Zar Fedora ne može biti sa Windowsima na hardu? Ili sam fulal prilikom instalacje?
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.523.296
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Može na hardu, ali na svojoj particiji.
Onda sam je zaribal negdje kod instalacije, ali neme veze, hvala!
Ovako, imam win 7, i nikad do sad nisam koristio Linux, ali imam jaku zelju da stavim sebi Linux, ovako, interesuju me par stvari.
1.Koji Linux stavit za kucnog korisnika
2.Nisam ljubitelj nekih sad glasnih igrica, ali volio bi neku normalnu pucacinu low grafike imat, ili nesto da se s vremena na vrijeme moze poigrat, znam da igre sa wina ne idu na Linux, ali me zanima dal postoje neke obicne igre nista ne ocekujem sad pretjerano :D
3. stvar koja me zanima, konektujem se preko kablovskog modema, znaci Atalanta Star modem staticka ip, dal ce biti sve ok sa driverima i dal cu moc na net?
4. stvar je resursi (imam 2 gige rama HD3450 Grafa 1 giga memorije) proc 3.2, ne bi stavljao na laptop jer tu imam orginalnu licencu vec bi stavio na svog Pentiumca 4 3.2 Prescot jel bi to bilo dovoljno za ugodan rad?:) Hvala:)
1. Linux Mint. 10.
2. Nađe se poneka pucačina temeljena na free verzijama quake enginea.. Mada i kroz wine poneka proradi
3. Sve će raditi. Linuxi/unixi su "rođeni" na mrežama, tu su doma ;)
4. Gnome/LXDE verzija Minta će ti raditi glatko. Zadnju verziju (11) nebi preporučio zbog bugova. Linux Mint 10, Gnome verzija.
1. Linux Mint. 10.
2. Nađe se poneka pucačina temeljena na free verzijama quake enginea.. Mada i kroz wine poneka proradi
3. Sve će raditi. Linuxi/unixi su "rođeni" na mrežama, tu su doma ;)
4. Gnome/LXDE verzija Minta će ti raditi glatko. Zadnju verziju (11) nebi preporučio zbog bugova. Linux Mint 10, Gnome verzija.
To sam htio znati, jer iskreno ne koristim mnogo ovu kantu za igranje jednostavno malo sam kako se kaze prerastao igranje tu i tamo ponekad se posaram al obicno singleplay ne volim bas multy, jer nemam vremena za njega(posao, obaveze ...itd)Javim se kad instaliram :) za malo prilagodbe :D
EDIT : takodzer koristim i Blue solei progaram za Bluetut povezivanje sa mobom, jel postoji zamjenski program za linux? posto je ovaj izdat samo za win.
1) Mint 10 ili 9 , ili neki Ubuntu
2)već odgovoreno , a mislim da ima i tema: http://www.bug.hr/forum/topic/linux/popis-linux-igara/96486.aspx
3)kak ne , meni je kablovski bnet radil 2x brže na linuxu , nego na winsima , službeni driveri su očito defektni ,ili sam ja nekaj bil fulal - nebitno
4)resursi imaš dovoljno , i više od toga - možeš očekivati ne ugodni , nego leteći rad
Bluetooth također uredno radi - SE mobitel (dummy) imam
1) Mint 10 ili 9 , ili neki Ubuntu
2)već odgovoreno , a mislim da ima i tema: http://www.bug.hr/forum/topic/linux/popis-linux-igara/96486.aspx
3)kak ne , meni je kablovski bnet radil 2x brže na linuxu , nego na winsima , službeni driveri su očito defektni ,ili sam ja nekaj bil fulal - nebitno
4)resursi imaš dovoljno , i više od toga - možeš očekivati ne ugodni , nego leteći rad
Bluetooth također uredno radi - SE mobitel (dummy) imam
A sta da vam kazem :D nalozili ste me pravo evo upravo skidam Linux Mint KDE DVD distribuciju nekako mi se cini bliza :D 10 tka kako je kolega gore naveo :D nadam se da cu vam se javim sa extra vijestima :D :D :D :D
Bvt, odlicno izgleda to me privuklo, evo me ko beba sa zveckom :D
Izvinjavam se na duplom postu, evo uspio sam instalirao :D i bas malo futuristicki ovo sve izgleda :D samo jedno pitanje kako se mjenja rezolucija na ovom :D glupo pitanje al nije ko na winu :D
Izvinjavam se na duplom postu, evo uspio sam instalirao :D i bas malo futuristicki ovo sve izgleda :D samo jedno pitanje kako se mjenja rezolucija na ovom :D glupo pitanje al nije ko na winu :D
Potraži Monitors/Zaslon i tamo možeš promjeniti što trebaš.
Znam da sam dosadan al nadam se da razumijete prvi put prelazim sa wina na Linux, sada imam problem sa nadogradnjom, instalirao sam sve ok, ali kada odem na nadogradim kaze nemoze se dogradit, popravi prvo pokvareni paket e sad ne kontam :S i druga stvar dal je normalno da prilikom svakog podizanja pita me sta zelim zelim dici sistem, preko Recovery i jos neke 2 opcije nisam stigo procitati OS LINUX MINT KDE:)
Koliko ja znam to je grub ili LiLo,uglavnom za Grub znam da uvijek tako pita,kod mene je prva upcija Mandriva linux 2010.2 i uvijek kada nju želim dići on ju automatski digne nakon par sekundi...
Znam da sam dosadan al nadam se da razumijete prvi put prelazim sa wina na Linux, sada imam problem sa nadogradnjom, instalirao sam sve ok, ali kada odem na nadogradim kaze nemoze se dogradit, popravi prvo pokvareni paket e sad ne kontam :S i druga stvar dal je normalno da prilikom svakog podizanja pita me sta zelim zelim dici sistem, preko Recovery i jos neke 2 opcije nisam stigo procitati OS LINUX MINT KDE:)
-nisi dosadan, jer je to bit foruma-teme. Kome je to dosadno neće odgovarati.. (samo se pridržavaj forumskih pravila).
-naravno, grub meni. Identično svakom multiboot meniju, nije da te pita, nego nudi izbor i ovisno o defaultu (8-10sec) ako ne diraš tipke nastavi dalje... to možeš editirati po želji (ali ne diraj u početku).
za pakete, ne koristim mint pa tko zna, možda je problem s repozitorijem.. vjerojatno treba updejtati u terminalu: ''sudo apt-get dist-upgrade'' i naravno imaš internet...
Fora je u tome, ja pokrenem nadogradnju a on izleti da je pokvaren neki paket i da ne moze prihvatit promjene :S restartujem opet ista finta.A ovo prvo sam skonto i sam al me nervira nadogradnja
Fora je u tome, ja pokrenem nadogradnju a on izleti da je pokvaren neki paket i da ne moze prihvatit promjene :S restartujem opet ista finta.A ovo prvo sam skonto i sam al me nervira nadogradnja
hoćeš li napsati kako se taj paket zove?
Nepise, samo pise da ne moze prihvatit postavke jer trebam prvo popravit neki paket.Nece da izbaci lahko bi ja googlo da znam koji je paket u pitanju nesto bi vec smislio.Izgleda da mi se pise na novo al nema nije frka :D fakat je gotiva :D
sudo dpkg --conigure -a
u terminalu , pa javi kaj veli
EDIT:
Izgleda da mi se pise na novo al nema nije frka :D fakat je gotiva :D
Teško je nekaj tak zaje... da bi trebala nova instalacija
Otvori Synaptic i klikni na status te pogledaj slomljene pakete i odaberi reinstalaciju.Te nakon toga pokreni nadogradnju:
Velika vam hvala momci :) jako ste mi pomogli preko Synaptic, otisao sam tamo i nema ni jedan pokvaren:S ali preko njega mogu da nadogradim :D
EDIT : Zahvaljujem svima na pomoci uspio sam nadograditi I sada radi extra :) zaista ima ovdje ljudova koji zaista vrijede i ovaj forum me mnogo cemu naucio i otvorio razne vidike.Mnogo hvala bugovci :) I oprostite za off topic i dosadjivanje :D
OMGUbuntu-ov review Chrome OS-a (i prvog Samsungovog laptopa namijenjenom njemu)
EDIT : Zahvaljujem svima na pomoci uspio sam nadograditi I sada radi extra :) zaista ima ovdje ljudova koji zaista vrijede i ovaj forum me mnogo cemu naucio i otvorio razne vidike.Mnogo hvala bugovci
Nije to stvar samo do BUG foruma vec do Linux zajednice koja odlicno funkcionira i uvijek nastoji pomoci ljudima kada negdje "zapnu".
P.S.
Da me se krivo ne shvati, ovdje uistinu ima puno ljudi koji imaju dosta znanja kojega nesebicno dijele sa svima!
Respect!
EDIT : Zahvaljujem svima na pomoci uspio sam nadograditi I sada radi extra :) zaista ima ovdje ljudova koji zaista vrijede i ovaj forum me mnogo cemu naucio i otvorio razne vidike.Mnogo hvala bugovci
Nije to stvar samo do BUG foruma vec do Linux zajednice koja odlicno funkcionira i uvijek nastoji pomoci ljudima kada negdje "zapnu".
P.S.
Da me se krivo ne shvati, ovdje uistinu ima puno ljudi koji imaju dosta znanja kojega nesebicno dijele sa svima!
Respect
Meni je ovo prvi put da prelazim na linux za koji sam totalna neznalica, citav radni vijek za racunarom (cc 9 g) sam radio za windowsu 98,2000,XP i Windows 7 i zaista sam iznenadzen onim sto Linux nudi.E sad da ne odem bas u totalni OFF topic jedno pitanje.Imam doklopnu analognu zvucnu karticu i preko nje mogu slusat muziku, ali ne i muziku sa yutuba :S jel postoji rijesenje i druga stvar moze neko objasnit kako se instaliraju aplikacije na Linux Mint, nalazio sam za UBUTU ali ne i za Mint .OS Linux Mint 10 (Julija) imam ATI Radeon 3450 HD i nemogu vise preko crystalisa da cloknem grafu tj nema te opcije :S kad instaliram drivere, jel postoji neki drugi program kojim bi to mogo uradit ( ne mogu iz biosa )
Meni je ovo prvi put da prelazim na linux za koji sam totalna neznalica, citav radni vijek za racunarom (cc 9 g) sam radio za windowsu 98,2000,XP i Windows 7 i zaista sam iznenadzen onim sto Linux nudi.E sad da ne odem bas u totalni OFF topic jedno pitanje.Imam doklopnu analognu zvucnu karticu i preko nje mogu slusat muziku, ali ne i muziku sa yutuba :S jel postoji rijesenje i druga stvar moze neko objasnit kako se instaliraju aplikacije na Linux Mint, nalazio sam za UBUTU ali ne i za Mint .OS Linux Mint 10 (Julija) imam ATI Radeon 3450 HD i nemogu vise preko crystalisa da cloknem grafu tj nema te opcije :S kad instaliram drivere, jel postoji neki drugi program kojim bi to mogo uradit ( ne mogu iz biosa )
http://sourceforge.net/projects/amdovdrvctrl/
http://sourceforge.net/projects/amdovdrvctrl/files/deb%20binaries/
Software instaliraš ili sa
sudo apt-get install ime_programa
ili preko synaptica/software managera
Prouči i ovo:
http://www.kubuntuguide.info/index.php/Maverick
Mint 10 KDE je baziran na Ubuntu Mavericku , tak da je 99% stvari isto
http://sourceforge.net/projects/amdovdrvctrl/
http://sourceforge.net/projects/amdovdrvctrl/files/deb%20binaries/
Software instaliraš ili sa
sudo apt-get install ime_programa
ili preko synaptica/software managera
Preko terminala ne moze, il moze al ja sam malo potup, treba vremena, fol je kad unesem sudo apt-get install i sve ok trazi dole sifru, podjem da je ukucam izbaci da je neispravna a nisam stigo ni ukucat ju :D valjda ce skontat koi mu je vrag :D
ja nisam pametan pa ne koristim linux
Preko terminala ne moze, il moze al ja sam malo potup, treba vremena, fol je kad unesem sudo apt-get install i sve ok trazi dole sifru, podjem da je ukucam izbaci da je neispravna a nisam stigo ni ukucat ju :D valjda ce skontat koi mu je vrag :D
Terminal nema vremensko ograničenje unošenja root passworda. Ako piše da je neispravna, onda si hmmm unio krivi password. Sjeti se koji si upisao pri instalaciji.
imam ATI Radeon 3450 HD i nemogu vise preko crystalisa da cloknem grafu tj nema te opcije :S kad instaliram drivere, jel postoji neki drugi program kojim bi to mogo uradit ( ne mogu iz biosa )
? ... why!?... Misliš ubrzati miša ili internet OCom grafulje. Budi sretan da radi...
Za programe, vidi malo one šarene ikonice-menije, mislim da je Software Centre il' tak' nešt'... klikni, neće se potrgati.
'doklopna' analogna zvučna kartica? hmmm, što bi to bilo? Na PCu svaka kartica mora biti digitalna, DAC služi nečemu. No recimo da te muči najvjerojatnije codec (jubito nije za muziku). Možda neki mp3, mkv ili h264... ili flash. Ne koristim mint pa nisam siguran, ali mislim da dolazi s većinom potrebnog softwarea outofbox.. trebalo bi raditi.
Imam 2 zvucne u racunaru tj 3 (jedna je na ATI kartici pametni bolje znaju) imam integriranu karticu zvucnu na ploci i imam doklopnu zvucnu kartu jer mi je crkavala ova integrirana, e sad mi radi integrirana a rado bi da prebacim na ovu dodatnu.Kako ?Ima neki Device menager ili slicno nesto tome na Linuxu.Ostalo je sve ok :D uspio sam pofatat osnove i nije tesko toliko kolko se prica, zapravo je dosta jednostavan samim tim sto ima Software centar i hrpu programa i igara za skinut, i ne moram se plasit jel ordji ili jok.
I moje posljednje pitanje ( da ne tusim vise ) je dal postoji neki Device menager gdje bi mogo iskljucit integriranu zvucnu i prebacit na doklopnu Yamaha?hvala :D
PS: kako izbacit Computer ikonu na destop :D
Desni klik na ikonicu od zvučnika na panelu, pa Sound Preferences, pa tamo prošvrljaj, ne znam napamet...
Ne znam za ikonicu na KDE-u, znam da KDE ima onaj svoj folder view ili kak se to već zove...
Desni klik na ikonicu od zvučnika na panelu, pa Sound Preferences, pa tamo prošvrljaj, ne znam napamet...
Ne znam za ikonicu na KDE-u, znam da KDE ima onaj svoj folder view ili kak se to već zove...
Pokusao izbaci mi Select Master Chanel odaberem Yamahinu zvucnu ali opet isto ostane nakon save opcija, da pokusam preko biosa?