Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.516.329
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
IMVK kaže...

Necu drugi ocu linux mint.

Sada me zanima odakle da skinem wine za linux mint 14?!
I zašto mi je net spor,a imam ga na 60%?

Koji preglednik da koristim preporuka?

1. Kao i sve drugo, iz repozitorija (Software Center).

2. http://www.speedtest.net/ probaj izmjeriti pa vidi. Probaj spojiti zicom na ruter i onda ici na net, ako zicom ide normalno, mozda su wireless driveri u pitanju.

3. Koji hoces. Firefox, Chromium (ne Chrome - iako mozes i njega ako bas zelis)...

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
14 godina

Probaj ovako:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install wine1.5
sudo apt-get install winetricks

Firefox, Chromium/Chrome, Opera,.....

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
IMVK kaže...

Necu drugi ocu linux mint.

Sada me zanima odakle da skinem wine za linux mint 14?!
I zašto mi je net spor,a imam ga na 60%?

Koji preglednik da koristim preporuka?

1. Kao i sve drugo, iz repozitorija (Software Center).

2. http://www.speedtest.net/ probaj izmjeriti pa vidi. Probaj spojiti zicom na ruter i onda ici na net, ako zicom ide normalno, mozda su wireless driveri u pitanju.

3. Koji hoces. Firefox, Chromium (ne Chrome - iako mozes i njega ako bas zelis)...

Koji mi je najbolji preglednik,firefox imam,ali nisam zadovoljan kako da instaliram iz tih repozicija? Mozes mi objasnit gdje da idem?

Neznam se potpisat..xDD
17 godina
neaktivan
IMVK kaže...

Koji mi je najbolji preglednik,firefox imam,ali nisam zadovoljan kako da instaliram iz tih repozicija? Mozes mi objasnit gdje da idem?

Cekaj, pa zar ne znas kako se na Linuxu instalira softver? Nema tu da skidas i trazis po netu, sve ti je na jednom mjestu. Otvori si meni (Menu) i gore u search bar upisi Software i trebao bi ti ponuditi automatski sve programe koji imaju u sebi rijec Software, pokreni Software Center ili Software Manager, ne znam kako se zove tocno.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
IMVK kaže...

Cekaj, pa zar ne znas kako se na Linuxu instalira softver? Nema tu da skidas i trazis po netu, sve ti je na jednom mjestu. Otvori si meni (Menu) i gore u search bar upisi Software i trebao bi ti ponuditi automatski sve programe koji imaju u sebi rijec Software, pokreni Software Center ili Software Manager, ne znam kako se zove tocno.

i kako dalj, ovdje nista nekuzim sry sto sam dosadan
Neznam se potpisat..xDD
17 godina
neaktivan
IMVK kaže...

Pa gdje je problem, otvoris Software Manager i upises ime programa kojeg trazis?

Upises ime programa i kad ga nade kliknes na njega i instaliras. (ovo je samo primjer) Upises ime programa i kad ga nade kliknes na njega i instaliras. (ovo je samo primjer)
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 0:10 (1domagoj1).
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
IMVK kaže...

Pa gdje je problem, otvoris Software Manager i upises ime programa kojeg trazis?

HVala.
jel trebam jos kako doratidi moj linux

Neznam se potpisat..xDD
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

A kako sada da ja nađem to skinuo sam si wine i operu i sada ja to nemogu naci,gdje je to?

Neznam se potpisat..xDD
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
IMVK kaže...

A kako sada da ja nađem to skinuo sam si wine i operu i sada ja to nemogu naci,gdje je to?

Ako si napravio ono što sam ti ja napisao onda imaš instaliran Wine. Što se tiče skinute Opere, stvar je vrlo jednostavna, desna tipka miša (u pregledniku datoteka i odabereš Open with Software Center ili slično) i dalje je sve automatski. Podrazumijeva se da si skinuo .deb file. Fileove skinute s neta pronalaziš u home direktoriju, poddirektorij Downloads (ili Preuzimanja).
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 8:33 (mario.L_hr).
14 godina
neaktivan

Bok svima,

Pokušavam instalirati linux mint uz windowse 7 i ili ja neznam instalirati ili se instalacija uvelike zakomplicirala.Napravio sam novu particiju veličine 40 gb i sada tu želim instalirati linux mint.I kada stavim da se instalira,dođe negdje do pola i samo se ugasi onaj prozori i ništa se ne događa...-.-.-.-.-...šta da napravim?

Unaprijed hvala :)

blacky

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
blackchoco kaže...

Bok svima,

Pokušavam instalirati linux mint uz windowse 7 i ili ja neznam instalirati ili se instalacija uvelike zakomplicirala.Napravio sam novu particiju veličine 40 gb i sada tu želim instalirati linux mint.I kada stavim da se instalira,dođe negdje do pola i samo se ugasi onaj prozori i ništa se ne događa...-.-.-.-.-...šta da napravim?

Samo piše :preuzimanje informacija o instalacijskim datotekama i nakon jedno pola minute se samo ugasi prozor,i na toj novoj particiji imaju neke datoteke...

blacky
17 godina
neaktivan

Čest problem kod instaliranja linuxa.

Il nisi dobro spržio, ak si pržio na dvd, il se nije dobro image zapržio na stick, ako si tako radio, ili je bugovita verzija linuxa. Meni se to isto događalo sa xubuntu 12.10 , frendu jednom je iz 5-tog pokušaja instalirao xubuntu. Znači 5 puta bi isponova radio bootabilni usb i tek onda bi mu se do kraja instaliralo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
N. Ohm kaže...

Čest problem kod instaliranja linuxa.

Il nisi dobro spržio, ak si pržio na dvd, il se nije dobro image zapržio na stick, ako si tako radio, ili je bugovita verzija linuxa. Meni se to isto događalo sa xubuntu 12.10 , frendu jednom je iz 5-tog pokušaja instalirao xubuntu. Znači 5 puta bi isponova radio bootabilni usb i tek onda bi mu se do kraja instaliralo.

Ali ja instaliram linux iz windowsa direktno..

blacky
14 godina
blackchoco kaže...

Zaboravi ovu varijantu, samo će ti napraviti probleme. Ako hoćeš dual boot onda ga napravi kako treba, restartaj računalo i bootaj Linux sa CD/DVD-a te slijedi postupak instalacije.

14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
blackchoco kaže...

Zaboravi ovu varijantu, samo će ti napraviti probleme. Ako hoćeš dual boot onda ga napravi kako treba, restartaj računalo i bootaj Linux sa CD/DVD-a te slijedi postupak instalacije.

Oke...probat ću napravit bootable usb pa ću onda probat instalirat...probao sam napravit bootable dvd pa ne radi..-.-

blacky
14 godina
blackchoco kaže...

Oke...probat ću napravit bootable usb pa ću onda probat instalirat...probao sam napravit bootable dvd pa ne radi..-.-

Za instalaciju na USB nikad nisam imao problema s ovim alatom. Instaliraš ga pod Windowsima, skineš iso sliku željenog linuxa, upikneš USB u utor i lijepo instaliraš. Poslije bootaš sustav s USB-a i obaviš instalaciju na HDD.

14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
blackchoco kaže...

Za instalaciju na USB nikad nisam imao problema s ovim alatom. Instaliraš ga pod Windowsima, skineš iso sliku željenog linuxa, upikneš USB u utor i lijepo instaliraš. Poslije bootaš sustav s USB-a i obaviš instalaciju na HDD.

Evo instalirao sam..hvala na programu..I sada bih htio instalirati drivere za wireless mrežu.Kako se to radi na linuxu?..Doma imam cd od te antene za drivere ali neznam kako instalirati..I još nešto,sada više ne vidim partciju u windowsima na kojoj mi je linux.Da li je to normalno? Kako u bootloader-u namjestim da mi sam uđe u linux a ne da moram ja stisnut enter da mi on uđe unutra?

blacky
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 15:28 (blackchoco).
17 godina
neaktivan
blackchoco kaže...

Evo instalirao sam..hvala na programu..I sada bih htio instalirati drivere za wireless mrežu.Kako se to radi na linuxu?..Doma imam cd od te antene za drivere ali neznam kako instalirati..I još nešto,sada više ne vidim partciju u windowsima na kojoj mi je linux.Da li je to normalno? Kako u bootloader-u namjestim da mi sam uđe u linux a ne da moram ja stisnut enter da mi on uđe unutra?

Ovisi koju imas wireless karticu. Ali u pravilo nista vise ne treba, ako se mozes spojiti na wireless to je to. Pogledaj pod Additional drivers mozda ti tamo nudi drivere nekakve.

Da, normalno je. Mozes ju vidjeti u Disk Managment alatu, ali ce ti pisati unallocated space, to je ok jer Win ne kuzi nista drugo osim svojih particija.

Pa sam ce ti i uci. Kad se GRUB starta, imas ponudeno u meniju Linux (mozda par komada, to ukljucuje i recovery mode) i Win. GRUB obicno po defaultu odbrojava 5 sek prije nego sam boota ono sto je selektirano (a po defaultu to je Linux). Znaci samo ga ostavis i bude sam bootal. EDIT: Osim ako hoces skratiti to vrijeme (ili produziti), bude ti netko stavio alat za uredivanje GRUB-a, ja ne znam koji je.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 15:51 (1domagoj1).
14 godina
mario.L_hr kaže...

Grub Customizer

Za instalaciju pokreni Terminal i unesi ovo:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

Alat za podešavanje GRUB-a. Savjetujem oprez i malo upoznavanja prije upotrebe.

14 godina
neaktivan

Oke hvala svima...a što se tiče ove wireless antene imam ovu ( http://www.njuskalo.hr/image-big/wireless-wlan/kartica-air-live-1600usb-placam-postarinu-slika-18276620.jpg ) ...ali mi uopće ne prepoznaje antenu kada uđem u linux mint...

blacky

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
blackchoco kaže...

Oke hvala svima...a što se tiče ove wireless antene imam ovu ( http://www.njuskalo.hr/image-big/wireless-wlan/kartica-air-live-1600usb-placam-postarinu-slika-18276620.jpg ) ...ali mi uopće ne prepoznaje antenu kada uđem u linux mint...

Prvo pa muško:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227543

Ad astra peronospora
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...
blackchoco kaže...

Prvo pa muško:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227543

Skinuo sam drivere za linux sa njihove stranice i kako da sada instaliram te drivere?

blacky
14 godina
neaktivan

Zašto sada nemogu niti jedan program instalirati iz software managera???..-.-.-.-

blacky

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
blackchoco kaže...

Zašto sada nemogu niti jedan program instalirati iz software managera???..-.-.-.-

mozda zato jer se vec instalirava nesto

http://revohd.com
14 godina

Da ti ne piše nešto tipa broken packages?

Ako piše onda lijepo pokreni Terminal i upiši:

sudo synaptic

U Synapticu popravi broken packages i peri.

14 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...
blackchoco kaže...

mozda zato jer se vec instalirava nesto

Ne instalira se ništa...kliknem na install i taj gumb nestane na jedno par sekundi i onda se opet pojavi i opet piše install...

blacky
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Da ti ne piše nešto tipa broken packages?

Ako piše onda lijepo pokreni Terminal i upiši:

sudo synaptic

U Synapticu popravi broken packages i peri.

Nešto slično sam pronašao na internetu..idemo to sad probati..doći ću za nekoliko minuta

blacky
14 godina
neaktivan

Nisam ništa uspio napraviti ali mene muči jedan veći problem a to je kako uspostaviti internet?..Imam antenu airlive wn-370usb...u aditional drivers uopće nema drivera za tu antenu..šta dalje napravit?..već 3 i pol sata tu sjedim za kompom i gledam kako napraviti internet na linuxu..-.-

blacky

0 0 hvala 0
14 godina
blackchoco kaže...

Nisam ništa uspio napraviti ali mene muči jedan veći problem a to je kako uspostaviti internet?..Imam antenu airlive wn-370usb...u aditional drivers uopće nema drivera za tu antenu..šta dalje napravit?..već 3 i pol sata tu sjedim za kompom i gledam kako napraviti internet na linuxu..-.-

Pa Bypass ti je dao link, slijedi što tamo piše i to bi trebalo biti to.

13 godina
neaktivan
Evo i ja sjedim i.. Stavim da mi se skine opera i nije ni krenulo i samo prekine,tako i sa wine.. Kako da instaliram
Neznam se potpisat..xDD
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice