Mičem Windowse u potpunosti i prelazim na Ubuntu, uskoro bi i 11.10 tebao izaći koliko sam skužila.
Svaka ti cast na takvoj odluci :)
Mičem Windowse u potpunosti i prelazim na Ubuntu, uskoro bi i 11.10 tebao izaći koliko sam skužila.
Svaka ti cast na takvoj odluci :)
a opensuse 12.1 11. prosinca
kao početniku iskreno preporučam linux mint 11
kao početniku iskreno preporučam linux mint 11
Slazem se nek bolje priceka mint nego ubuntu,jer po meni je mint bolji
Ali nek ona sama odluci sta joj vise pase
S Ubuntu-om se bavim već neko vrijeme pa mi je lakše se snaći na njemu. Viđat ćete me češće na ovoj temi, nadam se da vam neću biti dosadna. Zanima me što napraviti nakon instalacije, za sada sam odradila update/upgrade preko terminala i instalirala par nužnih stvari preko Software Centra. U naprednije postavke baš i nisam upućena.
Slazem se nek bolje priceka mint nego ubuntu,jer po meni je mint bolji
Ali nek ona sama odluci sta joj vise pase
Po cemu je Mint bolji od Ubuntua? Mint Debian ne racunam, to je zasebna stvar.
Jedina razlika je malo ljepsi meni i predinstalirani kodeki i Java. Nista sto na Ubuntuu ne bi mogao naknadno instalirati. Pa Boze moj, na Windowsima nemas apsolutno nist, sve moras sam instalirati i kodeke i Javu i sve drugo...
Istina, ima jos nekih stvari na Mintu, imaju vlastiti ako se ne varam Software Centar i sl., sve vise postaju zasebna distra, a ne derivat Ubuntua, ali u sustini je to sve-predinstalirano-fensi Ubuntu.
EDIT:
S Ubuntu-om se bavim već neko vrijeme pa mi je lakše se snaći na njemu. Viđat ćete me češće na ovoj temi, nadam se da vam neću biti dosadna. Zanima me što napraviti nakon instalacije, za sada sam odradila update/upgrade preko terminala i instalirala par nužnih stvari preko Software Centra. U naprednije postavke baš i nisam upućena.
Sto napraviti nakon instalacije? Pa sto zelis? xD
Sto napraviti nakon instalacije? Pa sto zelis? xD
Hehe imam funkcionalan sustav, sve što mi teba je tu. Samo sam naviknuta da na Windowsima ima 100 stvari koje treba podesiti pa pitam.
Imam problem pristupa pojedinim web stranicama, al samo preko Linuxa. Naime, imam na kompu Mint 11 i NIKAKO ne mogu pristupiti facebook.com, njuskalo.hr i gmail-u. Ne moze se ucitati jednostavno. Na laptopu imam Win 7 gdje sve super radi, i imam Ubuntu 11 04 i na njemu navedene stranice stekaju jako. Sad sam se preko Ubuntua pokusavao logirati na BOL i nije islo. :S U cemu bi bio problem? Stariji router? DNS serveri (al na Win 7 radi)? Neki drugaciji portovi na Linuxu?
Imam problem pristupa pojedinim web stranicama, al samo preko Linuxa. Naime, imam na kompu Mint 11 i NIKAKO ne mogu pristupiti facebook.com, njuskalo.hr i gmail-u. Ne moze se ucitati jednostavno. Na laptopu imam Win 7 gdje sve super radi, i imam Ubuntu 11 04 i na njemu navedene stranice stekaju jako. Sad sam se preko Ubuntua pokusavao logirati na BOL i nije islo. :S U cemu bi bio problem? Stariji router? DNS serveri (al na Win 7 radi)? Neki drugaciji portovi na Linuxu?
Hm, jesi probao sa razlicitim browserima? Pada mi na pamet jedino DNS, probaj OpenDNS.
Moze biti problem i u IPv6 softveru, pogledaj ovdje, pa probaj nesto od toga.
Nije do browsera, probao sam. A imao sam problem sa DNS serverima jer mi je kod Voljatela ostala sesija u zraku, al to su popravili. Zbilja ne kuzim jer mi u Win7 sve radi. IPv6 mi je iskljucen, tj. ignoriran u Linuxu. Mijenjao sam openDNS u routeru, isti problem. :/
Po cemu je Mint bolji od Ubuntua? Mint Debian ne racunam, to je zasebna stvar.
Jedina razlika je malo ljepsi meni i predinstalirani kodeki i Java. Nista sto na Ubuntuu ne bi mogao naknadno instalirati. Pa Boze moj, na Windowsima nemas apsolutno nist, sve moras sam instalirati i kodeke i Javu i sve drugo...
Istina, ima jos nekih stvari na Mintu, imaju vlastiti ako se ne varam Software Centar i sl., sve vise postaju zasebna distra, a ne derivat Ubuntua, ali u sustini je to sve-predinstalirano-fensi Ubuntu.
Igrao sam se sa ubuntom imam par verzija xubuntu,kubuntu itd i meni osobno nisu bas nest,mint (tocnije 11) mi je puno bolji i jednostavniji
Nezz al bolje mi je radit na mintu neg na ubuntu
al gle to je sam meni tak bolji mint neznaci da je i drugima tak nek si svatko izabere sta mu pase i bok
Za ove osnovne stvari Ubuntu je zaista idealan. Programi na koje sam navikla su većinom tu iako neki fale (poput SugarSynca, ali radi se i na Linux podršci). Dobra stvar je što nema registryja i dosadnih zaostataka za čišćenje kad se makne neki program, loša stvar je što mi treba 15 minuta da skužim kako nešto odraditi (ali skužit ću s vremenom uz pomoć Google-a). Što se terminala tiče za sada jedino znam pokrenuti aplikaciju, mountati iso i instalirati program - ostalo će pričekati.
Što se izgleda tiče moram priznati da mi je malo čudno ovo "dječje sučelje" Unityja, a u usporedbi sa Windows-om treba prilagodbe. No, budući da mi je izgled manje bitan neću se s tim opterećivati.
Iako znam da je gotovo nepotrebno imati AV, ipak sam uključila barem firewall (ne škodi) i to je to
Nije do browsera, probao sam. A imao sam problem sa DNS serverima jer mi je kod Voljatela ostala sesija u zraku, al to su popravili. Zbilja ne kuzim jer mi u Win7 sve radi. IPv6 mi je iskljucen, tj. ignoriran u Linuxu. Mijenjao sam openDNS u routeru, isti problem. :/
Probaj System > Preferences > Network Connections. Tamo odaberi tu vezu s kojom se spajas, odi na IPv4, stavi Automatic (DHCP) adresses only i onda dolje ukucaj DNS, a pod IPv6 stavi Ignore ako vec nije.
Igrao sam se sa ubuntom imam par verzija xubuntu,kubuntu itd i meni osobno nisu bas nest,mint (tocnije 11) mi je puno bolji i jednostavniji
Nezz al bolje mi je radit na mintu neg na ubuntu
al gle to je sam meni tak bolji mint neznaci da je i drugima tak nek si svatko izabere sta mu pase i bok
Ma kuzim te, sve pet, rekao sam i sam Mint ima svoj meni koji je meni najljepsi od svih, zato ti je vjerojatno najbolji jer je stvarno odlican, intuitivan, sve se brzo nadje. Hocu samo reci, OS ne cini izgled. Iako 90+% ljudi OS ocjenjuje upravo po izgledu. ;)
Uglavnom, ako netko hoce taj meni na Ubuntuu, moze si instalirati. Ako cemo bit precizniji, to je ovaj projekt: GNOME Main Menu.
A u krajnju ruku, to je i ono najbitnije, izbor. Svatko si izabere i koristi sto zeli
Gdje mogu File menu?
Gdje mogu File menu?
ke????
... Što se terminala tiče za sada jedino znam pokrenuti aplikaciju, mountati iso i instalirati program - ostalo će pričekati. ...
...Što se izgleda tiče moram priznati da mi je malo čudno ovo "dječje sučelje" Unityja, a u usporedbi sa Windows-om treba prilagodbe. ...
... Iako znam da je gotovo nepotrebno imati AV, ipak sam uključila barem firewall (ne škodi) i to je to ...
1. uff, za "pocetnika" previse znas o terminalu
2. prebaci se na gnome classic, log out --- i umjesto unity stavi gnome classic i ponovno se logiras i sve super...
3. tocno to, sudo ufw enable
uzivaj na linuxu ;)
1. uff, za "pocetnika" previse znas o terminalu
2. prebaci se na gnome classic, log out --- i umjesto unity stavi gnome classic i ponovno se logiras i sve super...
3. tocno to, sudo ufw enable
uzivaj na linuxu ;)
1. A nešto malo sam se igrala s njim prije, pa sam te jednostavne stvari zapamtila. još neke korisne stvarčice imam spremljene u bilješkama.
2. Nervira me ovaj "sidebar" lijevo. Trebalo mi je 10-ak minuta da skužim kako ga maknuti.
3. Hehe - ja sam instalirala Firewall Control (tako nekako) da ipak imam vizualnu predodžbu što radim.
3. Hehe - ja sam instalirala Firewall Control (tako nekako) da ipak imam vizualnu predodžbu što radim.
Inace, za dosta alata/naredbi/programa koji su jedino CLI (command line interface, dakle samo terminal) postoje GUI (graphical user interface) frontend-ovi, koji onda pruzaju funkcije tog programa u grafickom okruzenju. Tako da i za ufw postoji GUI frontend.
Snalazim se :)
Ove osnovne stvari mi Ok sjedaju, većina programa je tu, oni kojih nema imaju dostojnu alternativu (XtoDVD -> DeVeDe npr.), jedino se malo trebam priviknuti na novi raspored opcija, dokumenata i sl. ali sve je pregledno i jednostavno.
Sad kad ste se razmahali sa usporedbama s Mintom koliko vidim razlika je samo u programima koji dolaze s njim, ali i Ubuntu nudi prilikom instalacije odmah podršku za .mp3, Flash, Javu i ostalo tako da nema problema što se toga tiče (a tu je i onaj Restricted Extras paket).
- smisao firewalla za kućnog/osobnog krisnika? hint ADSL modem te štiti, osim ako si već podigla neki server...
- kuckanje u terminalu i isprobavanjeje zanimljivo u početku, ali obično završi nekim problemom. Kao mačka i znatiželja, međutim, to je (potreban) prvi korak....
- smisao firewalla za kućnog/osobnog krisnika? hint ADSL modem te štiti, osim ako si već podigla neki server...
Da. Modem ima vlastiti firewall i cak i kada njega ugasis i dalje te NAT stiti od dolaznog prometa, jedino ne stiti od odlaznog...
- kuckanje u terminalu i isprobavanjeje zanimljivo u početku, ali obično završi nekim problemom. Kao mačka i znatiželja, međutim, to je (potreban) prvi korak....
Neka stoji upaljen, kao što sam rekla ne škodi.
U fazi isprobavanja na VirtualBoxu sam skužila da s terminalom treba oprezno tako da koristim samo ono što provjereno radi. Većinu stvari upravo zato i preferiram preko grafičkog sučelja.
Nisam jedna od onih wannabe hakera koji se osjećaju moćno kad instaliraju firefox preko terminala, samo mi je bitno da sve radi onako kako treba i da su mi neke bitne stvari lako dostupne.
Ma bez brige pametna si ti cura,naucit ces ti to sve
Glavno je da imas volje :)
Zbog ovoga mi se sviđa Elementay - skroz njeguju tu unix filozofiju malih programa koje zadatk obavljaju jednostavno, bzo i efikasno. Ali avaj i šajze! Baš čitam kako sljedeći Elementary OS, Luna izlazi na bazi Ubuntua 12.04, što vjerojatno znači ne prije lipnja sljedeće godine. A taman sam se mislio kako nema smisla igrati se s LMDE-om, obzirom na skori izlazak...
A ništa onda, usmjeravam browser put http://www.linuxmint.com/download_lmde.php i idemo :)
Kako volim eksperimentirati instalirao sam, paralelno uz GNOME i Unity i KDE (sudo apt-get install kubuntu-desktop). Naravno da sam dobio neke programe uduplane (nije neka greda ima mjesta na disku), ono što me je posebno obradovalo je KTorrent. Opcija ko u priči ali nije to ono što me najviše razveselilo, jednostavno je brži od Deluge-a (kojeg sam dosad koristio). Isprobavao sam iste torrente (jedan za drugim) i skoro da je duplo brži. Osobno mi nije jasno kako je to moguće, možda sam nešto krivo podesio na Deluge-u ali baš me briga sad imam novog favorita za torrente.
Toplo preporučam da ga isprobate.
Tko ce mi bez firewalla zaustavit izlaz nekim programima van na net?
Ne zelim svemu dali izlaz na net, a to jednostavno rijesim kroz firewall.....nije mi cak to ni toliko vazno na Ubuntu (ali opet je korisno), ali na Windowsima bez postenog firewalla ne mogu tj. radije bih bio bez av-a, nego bez fw-a (o Win pricam posto na Ubuntu ne koristim nikakav av, imho bezveze trosenje resursa na Linuxu (bar za sada)).
Kako volim eksperimentirati instalirao sam, paralelno uz GNOME i Unity i KDE (sudo apt-get install kubuntu-desktop). Naravno da sam dobio neke programe uduplane (nije neka greda ima mjesta na disku), ono što me je posebno obradovalo je KTorrent. Opcija ko u priči ali nije to ono što me najviše razveselilo, jednostavno je brži od Deluge-a (kojeg sam dosad koristio). Isprobavao sam iste torrente (jedan za drugim) i skoro da je duplo brži. Osobno mi nije jasno kako je to moguće, možda sam nešto krivo podesio na Deluge-u ali baš me briga sad imam novog favorita za torrente.
Ktorrent je mrak, plus kaj ima još gro dodatnih pluginova i skripti sa kojima je još i bolji
Ja moram inače pohvalit enna media center,razrađen je kao Windows media center.
Za ove osnovne stvari Ubuntu je zaista idealan. Programi na koje sam navikla su većinom tu iako neki fale (poput SugarSynca, ali radi se i na Linux podršci). Dobra stvar je što nema registryja i dosadnih zaostataka za čišćenje kad se makne neki program, loša stvar je što mi treba 15 minuta da skužim kako nešto odraditi (ali skužit ću s vremenom uz pomoć Google-a). Što se terminala tiče za sada jedino znam pokrenuti aplikaciju, mountati iso i instalirati program - ostalo će pričekati.
Što se izgleda tiče moram priznati da mi je malo čudno ovo "dječje sučelje" Unityja, a u usporedbi sa Windows-om treba prilagodbe. No, budući da mi je izgled manje bitan neću se s tim opterećivati.
Iako znam da je gotovo nepotrebno imati AV, ipak sam uključila barem firewall (ne škodi) i to je to
upravo radi toga sam preporučio mint. ubuntu je trenutno u malo uzburkanim vodama. još malo pa neće imati više gnome2, sa svakom novom distribucijom mijenjaju puno stvari na novom unity sučelju, hoće wayland - neće x server, treba 3D pa onda ne treba ...
po meni za nekakvu krivulju učenja puno je pogodnije nešto postojanije s manje izmjena, tipa mint s još par godina podrške za gnome2. al u biti početniku je svejedno da li je gnome2, gnome3, kde4 ili unity kad je za njega sve novo i kreće od nule. ja gnome 2 trenutno ne bih mijenjao za ništa.
neki početnici kad negdje zapnu (tipa: a zašto mi ne svira mp3-ca, na windowsu to sve radi, ovo je sranje od OS-a) lako odustanu pa sam i radi toga predložio mint. al vidim da ti nisi jedan/jedna od tih pa onda samo naprijed. već ćeš za par mjeseci imati punu ladicu fedora, opensusea itd... ako si imalo znatiželjna
....ono što me je posebno obradovalo je KTorrent. Opcija ko u priči ali nije to ono što me najviše razveselilo, jednostavno je brži od Deluge-a (kojeg sam dosad koristio). Isprobavao sam iste torrente (jedan za drugim) i skoro da je duplo brži. Osobno mi nije jasno kako je to moguće, možda sam nešto krivo podesio na Deluge-u ali baš me briga sad imam novog favorita za torrente.
uff, dobro da si ovo napisao posto vec neko vrijeme razmisljam da prijedem na deluge, no izgleda du cu to odgodit i ostat vjeran Transmissionu koji me jos nije razocaro :D
inace, moj igrac za KDE je KWrite