Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.434
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori

Jesi li probao instalirati linux-backports-modules-alsa-maverick-generic paket (odnosno odgovarajući paket za mint)? On sadrži novije module (drivere) za zvučne kartice - nekim korisnicima ubuntua je to pomoglo (btw, mint je baziran na ubuntuu).

Imao sam isti problem sa ubuntuom 10.04 (nema zvuka, VIA 1718S čip) - backports je riješio problem, a u 10.10 nisam imao problema sa zvukom. Također, primijetio sam da u Fedori 1718S radi bolje nego u ubuntuu (kraće vrijeme inicijalizacije, manje šuma).

EDIT: Vjerojatno se radi o paketu linux-backports-modules-alsa-2.6.35-22-generic za mint. U sredini naziva se nalazi verzija kernela za koju je paket namijenjen, pa ako mint ima noviji kernel (kod ubuntua je trenutno 2.6.35-24), promijeni 22 u odgovarajući broj.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 12:18 (hrx).
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Linuxaši trebam pomoć....oću instalirat Linux Mint 10 (Julia)....napravio sam zasebnu particiju za njega.....e sad, u kojem file sistemu trebam formatirat tu particiju.....ima ih više tako da ne znam koju da odaberem

Ako sam ti pomogao, stisni HVALA ili te NUKE-am B-)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Krešo91 kaže...

Linuxaši trebam pomoć....oću instalirat Linux Mint 10 (Julia)....napravio sam zasebnu particiju za njega.....e sad, u kojem file sistemu trebam formatirat tu particiju.....ima ih više tako da ne znam koju da odaberem

Sa zadnjim napravljenim -> ext4

Nemam potpis.
16 godina
Krešo91 kaže...

-to se naziva 'izbor'.

Drugi način je pokušaj-pogreška, recimo pokušaj instalirati na swap. (brže se uči-razumije na primjeru nego da ti se da odgovor -ext3.) {#}

Za OS postavljaš root (' \ ') particiju, ako želiš dodatne, recimo home i swap su uobičajene... za prvi put samo napravi jednu cca 20 ili više GB.

ako te još muči jednostavniji odgovor, evo:

... na ext3 ili (vjerojatno je dovoljno stabilan, nešto brži) ext4.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

Odabrao sam particiju....znači sad idem na "Change" i onda u izborniku "Use as:" koji file sistem da odaberem.....samo da je što sigurnije i stabilnije....dakle da mi se ne ruši i tak to {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 13:22 (Krešo91).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Kao što rekoh, novi ext4 file system. Stabilan je itd.

Ja ga koristim od kad je izašao.

Nemam potpis.

1 0 hvala 1
15 godina
Click Jack kaže...

Kao što rekoh, novi ext4 file system. Stabilan je itd.

Ja ga koristim od kad je izašao.

Tnx

Linux FTW {#}

15 godina

Pojavio mi se neki tekst "Ready when you are" u instalacijskom prozoru i kad ga kliknem pojavi se mali prozor s terminalom....

What now? {#}

EDIT: ima i gumbove "Back" I "Forward".......ali "Forward" ne mogu kliknut jer je zasjenjen...dakle ne dozvoljava mi dalje

Kak bi reko onaj iz HAK reklame:

A šta sad {#}

Evo riješio......kolega 8ax mi pomogao.......ja budala stavio User name sa velikim slovima....

yeah I know... /facepalm {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 14:20 (Krešo91).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

trazi tamo di nema kvacice - tako sam ja lomio glavu kad sam prvi put instaliravao mint...

a btw. ovo s particijama, ako hoces dual boot najlakse ti je u winsima (ako ih imas) izdvojiti 30 navise GB-a i zapravo ih izbrisati - da ne pripadaju ni jednoj particiji pa ce ti pri instalaciji mint to automatski ;)

vidi ovo, čak i ja dajem savjete    

BFBC2: Drugar
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

Instalirao sam Mint ali kolko ja vidim nije GRUB instalirao {#}

a ništa...probat ću prvo preko virtualne mašine da znam šta točno sve napravit pa onda pokušat ponovo

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Krešo91 kaže...

Instalirao sam Mint ali kolko ja vidim nije GRUB instalirao {#}

a ništa...probat ću prvo preko virtualne mašine da znam šta točno sve napravit pa onda pokušat ponovo

Probaj ponovno. Imaš i opciju da biraš gdje češ ga staviti. Tako sam se i ja zeznuo pa sam ga stavio na krivo mjesto.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
16 godina

Mislim da moras instalirat loader prek cijelog diska, ali meni se tak izbriso loader od 7ice i XPa, pa pitaj nekog malo iskusnijeg linuxaša.

Imam 1000 postova! | MW2: N'Dorphin | Klan : [N]Team | UMP45 Red Dot - PP2000 Red Dot | Predator/Cobra/Apache | Merry Christmas and happy New Year!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ma neću se zayebavat ............sad ću prvo preko virtualne mašine probat instalirat da se istreniram da mogu "naživo" probat.....to sam trebao i u početku napravit al ja budala ko malo dijete jedva dočekat i onda sranje {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@8ax : Nije ti se izbrisal ,prepisal si GRUB preko njega i Windows boot loader ti je integriran u GRUB (kao na slici)!

Kad se instalira Linux ,po defaultu se GRUB ''smjesti'' u boot sektor sistemskog diska i zamjeni windows boot loader (ili boot.ini kod XP-a i starijih verzija).

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 15:26 (kizo2703).
14 godina

@Krešo91: Probaj s EasyBCD-om iz Windowsa riješiti stvar. Ovo je varijanta za one koji ne žele GRUB (mada ne vidim razlog za to)

0 0 hvala 0
16 godina

EasyBCD neće radit na XP-u. Možeš ga instalirati u XP ,ali radit će samo ako imaš i Vistu ili Sedmicu instaliranu na drugoj particiji/disku!

Inače će javit grešku i neće startat!

14 godina
kizo2703 kaže...

EasyBCD neće radit na XP-u. Možeš ga instalirati u XP ,ali radit će samo ako imaš i Vistu ili Sedmicu instaliranu na drugoj particiji/disku!

Inače će javit grešku i neće startat!

U pravu si nisam ni pomislio da Krešo91 ima XP. Pogledao sam sad pod njegov PC.

Bad Luck.

15 godina
neaktivan

evo jedno brzo pitanjce. trebam alternativu drimviveru ali zbog one fore sa split viewom - kod i dizajn, jedino bih htio da je to vertikalni split view. osim toga htio bih da imam i opciju da gledam program u full screen modu, da dobijem još malo na prostoru. koristio sam komodo IDE i jEdit i još neke alate, no nisam uspio ono što sam htio. jel ima netkoo saznanja na tom polju

btw, volio bih i da je to besplatan program :P

42

0 0 hvala 0
16 godina

Probal sam ja to daavno ,prije tri godine {#} ,kad je EasyBCD izašel ,baš za uređivanje boot menija kod XPa i Ubuntua ,ali ku{#}ac!!

EasyBCD radi samo ako imaš boot loader Viste ili Sedmice na disku!

15 godina

Narode već sam formatirao Linux particiju tako da nema povrtka linuxa....sad će mi se skinut VMware pa ću se preko njega malo istrenirat i kad završim i kad sam potpuno spreman...tek onda ću stavit linux for real

Zasad neću ništa za prave stavljat da nebi opet smrdao OS  {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 15:55 (Krešo91).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
kizo2703 kaže...

Probal sam ja to daavno ,prije tri godine {#} ,kad je EasyBCD izašel ,baš za uređivanje boot menija kod XPa i Ubuntua ,ali ku{#}ac!!

EasyBCD radi samo ako imaš boot loader Viste ili Sedmice na disku!

Znam i ja sam kemijao i nisam bio prezadovoljan s prvim verzijama. Ova zadnja je OK.

17 godina
neaktivan
Krešo91 kaže...

Narode već sam formatirao Linux particiju tako da nema povrtka linuxa....sad će mi se skinut VMware pa ću se preko njega malo istrenirat i kad završim i kad sam potpuno spreman...tek onda ću stavit linux for real

Ah, na greškama se uči. I ja sam par puta sje... windowse nakon što sam zaboravio vratiti boot postavke preko EasyBCD-a pa sam samo obrisao iz windowsa particije gdje je bio Ubuntu.

16 godina
Krešo91 kaže...

-nije to to.. (u VM-u)  k'o skok padobranom s pola metra.{#}

Ima jedna dobra stvar (pored ostalih) sa sedmicom.. na čistom disku napravi boot particiju od 100MB, to je odlično za multiboot. Samo povremeno (prije instalacije ili većih izmjena) napraviš image... efikasnije i brže od naknadnih rješavanja grubom ili EBCDom. Zato je dobro imati boot particiju izvojenu (malu).

Također, nije poželjno iz instalacije prčkati po disku (recimo resizati) jer uvijek može nešto poći krivo, većina početnika u pravilu formatira ono što nisu htjeli... jednostavnije je ostaviti neparticioniran dio diska.

Kao što si primjetio, sve piše na ekranu za vrijeme instalacije, samo treba 'čitati'.. npr user name ili password imaju neka (za linux logična) pravila. Nije to nuklearna fizika, to je samo OS.

btw, preporučljiv je ubuntu (i derivati) kao kiwi, superOS, mint... (samo da početnik nemora previše tražiti npr vlc player), nikakve bitne razlike nema osim u izgledu i izboru defaultnih programa.

edit: btw2 .. pod windowsima je praktičnije korištenje VPC7, pod linuxom VBox (najslabiji). VMw je recimo najsolidniji (ima i par korisnih stvari u odnosu na konkurenciju) ali pripazi s mrežom (NAT) i sl. Ako nisi siguran, radije 'isključi' mrežu u VMu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 17:15 (ihush).
16 godina
neaktivan
kakapo kaže...

evo jedno brzo pitanjce. trebam alternativu drimviveru (...)

btw, volio bih i da je to besplatan program :P

Ne bavim se time, ali pogledaj http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_HTML_editors#General_information, klikni na kvadratić pored Cost (USD) da ih poreda po cijeni i potraži alternative koje ti odgovaraju.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan

ako hocete imati dual boot na svojoj masini, logicnije je prvo instalirati windowse pa linux, jer ce u tom slucaju grub ispravno prepoznati windows particiju. moguce je i obratno, da se prvo instalira linux pa tek onda windowsi ali to vas tjera na nekoliko novih koraka. prvo sto se mora napraviti jest bootati linux rescue sa CDa ili USBa. ulogirate se kao root, ako vec niste, na taj rescue sistem. tada upisujete sljedece:

mkdir /media/linux && mount /dev/particija_s_linuxom /media/linux

ovo ce kreirati direktorij linux i mountati particiju sa root sistemom linuxa na /media/linux. nakon toga potrebno je mountati proc i dev sisteme na nasem rootu.

mount -o bind /dev /media/linux/dev

mount -t proc none /media/linux/proc

ako imate zasebnu boot particiju, onda je morate takodjer mountati sa naredbom

mount /dev/boot_particija /media/linux/boot

sad kad smo to napravili, moramo se ulogirati na nas linux sistem. to radimo putem naredbe chroot

chroot /media/linux /bin/bash

sad kad ste se ulogirali na vasu linux masinu, prije instalacije gruba moramo sistemu javiti koje su particije montirane i gdje. to radimo naredbom grep:

grep -v rootfs /proc/mounts > /etc/mtab
nakon toga se izvrti update-grub i voila, vas grub bootloader je spreman za rad.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja vrtim Ubuntu u VirtualBox-u tako da je to odlično .Linux Pupy mi je na USB-u kad ga poželim ,a na starom lapu je arch linux ,tako da isprobavam sve ,ali ako češ neku virtulaku ,preporučam VirtualBox {#}

....sa ubuntua i pišem :)(Virtualno)

Private
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 17:51 (Private).
15 godina
odjavljen

GRUB2 je teško smeće!

Znači sad sam stavio ubuntu 10.10 na komp i kad u grubu odaberem windowse ne boota ih nego samo vrati na GRUB.

Help...

Dio iz grub.cfg za Windowse

menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sde1)" {
    insmod part_msdos
    insmod ntfs
    set root='(hd0,msdos1)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set 9c904166904147ca
    drivemap -s (hd0) ${root}
    chainloader +1
}

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π

0 0 hvala 0
15 godina

kako da na ubuntu postavim da imam bežični internet na laptopu ,napravit ću sceanshot pa ću na ubuntu tako napraviti

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
bobica257 kaže...

GRUB2 je teško smeće!

Znači sad sam stavio ubuntu 10.10 na komp i kad u grubu odaberem windowse ne boota ih nego samo vrati na GRUB.

Help...

Dio iz grub.cfg za Windowse

menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sde1)" {
    insmod part_msdos
    insmod ntfs
    set root='(hd0,msdos1)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set 9c904166904147ca
    drivemap -s (hd0) ${root}
    chainloader +1
}

imaš li više od jednog hard diska (ne particije, diska) u računalu?

15 godina
protjeran
blackalbum kaže...

kako da na ubuntu postavim da imam bežični internet na laptopu ,napravit ću sceanshot pa ću na ubuntu tako napraviti

instaliraš wireless drivere, ako već nisi (nađeš negdje u administraciji računala "aditional drivers", klikneš i u prozoru koji se pojavi ih omogućiš...moraš biti spojen na net da bi ih mogao instalirati)

nakon toga klikneš na ikonicu mreže, upišeš lozinku i to je to (po potrebi promijeniš vrstu zaštite mreže u meniju)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice