Kao što sam ti i rekao, u repozitorijima nema. Ali velim, probaj napisati samo program čisto ovaj u terminalu syncl pa onda TAB ako dovrši, instaliran ti je.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.514.630
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kao što sam ti i rekao, u repozitorijima nema. Ali velim, probaj napisati samo program čisto ovaj u terminalu syncl pa onda TAB ako dovrši, instaliran ti je.
imam instalirano, pojavi se man page, samo opet problemi...
$synclient TouchPadOff=1
TouchPadOff=1: command not found
EDIT:
mislim da sam uspio (nisam znao da treba bez znaka "$" pisati :))...jel to trajno rješenje?
EDIT2: opet radi...
ne znam više što je ovo, pa izvadit ću ga fizički više :D
Znakić $ ti je inače uvijek poslije username@computer: tak da njega ne pišeš ;). E sad, za trajno rješenje pročitaj Elite njubov post opet, čini mi se da je nešto u vezi autostarta rekao...
koliko sam skužio, on je govorio o ovom rješenju kao trajnom, a ono drugo nije trajno, ali se može promijeniti u trajno tako da se napravi autostart skripta.
nije mi jasno zašto ovo radi, tj. isključi touchpad na minutu i onda se opet uključi...
EDIT:
nema qsynaptica u repozitoriju
ovo je bio zadnji pokušaj za danas, nastavljam sutra. pokušao sam iz kernela removati modul za touchpad, ali ga ne vidim trenutno. pokušao sam ovo
došao sam u /lib/modules i pokrenuo
lsmod
ta naredba mi daje ovaj output
Module Size Used by
binfmt_misc 7984 1
dm_crypt 13381 0
tpm_infineon 9441 0
snd_hda_codec_analog 80317 1
snd_hda_intel 26019 2
fglrx 2523725 31
snd_hda_codec 100919 2 snd_hda_codec_analog,snd_hda_intel
snd_hwdep 6660 1 snd_hda_codec
snd_pcm 89104 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
joydev 11363 0
ppdev 6804 0
snd_seq_midi 5932 0
lib80211_crypt_tkip 8732 0
hp_wmi 6435 0
snd_rawmidi 22207 1 snd_seq_midi
uvcvideo 62379 0
parport_pc 30086 0
videodev 49359 1 uvcvideo
snd_seq_midi_event 7291 1 snd_seq_midi
tpm_tis 9894 0
v4l1_compat 15519 2 uvcvideo,videodev
tpm 16013 2 tpm_infineon,tpm_tis
v4l2_compat_ioctl32 12646 1 videodev
snd_seq 57512 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 23850 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 6912 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
wl 1965231 0
hp_accel 13600 0
tpm_bios 6426 1 tpm
lis3lv02d 10352 1 hp_accel
input_polldev 4527 1 lis3lv02d
led_class 3393 1 hp_accel
psmouse 62080 0
snd 64117 13 snd_hda_codec_analog,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
serio_raw 4910 0
k10temp 3535 0
i2c_piix4 10047 0
lib80211 6175 2 lib80211_crypt_tkip,wl
soundcore 1240 1 snd
snd_page_alloc 8588 2 snd_hda_intel,snd_pcm
edac_core 46822 0
edac_mce_amd 9387 0
shpchp 34910 0
lp 10201 0
parport 37032 3 ppdev,parport_pc,lp
dm_raid45 75026 0
xor 4709 1 dm_raid45
btrfs 506518 0
zlib_deflate 21866 1 btrfs
crc32c 3007 1
libcrc32c 1268 1 btrfs
usbhid 42062 0
hid 84678 1 usbhid
tg3 135768 0
video 22176 0
output 2527 1 video
ahci 21857 0
libahci 26167 3 ahci
ne vidim touchpad izlistan
<cut>
ne vidim touchpad izlistan
Možda se nalazi pod PS/2 Mouse?
Možda se nalazi pod PS/2 Mouse?
Synaptic touchpadovi se prijavljuju kao PS/2 mouse.
instaliraj gpointing-device-settings pa ga pokreni u terminalu.
Čovječe koliko truda si uložio zbog tako (za mene) banalnog problema, pa što te to toliko muči?
rekoh da mi miš postane neupotrebljiv od trenutka kad dotakmen touchpad, a samim time i računalo (ne da mi se svaki dan nekoliko puta raditi logoff-logon), stoga baš i nije banalan problem.
o hvala ti čovječe, sve sređeno za jednu sekundu
samo se nadam da će tako i ostati
hm vidim da i ovdje ima opcija gnome-mouse-properties ??
hm vidim da i ovdje ima opcija gnome-mouse-properties ??
nemam pojma što je s tim touchpadom, ko fenix je, ubijam ga na sve moguće načine i on uvijek ustaje...nešto slično ovome
sysclient TouchPadOff=1
uspije, ali uskoro touchpad opet počne raditi
ubijen je u gpointing device settins, ali je isti učinak kao kod prvog slučaja
gnome-mouse-properties daje iste rezultate, dakle, isključi se, ali nakon par min mogu sve opet s njim raditi...
da li postoji program u windowsima koji pokazuje povjest zauzeća CPU kao u linuxima(debian) naredba -top-
linuxmint stranicica je dosta cesto pod... opterecenjem...
I skino sam iso prvo..
da li postoji program u windowsima koji pokazuje povjest zauzeća CPU kao u linuxima(debian) naredba -top-
odes u task menager (ctrl + shift + escape) i odes na performanse i bit ce ti cpu i ram isto tako, samo je na linuxu to bolje napravljeno...
I skino sam iso prvo..
Daj kopiraj ovaj log onda koji ti piše tamo, daj više informacija. Može biti bilo kaj.
Imam jedan problem koji me lagano ždere. Za back-up i razmjenu podataka koristim WD Elite Book 2TB. Nažalost ni Ubuntu ni Fedora ga ne prepozaju. Kopao sam po netu i nisam našao neko konkretno rješenje. Od WD-a nikakve koristi u startu su već prekrižili Linux kao operativni sustav.
Ima li netko neku dobru ideju ili prijedlog.
ako si u dual bootu, mozes uci u winse i napraviti backup...
@ mario...
-jumper 7-8 spoji. Prije toga pročitaj na samom disku.. neko vrijeme je bila ispisana uputa, (za XP: MBR odnosno GPT), svakako provjeri opis jumpera da nebi bilo nekih problema-promjene piova.
edit:
uf, externi...
WD-Align ista stvar, promjena bloka 4kb na 512..
@ mario...
-jumper 7-8 spoji. Prije toga pročitaj na samom disku.. neko vrijeme je bila ispisana uputa, (za XP: MBR odnosno GPT), svakako provjeri opis jumpera da nebi bilo nekih problema-promjene piova.
Ne bih htio rasturati uređaj koji je pod garancijom.
Imam jedan problem koji me lagano ždere. Za back-up i razmjenu podataka koristim WD Elite Book 2TB. Nažalost ni Ubuntu ni Fedora ga ne prepozaju. Kopao sam po netu i nisam našao neko konkretno rješenje. Od WD-a nikakve koristi u startu su već prekrižili Linux kao operativni sustav.
Jesi siguran da ga uopće ne prepoznaje? Da ga možda samo ne mounta?
Nakon što ga spojiš na računalo upiši:
dmesg | tail
Pa kopiraj output.
Jesi siguran da ga uopće ne prepoznaje? Da ga možda samo ne mounta?
Nakon što ga spojiš na računalo upiši:
dmesg | tail
Pa kopiraj output.
Aleluja.
Restartao sam komp s uštekanim diskom i nakon boota disk je gore. Vidim ga i Disk Utility-em i s Gparted-om što prije nije bio slučaj. Inače kanta na kojoj radim ima godina i nije baš nešto za pohvaliti se (imam problema s jednim USB priključkom jer kod svakog drugog uštekavanja restarta računalo).
Pitanje je što će biti kada ga upalim i naknadno uštekam?
Ali ako ovako radi nije bed prije paljenja kompa sve spojim i to je to.
EDIT: Evo outputa
[ 47.028710] stereo mode not supported
[ 47.122297] stereo mode not supported
[ 47.222318] stereo mode not supported
[ 47.320244] stereo mode not supported
[ 49.718297] stereo mode not supported
[ 53.792646] stereo mode not supported
[ 60.203574] UDF-fs: Partition marked readonly; forcing readonly mount
[ 60.204933] UDF-fs INFO UDF: Mounting volume 'WD SmartWare', timestamp 2010/01/28 21:02 (103c)
[ 90.010123] Clocksource tsc unstable (delta = -266530094 ns)
[ 656.056727] npviewer.bin[2278]: segfault at 0 ip 00000000f61c9ed1 sp 00000000ff92e4c0 error 4 in libflashplayer.so[f5e2a000+b2e000]
kao što domagoj kaže, mislim da noviji kerneli podržavaju GPT, ovdje ima dovoljno alata i howtoa na jednom mjestu.
Ima jedna informacija.. (netko možda bolje objasni?) kernel podržava GPT ali mora biti omogućen za vrijeme kompiliranja, kao i stariji grubloader 0.97 koji nije GPT-aware, ali to bi se trebalo odnositi samo na mogućnost bootanja, ne na samo prepoznavanje diska.
I skino sam iso prvo..
Daj kopiraj ovaj log onda koji ti piše tamo, daj više informacija. Može biti bilo kaj.
Nema veze, skino sam kubuntu.
Instaliram ja kubuntu fino, tijekom instalacije skine jos neki iso file za nekih 1h trazi da restartam. Restartam ja kompjuter i na boot screen izaberem Kubuntu. Ucita ga te se pojavi plava slika sa Kubuntu natpisom i logom. Nakon nekoliko sekundi pojavi se i cursor i nista vise se ne desava. Jednostavno zavrsna instalacija se ne pokazuje.
Edit:
Evo sad sam sa CD Kubuntu 10.04 instalirao i sve fino proslo.
Zašto mi se nekad boje izmješaju kod video datoteka pod Ubuntuom 10.10 na kompu. Grafička je NVidia GeForce GT 9800. Koristim one preporučene drivere za nju. Sve radi normalno jedino se nekad izmješaju boje kod videodatoteka.
Zašto mi se nekad boje izmješaju kod video datoteka pod Ubuntuom 10.10 na kompu. Grafička je NVidia GeForce GT 9800. Koristim one preporučene drivere za nju. Sve radi normalno jedino se nekad izmješaju boje kod videodatoteka.
to ti nije do grafičke nego do video playera i codeca.
to ti nije do grafičke nego do video playera i codeca.
ne vjerujem
sigurno koristimo iste video codece pa se meni to ne događa