Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.540.189
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
filipvk1000 kaže...

Ovako. Večinu programa koje instaliram su u Ubuntu Software Centru. A šta ako neki program nije? Šta onda? Kad skidam fajlove za Ubuntu,to bude imefajla.deb (mislim da je na kraju deb)..ok,naviko sam na start,next,next,finish instaliranje,ali mene zanima kako ovo instalirati? Šta treba? Pretpostavljam preko terminala...i da,kad skinem imefajla.tar.gz kako i to instlirati? jel se to raspakira? htio bih naučiti,kao i naučiti više komandi za terminal da se lakše snalazim itd....možda imam 13 godina,ali meni je Linux jako zanimljiv a pogotovo terminal...zato molim vas da mi objasnite,da naučim..hvala =)

Najčešće ti u paketu dođe i read me, tamo ti piše kako instalirati...

Straight Edge
15 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Ovako. Večinu programa koje instaliram su u Ubuntu Software Centru. A šta ako neki program nije? Šta onda? Kad skidam fajlove za Ubuntu,to bude imefajla.deb (mislim da je na kraju deb)..ok,naviko sam na start,next,next,finish instaliranje,ali mene zanima kako ovo instalirati? Šta treba? Pretpostavljam preko terminala...i da,kad skinem imefajla.tar.gz kako i to instlirati? jel se to raspakira? htio bih naučiti,kao i naučiti više komandi za terminal da se lakše snalazim itd....možda imam 13 godina,ali meni je Linux jako zanimljiv a pogotovo terminal...zato molim vas da mi objasnite,da naučim..hvala =)

Ovaj mi je tutorial pomogao kad sam bila na samom početku, nadam se da će i tebi:

http://www.psychocats.net/ubuntu/installingsoftware

17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

većina programa za linux ima i paket za ubuntu, tj. s nastavkom '.deb' . na njega dva puta klikneš kao i na windowsima i otvoriti se s package managerom i instaliraš ga. prije toga mora biti na tom file dozvoljeno izvršavanje. desni klik na njega pa na permissions pa na 'allow executing file as program' . za instaliranje iz source fileova morat ćeš uvijek uglavnom prije pogledati u README 

Bitno je samo jedno, a to su dvije stvari: red, rad i disciplina!
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ili ako jednog dana budeš u kompliciranijoj situaciji napraviš ovo:
dpkg -i {razmak prije - i nakon slova i}
pa prije nego stisneš enter povučeš sa dektopa taj .deb file u konzolu i stisneš enter.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

Hvala vam svimaa i to puno. Ja skinem neki tar.gz fajl i onda se mučim nemam pojma kako i isto tako i sa .deb fajlov jbt nikad pa nikad skužit kako..eto hvala sada znam,ako budem opet nešto trebo u vezi toga (nebi me čudilo) pitat ću ovdje...hvala svima,ovo mi je puno pomoglo... :D

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Hvala vam svimaa i to puno. Ja skinem neki tar.gz fajl i onda se mučim nemam pojma kako i isto tako i sa .deb fajlov jbt nikad pa nikad skužit kako..eto hvala sada znam,ako budem opet nešto trebo u vezi toga (nebi me čudilo) pitat ću ovdje...hvala svima,ovo mi je puno pomoglo... :D

Ako necega nema u Software Centru, to nesto najvjerojatnije ima svoj vlastiti repozitorij ili PPA, potrazis na netu, kad nades, dodas u Software Centar i dalje je sve isto. Ako bas nema niti svoj repos, vec samo deb fajl, skines deb, dvoklik na njega i Install, ne trebas se nista tu mucit. Jos je jednostavnije, jer niti nema next next, samo Install lupis i pricekas. Ako bas nema niti deb fajla, vec samo tarball (tar.gz, tar.bz2 itd.), raspakiras pa vidi sto kaze unutra README i INSTALL. Recimo Firefox je vec unaprijed kompajliran, samo raspakiras i stavis ga gdje zelis da ti bude program (na primjer /usr/lib/firefox, i napravis symlink u /usr/bin/firefox), ako dobijes source, te ga sam trebas kompajlirati, onda jednostavno moras README i INSTALL procitati.

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper. // There no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
15 godina
GigaGirl kaže...

Ovaj mi je tutorial pomogao kad sam bila na samom početku, nadam se da će i tebi:

http://www.psychocats.net/ubuntu/installingsoftware

To je jako dobro za same početnike kao što sam i sam bio.Mogu samo reči da me linux ubuntu oduševio i sad rijetko vindowse i koristim.Preporučujem svima koji su u dvojbama što  i kako nek pogledaju taj tutorial i biti če monogima jasno.{#}

http://slikaricaliky.weebly.com/
15 godina
neaktivan

pozdrav svima...

imam jedan veliki problem sto se tice interneta, internet je jako jako spor...

jos jucer navecer sve je radilo perfektno i sve je bilo u redu dok ga danas nisam ponovno upalio -.-

internet je prespor...

google ucitava doslovno par min a ostale stranice niti ne mogu otvoriti koliko je sve sporo, samo se loada i loada i loada i nigdje kraja...

evo dok sam pisao ovu poruku trebalo je par min da se uopce uspijem logirat na forum a kamoli da ucita poruku...

spajam se preko wirelessa, distra je ubuntu 11.04, a na ostalim racunalima koje imaju windows izgleda da sve radi dobro...

jel ima netko kakvu ideju sto bi to moglo biti...

inace, danas kada sam dobio update da povucem skidao ga je po 500B/s a updateti su bili teski cca 50MB -.-

najnormalinije sam ga jucer ugasio kao i svaku drugu vecer i najnormalnije ga upalio bez ikakvih errora i updatetova prije...

unaprijed hvala na ikakvoj pomoci...

-=Every moment is another Chance=-

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dosta sličnih problema na netu. Baci se na pretragu iz windowsa barem: http://goo.gl/4MtD8

15 godina
neaktivan

Dali mi tko može dati link na neki mpeg4 kodek u .deb fileu?Ili neki video player koji bi trebao biti u synapticu ili .deb fileu a da mu nije potreban mpeg4 kodek?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

U koju svrhu?

VLC/mplayer ne rade?

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da li mogu instalirati itunes na ubuntu ?

na neki način

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
markot kaže...

Da li mogu instalirati itunes na ubuntu ?

na neki način

Jedino mi pada na pamet da pokušaš preko Wine-a.

15 godina
neaktivan

Ja sam instalirao taj winne i nista nerazumijem,, skinuo sam itunes i javio mi neku gresku,,?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A jeli ti itunes treba za neki konkretni uređaj?

15 godina
neaktivan
markot kaže...

Ja sam instalirao taj winne i nista nerazumijem,, skinuo sam itunes i javio mi neku gresku,,?

desni klik na ikonu od iTunesa --- properstis --- i pod permissions ti treba bit kvacica na "allow executing file as program"...

zatim kad to napravis ponovno desni klik na iTunes i stisni "open with wine windows program loader" i trebalo bi ti ponuditi instalaciju kroz wine, al sumljam da ce to tako raditi...

probaj ovo

-=Every moment is another Chance=-
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2011 23:01 (SeleS).
16 godina
neaktivan

Ukoliko su iTunesi baš nužni, instaliraj iz repozitorija PlayOnLinux i u sučelju iz Multimedie odaberi iTunes 10 (ili skini skriptu), te slijedi uputstva na ekranu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hrx kaže...

Ukoliko su iTunesi baš nužni, instaliraj iz repozitorija PlayOnLinux i u sučelju iz Multimedie odaberi iTunes 10 (ili skini skriptu), te slijedi uputstva na ekranu.

Sve sam to napravio ali itunes 10 mi se nemože instalirati.. kaže da moram updatirati playonlinux na noviju verziju,,,

otiso sam na njihovu str. i kažu da ukucam nesto u terminal, ja to sve napravim i opet nista..

14 godina
neaktivan
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

skinuo sam macpup kako da ga instaliram pomocu usb-a posto przilicu imam samo externu a trenutno nije kod mene?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

Može preporuka nekog programa za kontrolu internet potrošnje (poput NetWorxa na Windowsima sa detaljnim izvještajima)?

Hvala

EDIT: I je li moguće osposobiti HP-ov Deskjet 4210? Planiram potpuno prijeći na Ubuntu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 17:13 (GigaGirl).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

Može preporuka nekog programa za kontrolu internet potrošnje (poput NetWorxa na Windowsima sa detaljnim izvještajima)?

Hvala

EDIT: I je li moguće osposobiti HP-ov Deskjet 4210? Planiram potpuno prijeći na Ubuntu.

Glede printera

https://help.ubuntu.com/community/HpAllInOne

Glede bandwidth monitora

http://www.ubuntugeek.com/bandwidth-monitoring-tools-for-linux.html

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
15 godina
neaktivan

Tnx, mučilo me jedino što nije radio copy gumb na njemu, ali uspjela sam nekako.

Mogu li se urediti root i swap particije iz Linuxa u slučaju da nešto zeznem prilikom instalacije?

17 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

Tnx, mučilo me jedino što nije radio copy gumb na njemu, ali uspjela sam nekako.

Mogu li se urediti root i swap particije iz Linuxa u slučaju da nešto zeznem prilikom instalacije?

Hm, nije mi jasno sto tocno mislis kad kazes urediti root particiju?

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Hm, nije mi jasno sto tocno mislis kad kazes urediti root particiju?

U slučaju da zeznem prilikom čiste instalacije kod podjele particija (budući da se nisam susretala s tim kod instalacije u VirtualBox), može li se naknadno ispraviti?

Našla sam sljedeći post prema kojem planiram podijeliti: http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx?page=1&jumpto=1026763&sort=asc&view=flat

17 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

U slučaju da zeznem prilikom čiste instalacije kod podjele particija (budući da se nisam susretala s tim kod instalacije u VirtualBox), može li se naknadno ispraviti?

Našla sam sljedeći post prema kojem planiram podijeliti: http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx?page=1&jumpto=1026763&sort=asc&view=flat

Izvolis. :) (jedva sam nasel, vec sam i zaboravio u kojoj temi sam to napisal)

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/tutorial-instalacija-ubuntua-1004-lts/91559.aspx?page=0&jumpto=1845165&sort=asc&view=flat

Ma neces zeznuti. Jednom kad ih podjelis pitat ce te jesi sigurna, kad si 100% sigurna, onda nastavis instalaciju. U slucaju bas da zelis mijenjati particije, root nije preporucljivo shrinkati ili nesto slicno, iz istog razloga zasto niti particiju gdje su Windowsi instalirani nije preporucljivo mijenjati (a ako se ne varam, nativni Windows alati niti ne dozvoljavaju), to je sistemska particija, ako sto pode po zlu, najvjerojatnije ces imati skrseni sustav te ces ga onda ionako morati reinstalirati. Ostale particije mozes naknadno mijenjati, povecavati, smanjivati, formatirati, samo naravno napravis backup da ne ostanes bez podataka.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 19:45 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

Mičem Windowse u potpunosti i prelazim na Ubuntu, uskoro bi i 11.10 tebao izaći koliko sam skužila.

5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

Mičem Windowse u potpunosti i prelazim na Ubuntu, uskoro bi i 11.10 tebao izaći koliko sam skužila.

Da, iz broja verzije se inace moze iscitati datum izlaska. Prva dva broja oznacavaju godinu (11 jer je 2011.), a druga dva mjesec, 10. mjesec.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 19:55 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Prema planu, Ubuntu 11.10 izlazi 13. 10. 2011.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2011 22:22 (hrx).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice