Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.254
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.7.2011 8:52 (sumski).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Danas kad dođem doma ču probati staviti guštera.

Hvala na pomoći i ako zapnem javim se.... {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RAT3 ne radi na linuxu (meni)

Skinio sam si elementaryOS i super mi je sviđa mi se i to sve...

ali jedan problem miš mi ne radi i to samo jedan, R.A.T.3 probao sam ovo ali bez nekog efekta LINK 

ako se netko susreo sa sličnim problemom neka se javi

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
sumski kaže...

Ma samo odaberi particiju na koju si instaliral Ubuntu i reformatiraj ju.

Kaj se GRUB-a tiče , njega nemreš zadržati , moraš SUSE-tov instalirat (Ubuntu koristi GRUB2 , SUSE grub-legacy)

Ja sam kod instalacije odabrao da ne instaliram GRUB. Istina imam dual boot Ubuntu i openSUSE pa je situacija malo drukčija. Nakon instalacije sam samo updetao GRUB i on mi je uredno prepozano i openSUSE (ide i uz korištenje live CD-a).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Do sada sam zazirao od OpenSuse-a ne znam ni sam zasto...nema nekog posebnog razloga ali danas sam odlucio da ga probam, jer me nesto kopka da ga probam. Skinuo sam liveCD ali ne mogu da napravim bootable usb nikako...StartUp disc creator ne vidi iso uopšte, kao ni imageWriter, unetbootin mi ga vidi i kreira ali pri bootanju izbaci could not find kernel image: gfxboot...

Ima li ko kakav prijedlog.

Imam samo Ubuntu na racunaru, cisto informacije radi...

nisi izgleda jedini. link. al od ove 4 razočaranja koje on spominje, meni se desilo jedino kao i tebi da nisam mogao s usb-a pokrenuti. kaže da je to izgleda jer cd ima syslinux.cfg a usb treba isolinux.cfg .  prženje na cd je izgleda za sada jedino rješenje s opensuse11.4

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
14 godina
neaktivan

@mario

to je sve OK , al amater veli da bude imal dualboot Win7/SUSE , pa mu tu Ubuntov grub ne igra ulogu.

kaj se tiče live usb-a - dd naredbom mi nije uspjelo prebacit ISO na usb stick, ali na usb hard je !? Pomoću multisystema sam uspješno prebacil Live ISO i na stick...

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

novi mint uz xp na laptopu radi ko urica! odličan je i mislim da ću uz wine zaboravit na windowse!!!

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

POMOĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jucer sam instalirao ubuntu 11.04 64 bitni i instalirao sam odredjene programe koji mi trebaju....ali jutros kad upalim komp nestade mi ubuntu software center-a kako li se vec zove..probao sam googlat ali nema pomoci..pomozite molim vas nemogu nista instalirat...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ne znam kako ide komanda za pokretanje Centra posto ne koristim Ubuntu, ali umjesto tog mozes koristiti
sudo apt-get install imepaketa
za instalaciju programa u Terminalu.
~
16 godina
neaktivan
Bečo kaže...

POMOĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jucer sam instalirao ubuntu 11.04 64 bitni i instalirao sam odredjene programe koji mi trebaju....ali jutros kad upalim komp nestade mi ubuntu software center-a kako li se vec zove..probao sam googlat ali nema pomoci..pomozite molim vas nemogu nista instalirat...

Mozes otici u /usr/share/applications    i tamo ga naci  ili ako koristis unitty stisnuti tipku win i upisati sof i pojavit ce ti se ili ga pokrenuti u terminalu kao  software-center  ;)

15 godina
neaktivan

Da vas tu pitam? Pošto se bavite linux-ima možda znate na kojoj distri i kako napraviti iptv server, točnije znam na kojoj (centos (t-com koristi za maxtv)) no znam kako to uradit?  {#}

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
sumski kaže...

@g12356

Dok ti skoči grub stisni  "e" , iza kernel linije izbriši quiet i splash (ako to uoće ima) , i upiši "single" (bez navodnika). Butaš sa Ctrl+X

Za provjeru/popravak filesystema butaj neki LiveCD i pokreni

sudo fsck -a /dev/sdxy

x i y su disk i paticija koje hećeš provjerit.

Ako trebaš sdb2

lupiš

sudo fsck -a /dev/sdb2

Napomena - pazi da ti ta particija nebude montirana!

Kako unmountam particiju iz konzole?Pokušao sam fsck i on mi je rekao ''partition is not properly unmounted''.A ja nisam previše spretan još u konzoli pa sam možda i naparavio i grešku u sintaksi.Još par pokušaja ću napraviti pa ću jednostavno reinstalirati,a i začas izlazi Mandriva Linux 2011.

sumski kaže...

To baš ne pomaže puno. Jel ti pisalo - modules linked in: ?

Koji moduli su navedeni?

Probaj ovo sa fsck-om

Slobodno slikam mobitelom?

Šta mislite o backtrack linuxu 5?

Ja bih rado imao na svom novom laptopu(kojega još nemam,ali ću ga 100% dobit začas) multiboot sa Windowsima 7,Mandrivom Linux i Bactrack Linuxom 5.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.7.2011 20:28 (g12356).
17 godina
neaktivan

Unmountaš sa

umount /path/do/devicea

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Unmountaš sa

umount /path/do/devicea

umount ili unmount?

17 godina
neaktivan

Pa napisal sam umount.

Znači da je umount.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Pa napisal sam umount.

Znači da je umount.

Ok,mislio sam da je tipografska greška... :)

14 godina
neaktivan

slobodno slikaj mobitelom {#}

Mislim da bi fsck trebal sredit stvar

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

pozdrav decki :)

imam jedno pitanje...

ovako, imam win 7 ultimate x32 i uz to napravio sam instalaciju ubuntu 10.10 iz windowsa koju sam kasnije upgrejdo na 11.04, i sad mi se vec nekoliko dana motaju musice po glavi da stavim samo ubuntu na PC, znaci da mi on bude sve a win da se malo odmorim od njega....

sad na tom win sam imao tri particije:

C ---- win i program files

D ---- download

E ---- glazba, filmovi itd

znaci mislio sam srusiti ovu C: particiju i na nju staviti ubuntu, no malo sam gledao to po netu i sve mi se pomijesalo, sad jel to mogu il nemogu napravit...

najvise me strah da ne izgubim ove podatke na ostale dvije particije koje vec dugi niz godina skupljam...

unaprijed hvala...

-=Every moment is another Chance=-

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SeleS kaže...

pozdrav decki :)

imam jedno pitanje...

ovako, imam win 7 ultimate x32 i uz to napravio sam instalaciju ubuntu 10.10 iz windowsa koju sam kasnije upgrejdo na 11.04, i sad mi se vec nekoliko dana motaju musice po glavi da stavim samo ubuntu na PC, znaci da mi on bude sve a win da se malo odmorim od njega....

sad na tom win sam imao tri particije:

C ---- win i program files

D ---- download

E ---- glazba, filmovi itd

znaci mislio sam srusiti ovu C: particiju i na nju staviti ubuntu, no malo sam gledao to po netu i sve mi se pomijesalo, sad jel to mogu il nemogu napravit...

najvise me strah da ne izgubim ove podatke na ostale dvije particije koje vec dugi niz godina skupljam...

unaprijed hvala...

bootaj ubuntu, sa livecd-a ili usb-a, i negdje kod instalacije - tj kada odabireš na koje particije ćeš instalirati i kakav je format particija, ima opciju "do not use this partition" i tako za sve particije - po defauletu bi ti trebalo biti da samo c: particiju formatiraš ( i označiš ju kao root   --    /   ) a ostale će ti particije biti ( tj. trebalo bi ) automatski označene kao " do not use this partition"

sada, trebalo bi imati i jednu "swap" particiju u iznosu cca 1-1,5 veličine RAM-a, i jednu za data, iako, ti / i data, mogu biti iste.

iako... pingvin se može vrtiti i na ntfs particiji, ali nema potrebe kada je ext4 bolja format type

42
16 godina
neaktivan

Dragi moji primjetio sam da se sve više "kolju" Winows i Linux ili mi se samo čini... I ja isto instalirao Ubuntu 10.4 po vašoj preporuci na isti hard sa W7 i drugo jutro... Ne da nema ničega nego totalni mrak. Ne žimku! Metnul sam Ubuntu na posebnu particiju i opet bam.{#}

Da, nešto sam još želio pitati u vezi LinuxMinta jel on može ići kao zasebna distra ili on mora koristiti Win platformu? Sorry, ali kažu da nema glupog pitanja nego samo glupih odgovora.{#} Već sam na prvom pokušaju da nešto naučim novoga malo puknuo ( jako demoralizirajuće ). Plizz dajte nešto pametno!

Hvala!

D.L

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ovo prvo mi nije baš jasno. Nema windowsa, ili nema ničega na hardu? Drugo - mint je linux distribucija, i ko takva je potpuno neovisna od bilo kakvog drugog OS-a.
16 godina
neaktivan

nema dual boot opcije. i tu završava moja Linux ekspedicija. molim ne krivim distru već sebe i svoje ne znanje!{#}

ineed professional help!

D.L
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2011 9:24 (nalogodavac).
15 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

nema dual boot opcije. i tu završava moja Linux ekspedicija. molim ne krivim distru već sebe i svoje ne znanje!

Da nije možda problem do grub-a ili lilo-a(ovisi kojega mint koristi)?Jer windowsov boot loader ne prepoznaje Linux...

15 godina
protjeran

Bok ljudi!

Shebal sam si panele na Ubuntuu 11.04 (GNOME).

Ima li neki način da povratim na ono kak je bilo kod instalacije?
Da recimo piše tamo moje ime, padajući izbornik za gašenje...?
Hvala! 

People die if they are killed...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

A sta si tacno sjebo?? jel nema panoa uopšte ili ima pano nema appleta??jel koristis unity ili ubuntu classic??

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ubuntu Classic bez efekata.

Obriso sam panel jednom, i onda su svi ovi "programčići" nestali.

I nemogu ih nać kad idem u dodaj na ploču.

Pa bi htio na default sve vratiti.

People die if they are killed...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Može li mi itko reći zašto ne mogu u Mintu 10 unesti password za sudo?

Moj broj mobitela- 091 172 6697 Moja web stranica- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...

Može li mi itko reći zašto ne mogu u Mintu 10 unesti password za sudo?

:) možeš samo kod tipkaš na ekranu se ništa ne prikazuje pa ti se čini da se ništa ne događa. ali to je dobar način da ti nitko preko ramena ne sazna koliko znakova ima tvoja lozinka.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
16 godina
odjavljen
hrvooje kaže...

:) možeš samo kod tipkaš na ekranu se ništa ne prikazuje pa ti se čini da se ništa ne događa. ali to je dobar način da ti nitko preko ramena ne sazna koliko znakova ima tvoja lozinka.

Stvarno? OMG, kako je to bezveze.

Moj broj mobitela- 091 172 6697 Moja web stranica- http://mobiservis.webs.com/
17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Bok ljudi!

Shebal sam si panele na Ubuntuu 11.04 (GNOME).

Ima li neki način da povratim na ono kak je bilo kod instalacije?
Da recimo piše tamo moje ime, padajući izbornik za gašenje...?
Hvala! 

http://blog.jacobwg.com/145-restore-original-gnome-panel-configuration-in-ubuntu-10-04/

PS radi i na 11.04

Linux FTW :)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice