Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.899
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
BoDdAH kaže...

htio bi na stariji laptop, koji ima 30GB i xp već na sebi...instalirati novi mint ili ubuntu, ima li ikoga da je to probao jer sam čitao po netu da se ljudima zna dogoditi da ne želi ući u windowse ili sl. a htio bi isprobat kako mint izgleda na laptopu :) 

da bi to napravio, ne moraš ništa instalirat. dovoljno je da spržiš iso sliku linux minta na cd, postaviš bootanje u bios-u prvo s cd-a, restartaš komp s cd-om unutri i klikneš na "try linux mint live cd". naravno, nešto je sporije, jer se sve učitava s cd-a, ali ništa se ne mijenja na disku. kad ugasiš i izvadiš cd sve ostaje kako je bilo. odlično za isprobati podržava li tvoj hardware.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Jok, učita se on i u RAM isto.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 0
14 godina
hrvooje kaže...

da bi to napravio, ne moraš ništa instalirat. dovoljno je da spržiš iso sliku linux minta na cd, postaviš bootanje u bios-u prvo s cd-a, restartaš komp s cd-om unutri i klikneš na "try linux mint live cd". naravno, nešto je sporije, jer se sve učitava s cd-a, ali ništa se ne mijenja na disku. kad ugasiš i izvadiš cd sve ostaje kako je bilo. odlično za isprobati podržava li tvoj hardware.

1domagoj1 kaže...

Da ne odustane zbog sporije brzine, kod manjih količina RAM-a Live CD će biti sporiji nego kad ga instalira na računalo.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

imam ja 3G RAM-a, pa svejedno pri pokretanju svake nove aplikacije na live cd-u, npr. thunderbirda ili firefoxa, zavrti se cd i mora se malo pričekat. vjerovatno je moguće učitati kompletan cd/sustav u ram s određenim boot parametrima, ali to nije odgovor niti tema njegovog pitanja na razini početnika. uglavnom, ni brzina ramdiska ne bi bila jednaka brzini hardiska pa bi opet dobio netočan dojam.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
17 godina
neaktivan

Pa rekel sam da se učita i u RAM, nisam demantiral ovo da se učitava s CD-a. CD je read only medij, ali neke stvari ipak treba zapisivati, recimo /var ili /home su u ramdisku. Read only dio se spaja s ramdiskom, preko UnionFS-a ili AuFS-a, ima još valjda nekih.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Zamolio bih nekoga za pomoc. Nedavno sam instalirao Ubuntu. I trebaju mi neke aplikacije iz Windowsa. Instalirao sam Wine, ali ne znam kako da pristupim podacima koje sam instalirao. Konkretno rekli su mi da se njemu pristupa preko Menija, pa Wine i onda tu imam opciju browse ili sl. kako bih mogao da zamenim neke fajlove unutar instaliranih programa.

Nigde ne vidim Meni niti opciju Wine, osim kada idem na Aplikacije i tu imam samo Configure Wine i Winetricks...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dalibor.kum.markovic kaže...

Zamolio bih nekoga za pomoc. Nedavno sam instalirao Ubuntu. I trebaju mi neke aplikacije iz Windowsa. Instalirao sam Wine, ali ne znam kako da pristupim podacima koje sam instalirao. Konkretno rekli su mi da se njemu pristupa preko Menija, pa Wine i onda tu imam opciju browse ili sl. kako bih mogao da zamenim neke fajlove unutar instaliranih programa.

Nigde ne vidim Meni niti opciju Wine, osim kada idem na Aplikacije i tu imam samo Configure Wine i Winetricks...

ako imaš instaliran wine onda je jednostavno pokretanje

otvori file menager, nađi windows aplikaciju, desni klik miša na *.exe i odaberi otvori sa wine, nakon toga bi ti wine trebao zapamtiti postavke i svaki sljedeći put kad pokreneš istu aplikaciju sama će pokrenuti wine

naravno shortcut od te aplikacije si slobodno stavi na desktop

16 godina
protjeran
Darky kaže...

ako imaš instaliran wine onda je jednostavno pokretanje

otvori file menager, nađi windows aplikaciju, desni klik miša na *.exe i odaberi otvori sa wine, nakon toga bi ti wine trebao zapamtiti postavke i svaki sljedeći put kad pokreneš istu aplikaciju sama će pokrenuti wine

naravno shortcut od te aplikacije si slobodno stavi na desktop

mora jos samo dozvolit pokretanje tog .exe file-a pod permissions

15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

meni je ovo bolje, iako mi stalno govori da mi treba Ubuntu, a ja bježim od njega :)

42
14 godina
neaktivan

ova tablica im je za k...

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kakapo kaže...
hrvooje kaže...

meni je ovo bolje, iako mi stalno govori da mi treba Ubuntu, a ja bježim od njega :)

Nitko te ne tjera. {#}

BTW zašto većina ima crne avatare? {#}

EDIT: Vidim... {#}

Slavonija u ♥ | http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica | http://www.spreadlinux.com/
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.6.2011 20:07 (nidjo123).
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima!

Od nedavno sam poceo da koristim Linux (Ubuntu) i dopada mi se.

Jedan od programa koji mi treba na njemu je Rosseta Stone (Za ucenje stranih jezika). Znam da se za Win programe koristi Wine, medjutim sad ide ono najvaznije u pitanju, a to je:

prilikom instalacije (da bi ona bila uspesna - instalacija u Windowsu) moram da pristupim jednom skrivenom fajlu, koji se nalazi u Program Data, a to nemam u Wine, osim Program Files...

Zna li neko kako to funkcionise i kako da instaliram Roseta Stone u Ubuntu? Neka druga alternativa tipa Wmware ili nesto drugo? Mada bih se ipak odlucio za Wine ukoliko je moguce ovo sa Program Data..

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.6.2011 21:29 (dalibor.kum.markovic).

0 0 hvala 0
15 godina
hrvooje kaže...

Odlican tekst, hvala na ovom podjeljenom linku sa nama.

Mislim da ce ovaj tekst mnogima olaksati zivot. Osim Ubuntu-a nisam nikada nista koristio (ni sam ne znam koliko godina ga koristim i kada sam ga prvi puta isprobao) pa je mozda doslo vrijeme i da ja probam nesto novo (mozda Fedoru ili openSUSE!?).

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
14 godina
neaktivan

Jedan od programa koji mi treba na njemu je Rosseta Stone (Za ucenje stranih jezika). Znam da se za Win programe koristi Wine, medjutim sad ide ono najvaznije u pitanju, a to je:

http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=1867

Prouči ovo!

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
16 godina
neaktivan

Eto stigao je i taj dan od danas jedan XP manje ... Pripremam instalaciju Ubutu 10.04 i pomalo me strah, ali ću izgoriti od znatiželje kako će to funkcionirati na "starcu".

Molim vas ako ima pokoja pametna bolje sad nego prekasno!

Hvala.

D.L
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.6.2011 8:16 (nalogodavac).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako još nije kasno ja ti ipak preporučam Linux Mint 11

14 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

Eto stigao je i taj dan od danas jedan XP manje ... Pripremam instalaciju Ubutu 10.04 i pomalo me strah, ali ću izgoriti od znatiželje kako će to funkcionirati na "starcu".

Molim vas ako ima pokoja pametna bolje sad nego prekasno!

Hvala.

Dobro je to!

Samo polako , i strpljivo!

17 godina
neaktivan
win32 kaže...
hrvooje kaže...

Odlican tekst, hvala na ovom podjeljenom linku sa nama.

Mislim da ce ovaj tekst mnogima olaksati zivot. Osim Ubuntu-a nisam nikada nista koristio (ni sam ne znam koliko godina ga koristim i kada sam ga prvi puta isprobao) pa je mozda doslo vrijeme i da ja probam nesto novo (mozda Fedoru ili openSUSE!?).

na ubuntu samo oduvijek. na njemu mi je bilo najlakše istalirat grafičke drivere još tamo s starom ati radeon 7500 i 9200. nedavno sam nakon ovih trbolencija s unity i gnome3 prešao s ubuntua na opensuse11.4 na svom hp4520s. istina došao je s novellovim sled-om , a opensuse je do sada bio financiran od novella pa je logično da ima feature sleda-a. ali na opensuse11.4 mi clickpad (kao touchpad ali ima jednu fizičku plohu i može se skrolat kružno kao na npr. ipodu) i wifi rade out-of-box dok na ubuntu neće. isprobao sam i kubuntu 11.4 s kojim sam ouševljen ali kad ne radi sav hardware nije to to. prelazak s gnome-a na kde 4.6 i s ubuntua na opensuse je korak naprijed svakako u mom linux iskustvu.

naravno, jedna particija je uvijek slobodna za isprobavanje pa tako čekam linux mint 11 kde za isprobat.

16 godina
neaktivan

Ako neko od vas ima problema sa zvukom na skypu...ja sam ga donekle uspio rijesiti tako sto sam izbrisao pulse audio...i sad su razgovori koliko toliko normalni...

He who dares, wins
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Ako neko od vas ima problema sa zvukom na skypu...ja sam ga donekle uspio rijesiti tako sto sam izbrisao pulse audio...i sad su razgovori koliko toliko normalni...

Od pulseaudia samo štete ,nema koristi od njega

15 godina
neaktivan

LulzSecurity su koristili Ubuntu. {#}

OMGUbuntu

Slavonija u ♥ | http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica | http://www.spreadlinux.com/
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Bacim pogled prije no što počnem na forum, a kad ono... koliko vas ima svako ima različito mišljenje. Ljudi ubijate me, a ja se sam nemrem odlučiti. Sad moram vidjeti zašto Mint 11. Svejedno hvala svima!

D.L
17 godina
neaktivan
nalogodavac kaže...

Bacim pogled prije no što počnem na forum, a kad ono... koliko vas ima svako ima različito mišljenje. Ljudi ubijate me, a ja se sam nemrem odlučiti. Sad moram vidjeti zašto Mint 11. Svejedno hvala svima!

Svaki svoga konja hvali, ja ću ti reći evo Ubuntu.

Tak da, najbolje je da sam isprobaš par njih, koja ti najbolje paše, nju si staviš. Sva sreća pa svaka distra ima LiveCD.

15 godina
protjeran
nalogodavac kaže...

Mint zato jer je ispeglaniji, te još lakši za upotrebu od ubunta.

14 godina
neaktivan

A čuj, za Mint 11 vidim da se dosta ljudi žali da je jedno od gorih izdanja...

Gle, odaberi Ubuntu ili Mint , ja bi ti preporučil Ubuntu 10.04 ili Mint 9 , ali nebuš fulal ak nekaj drugo odabereš.

Stariji Ubuntu/Mint imaju i stariji softver , ali bi trebali biti i stabilniji, naročito od najnovijih verzija

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Mint 10 nije niti po čemu loš. Na laptopu ga koristim od 10og mjeseca prošle godine i niti jednog problema sa njime.

[edit] - fail. -.-

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.6.2011 18:33 (Sum_of_all_fears).
14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Mint 11 nije niti po čemu loš. Na laptopu ga koristim od 10og mjeseca prošle godine i niti jednog problema sa njime.

?

16 godina
odjavljen

{#}

Nešto sam zabrljavio. Ja imam 10ku, za 11 neam pojma kako se ponaša. My bad. Što sam si ja zamislio...

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina
protjeran

Ima li tko ideju kako da na Debianu složim radio streaming?

Imam shoutcast.

Ali navodno mogu samo s Winampom.

Jeli to istina?
Hvala! 

People die if they are killed...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Moj PC  
1 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice