Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.541.028
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
ogi219 kaže...

Moze pomoc!! Poceo bi programirati u Ubuntu 11.10 malo mi pomozite! Cuo sam za Code Blocks pocetnik sam, nemam iskustva... ajde molim pomoc

ogi219 kaže...
juky kaže...

http://thenewboston.org/tutorials.php

pocni s pythonom a posljie se prebacis na koji got oces

I sta bi morao napravit... detaljnije mi objasni molim te... nista mi nije jasno

Ovako. Rekao si Code::Blocks. Evo objasnit ću ti. Code::Blocks je program u kojem pišeš C ili C++ programe. Dakle u C ili C++ programskom jeziku. Oni su dosta slični ali isto tako i različiti. Lol. Neznam zašto sam ovo reko. Uglavnom,lakše će ti bit sa C++-om jer je više objektno-orijentirani (ako griješim,ispravite me). Dakle skini si knjigu http://download.tutoriali.org/Tutorials/C/C++_za_apsolutne_pocetnike.pdf  i kreni s njom. Objašnjava rad u Dev Cpp-u,ali Code::Blocks nije toliko različit od Dev Cpp-a. Uglavnom,napravi "program",recimo običan Hello World,i "kompajliraj ga". Evo kako to treba ići. Pokreni C::b,

idi na novi projekt,odaberi C++ project pa Console Appliaction. Ukucaj ovaj kod:

#include <iostream>
using namespace std;

int main()

{

cout << "Hello World" << endl;

return 0;

}

Nisam siguran dali je kod točan,jer sam ga iz glave piso al nisam sad već 4 tjedna radio ništa u C++ -u (a bio sam na početku) pa sam i zaboravio. Uglavnom,kada to napišeš,klikni gumb "Compile & Run" i onda će ti se u terminalu ispisat "Hello World"  i to je tvoj prvi program. Kreni sa knjigom....i da,ubuduće pitaj na podforum "Programiranje"..imaš tamo..a ne ovdje,programiranje nema veze sa Linuxom...

(ako sam negdje pogriješio,slobodno me ispravite)

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

U thunderbirdu mi javlja grešku 

The RETR command did not succees. Error retrieving a message. Mail server pop3.live.com responded: POP3 server failed to process your request 

Znate li do čega je??

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.3.2012 2:18 (salih88).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

da li je netko probao kolibri OS. velik je 5MB. rađen je u asembleru. ono što je nevjerovatno jeste da na PIII s 128 RAM-a se boota za nevjerovatne 4 sekunde do upotrebljivog desktopa.  probao prvo u virtualboxu pa onda na toj staroj mašini. postoji iso slika koja je i live cd. naproosto nevjerovatan je odziv kad se klikne na ikonu programa. čim otpustiš lijevu tipku miša program je na desktopu. ovako nešto još nisam iskusio ni sa najnovijim hardverom. naprosto nevjerovatno! 

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.3.2012 8:36 (hrvooje).

0 0 hvala 2
13 godina
odjavljen
hrvooje kaže...

da li je netko probao kolibri OS. velik je 5MB. rađen je u asembleru. ono što je nevjerovatno jeste da na PIII s 128 RAM-a se boota za nevjerovatne 4 sekunde do upotrebljivog desktopa.  probao prvo u virtualboxu pa onda na toj staroj mašini. postoji iso slika koja je i live cd. naproosto nevjerovatan je odziv kad se klikne na ikonu programa. čim otpustiš lijevu tipku miša program je na desktopu. ovako nešto još nisam iskusio ni sa najnovijim hardverom. naprosto nevjerovatno! 

Zgodno. Imam dvije stare mašine koje su stre 12-13 godina. Baš sam i tražio neki takakv os. Multimedijalne mogućnosti se ne spominju. :(

SK crew
17 godina
neaktivan
Pranja kaže...
hrvooje kaže...

Zgodno. Imam dvije stare mašine koje su stre 12-13 godina. Baš sam i tražio neki takakv os. Multimedijalne mogućnosti se ne spominju. :(

ima instaliranu aplikaciju midamp za glazbu. nisam uspio pokrenuti wma datoteku. mp3 nisam probao

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
13 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

In Soviet Russia, OS boots in 4 seconds {#}

Jer ovo radi ex-SSSR ekipa 

Kolibri is a small x86 assembler hobby operating system. It forked off MenuetOS in 2004 and has mostly been developed by ex-USSR community since.

{#}

Isn't it a remarkable coincidence almost everyone has the same religion as their parents? Religions run in families. How does this come about? Trough childhood indoctrination. -Richard Dawkins
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Ja sam ga probao u VirtualBoxu - meni se palio za 2sec. Da, brz je ekstremno. ali to je to u biti, upotrebljivost na tome staje. Ako već netko želi jako brz Linux, a treba mu ipak i nešto software-a onda preporuka ide za http://www.damnsmalllinux.org/ <-- on mi se recimo bootao za 3,5 sec što isto nije loš rezultat ;) A ima i nešto više software. Doduše, on je i dva puta veći (čak 10MB). pa ti sad vidi... Čak 10MB za OS sa grafičkim sučeljem i setom programa koji rade ;) 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
17 godina
neaktivan
kakapo kaže...
hrvooje kaže...

Ja sam ga probao u VirtualBoxu - meni se palio za 2sec. Da, brz je ekstremno. ali to je to u biti, upotrebljivost na tome staje. Ako već netko želi jako brz Linux, a treba mu ipak i nešto software-a onda preporuka ide za http://www.damnsmalllinux.org/ <-- on mi se recimo bootao za 3,5 sec što isto nije loš rezultat ;) A ima i nešto više software. Doduše, on je i dva puta veći (čak 10MB). pa ti sad vidi... Čak 10MB za OS sa grafičkim sučeljem i setom programa koji rade ;) 

ovo nije linux. i recimo da je odlično za računala od 8-16 MB RAM-a. kakva brzina! i da to moraš iskusit prvi put na računalu starom 10 godina?! a čuj možeš igrat tetris, možeš slati e-mail ili browsati ntfs ili ext3 disk. možeš čak i telnet koristit, vnc ili irc. meni je recimo izbor igara odličan i mogao bi ih igrat satima: tetris, mindblocks, minesweeper 

sljedeći mi je za probat BeOS iliti njegov nasljednik haiku. malo sam čitao o BeOS-u i koliko čitam u svoje vrijeme bio je dakle ispred svih u multimediji.  ovako je izgledala

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.3.2012 12:41 (hrvooje).
14 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...
ogi219 kaže...

Moze pomoc!! Poceo bi programirati u Ubuntu 11.10 malo mi pomozite! Cuo sam za Code Blocks pocetnik sam, nemam iskustva... ajde molim pomoc

ogi219 kaže...
juky kaže...

http://thenewboston.org/tutorials.php

pocni s pythonom a posljie se prebacis na koji got oces

I sta bi morao napravit... detaljnije mi objasni molim te... nista mi nije jasno

Ovako. Rekao si Code::Blocks. Evo objasnit ću ti. Code::Blocks je program u kojem pišeš C ili C++ programe. Dakle u C ili C++ programskom jeziku. Oni su dosta slični ali isto tako i različiti. Lol. Neznam zašto sam ovo reko. Uglavnom,lakše će ti bit sa C++-om jer je više objektno-orijentirani (ako griješim,ispravite me). Dakle skini si knjigu http://download.tutoriali.org/Tutorials/C/C++_za_apsolutne_pocetnike.pdf  i kreni s njom. Objašnjava rad u Dev Cpp-u,ali Code::Blocks nije toliko različit od Dev Cpp-a. Uglavnom,napravi "program",recimo običan Hello World,i "kompajliraj ga". Evo kako to treba ići. Pokreni C::b,

idi na novi projekt,odaberi C++ project pa Console Appliaction. Ukucaj ovaj kod:

#include <iostream>
using namespace std;

int main()

{

cout << "Hello World" << endl;

return 0;

}

Nisam siguran dali je kod točan,jer sam ga iz glave piso al nisam sad već 4 tjedna radio ništa u C++ -u (a bio sam na početku) pa sam i zaboravio. Uglavnom,kada to napišeš,klikni gumb "Compile & Run" i onda će ti se u terminalu ispisat "Hello World"  i to je tvoj prvi program. Kreni sa knjigom....i da,ubuduće pitaj na podforum "Programiranje"..imaš tamo..a ne ovdje,programiranje nema veze sa Linuxom...

(ako sam negdje pogriješio,slobodno me ispravite)

aj asu fala ti :D

13 godina
neaktivan

Instaliro sam linux suse 12.1,posto se prvi put susrecem sa linuxom neke stvari mi nisu jasne.Nemogu skoro nijedan program instalirat samo mi iybaci da nemoye podrzati.Jeli postoji neki program za linux za skidanje programa

0 0 hvala 0
14 godina
harisimos kaže...

Instaliro sam linux suse 12.1,posto se prvi put susrecem sa linuxom neke stvari mi nisu jasne.Nemogu skoro nijedan program instalirat samo mi iybaci da nemoye podrzati.Jeli postoji neki program za linux za skidanje programa

Kako nemožeš insstalirati niti jedan program. Jesi li pokušao korištenjem Yast-a.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
harisimos kaže...

Kako nemožeš insstalirati niti jedan program. Jesi li pokušao korištenjem Yast-a.

Kako ga skinuti

14 godina
harisimos kaže...

Kako ga skinuti

Pa već ga imaš na računalu. Start Yast.

13 godina
neaktivan

vidio sam,ali mi opet nece otvoriti,imas li neki video sa tutorialom,ev naprimjer kako instalirati winrar ya linux

14 godina
neaktivan
harisimos kaže...

vidio sam,ali mi opet nece otvoriti,imas li neki video sa tutorialom,ev naprimjer kako instalirati winrar ya linux

linuxi ne podržavaju *.exe datoteke [windows instalacije], osim pomoću nekih trećih aplikacija [wine i sl.].

winrar ne trebaš jer 90% arhiva, s kojima sam se osobno susretao, u nekoliko distribucija sam mogao koristiti bez instaliranja ikakvih dodatnih aplikacija.

što točno želiš instalirati?

Please state the nature of the tehnical – oh... it's you.
14 godina
harisimos kaže...

Što će ti Winrar, imaš 7zip.

Windows programe možeš instalirati uz korištenje Wine-a, što radi a što ne radi u wineu pogledaj ovdje.

15 godina
neaktivan
xhopeon kaže...
nerevar20 kaže...

Imam jedno kratko i (meni) smijesno pitanje. Na linuxu se ne igram ali htio bih pogledati tu i tam koju seriju u divx formatu a da ne moram na windows. Nasao sam i skinuo VLC za ubuntu 11.10 ali mi slika dosta trokira. Imam sesterojezgreni procesor i mislim da se to nebi trebalo dogadjati? Se to moze popraviti namjestanjem kodeka u VCL-u il se moze nekako u linuxu? Hvala lijepa.

Edit: zaboravio sam pitat kako slozit da se komp pali iz suspenda klikom misa? na win radi bez problema..

Za video znam za par rješenja koja su meni pomogla. Da li si instalirao Ubuntu Restricted paket datoteka prilikom instalacije sustava? Ako nisi klik na link, tj. u terminal ukucaj 

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extrasDrugo rješenje koje je kod mene upalilo, odjavi se i prijavi sa manje zahtjevnim sučeljem (Unity 2d ili gnome classic).

Za otključavanje samo klikom miša ne znam.

ubuntu restricted paket instaliran vec od prije, a za ovo drugo neznam kako da se prijavim sa manje zahtjevnim suceljem?

Nasao sam na google kako ukljuciti da se ti komp pali iz suspend (s4) moda tipkom tipkovnice, ako koga zanima.

http://wiki.xbmc.org/index.php?title=Enable_Wake-On-Device

hrvooje kaže...

probaj sa zatvorenim proprietary driverima proizvođača grafičke kartice, ako ih već ne koristiš

to su original linux driveri proizvodaca, ili?

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.3.2012 23:53 (nerevar20).
14 godina

Zato sam ja na verziji 10.04 gdje VLC Player radi normalno. Ne znam zašto ali isti problem sam imao kad sam koristio Ubuntu 11.10, valjda su nešto sje.... Ugl., instaliraj SMPlayer, kod njega sve valja. Nadam se da će problem sa VLC-om nestati kod 12.04 verzije jer mi je to najbolji video player.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...
hrvooje kaže...

probaj sa zatvorenim proprietary driverima proizvođača grafičke kartice, ako ih već ne koristiš

to su original linux driveri proizvodaca, ili?

tako bi se moglo reći. to su zatvoreni driveri u koje linux zajednica nema uvida i kao takvi ne mogu se distribuirati zajedno s linuxom, generalno.

16 godina

-kakva su iskustva s Knoppixom, zanima me kao LiveCD/DVD. Po resursima je OK za starija računala, ali kako se ponaša na novima? Tj mreža (LAN-WLAN), chipset.. jer izgleda kao prava distra za takvu upotrebu.

-btw, kako se ponaša copy to hda način boota? Dali napravi neki 'temp-copy' folder ili nešto slično instalu i dali nakon gašenja-restarta to briše ili ostavlja? Dali je bitan FS (npr ext3, NTFS, FAT16..) za taj način boota?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
harisimos kaže...

programe/aplikacije na OpenSUSE 12.1 ili na bilo kojoj drugoj verziji mozes instalirati pomocu terminala ( CLI nacin ) ili pomocu YaST-a ( GUI nacin ) ...

Terminal ( CLI ) nacin :

zypper se <trazeni program ili kriterij za program>  # pretrazuje online repozitorije za tvoju kljucnu rijec tj. za predmet pretrazivanja

zypper info <program> # dobijes vise informacija o samome programu

su -

zypper in <program> # instalacija programa

zypper rm <program> # deinstalacija programa

YaST ( GUI ) nacin :

otvori YaST ( dolazi vec predinstaliran sa OpenSUSE-om ) i nalazi se na desktopu ili otvori System --- YaST

upisi pass --- Software Management --- ostatak je sam po sebi jasan ;)

*da bi dobio uvid u veci broj programa/aplikacija moras si omogucit ( enable ) Packman repositorij i libdvdcss repozitorij ...

*opcionalno ako koristis KDE mozes si jos omoguciti i KDE:Extra repozitorij ...

da bi vidio jel su ti ti repozitoriji omoguceni upisi zypper lr u terminal...

ako nisu, opet odes u YaST --- Software Repositories --- Add ( dolje lijevi kut ) --- oznacis Community Repositories --- next --- i sad ih tu oznacis i stisnes OK

*naravno da to mozes napravit i iz terminala, jednako kao i sto mozes provjeriti preko YaST-a koji su ti repozitoriji omoguceni...

Nadam se da sam barem malo pomogao ^^

Lijep pozdrav

-=Every moment is another Chance=-
15 godina
neaktivan

Jucer sam pokusavao dodat 2 konfig linije u /etc/rc.local

echo USB3 > /proc/acpi/wakeup

echo USB5 > /proc/acpi/wakeup

ali su mi te vrijednosti i dalje bile na 'disabled' nakon restarta.

Onda sam probao stavit ispred toga 'sudo -s' i sjebo cijeli linux time.

Fora je u tome da mi terminal ne radi, tj izbacuje mi van i zablokira ekran svaki puta kad hocu nest upisati, ali mi cesto izbacuje van i kada npr surfam netom.

'rc.local' ne mogu editirati ako se u terminalu ne postavim kao root, a to ne mogu jer terminal ne radi. 

Sto da napravim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
nerevar20 kaže...

Fora je u tome da mi terminal ne radi, tj izbacuje mi van i zablokira ekran svaki puta kad hocu nest upisati, ali mi cesto izbacuje van i kada npr surfam netom.

'rc.local' ne mogu editirati ako se u terminalu ne postavim kao root, a to ne mogu jer terminal ne radi. 

Sto da napravim?

Jesi probao Alt+F2 zatim upisati gksudo gedit. Onda lijepo editiraš file s geditom.

13 godina
neaktivan

Da li mi može neko reći da li je probao sa nekim od laptopa DELL-ove serije n7010; N5010; N*** da instalira bilo koju verziju linuxa, nebitno da li to bila fedora (32 ili 64 bitna); nebitno da li to bio UBUNTU (32 ili 64 bitni) ili neki drugi. Ja sam do sada isprobao ova dva, i u 32 bita i 64 bita, ali ni jedan mi ne prepoznaje wireless karticu kada bootam i dodjem do dijela gdje treba instalirati i biti priključen na net. U zgradi imam samo wireless signal! Kod kolege sam se priključio na wired, instalirao svaki od njih posebno, ali ni sa jednim, i kada sam im aktivirao drivere za mrežnu nisam bio u mogućnosti da se konektujem na wireless. Ubuntu pokazuje samo trokutić gore bez ikakvog napretka, dok u fedore stoji ixić.

Još samo mi je ostalo da probam mint 12, ako ni on ne mogne, onda sam totalno razočaran.

Neko rješenje???'

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
salih88 kaže...

Da li mi može neko reći da li je probao sa nekim od laptopa DELL-ove serije n7010; N5010; N*** da instalira bilo koju verziju linuxa, nebitno da li to bila fedora (32 ili 64 bitna); nebitno da li to bio UBUNTU (32 ili 64 bitni) ili neki drugi. Ja sam do sada isprobao ova dva, i u 32 bita i 64 bita, ali ni jedan mi ne prepoznaje wireless karticu kada bootam i dodjem do dijela gdje treba instalirati i biti priključen na net. U zgradi imam samo wireless signal! Kod kolege sam se priključio na wired, instalirao svaki od njih posebno, ali ni sa jednim, i kada sam im aktivirao drivere za mrežnu nisam bio u mogućnosti da se konektujem na wireless. Ubuntu pokazuje samo trokutić gore bez ikakvog napretka, dok u fedore stoji ixić.

Još samo mi je ostalo da probam mint 12, ako ni on ne mogne, onda sam totalno razočaran.

Neko rješenje???'

Jesi probao openSUSE?

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
nerevar20 kaže...

Sto da napravim?

Jesi probao Alt+F2 zatim upisati gksudo gedit. Onda lijepo editiraš file s geditom.

bas sam probao i nazalost isti problem. izbacuje mi ovaj ekran http://imageshack.us/photo/my-images/594/img0679a.jpg/ (slikano s mobitelom)

15 godina
neaktivan

problem rijesen pritiskom 'alt+f2' kad mi izbaci onaj ekran. nakon alt f2 mi je usao u text mode gdje sam maknuo 'sudo -s' iz rc.local.... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
salih88 kaže...

Neko rješenje???'

Jesi probao openSUSE?

Iskreno da ti kažem nisam, evo stavio sam da se skida, pa ćemo sutra da pogledamo što je. Nadam se da je ovo nešto bolje, obzirom na veličinu fajla koji skida. 

Hvala

16 godina
neaktivan

Našao sam na netu da jednom korisniku s Dell n7010 računalom wireless kartica (Intelova) ne radi na Slackwareu 13.37 (kernel 2.6.37), a radi na Fedori 16 s 3.1.8 kernelom. Rješenje bi moglo biti upotreba novijeg kernela (Ubuntu 11.10 koristi 3.0, dok je Fedora 16 pred koji dan dobila upgrade na 3.3.0).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan

Ja:
ko si ti
 On:
Ma nezz te ja nego viidim da imas linux
htio da te pitam jel znas hakat wirless preko linuxa
ja ga imam na live cd-u
?
 Ja:
Isuse...Jao...Zašto svi mislite da je Linux za hakiranje?
 On:
zato sto je
znam ja da jest
samo treba znati
 Ja:
Nije. 95% distribucija nije....
19:51
On:
linux je najbolji windows za hakanje i programiranje
-----------------------------------------------------------
šta da mu kažem? -.-''

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice