Linux ne prepoznaje DVD drive

poruka: 12
|
čitano: 2.297
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Dakle, prije 2 mjeseca sam instalirao Mint 12. Pokušao sam ga instalirati, ali je tijekom bootanja bacilo error da nije mogao naći live file system.

Onda sam probao sa USB sticka instalirati, to je radilo. Kad sam probao kasnije staviti CD sa nekom muzikom, nisam CD mogao naći nigdje. Uopće ne prepoznaje DVD drive!

Mislio sam da nije mountan, ali to nije bio problem.

Danas sam odlučio Mint zamijeniti sa Ubuntuom 10.04, zapržio sam ga na CD i probao bootati, ali se dogodio isti error kao i sa Mintom!

Sad sam odustao od instalacije dok ne nađem riješenje problema.

Možete li mi pomoći?

Eh da, drive je Samsung SH-S222A, IDE, postavljen kao Master.

Isn't it a remarkable coincidence almost everyone has the same religion as their parents? Religions run in families. How does this come about? Trough childhood indoctrination. -Richard Dawkins
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.3.2012 19:51 (Unix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux ne prepoznaje DVD drive

ili ti CD / DVD mediji ne valjaju (izgrebani ili se raspadaju)

ili je problem sa DVD drive

• crko
  • ili nekompatibilan sa medijima koje stavljaš u njega

probaj par tvorničkih dvd medija staviti unutra sa filmovima ili aplikacijama da vidiš kako na njih reagira

13 godina
neaktivan
Darky kaže...

ili ti CD / DVD mediji ne valjaju (izgrebani ili se raspadaju)

ili je problem sa DVD drive

• crko
  • ili nekompatibilan sa medijima koje stavljaš u njega

probaj par tvorničkih dvd medija staviti unutra sa filmovima ili aplikacijama da vidiš kako na njih reagira

Kažem ti, Linux uopće ne prepoznaje uređaj, nije do medija. Jednostavno kao da nije spojen na PC.

Windowsi normalno rade sa njim.

Isn't it a remarkable coincidence almost everyone has the same religion as their parents? Religions run in families. How does this come about? Trough childhood indoctrination. -Richard Dawkins
14 godina
neaktivan

Vjerojatno je do optike.

Imao sam isti problem, upravo s tom optikom, ubacio LG GH22NS70 i radi bez problema.

EDIT: Winsi prepoznaju, znači nije do optike.

Na razne nacine bi moglo da se laze i Nvidia isto tako upali PhysX i Radeon se zbuni totalno. - Vlada011
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.3.2012 21:07 (donator_bubrega).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ma sad ću instalirati sa USB sticka a u ponedjeljak ću vjerojatno kupit novi DVD drive, ovaj put SATA ako ne budem mogao ovo riješit :/

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Unix kaže...

Ma sad ću instalirati sa USB sticka a u ponedjeljak ću vjerojatno kupit novi DVD drive, ovaj put SATA ako ne budem mogao ovo riješit :/

Pa probaj s nekom drugom distribucijom, npr ubuntu 12.04. {#}

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Unix kaže...

Pa probaj s nekom drugom distribucijom, npr ubuntu 12.04. {#}

Ma neda mi se sa tim Unityjem nit zahebavat...

14 godina
neaktivan
Unix kaže...

Ma neda mi se sa tim Unityjem nit zahebavat...

Gledaš na stvari ograničeno i ne sagledavaš cijelu sliku. Možeš imati Unity, Gnome, KDE, Xfce, Cinamon, Fuxbox,..... pa isprobavaj koji ti više paše. Ako ti se neda s Ubuntuom, probaj s opeSUSE-om.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
Unix kaže...

Kažem ti, Linux uopće ne prepoznaje uređaj, nije do medija. Jednostavno kao da nije spojen na PC.

Windowsi normalno rade sa njim.

onda je problem u samom linuxu, probaj drugu distribuciju

jednako tako probaj promijeniti sata / ATA kabel - i oni znaju biti razlog ovakom "ponašanju"

17 godina

Stavi na forum što ti kaže naredba lspci

http://www.Hedonist385.in
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Robi kaže...

Stavi na forum što ti kaže naredba lspci

Evo, malo kasnim jer nisam vidio poruku, a sad mi baš treba DVD na Linuxu. Sad koristim Ubuntu 10.04 LTS.

Ovo je output lspci:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset DRAM Controller (rev 03)

00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset PCI Express Root Port (rev 03)

00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #4

00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #5

00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #6

00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB2 EHCI Controller #2

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Root Port 1

00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Root Port 5

00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Root Port 6

00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #1

00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #2

00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #3

00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB2 EHCI Controller #1

00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 90)

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801JIB (ICH10) LPC Interface Controller

00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) 4 port SATA IDE Controller #1

00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) SMBus Controller

00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) 2 port SATA IDE Controller #2

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Device 6739

01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc Device aa88

02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)

03:00.0 IDE interface: Marvell Technology Group Ltd. 88SE6101 single-port PATA133 interface (rev b2)

05:02.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7131/SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev d1)

Verum est, summus hominorum.
17 godina

Isto imao problem prije dvije godine. Naime onda sam probao sa starijom verzijom Minta i Ubuntua. Tad je prolazila instalacija. Takoder Win je normalno instalirao...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice