Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.254
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

nema te opcije u desnom kliku. Nit nigdje u desktop options.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

čitam ovu knjigu, odlično za temeljno znanje:

Operativni sistemi: UNIX i Linux

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

0 0 hvala 2
14 godina
neaktivan

Trebam nekoga tko ima želje i tko ima vremena pomoći mi napraviti da mi napokon proradi wireless antena..pokušavao sam i jednostavno još nemam toliko znanja to napraviti..Hvala svima koji će pomoći :))

blacky

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ljudi, pomagajte.

Evo već se sat vremena jeba*jem s ovim, ali ne ide... Pravim PKGBUILD za input driver preko kojeg android mobitel mogu koristiti kao toucpad, ali makefile nije baš po standardu.

Kako da sed-om (ili nečim trećim) u install dio Makefilea dodam ${DESTDIR} pa da zadnja linija izgleda ovako:

libtool --mode=install install -c networktablet_drv.la '${DESTDIR}/usr/lib/xorg/modules/input'

Hvala.

Rootanje mobitela doprinosi globalnom zagrijavanju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
nedIm kaže...

Ljudi, pomagajte.

Evo već se sat vremena jeba*jem s ovim, ali ne ide... Pravim PKGBUILD za input driver preko kojeg android mobitel mogu koristiti kao toucpad, ali makefile nije baš po standardu.

Kako da sed-om (ili nečim trećim) u install dio Makefilea dodam ${DESTDIR} pa da zadnja linija izgleda ovako:

libtool --mode=install install -c networktablet_drv.la '${DESTDIR}/usr/lib/xorg/modules/input'

Hvala.

Ne kuzim, zar ne mozes jednostavno otvoriti Makefile s vimom i editirati tu zadnju liniju?

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
14 godina

Ubuntu 12.04 LTS imam na službenom laptopu. Nakon jučerašnjeg update-a kernela na verziju 3.2.0.36 prestao mi je raditi wi-fi iako uredno piše da su vlasnički driveri aktivirani. Problem sam riješio povratkom na prethodnu verziju kernela. Računalo je Dell Inspiron n5720 s Broadcom 43142 hybrid Wireless/Bluetooth karticom.

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Ubuntu 12.04 LTS imam na službenom laptopu. Nakon jučerašnjeg update-a kernela na verziju 3.2.0.36 prestao mi je raditi wi-fi iako uredno piše da su vlasnički driveri aktivirani. Problem sam riješio povratkom na prethodnu verziju kernela. Računalo je Dell Inspiron n5720 s Broadcom 43142 hybrid Wireless/Bluetooth karticom.

domagoj@domagoj-linux:~$ uname -a
Linux domagoj-linux 3.2.0-35-generic #55-Ubuntu SMP Wed Dec 5 17:42:16 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
domagoj@domagoj-linux:~$ sudo apt-get dist-upgrade
[sudo] password for domagoj:
Reading package lists... Done
Building dependency tree      
Reading state information... Done
Calculating upgrade... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

?

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
14 godina

Evo:

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Evo:

Zasto onda meni nije dosao update? Cudno. A vjerojatno je iz nekog razloga driver u novom kernelu skrsen. Jedini savjet zasad koji imam je da koristis stariji kernel, razliku neces primjetiti, osim ako u novijem nesto specificno koristis, a da u starijem nema.

14 godina
1domagoj1 kaže...

Zasto onda meni nije dosao update? Cudno. A vjerojatno je iz nekog razloga driver u novom kernelu skrsen. Jedini savjet zasad koji imam je da koristis stariji kernel, razliku neces primjetiti, osim ako u novijem nesto specificno koristis, a da u starijem nema.

To sam i sam zaključio. Wireless mi je bitan tako da ostajem na starom kernelu.

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
nedIm kaže...

Ljudi, pomagajte.

Hvala.

Ne kuzim, zar ne mozes jednostavno otvoriti Makefile s vimom i editirati tu zadnju liniju?

Pravim PKGBUILD za Arch preko kojeg makepkg skida source sa gita, kompajlira i pravi paket za instalaciju. Bez DESTDIR-a se stvari nepotrebno komplikuju.

EDIT: Ni ovako neće moći, otvorio sam issue na githubu.

Rootanje mobitela doprinosi globalnom zagrijavanju.
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 11:15 (nedIm).
14 godina
neaktivan

Ima li itko ovdje ATI 5670 da vrti neku Linux distru? Zanima me kako se ponaša na Unity/Gnome Shell-u.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
paradajz kaže...

Ima li itko ovdje ATI 5670 da vrti neku Linux distru? Zanima me kako se ponaša na Unity/Gnome Shell-u.

Prema ovome HD 5670 je podrzan i od Catalyst i od open source drivera, pa mislim da bi radilo bez problema. Ja imam HD 7850, jedino je od strane Catalysta podrzana (open source 0 bodova zasad) i funkcionira s fglrx-om bez problema.

17 godina
neaktivan

microsoft i hp znaju da je u minchenu TOC Linuxa puno skuplje izašao nego što bi to bio slučaj s Windows-ima, ali neće da daju tu studiju na uvid. kao u onom crtiću 'I know something I won't  tell nja nja nja nja' 

http://www.itworld.com/open-source/337658/microsoft-wont-release-study-challenged-success-munichs-linux-migration?page=0,0

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

microsoft i hp znaju da je u minchenu TOC Linuxa puno skuplje izašao nego što bi to bio slučaj s Windows-ima, ali neće da daju tu studiju na uvid. kao u onom crtiću 'I know something I won't  tell nja nja nja nja' 

http://www.itworld.com/open-source/337658/microsoft-wont-release-study-challenged-success-munichs-linux-migration?page=0,0

Kak su oni zakon. Opet FUD-aju malo, a?

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
hrvooje kaže...

Kak su oni zakon. Opet FUD-aju malo, a?

da pogotovo nakon što je valve krenio preporučavati linux i win korisnicima. i još su dodali ubuntu 12.04 download link ;)

http://www.geek.com/articles/games/valve-starts-promoting-steam-for-linux-to-windows-users-20130121/

17 godina
neaktivan

alan cox odustaje od linuxa i daje otkaz u intelu. kaže iz obiteljskih razloga. al ne 'obiteljskih razloga' tipa 'šef mi je seronja, pa mi je ovo izlika' , nego stvarno iz obiteljskih razloga. kaže, odlično je surađivao i sa linusom i sa intelom. alan se smatra čovjekom br. 2 u razvijanju linux kernela.

http://www.theregister.co.uk/2013/01/24/alan_cox_quits_linux_development/

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

HL na Linuxu!

http://bit.ly/SMLjPr

2 0 hvala 2
17 godina
1domagoj1 kaže...

i CS 1.6 lolololol xD

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTI4MzU

13 godina
neaktivan

Kako pobogu instalirati na Ubuntu 12.04 Java plug in u Chromium browser?
Neke upute bi mi dobro došle... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Znaci,imam jedan stariji komp i sad sam njega mislio sredit malo.

Na njemu je trenutno win xp al je spor i sad zelim staviti crunchbang-11.

Napravim boot-abilni usb s Universal-USB-Installer ili unetbootin i boota se

te kada mi se pojavi onaj izbornik kao: live,instal itd.. ja odaberem install i nakon toga nista,

komp se samo smrzne.Pomoc?

Specs:

Proc:AMD Sempron 2500+ 2.1 Ghz

Matična: Asus A7V8X-X 

Sistemska memorija :1024 MB  (PC3200 DDR SDRAM)

Grafička kartica:ATI Radeon 9550 / X1050 Series  (128 MB)

Tip BIOS-a: Award Modular (09/02/04)

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.1.2013 10:49 (Neznam nadimak..).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Master11 kaže...

Kako pobogu instalirati na Ubuntu 12.04 Java plug in u Chromium browser?
Neke upute bi mi dobro došle... 

Jesi li instalirao Ubuntu restricted extras paket? Ako nisi odi u Softver Centar, potraži paket i instaliraj ga.
14 godina
Neznam nadimak.. kaže...

te kada mi se pojavi onaj izbornik kao: live,instal itd.. ja odaberem install i nakon toga nista,

Napiši nešto o hardveru, može biti u pitanju puno toga.
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Neznam nadimak.. kaže...

Napiši nešto o hardveru, može biti u pitanju puno toga.

Evo,uredio sam post :)

16 godina

-probaj livemedij npr ubuntu 9-10. Stari hw je izbačen iz supporta (nije u kernelu). Ili neku distru koja nudi stari grub-meni prije paljenja (ne ubuntu 12, može npr ArtistiX, ima izbor npr VGA-VESA, F4-F5-F6 itd..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-probaj livemedij npr ubuntu 9-10. Stari hw je izbačen iz supporta (nije u kernelu). Ili neku distru koja nudi stari grub-meni prije paljenja (ne ubuntu 12, može npr ArtistiX, ima izbor npr VGA-VESA, F4-F5-F6 itd..)

Hvala ti :)

Znaci od crunchbanga nista?

Probat cu onda nesto od ovog sto si naveo..

14 godina

Došao sam do zaključka dase HP i Linuxviše vole od Della i Linuxa. HP ProBook serija nema nikakvih problema nakon instalacije Linuxa (Ubuntu i openSUSE isprobani ali vjerujem daje slično i s ostalim distribucijama), sve radi kako bi trebalo (barem kod ovih laptopa koji su došli meni pod ruku). Dok Dell Inspiron ima problema s Wirelessom koji ne radi out of box a još me Ubuntu brcnuo nogom u jaja s novim kernelom. Kombinacija grafičkih (diskretna nVidia i integrirana Intel) ne radi u mom slučaju. I imam neki subjektivni osjećaj da mi je rad na HP-u bio brži nego sada na Dellu.

Da li je to zbog novijeg hardvera koji Dell ugrađuje ilinešto drugo?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

imam probook koji je došao sa suseom. odlično se slaže s linuxom. u početku je bilo problema s clickpadom na ubuntu. na opensuseu je radio  kako treba. na ubuntu desni klik sada radi na tap na površinu gdje je kobejagi desni klik. al to je ok. cirkularno skrolanje gdje prst vrtim u krug mi je sada must-have ;) . imam ga 2 godine, zadovoljan chicklet tipkovnicim i ekranom. jedino mi baterija otišla. 

nvidiju i intel lako riješiš s bumblebee-om. imam lenovo na poslu gdje intelka radi dok se ne pozove nvidia s optirun. 

0 0 hvala 1
16 godina

@ mario...

-HP već par godina isporućuje s OpenSUSEom, tako da je to distra koja (najvjerojatnije) radi outofbox..

-dual-hybrid grafika ja problem za većinu distri, bumble ako proradi. To nije krivica Della jer je hw-sw (driver) identičan u svim notebookovima. (intel+nVidia, i onaj drugi.. (čitaj ATI))..

-jedini problem je bio (vjerojatno i ostao) wlan driver ako ne radi outofbox, jer ni pod windowsima average joe ne zna koji driver mu jepotreban s HPovog supporta, uvjek je kombinacija od barem 5+ različitih wlan adaptera koje joe nabada redom umjesto da productnumberom dobije konkretan driver koji mora raditi... to je HP. Srećom nakon kazni prije 5god, više ne radi namjerne probleme (BIOS-firmware koji je onemogućavao upravo to, sponzor MS).

-SUSE, Ubuntu i čisti Debian su distre koje bi morale raditi na svemu (osim Obodin frižideru, nema chip), pošto je ArtistX na ubuntuu + extras, probaj s njim. Brzina-glatkoća-stabilnost.. e to je lutrija, često se vratim na ver. od prije par godina, rade dobro (bolje?).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina

Mislim da je stvar s Dellovim wirelessom ta da oni ugrađuju noviji proizvod pa je u tome problem s driverima. Inače da nema zajednice moš se slikati sa podrškom i jednog i drugog. Što se tiče distribucija moje preferencije su Ubuntu i openSUSE.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice