Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.379
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
RE: Linux - pitanja i odgovori
CRT kaže...

eh da... vanjske diskove nemam,   a stick mi je od 2GB dok su mi podatci oko 20 GB jedino ako je moguce malo po malo sa stickom preko live distre na desktop PC (preko kojeg sada pisem) dok ne prenesem sve, pa sa PC-a malo po malo sa stickom na fedoru... jeli moguce?

Pa spoji se preko mreže, share-aj mjesto na desktop disku i prebaci tako nakon dignute Live distre.

EDIT: Veliki umovi misle isto, Pr0zor me pretekao.{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 16:44 (mario.L_hr).
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
CRT kaže...

Zahvaljujem...

1) jos nesto.... posto je je fedora .rpm based distra zanima me kako radi synaptic i ima li ga uopce te ima li dosta aplikaciju u njemu...

(...)

1) Fedora ima YUM Package Manager ako se ne varam.

(...)

Postoji synaptic i na Fedori, ali ne koristi yum već apt-rpm upravitelj. Kao grafičko sučelje za yum možeš koristiti PackageKit (koji dolazi s Fedorom (Add / Remove ...)) ili Yum Extender (yum install yumex).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 17:54 (hrx).
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

treba mi neki bittorrent klijent za linux  {#}

BFBC2: Drugar
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
CRT kaže...

treba mi neki bittorrent klijent za linux {#}

Vjerojatno ga već imaš. Koja distribucija?

14 godina
neaktivan

fedora

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
CRT kaže...

fedora

meni je najbolji qbittorent

CyberPunk http://myanimelist.net/animelist/FranzBonaparta
16 godina

ktorrent je zakon, vjerojatno ga ima u reposima

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ljudi imam pitanje znaci ako zelim instalirat ubuntu na laptopu trenutno imam win 7 zanima me dali ako instaliram ubuntu a i dalje bi htjeo imat win 7 jer moram onda skidat sve drivere za ubuntu tipa za mreznu karticu graficku karticu ili ne moram?

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
xxxxx kaže...

ktorrent je zakon, vjerojatno ga ima u reposima

meni se cini on malo pretezak 

dosta sporo mi je radio

CyberPunk http://myanimelist.net/animelist/FranzBonaparta
15 godina
deklok kaže...

Ljudi imam pitanje znaci ako zelim instalirat ubuntu na laptopu trenutno imam win 7 zanima me dali ako instaliram ubuntu a i dalje bi htjeo imat win 7 jer moram onda skidat sve drivere za ubuntu tipa za mreznu karticu graficku karticu ili ne moram?

ja sam ga instalirao preko usb-a i stavio sam kvačicu da skida nadogradnje dok instalira kad završi sa instalacijom nećeš ništa trebati instalirati ubuntu sve napravi sam

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan

Frend koristi Deluge, stvar je zakon +ima support za plugine, tak da se još može nabrijati. Ja nisam neki torrentaš, pa mene zadovolji i Transmission :D.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
deklok kaže...

probaj LiveCD pa ćeš vidjet jel ti sve radi...

14 godina
neaktivan
CRT kaže...

pozdrav,

namjeravam sa minta preci na fedoru...

zanima me samo jeli fedora ima problema sa driverima ili sve ide glatko i jeli fedora za pocetnike u linuxu

moje iskustvo sa Fedorom je vrlo ugodno{#}

niti sam imao kakvih problema sa driverima , a i neki (Open source Ati driveri) rade dosta bolje nego u drugim distrama

za apsolutnog počenika možda i nije , ali ako već imaš kakvog-takvog iskustva sa Linux-ima neće biti problema

a ono kaj ti u Mintu dolazi predistalirano , za Fedoru imašovo

jedino što je meni , (kao tada apsolutnog početnika), stvaralo malo problema je SELinux - manje-više Linux ekvivalent UAC-a na Windowsima

a , imaš i Fusion Linux

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 19:59 (sumski).
15 godina

znam da za linuxe nije potreban av ali dali je potreban firewall i ako bih ga instalirao dali bi mi to usporilo internet jer sad surfa turboooo,imam ubuntu 10.10

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
14 godina
neaktivan

HAHAHA koji apsurd,

u fedori sam namjestavao neke finese sa touchpadom i radi bolje nego sa originalnim driverima na bivsim winsima HAHA

eto, zanima me, posto sam njub, kako instalirati flash: trebam ga manualno ali neznam naredbe u terminalu {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Odeš na Adobeovu stranicu, pod Downloads odabereš Flash player (tak neš) i odabereš Linux i .rpm paket, skineš i double klik na taj rpm i to bi trebalo biti to.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
sumski kaže...
CRT kaže...
(...)

zanima me samo jeli fedora ima problema sa driverima ili sve ide glatko i jeli fedora za pocetnike u linuxu

moje iskustvo sa Fedorom je vrlo ugodno{#}

(...)

za apsolutnog počenika možda i nije , ali ako već imaš kakvog-takvog iskustva sa Linux-ima neće biti problema

(...)

jedino što je meni , (kao tada apsolutnog početnika), stvaralo malo problema je SELinux - manje-više Linux ekvivalent UAC-a na Windowsima

(...)

Za početnike preporučam Ubuntu/Mint, ponajprije zbog najšire zajednice i opširnih stranica za pomoć koje su prilagođene manje stručnima. Ipak, ukoliko želiš određenu dozu poteškoća, kao izazov, toplo preporučujem Fedoru.

SELinux je u prijašnjim verzijama prilično često javljao upozorenjima, u 14-ici su ga uštimali i u tri tjedna normalnog korištenja se nije javio niti jednom.

blackalbum kaže...

znam da za linuxe nije potreban av ali dali je potreban firewall i ako bih ga instalirao dali bi mi to usporilo internet jer sad surfa turboooo,imam ubuntu 10.10

Firewall je uvijek preporučljiv, usporenja ne bi trebalo biti, a za namještanje pogledaj ovdje.

CRT kaže...
(...)

eto, zanima me, posto sam njub, kako instalirati flash: trebam ga manualno ali neznam naredbe u terminalu {#}

http://get.adobe.com/flashplayer/otherversions/, odaberi Linux, Flash Player 10.1 for Linux (YUM), i instaliraj paket koji skineš; zatim yum install flash-plugin kao root.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 20:36 (hrx).
14 godina
neaktivan

a kako postati root?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Upišeš

su --login

ili

su -

ili

su -l (ovo je malo L)

Svejedno je, ista stvar, samo na tri različita načina.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 20:45 (1domagoj1).

1 0 hvala 1
14 godina
CRT kaže...

HAHAHA koji apsurd,

u fedori sam namjestavao neke finese sa touchpadom i radi bolje nego sa originalnim driverima na bivsim winsima HAHA

Za tebe je najbolje da instalirašautoten sa stranice koju čiji link ti je postao Sumski.

EDIT: riješiti ćeš flash jednim klikom.

Rješiti ćeš brdo problema.

BTW: Ova Gnome elegant tema za Ubuntu je nešto najbolje što sam do sada vidio u računalnom svijetu (MHO).

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 20:56 (mario.L_hr).
14 godina
neaktivan

ufff, ustedio si mi dosta vremena....

nego, ja se vec zalim na flash a nisam ni rjesio internet, naime posto je fedora na laptopu treba mi WLAN i zanima me KAKO?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
CRT kaže...

ufff, ustedio si mi dosta vremena....

nego, ja se vec zalim na flash a nisam ni rjesio internet, naime posto je fedora na laptopu treba mi WLAN i zanima me KAKO?

Evo me na Fedori.

Neznam koji ti je problem?

Jesi pokušao pod System- Setings-Network Connections

tamo odaberi wireles i dalje bi ti sve trebalo biti poznato.

14 godina
neaktivan

pod WIRELESS nema nista, a neznam kako treba podesit kada idem add

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
koja ti je wireless kartica/usb, proizvođač i model...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
neaktivan
CRT kaže...

Daj mi reci, koristiš li Gnome (da se znam snaći)?

14 godina
CRT kaže...

Jeli sustav prepoznao karticu ili nije?

Ovdje trebaš popuniti podatke koji ti definiraju pristupnu točku (prepišeš podatke iz konfiguracije routera).

Nisam podešavao wireless pristup jer je računalo povezano žicom i nema wireless karticu, ali ovi podaci su ti isti bilo za winse bilo za linux (definirani su od strane routera).

14 godina
neaktivan

nije nikakav usb, pokusavam se spojit na vlastiti router...

@domagoj: da

i ne, ne prepoznaje nista

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 22:49 (CRT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CRT kaže...

nije nikakav usb, pokusavam se spojit na vlastiti router...

@domagoj: da

i ne, ne prepoznaje nista

System > Preferences > Network Connections, odeš na Wireless pa klikneš Add. SSID je ime mreže na koje se pokušavaš spojiti, zatim kad to uneseš odeš na Wireless Security odabereš kojeg je tipa zaštita, popuniš sve kaj trebaš i spremiš sve to. To je što se tiče konfiguracije.

E sad, kažeš, ne prepoznaje ništa. Kak to misliš točno ne prepoznaje ništa? Možeš li kliknuti na Add (da nije zasivljen)? Također, na panelu je ikonica (trebala bi biti) s antenicom koja pokazuje jačinu signala. Lijevi klik na nju i otvori ti se kontekstni izbornik s ponuđenim mrežama u dometu. Dali to prikazuje?

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2011 22:57 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

e, to sam previdio...

ali...odaberem ja moju mrezu i upisem password, ali svakih 30 s otprilike mi trazi opet password i vjecno se konektira...i nakon nekog vremena se diskonekta

i jos nesto nemogu instalirati skype i ni g earth preko autotena (kod skypea pise no such directory a kod eartha vjecno otvara i nista ne javlja

i jos nesto (#2) vec mi je 10 puta (pri svakom paljenju) javlja "kernel crash" (cak i i prije instalacije, u live verziji)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
CRT kaže...

e, to sam previdio...

ali...odaberem ja moju mrezu i upisem password, ali svakih 30 s otprilike mi trazi opet password i vjecno se konektira...i nakon nekog vremena se diskonekta

i jos nesto nemogu instalirati skype i ni g earth preko autotena (kod skypea pise no such directory a kod eartha vjecno otvara i nista ne javlja

i jos nesto (#2) vec mi je 10 puta (pri svakom paljenju) javlja "kernel crash" (cak i i prije instalacije, u live verziji)

Skype skini odavde.

A Google Earth mi je upravo prošao bez problema.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice