jesam prije - package alredy instaled
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.513.152
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jeli ima neki univerzalni driver za zvučne kartice....trebam da mi prepozna 5.1 sustav....jer mi bez drivera ima samo 2 kanala, a ja bi htio 5.1 tj. 6 kanala
Koja distra?
Mint "Julia"
Mint "Julia"
Hm, ajmo probat ovako:
gksudo gedit /etc/pulse/daemon.conf
(to u terminal ukucaš :D)
Potraži liniju
default-sample-channels = # gdje je # neki broj. Za 5.1 stavi broj 6, znači, default-sample-channels = 6, spremi i rebootaj računalo.
Mint "Julia"
Hm, ajmo probat ovako:
gksudo gedit /etc/pulse/daemon.conf
(to u terminal ukucaš :D)
Potraži liniju
default-sample-channels = # gdje je # neki broj. Za 5.1 stavi broj 6, znači, default-sample-channels = 6, spremi i rebootaj računalo.
OK to ću sutra isprobat čim nanovo instaliram jer sam stavio Linux na krivi HDD
TNX za naredbe
jel zna neko ta wireless, hebem se cjeli dan s time
neznam
ali napredak: u network connection mi je prepoznato i pod wireless mi vidi routera... ALI opet ista stvar - kad ga idem konektirat trazi password, ja dam kad ono nakon 10 s opet te tako jos nekoliko puta da bi se kasnije samo diskonektao...
neznam
ali napredak: u network connection mi je prepoznato i pod wireless mi vidi routera... ALI opet ista stvar - kad ga idem konektirat trazi password, ja dam kad ono nakon 10 s opet te tako jos nekoliko puta da bi se kasnije samo diskonektao...
Upiši u terminal:
lspci (ovo je malo L)
i copy/pasteaj ovdje output.
fedora
meni je najbolji qbittorent
uTorrent u Wineu :-)
Upiši u terminal:
lspci (ovo je malo L)
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 18)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 18)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 06)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 06)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 4 (rev 06)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 5 (rev 06)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 6 (rev 06)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a6)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 06)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 06)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 06)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Device 0df0 (rev a1)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000
04:00.0 USB Controller: Device 1b73:1400 (rev 01)
06:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8131 Gigabit Ethernet (rev c0)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 05)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 05)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 05)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 05)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
Upiši u terminal:
lspci (ovo je malo L)
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 18)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 18)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 06)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 06)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 4 (rev 06)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 5 (rev 06)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 6 (rev 06)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a6)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 06)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 06)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 06)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Device 0df0 (rev a1)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000
04:00.0 USB Controller: Device 1b73:1400 (rev 01)
06:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8131 Gigabit Ethernet (rev c0)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 05)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 05)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 05)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 05)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 05)
ovdje su imali nešto slično. možda je i kod tebe problem s kanalima. kažu da kad su postavili samo N na routeru da je radilo. a nekima je pomoglo brisanje filea /etc/modprobe.d/intel-5300-iwlagn-disable11n.conf
*tako je to kad je intelov firmware zatvoren. kako je broadcom otvorio svoje drivere za wifi kartice treba kupovati njegove kartice za rad s linuxom.
nema mi tog filea... ni niti nista vezano uz intel
a ovo s routerom i N ne kuzim
btw. ako ti sta pomaze, evo sto sam dobio s iwconfigom:
wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"Internet_SX763"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=14 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
jesi probao učitati modul ovako:
rmmod iwlagn modprobe iwlagn 11n_disable=0
jesi probao učitati modul ovako:
rmmod iwlagn modprobe iwlagn 11n_disable=0
jesam, onda je jos gore: onda mi ne prepoznaje uopce bilo kakve wirelesss veze..
Nemogu više ovako:
Kernel mi se ruši svaki put kada upalim sustav,
Google Earth ne odgovara,
Skype jednostavno nece nac,
Sustav se zblokira svaki put kad ga ostavis idle vise od 30 min (ovo je drugi put da pisem ovaj post - u medjuvremenu sam isao jest i kad sam se vratio, neces vjerovat - morao sam ga restartat)
WLAN nikako nemogu namjestit
itd......
Znam da sam ja vecim djelom kriv za sve to zbog mog nedostatka znanja o linuxu - bas zato napustam Fedoru i ostavljam ju za neki drugi put (imam DVD) te prelazim na Ubuntu 10.10
Hvala svima koji su mi pomogli!
Najpametnije .
A i ja nisam nešto vičan s Fedorom, tak da ni nisam bio od neke pomoći... *ebi ga...

Nemogu više ovako:o n
Kernel mi se ruši svaki put kada upalim sustav,
Google Earth ne odgovara,
Skype jednostavno nece nac,
Sustav se zblokira svaki put kad ga ostavis idle vise od 30 min (ovo je drugi put da pisem ovaj post - u medjuvremenu sam isao jest i kad sam se vratio, neces vjerovat - morao sam ga restartat)
WLAN nikako nemogu namjestit
itd......
Znam da sam ja vecim djelom kriv za sve to zbog mog nedostatka znanja o linuxu - bas zato napustam Fedoru i ostavljam ju za neki drugi put (imam DVD) te prelazim na Ubuntu 10.10
mogli
samo jedno: grafički driver
imam ga na desktopu, ubuntu ce mi bit na latopu,
hrvoje, sta s driverima?
Zasto sam se mucio? Bio sam na win7. Sve lijepo. No jedan dan odlucim da eto naucim nesto i predjem na linux.
Instaliram ubuntu. Nije mi sjeo. Nekako mi sva ta povezanost sa drustevanim mrezama nije ok.
Odlucim da probam Debian. Kaze nema drivera za NIC. Nakon 5 sati pokusaja instaliranja i zahebavanja po forumumima- nista.
Onda sam instalirao SUSE. Savresen OS. Kao da je napravljen za mene. Nakon mucenja po kodecima i instaliranja hrpe package-a, internet mi je nevjerovatno spor. 1+ minut da otvori google. Instaliram chrome, nece da se pokrene.
Mislim da jednostavno zeljeti biti "otvoren" i prestati sa piraterijom nije dovoljno. Nazalost. Ako neko ima ikakve ideje sto se tice Suse-a neka javi.
Zasto sam se mucio? Bio sam na win7. Sve lijepo. No jedan dan odlucim da eto naucim nesto i predjem na linux.
Instaliram ubuntu. Nije mi sjeo. Nekako mi sva ta povezanost sa drustevanim mrezama nije ok.
Odlucim da probam Debian. Kaze nema drivera za NIC. Nakon 5 sati pokusaja instaliranja i zahebavanja po forumumima- nista.
Onda sam instalirao SUSE. Savresen OS. Kao da je napravljen za mene. Nakon mucenja po kodecima i instaliranja hrpe package-a, internet mi je nevjerovatno spor. 1+ minut da otvori google. Instaliram chrome, nece da se pokrene.
Mislim da jednostavno zeljeti biti "otvoren" i prestati sa piraterijom nije dovoljno. Nazalost. Ako neko ima ikakve ideje sto se tice Suse-a neka javi.
kakve drustvene mreze?
inace nebi ti ubuntu preporucio
prije bih stavio mint na kojem nisam nikad imo problema sa nicim (a da nije moja krivica)
Ma pusti mene, ionako mi ubuntu nije sjeo najbolje.
ne razumijem. gdje se to sjedi, šta sjedi, šta nije sjelo. pa boje, ikone, DE se promijeni dok kažeš kernel. filemanager isto tako. moram priznat da ne razumijem sjedanje, al dobro možda je do mene
Kao što sam ti rekao imam paralelno Fedoru i Ubuntu. Fedoru koristim za neke mrežne probleme i rjeđe. Nisam imao nekih problema s driverima kao ni sa software-om. Istina ja sam "u naboljim godinama" pa ti ne koristim sve te novotarije koje koriste mlađe generacije (tipa Facebook i ostala socijala). Skype imam instaliran i radi. No nebitno koristiš ono što odgovara tebi i tvom harware-u. Kod ubuntua ti preporučam da instaliraš Elegant Gnome temu (preporučio iForce u u temi Ubuntu teme - Help), za mene najbolja tema koju sam vidio na ekranu (pod bilo kojim sustavom, probao i Enlightment sučelje).
imam ga na desktopu, ubuntu ce mi bit na latopu,
hrvoje, sta s driverima?
Vjerojatno je mislio na Proprietary drivere za grafičku karticu. Moj stari Radeon 3670 (pasivno hlađen) je imao problema s ovim driverima pa sam se poprilično namučio da sve proradi. Ako nemaš noviju grafičku drivere ostavi kako jesu.
Pa pokušaj ga prilagoditi sebi. Ako ti i nakon toga ne sjeda, probaj Mint, moćno izgleda a i dobro je opremljen.
kakve drustvene mreze?
prije bih stavio mint na kojem nisam nikad imo problema sa nicim (a da nije moja krivica)
nikad nisam imao problema sa Ubuntuom. bas nikad. niti na jednom kompu gdje ga imam ili sam ga instalirao. u zadnje vrijeme vise preferiram Debian Stable, iako je stariji. razlog je manja potrosnja sistemskih resursa a i opcenito se stvari dosta ugladjenije ponasaju.
FFFFFFFUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
instaliram ja na frisko ubuntu i sve ljepo: dođe mi notifikejšn da instaliram 3D Drivere, OK, ja to ucinim i poslije mi dode obavijest da moram restartirat komp
nakon restartanja uopće neam GUI sučelja već je sve iz naredbenog retka! (!!!!!?) - kao u terminalu
nudi mi login i to je to... neznam kako dalje i kako se vratit u GUI
kakve drustvene mreze?
nikad nisam imao problema sa Ubuntuom. bas nikad. niti na jednom kompu gdje ga imam ili sam ga instalirao. u zadnje vrijeme vise preferiram Debian Stable, iako je stariji. razlog je manja potrosnja sistemskih resursa a i opcenito se stvari dosta ugladjenije ponasaju.
meni se znao zamrzavat :S
Kad se ulogiraš, upiši
startx