Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.374
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Kazem da mi se ne svidja sucelje.
3.000 postova___________________Početnik u Minecraftu :)
14 godina
8ax kaže...
Kazem da mi se ne svidja sucelje.

OK to prihvaćam. Malo sam se zezao s Live DVD-om i meni se dopada. Ono što sam maknuo je dock, stari konj nije naučio na novotarije, a po meni je to jedina sličnost s OS X-om.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
A finderbar (ili kak se to vec zove :D)
14 godina
8ax kaže...
A finderbar (ili kak se to vec zove :D)

Meni je nebitno da li nešto liči na nešto drugo. Sprži Live DVD pa isprobaj, mislim da je dosta prilagođen početnicima.

17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

provaljen skype protokol. uskoro ćemo moći preko pidgina slati poruke na skype

http://the-user.org/post/skype-reverse-engineered

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

kao prvo pozdrav svima :)

e a sad na posao...

naime, imam jedan problem sta se tice linuxa, odnosno ubuntu 10.10

danas sam htio instalirati ubuntu na svoj PC (znaci bas na PC i to kao dual boot sa win7 a ne u virtualcu), no naiso sam na neke probleme...

ubuntu sam uredno skinuo sa ubuntu.com, napravio LiveCD, namjestio prioritet bootanja u biosu i booto LiveCD...

odabro sam "try ubuntu without installing" i sad tu nastaju problemi, tj. kad odaberem tu opciju ona se pocne izvrsavati, odnosno vidim one "tockice" kako se micu i njihov napredak ali netom prije nego sto udem u ubuntu slika mi se pokravi, tocnije receno dobijem svoj win7 srceen ali sav izrezam, zamucen, necitljiv i nemogu tu nista, a po zvuku cujem da je usao u ubuntu jer sam cuo onaj "welcome zvuk"

ista stvar se dogada i kada odaberem da ga odmah instalira bez probe...

googlo sam al nisam nasao bas nesto previse korisnih informacija o tome, pa ako ima netko da znaci o cem bi mogla biti rijec puno puno zahvaljujem na pomoci....

moj komp: MB:785GMT-USB3

CPU:AMD Athlon II x2 250

GPU:GeForce GT 240

RAM:4gb DDR3

PS:prije nego sto sam se prebacio na ovaj komp, probo sam na jos dva...jedan je isto imao AMD.ov CPU i isto nije radilo, a laptop je imao intelov procesor i radilo je (samo radi probe), pa jel moze bit nest s AMD.om il tak nest... :(

hvala na svakoj pomoci :)

-=Every moment is another Chance=-

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Zna tko kakvo low-resourse (grdo) sučelje za Debian/Ubuntu, a da opet mogu radit iste stvari kao i na GNOMEu ?

Hvala!

Windows is easier than Linux, in the same way that crapping your pants is easier than going to the bathroom
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@ SeleS

-problem s detektiranjem VGA odnosno monitora.. ponovi i odaberi dodatne opvije (mislim F4, safe-VGA ili kako li već piše..) i upalit će se...

-kao i mogućnost da je problem u snimci, pa ponovo: INSTALL-CD SNIMATI NA (NAJ)NIŽOJ BRZINI.

beno101 kaže...

Zna tko kakvo low-resourse (grdo) sučelje za Debian/Ubuntu, a da opet mogu radit iste stvari kao i na GNOMEu ?

Hvala!

- ?? koje su to stvari (''da mogu raditi'') koje bi bile ovisne o DE? Ako je pak za neki soft uvjet KDE tad opet nema smisla..

-Problem je shvačanja resursa, ako ti treba internet, flash, itd.. oni zahtjevaju resurse ne (toliko) sam DE.

btw. koja je to spika s avatarom, neki potreban politički stav? Kaoliko razumijem, nisi ni piškio u pijesku u vrijeme tih insignija pa je jedini odgovor neki inat... skuliraj se. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 18:07 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

@ SeleS

-problem s detektiranjem VGA odnosno monitora.. ponovi i odaberi dodatne opvije (mislim F4, safe-VGA ili kako li već piše..) i upalit će se...

-kao i mogućnost da je problem u snimci, pa ponovo: INSTALL-CD SNIMATI NA (NAJ)NIŽOJ BRZINI.

hvala na brzom odgovoru :)

budem probao pa javim rezultate...

15 godina
protjeran

@ihush

Stvari su (neznam kako da ih pravilno napišem): fajrfoks, java aplikacije koje ću pokretati iz terminala, qmmp (mp3 player), filezilla, kompozer (program za izradu web-stranica), gimp, wine (ne nužno), openoffice, kalkulator (ne nužno, napišem ga u Cu), skype, pidgin (empathy)....

To je ukratko to, eventualno možda koja dodatna, ali to je to.

Windows is easier than Linux, in the same way that crapping your pants is easier than going to the bathroom
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@ beno101,

- .. po nabrojanom, najmanje ti je bitna 'težina' DE, uzmi koji ti se sviđa. Rekao bi kao da s auta skineš retrovizor da bi bio lakši-brži.

Kao nezahtjevan je xfce, ako si isporobao npr xubuntu i dali ti pod njim radi sve što trebaš, možeš isto usporediti pod klasičnim gnomeom, pa vidjeti dali si išta uštedjeo, mislim da ne. Tj minimalni DE je potreban samo kad su resulsi računala npr ispod 256MB... jasno ti je da na takvom PCu ništa od navedenog nebi moglo normalno raditi.

14 godina
neaktivan

onda samo xserver instaliraj

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran

E da, to sam htio pitat.

Htio bih hostat server za ekipu, pa kad hostam, htio bih ugasit GUI.

Je li to moguće?

Pa da samo server radi iz TXT moda?

Hvala!

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@ ihush

nije uspjelo :(

probo sam cak i na monitoru podesit rezoluciju, boje, kontrast il tak nest no ne pomaze...

evo imam ove opcije..

F4 MODES:

normal

use driver update disc

OEM install

F5 ACCESSIBILITY:

none

high contrast

magnifier

screen reader itd...

F5 OTHER OPTIONS:

acpif = off

noapic

nolapic

edd=on

nodmraid

nomodeset

free software only

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
beno101 kaže...

E da, to sam htio pitat.

Htio bih hostat server za ekipu, pa kad hostam, htio bih ugasit GUI.

Je li to moguće?

Pa da samo server radi iz TXT moda?

Hvala!

da

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
16 godina

@ SeleS

-F4 safe VGA (drugi red), upravo sam isprobao na 10.4 LTS, radi nrmalno, prije paljeanja guia opet ponudi podešavanje ili... rekao bi da je greška u snimci.

-bile su česte 'mušice' installera npr. ako odabereš jezik. pokušaj def. ENG.

-ili je problem s kontrolerom (ne prepoznat), ako imaš opciju probaj u BIOSu prebaciti HDD na compatability-IDE...

-ili pokušaj instalaciju (nije toliko problematična kao live-boot), tj moglo bi proći.

14 godina
neaktivan

dakle, vidim da se ovdje mogu postavljati i pitanjam, pa da krenem redom po distribucijama

Ubuntu, nisam ga imao od 10.10, antipatičan

Mint, prezelen, i također kao Ubuntu, ne leži mi...

Fedora, sve super pod KDE, desktop efekti rade, ali mi slika cijelo vrijeme baca neke "glitcheve", ne po cijelom nego onako na random pozicijama [čak i bez desktop efekata]

probao sam sa updateom drivera i ostalog, no ništa ne pomaže, čak ni promjena rezolucije i refresh ratea.

tada sam naišao na najugodniji za rad, Debian 6.0, njega sam instalirao sa Gnomeom, ali KDE mi je privlačniji za rad pa sam i njega naknadno instalirao, no desktop efekti ne rade, znam da u Linuxu nije bitan izgled nego stabilnost, i da pravi linuxaši ne koriste GUI {#}, ali meni se svidio box efekt, no kada pokušam aktivirati izbaci mi grešku [sad sam zaboravio koju, već sam ga maknuo]

OpenSuse [trenutno u dual bootu], također ugodan za rad, no kod njega mi prilikom dizanja nešto zezne u rezoluciji, pa mi je slika poremećena (takav problem sam davno imao kad je rezolucija prevelika za monitor), kad ga podignem u onom safe modeu, sve radi, no ne nudi mi drugu rezoluciju osim 1600x1200@85Hz [previše za monitor pri toj rezoluciji]

pomoć za Debina ili barem OpenSuse? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
xhopeon kaže...

tada sam naišao na najugodniji za rad, Debian 6.0, njega sam instalirao sa Gnomeom, ali KDE mi je privlačniji za rad pa sam i njega naknadno instalirao, no desktop efekti ne rade, znam da u Linuxu nije bitan izgled nego stabilnost, i da pravi linuxaši ne koriste GUI {#}, ali meni se svidio box efekt, no kada pokušam aktivirati izbaci mi grešku [sad sam zaboravio koju, već sam ga maknuo]

Može :)

Otvori

~/.kde4/share/config/kwinrc

pa provjeri dal ovak nekaj imaš:

[Effect-BoxSwitch] TabBox=true [Effect-CoverSwitch] TabBox=false [Effect-FlipSwitch] TabBox=false [Effect-PresentWindows] TabBox=falseZnači , samo jedan mora biti aktivan

Kaj se tiče efekata , prbaj prvo sa Alt+Shift+F12 , nekad samo znaju bit suspendirani.
Ako to ne šljaka , upiši u konzolu
kwin --replace
pa postaj output.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 19:38 (sumski).
16 godina
neaktivan
SeleS kaže...

naime, imam jedan problem sta se tice linuxa, odnosno ubuntu 10.10
(...)

ubuntu sam uredno skinuo sa ubuntu.com, napravio LiveCD, namjestio prioritet bootanja u biosu i booto LiveCD...
odabro sam "try ubuntu without installing" i sad tu nastaju problemi, tj. kad odaberem tu opciju ona se pocne izvrsavati, odnosno vidim one "tockice" kako se micu i njihov napredak ali netom prije nego sto udem u ubuntu slika mi se pokravi, tocnije receno dobijem svoj win7 srceen ali sav izrezam, zamucen, necitljiv i nemogu tu nista, a po zvuku cujem da je usao u ubuntu jer sam cuo onaj "welcome zvuk"

(...)

moj komp: MB:785GMT-USB3

CPU:AMD Athlon II x2 250

GPU:GeForce GT 240

(...)

Radi se o bugu u noveau driveru za Nvidijine grafičke kartice prilikom bootanja LiveCDa Ubuntua 10.10. Bug je poznat od izlaska verzije 10.10, nije popravljen (vjerojatno niti neće...), a zaobilazno rješenje je ovo:

Install Ubuntu from alternate CD and boot to text mode and uninstall these packages: nouveau-firmware, xserver-xorg-video-nouveau and install nvidia-current package.

Alternate CD možeš skinuti sa službenih stranica, a instalacija se odvija u tekstualnom okruženju, tako da nema problema s bugom.

beno101 kaže...

Zna tko kakvo low-resourse (grdo) sučelje za Debian/Ubuntu, a da opet mogu radit iste stvari kao i na GNOMEu ? Hvala!

Prema onome što si napisao u prethodnim postovima, dovoljan ti je window manager (WM) - probaj fluxbox ili openbox od floating WM-a, odnosno awesome ili xmonad od tiling WM-a. Ipak, rad bi bio ugodniji u nekakvom DE-u - LXDE je "najlakši", a imaš i distribuciju Lubuntu, koja bi uskoro mogla postati jedna od službenih distribucija Ubuntua.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 19:55 (hrx).
15 godina
protjeran

Ima li koja dobra duša da mi složi preko team-viewera no-ip ?

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 20:22 (beno101).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@ ihush && @ hrx puno hvala na pomoci i savjetima ;) :)

u meduvremenu sam uspio to nekak sredit...

kao sto je i hrx rekao, bio je problem u grafickoj, tj. sve nVidia graficke su imate taj neki bug koji je zezao...

to se rijesi tako da kad se boota LiveCD, prije odabira bilo koje opcije stisne F6 i odabere "nomodeset" i onda se najnormalnije pokrene i sve radi...

sve u svemu uspio sam to sredit i namjestit sve i sve super radi...

imam dual boot win7 i ubuntu i sve radi kak spada, nema rusenja il slicnog, za sad je sve {#}

hvala jos jednom svima na svemu :)

1 0 hvala 0
14 godina
xhopeon kaže...

OpenSuse [trenutno u dual bootu], također ugodan za rad, no kod njega mi prilikom dizanja nešto zezne u rezoluciji, pa mi je slika poremećena (takav problem sam davno imao kad je rezolucija prevelika za monitor), kad ga podignem u onom safe modeu, sve radi, no ne nudi mi drugu rezoluciju osim 1600x1200@85Hz [previše za monitor pri toj rezoluciji]

pomoć za Debina ili barem OpenSuse? 

Na neku foru ni meni kod podizanja sustav (OpenSUSE) nije prepoznat monitor (u safe modu ga prepozna bez beda), već postavi neki nepoznati monitor i ne dozvoljava promjenu rezolucije. Problem sam riješio na slijedeći način:

Pokrenuo sam Control Centar zatim Monitors. To treba otkvačiti kvačicu na "Same image in all monitors". Nakon toga će ti se pojaviti dva monitora, prvi je na neku foru Unknown dok je drugi tvoj monitor. Odabereš drugi monito i uključiš ga, podesiš rezoluciju zatim izgasiš ovaj Unknown monitor. Prihvatiš promjenu rezolucije i izađeš van.

14 godina
neaktivan

hvala sumski i mario.L_hr, ništa nije pomoglo, ali sam došao do zaključka, odnosno korijena problema, da bih mogao imati takvo sučelje bolje da imam i normalnu grafičku a ne ovu integriranu {#}

naravno ne odustajem od namjere da se riješim windowsa [da nema WoT već bi rekao papa], no do tada ću još učiti {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa reci koja grafička?

Pa stavi rezultate

kwin --replace

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

grafička Integrated NVIDIA GeForce 7025 graphics, DX9.0 VGA, Pixel Shader 3.0, Max. shared memory 256MB

compositing mi je uključen, probao sam sa onemogućenom provjerom funkcionalosti, radi ali podosta usporeno, zaključak, preslaba grafička za takve efekte.

kwin --replacemi zezne sve, izgubim gornji rub prozora, cijela radna površina postane neradna.

~/.kde4/share/config/kwinrc

mi kaže da ne postoji takav folder ili file

15 godina
neaktivan

pozdrav svima...

imam jedno pitanje sta se tice instalacije tar fileova (tzv. tarball), i opcenito svih fileova...

usred instalacije ako me pita nesto, npr. gdje zelim da mi se ti fileovi spreme itd, ako imam na kraju te recenice u [ ] ponudeno neko mjesto, jel to preporuceno mjesto, znaci jel bi bilo najbilje da to stavim tam....

npr:

"Where do you wanna to save the files [bin]: bin" i enter....

(znaci jel bi bilo najbolje da ih spremim u "bin" jer ih tam preporucuje il....)...

i kod tar fileova, znaci ona kombinacija ./configure, make, make install ne mora uvijek bit nuzna...

u vecini fileova dobijem onaj README file u kojem se opisuje nacin instalacije pa mogu i preko toga, prvo procitat sta ima za rec pa onda tak instalirat...

to pitam jer kad sam par puta iso instalirat tak neki tar file "ovaj prvi nacin" nije radio, pogledo sam u README file sta trebam napravit i trebalo je napravit ./install i radilo je...znaci sve zavisi od programa do programa...

jel to tocno :)

unaprijed hvala na odgovorma i pomoci :)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

@xhopeon

Probaj u

~/.kde/share/config/kwinrc

+ probaj isključit blur/mrlja efekt

Postaj onda ~/.xsession-errors file

Koristiš Nvidia ili nouveau drivere?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@SeleS

Hm, točniji izraz bi bio kompajliranje programa, ne instalacija, ako su u pitanju tarballovi (većinom). Iako, postoje i tzv. precompiled binaries, tj. već kompajlirani programi, ali zapakirani tarballom, recimo Firefox 4 sam ja takav skinul i samo raspakiral i onda ga stavio u /usr/lib/firefox4/ i napravio symlink firefox binarya u /usr/bin/firefox.

Malo si prouči FHS (malo i izgooglaj, ovo na Wikipediji je dosta šturo), pa će ti biti jasnije gdje kaj staviti.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.6.2011 17:39 (1domagoj1).

1 0 hvala 1
16 godina

Evo pišem ovo sa Gnome3 (Fedora15) iz LiveCDa, s artefaktima {#}.

14 godina
neaktivan
SeleS kaže...

i kod tar fileova, znaci ona kombinacija ./configure, make, make install ne mora uvijek bit nuzna...

u vecini fileova dobijem onaj README file u kojem se opisuje nacin instalacije pa mogu i preko toga, prvo procitat sta ima za rec pa onda tak instalirat...

to pitam jer kad sam par puta iso instalirat tak neki tar file "ovaj prvi nacin" nije radio, pogledo sam u README file sta trebam napravit i trebalo je napravit ./install i radilo je...znaci sve zavisi od programa do programa...

jel to tocno :)

unaprijed hvala na odgovorma i pomoci :)

Da , u svakom tarballu koji nađeš bi trebale bit nekakve upute (u najgorem slučaju , na stranicama softvera koji želiš iskompajlirat)

Neki imaju install , neki autogen , a neki klasično configure

Po mojem iskustvu najveći broj je upravo ovakvih zadnjih.

./configure --help

ti izbaci moguće argumente. U "sigurnosne" svrhe možeš stavit da ti komplajlira/instalira u /opt direktorij ili negdje u $HOME direktorij, samo onda to moraš dodat u svoj $PATH , da nebi svaki put moral upisivat cijelu putanju instaliranog softvera.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice