Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.248
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
RaNzO kaže...

sysclient TouchPadOff=1

uspije, ali uskoro touchpad opet počne raditi

ubijen je u gpointing device settins, ali je isti učinak kao kod prvog slučaja

gnome-mouse-properties daje iste rezultate, dakle, isključi se, ali nakon par min mogu sve opet s njim raditi...

sudo modprobe -r psmouse - traje samo do idućeg restarta

sudo touch /etc/modprobe.d/psmouse.conf ; sudo nano /etc/modprobe.d/psmouse.conf  , tu staviš "blacklist psmouse" (bez navodnika), sejvaš psmouse.conf  , i nakon toga  sudo update-initramfs -u  , i to bi trebalo bit to - trajno rješenje

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.12.2010 7:05 (sumski).
14 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

EDIT:

mislim da sam uspio (nisam znao da treba bez znaka "$" pisati :))...jel to trajno rješenje?

obično se dolarom označuje naredna koju radiš kao obični user , a tarabama # naredbe za root usera; a ne upisuješ ni jedno ni drugo

15 godina
protjeran
sumski kaže...
RaNzO kaže...

sysclient TouchPadOff=1

uspije, ali uskoro touchpad opet počne raditi

ubijen je u gpointing device settins, ali je isti učinak kao kod prvog slučaja

gnome-mouse-properties daje iste rezultate, dakle, isključi se, ali nakon par min mogu sve opet s njim raditi...

sudo modprobe -r psmouse - traje samo do idućeg restarta

sudo touch /etc/modprope.d/psmouse.conf ; sudo nano /etc/modprope.d/psmouse.conf  , tu staviš "blacklist psmouse" (bez navodnika), sejvaš psmouse.conf  , i nakon toga  sudo update-initramfs -u  , i to bi trebalo bit to - trajno rješenje

evo, napravio i to, za čudo, ovaj put je sve prošlo bez problema iz prve, vidjet ćemo kako će funkcionirati. hvala.

EDIT:

restartao sam i touchpad za sad ne radi, valjda neće opet ustati iz mrtvih :D

P.S.

možeš ispraviti "modprope" u "modprobe", da se ljudi ne pitaju zašto ne radi kod njih :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 22:55 (RaNzO).
15 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

jedna stvar me jako zanima. koji dio linuxa (aplikacija, driver) upravlja frekvencijom CPU-a, te radom ventilatora. kod sličnih distribucija i kod istog sučelja mi u jednom slučaju ne radi skoro uopće vent, a kod druge radi stalno na min okretaja i često se pali  na maks.

konkretno, kod PClinuxOS-a mi se na gnome sučelju vent skoro ne pali, a kod minta (i ubuntua) skoro stalno radi...zamijenio bih kod minta taj dio operativnog s onim koji taj posao radni na PCLOS.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Lm-sensors u sebi sadrže paket pwmconfig pomoču kojeg se podešavaju ventilatori na način da se detektira njihov PWM ( ili ti kolika voltaža je potrebna za određenu brzinu ) i onda ih u biti kontroliramo davanjem/oduzimanjem voltaže. Zato je potrebno konfigurirati pwmconfig odnosno /etc/fancontrol.

Opširnije na wiki stranicama open.hr

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dali gledate i iste video datoteke?? Koliko sam skužio to mu se ne događa u svim video datotekama 

Kod mene u jednom playeru radi ok, a u drugom isto se znaju boje razliti.

16 godina
protjeran
Buhaha kaže...

Dali gledate i iste video datoteke?? Koliko sam skužio to mu se ne događa u svim video datotekama 

Kod mene u jednom playeru radi ok, a u drugom isto se znaju boje razliti.

sigurno ne,al neznam razljevanje boje mi se nikada nije dogodilo

znale su mi bit one kockice(osim,ako se ne misli na to)

14 godina
neaktivan

možeš instalirat cpufrequtils , i onda si stavit ondemand governor , da proc po default radi na najnižoj mogućoj frekvenciji , a po potrebi onda diže frekvanciji na višu/najvišu (naravno, ako ti procesor podržava frequency scalling)

inače ja imam malko problema sa temperaturom/ventilatorom dok koristim open source ati drivere, to je ustvari i jedini razlog zbog kojeg koristim fglrx...

14 godina
neaktivan

Konačno je stigao dan da instaliram ubuntu s CD-a i naravno, vjerovali ili ne, problemi.{#}

Inače, laptop je Lenovo i već imam instalirane legalne Windows7.

Sve je išlo OK dok nisam stigao na username i password. Nakon što sam utipkao sve što treba (naglašavam da sam ispravno sve utipkao), forward button mi se ne aktivira, a back button je ionako aktivan cijelo vrijeme. Tako da jednostavno budem zarobljen u tim settinzima; mogu se vratiti do izbora vremenske zone i tipkovnice i to je sve. Sve sam radio kako treba i opet ne valja :(

Pokušao sam dvaput i ne ide i još mi se drugi put pojavila opcija particioniranja s upola manje prostora na disku, pretpostavljam zato što se već jednom particirao pri prvom pokušaju.

Može li netko pomoći? Hvala.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jedan od možebitnih problema je taj da si odabrao hrvatski (drugi) jezik instalacije. SAMO jezik instalacije ostavi na engleskom i drugo mijenjaj (hrvatska zona , abeceda), po želji. Ntfs Particije ne diraj, ostale deletiraj i radi particije ispoćetka. Glupo mi je reći "meni radi" Ubuntu 10.04.1; 10.10 na 3pc-a i Mint "Julia" na sticku.    Pozdrav i do pisanja       TONYA_

I pitanje je odgovor
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
TONYA_ kaže...

Jedan od možebitnih problema je taj da si odabrao hrvatski (drugi) jezik instalacije. SAMO jezik instalacije ostavi na engleskom i drugo mijenjaj (hrvatska zona , abeceda), po želji. Ntfs Particije ne diraj, ostale deletiraj i radi particije ispoćetka. Glupo mi je reći "meni radi" Ubuntu 10.04.1; 10.10 na 3pc-a i Mint "Julia" na sticku.     Pozdrav i do pisanja           TONYA_

Instalacijski jezik sam ostavio na engleskom u oba pokušaja instalacije.

17 godina
neaktivan

koji ubuntu? skini zadnji, ako nije. username i password ti ne smije biti isti. eksperimentiraj. stavi username koji hoćeš, pa probaj neku riječ za pass tipa sve mala slova. također, username ti ne smije biti isti kao ime kompjutera. možda koristiš neke zabranjene znakove. možda nisi dva puta pretipkao isti pass. iako si ti uvjeren da si ti sve dobro upisao, ja sam uvjeren da problem u onome između stolice i kompjutera.

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Greška na CD-u ?? Ili je prljav ? Odakle si skidao  Ubuntu? Imao sam i ja sličnih problema. Odabrao si ispravno mjesto instalacije? A da ga pustiš da upamti(učita) postavke da "prosvijetli" forward, da krene napred. Javiti će se netko jači za ovaj problem. Imaš PP.     Pozdrav i do pisanja         TONYA_

I pitanje je odgovor
16 godina
neaktivan
Kao posljednja opcija ostaje ti da ponovo staviš instalaciju na medij.možda je u tome problem,mada ne vjerujem.
17 godina
neaktivan

zgodan programčić ailurus - za sve gnome-ljupce na.

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.12.2010 12:20 (hrvooje).

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
hrvooje kaže...

zgodan programčić ailurus - za sve gnome-ljupce na.

Vrlo slično ovom http://ubuntu-tweak.com/

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace.
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

koji ubuntu? skini zadnji, ako nije. username i password ti ne smije biti isti. eksperimentiraj. stavi username koji hoćeš, pa probaj neku riječ za pass tipa sve mala slova. također, username ti ne smije biti isti kao ime kompjutera. možda koristiš neke zabranjene znakove. možda nisi dva puta pretipkao isti pass. iako si ti uvjeren da si ti sve dobro upisao, ja sam uvjeren da problem u onome između stolice i kompjutera.

Dvaput sam pokušao i experimentirao pa ništa. Sve kako si napisao i ništa.

14 godina
neaktivan
TONYA_ kaže...

Greška na CD-u ?? Ili je prljav ? Odakle si skidao  Ubuntu? Imao sam i ja sličnih problema. Odabrao si ispravno mjesto instalacije? A da ga pustiš da upamti(učita) postavke da "prosvijetli" forward, da krene napred. Javiti će se netko jači za ovaj problem. Imaš PP.        Pozdrav i do pisanja                TONYA_

Jedino mi preostaje da čekam pa makar trajalo 2 sata, ali ne vjerujem da je u tome stvar.

14 godina
neaktivan
crowap kaže...
Kao posljednja opcija ostaje ti da ponovo staviš instalaciju na medij.možda je u tome problem,mada ne vjerujem.

Pokušat ću s USB-a.

14 godina
TONYA_ kaže...

Jedan od možebitnih problema je taj da si odabrao hrvatski (drugi) jezik instalacije. SAMO jezik instalacije ostavi na engleskom i drugo mijenjaj (hrvatska zona , abeceda), po želji. Ntfs Particije ne diraj, ostale deletiraj i radi particije ispoćetka. Glupo mi je reći "meni radi" Ubuntu 10.04.1; 10.10 na 3pc-a i Mint "Julia" na sticku.    Pozdrav i do pisanja       TONYA_

Ja sam prošlih tjedana izvrtio instalacije nekoliko distri (Ubuntu, OpenSUSE, LinuxMint i Fedora) i svakusam uspješno instalirao s odabranim hrvatskim jezikom instalacije.

@potisni vektor: jesi li pazio na layout tipkovnice? Da slučajno nisi ostavio US postavke i koristio neke od znakova koji nisu slova i brojevi?

14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
TONYA_ kaže...

Jedan od možebitnih problema je taj da si odabrao hrvatski (drugi) jezik instalacije. SAMO jezik instalacije ostavi na engleskom i drugo mijenjaj (hrvatska zona , abeceda), po želji. Ntfs Particije ne diraj, ostale deletiraj i radi particije ispoćetka. Glupo mi je reći "meni radi" Ubuntu 10.04.1; 10.10 na 3pc-a i Mint "Julia" na sticku.     Pozdrav i do pisanja           TONYA_

Ja sam prošlih tjedana izvrtio instalacije nekoliko distri (Ubuntu, OpenSUSE, LinuxMint i Fedora) i svakusam uspješno instalirao s odabranim hrvatskim jezikom instalacije.

@potisni vektor: jesi li pazio na layout tipkovnice? Da slučajno nisi ostavio US postavke i koristio neke od znakova koji nisu slova i brojevi?

Sve sam pazio, ali....

Sad sam snimio ubuntu na USB, ali ne znam kako napraviti particiju za ubuntu kako bih ga odvojio od ostalih fileova. Trenutno su mi na USB-u zajedno smiksani stari data fileovi i upravo snimljeni ubuntu fileovi. Da li je ovo u redu?

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.12.2010 0:22 (potisni vektor).
17 godina
neaktivan

Može, ali napravi backup tih podataka. Uvijek, UVIJEK kad ideš prčkati nešto sa USB-om, ako su ti bitni podaci na njemu, backup.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pokušao i s USB-om, ali opet ne ide. Prvo sam pokušao preko Live ubunta instalirati, ali zapne već u startu kad pritisnem forward iz check slobodni prostor/.../internet connection. Pojavi se onaj rotirajući kružić, ali to onda traje u nedogled pa sam fizički ugasio kompjuter. Zatim sam pokušao direktno instalirati na harddrive, ali se u DOS-u pojavila neka poruka (piše kernel i još nešto) i opet ni makac. Zatim sam ponovno pokušao Live, ali mi se opet pojavilo to čudo u DOS-u i ni makac dalje.

Da li sam uklet ili što?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Baš si uporan, a to je pozitivno! {#} Svaka čast! Pošto nisi naveo koji model Lenova imaš, da baciš negdje pogled kako se slaže dotični model sa Ubuntu-om. Čak bi pomoglo da flashas BIOS. Drugo neznam šta da kažem.   Pozdrav i do pisanja         TONYA_

I pitanje je odgovor
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Konačno sam ga uspio instalirati!!! Ponovno sam ga downlodirao i spržio, ali ovaj put na DVD. Nikakvih problema pri instalaciji.

Naravno, na moje veliko iznenađenje{#} odmah sam naletio na novi problem. Kad uključim slušalice, na njima nema zvuka, a vanjski zvučnici i dalje rade. Malo sam proguglao i vidio da mnogi Lenovo laptopi imaju isti problem.

http://newyork.ubuntuforums.org/showthread.php?t=1546112&page=3

Ovdje je navodno navedeno objašnjenje i rješenje problema, ali izgleda da je to za napredne korisnike, a ja to nisam ni blizu.

Imate li i vi sličnih problema i možda rješenje? Da li moram možda skinuti dodatne drivere?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
potisni vektor kaže...

Konačno sam ga uspio instalirati!!! Ponovno sam ga downlodirao i spržio, ali ovaj put na DVD. Nikakvih problema pri instalaciji.

Naravno, na moje veliko iznenađenje{#} odmah sam naletio na novi problem. Kad uključim slušalice, na njima nema zvuka, a vanjski zvučnici i dalje rade. Malo sam proguglao i vidio da mnogi Lenovo laptopi imaju isti problem.

Ovdje je navodno navedeno objašnjenje i rješenje problema, ali izgleda da je to za napredne korisnike, a ja to nisam ni blizu.

Imate li i vi sličnih problema i možda rješenje? Da li moram možda skinuti dodatne drivere?

Ne vidim nigdje da si napisao model Lenova ? koji je ti laptop model točno?

I da koja verzija Ubuntu?

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2010 10:46 (Buhaha).
14 godina
neaktivan

Lenovo g560a. Ubuntu 10.10., dakle najnoviji koji sam skinuo s ubuntu.com.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Malo glupo, ali probaj ovo.

Alt + F2 i upiši gnome-volume-control ili gore desni klik na ikonicu zvučnika pa Sound Preferences. Odeš pod Output i probaj dolje pod Connector promijeniti postavke.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
potisni vektor kaže...

Otvori terminal

copy-paste-aj ovo u terminal:

gksu gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Dodaj dvije linije u file koji ti se otvori:

options snd_hda_intel model=laptop
options snd-hda-intel position_fix=1 enable=yes

I nije tako napredno, zar ne ;)

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace.
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Malo glupo, ali probaj ovo.

Alt + F2 i upiši gnome-volume-control ili gore desni klik na ikonicu zvučnika pa Sound Preferences. Odeš pod Output i probaj dolje pod Connector promijeniti postavke.

Upisao sam gnome-volume-control i pritisnuo run, ali me samo odvede do nekog izbornika, ali ništa povezano sa zvučnicima. Kliknuo sam i na ikonicu zvučnika, sound preferences, pa output, ali nema nikakav connector ni postavke. Možd ti koristiš neku drugu verziju ubuntu-a.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice