hvala 3
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice