Linux - isplati li se? zaključana tema

poruka: 161
|
čitano: 26.431
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Linux - isplati li se?
iza.coska kaže...

Ne, Ne isplati se!
...
Wine, kud je sve klimavo ovo ga jos dodatno ljulja!
Stvarno sam mislio da su Microsoftovi proizvodi smece, sve dok nisam instalirao linux na racunalo!
Stara narodna: Kolko para, tolko muzike! Windows vrjedi svake lipe!

Care iza.coska nasmijao si me do suza, joj jedva disem, ma sve sam i ja to prosao pa kad tako nesto ovdje kazes odmah te zele razapeti. A kad trazis pomoc posalju te na windowse.

Pazi što se meni danas desilo kod instalacije ubuntu-a, ponudio mi je 10 hrvatskih tipkovnica, kako nije bilo ponuđene ove za laptop koju ja imam odabrao sam najbljižu tome, te kod instalacije ukucao root password sa tom tipkovnicom.

Kasnije sam išao podesit sistem, kad traži on mene root password a ja promjenio layout i više nikako nisam mogao naći root pass koliko god puta mijenjao layout. A da ne spominjem da layouta za ovu HP Notebook tipkovnicu uopće nema i da ću izgleda ić formatirat to sve dolje jer mi je neupotrebljivo.

Što je najbolje od svega, ja programiram godinama za Linux u php-u i stvarno volim taj sistem kao server ali pobogu na desktopu ga ne mogu smislit jer samo problem za problemom.

http://www.youtube.com/watch?v=qHO8l-Bd1O4
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2008 23:43 (Inari).
17 godina
neaktivan
Linux - isplati li se?

Na servere moze, to podesavaju ljudi koji znaju sta rade i kako linux dise.

Moze i za totalo ne zahtjevne desktop korisnike kao npr. moja cura koja upali komp da bi upalila firefox i jednom u dvije godine word, i to samo u slucaju da se svemir tako poslozio da imaju hardware koji je podrzan od strane linuxsa. Za sve ostale nije dobar i to ce velika vecina sama dokucit kad-tad.

A ja, odustao sam od linuxsa vec tisucu puta, svaki put kad nesta odbije proraditi, ali onda oped dode dan kad mi je ubitacno dosadno...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux - isplati li se?

ZA probleme wirelessa na linuxu postoji..Ndiswrapper - koji emulira windows drivere na linuxu. Ja sam ga koristio i wlan mi je radio punom brzinom. Na 7.04, 7.10, 8.04.

Codeci - Gstreamer **** (ima ih nekoliko i sve ih instaliraš i gotovo.)

Moram reći da je meni apsolutno sve radilo. Sav hardware na laptopu.

E da, i kako je moj stari meni stalno govorio: Pametan piše, budala pamti. Tako sam i ja, sve što sam našao na netu i što mi je pomoglo, zapisivao u knjigu. nikad ne znaš kad može opet zatrebat.

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux - isplati li se?

Imam wireless, radi bez problema nit je ista trebalo konfigurirati. samo je od sebe proradilo. Mp3 i video mi savršeno rade. Kvaliteta slike identična je kao u windowsima. Radio sam sve i svašta i dosad mi se ništa nije srušilo odkad koristim Open SuSE 11-ku. Ili ja imam sreće, ili sam potrefio na dobru distribuciju, uistinu neznam. Znam samo da, odkad koristim ovaj novi open suse, nikada nisam bio zadovoljniji nekim OS-om.

CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ 2 GB RAM 667MHZ ASUS 7300 GT @ 475/920
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
scorpion667 kaže...

Imam wireless, radi bez problema nit je ista trebalo konfigurirati. samo je od sebe proradilo. Mp3 i video mi savršeno rade. Kvaliteta slike identična je kao u windowsima. Radio sam sve i svašta i dosad mi se ništa nije srušilo odkad koristim Open SuSE 11-ku. Ili ja imam sreće, ili sam potrefio na dobru distribuciju, uistinu neznam. Znam samo da, odkad koristim ovaj novi open suse, nikada nisam bio zadovoljniji nekim OS-om.

Može bit i jedno i drugo. Imaš sreće da ti sav hardware radi pod Open Suse-om 11. I to je to. Simple as that. Osmijeh
There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
17 godina
neaktivan
RE: Linux,isplati li se?
scorpion667 kaže...
EDIT : evo kako se to radi danas u ubuntu 8.04 (našao na netu). Primjeti se velika razlika od 2006-te godine zar ne?

"To get Compiz Fusion up and running you need to install your Restricted Drivers.

System>Administration>Hardware Drivers

Restart your PC, then to enable Compiz Fusion open a terminal.

Applications>Accessories>Terminal then copy and paste

sudo aptitude install compizconfig-settings-manager

Then hit enter."

Ti  to prikazuješ kao da je ne znam kako trivijalno a odmah na prvom koraku sam zapeo gdje mi stoji crvena točka kod driver i piše Not in use i da driver ne valja.
Googlao sam i ne nalazim driver za nVidia Quadro NVS 320 grafičku.

Na drugom koraku kaže:

Couldn't find any package whose name or description matched "copizconfig-settings-manager"
Couldn't find any package whose name or description matched "copizconfig-settings-manager"
No packages will be installed, upgraded, or removed.

Nije uopće tako trivijalno ni kako ti kažeš, samo si preskočio onih 116 koraka ovdje, proces podešavanja je ostao isti!

17 godina
neaktivan

Evo, mislim da bi ovdje mogao pronaći sve što ti treba. http://ubuntuguide.org/wiki/Main_Page

17 godina
neaktivan
Inari kaže...
scorpion667 kaže...
EDIT : evo kako se to radi danas u ubuntu 8.04 (našao na netu). Primjeti se velika razlika od 2006-te godine zar ne?

"To get Compiz Fusion up and running you need to install your Restricted Drivers.

Then hit enter."

Ti  to prikazuješ kao da je ne znam kako trivijalno a odmah na prvom koraku sam zapeo gdje mi stoji crvena točka kod driver i piše Not in use i da driver ne valja.

Na drugom koraku kaže:

Nije uopće tako trivijalno ni kako ti kažeš, samo si preskočio onih 116 koraka ovdje, proces podešavanja je ostao isti!

Kao sto rekoh ja neznam kako to ide u ubuntu, al mi onda objasni zašto mi je se u open suse sve svelo na samo jedan kilik mišem.
CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ 2 GB RAM 667MHZ ASUS 7300 GT @ 475/920
17 godina
neaktivan
Inari kaže...
scorpion667 kaže...

Then hit enter."

Na drugom koraku kaže:

Predlažem da si staviš envy. Envy ti sam prepozna o kojem gpu je riječ i pronađe ti adekvatne drivere.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan
Linux - isplati li se?

Ljudi, počnite si sređivati citate ili ću ja početi dijeliti kartone.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
iza.coska kaže...

Na servere moze, to podesavaju ljudi koji znaju sta rade i kako linux dise.

Moze i za totalo ne zahtjevne desktop korisnike kao npr. moja cura koja upali komp da bi upalila firefox i jednom u dvije godine word, i to samo u slucaju da se svemir tako poslozio da imaju hardware koji je podrzan od strane linuxsa. Za sve ostale nije dobar i to ce velika vecina sama dokucit kad-tad.

A ja, odustao sam od linuxsa vec tisucu puta, svaki put kad nesta odbije proraditi, ali onda oped dode dan kad mi je ubitacno dosadno...

Dokucit ce oni koji ce kod prvog problema udarat glavom u zid. Svi koji pljuju po linuxu nisu ga ni isprobali (kao desktop) jer glavni razlog odustajanja je problem oko podešavanja hardware-a(najčešće). Najlakše je odustat i krivit Linux, lošu podršku i neznam ni ja šta. Sami ste svjedoci koliko linuxaša ima na ovom forumu koji ga koriste svakodnevno (po mojoj percepciji njih je sve više) a upravo oni su dokaz da se sve može podesit. Osobno sam u proteklih par mjeseci promijenio 3 distre i na svakoj sam imao sve podešeno onako kako sam želio (SUSE 10.3,PCL 2008 gnome, Ubuntu 8.04). Eto sada se javio na ubuntu 8.04 problem oko reprodukcije videa (kvaliteta). Šta bih sada trebao? Odustati i poslati sve k vragu?? Ako imate problem (to se i na tebe inari odnosi) postajte problem na forum, ljudi smo, dogovorit ćemo se i riješiti problem.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan
Linux - isplati li se?

ovakva je situacija

ljudi koji su posljednjih 15 godina na ms dosu / windowsima naviknuti su na taj windowsasti način rada, brisanje malwarea, čišćenje registryja, instaliranje drajvera sa cd-a, i naravno reinstalaciju OS-a svako malo

na gorespomenute radnje spremni su potrošite sate i dane, ali kada treba upisat komandu u terminal, inari ne može ni copy/pejstat kako bog zapovida

20 godina rada na računalu povlači za sobom auto-percepciju stručnjaka, i kada stvari nisu savršeno lagane ili jednake kao u windowsima onda naravno linux ne valja i "ne isplati se"

za prihvatit nešto novo, a kamoli bitno drukčiji operacijski sustav treba biti otvorena uma

prihvatit da nije sve kao u windowsima, da nekad neće stvari raditi iz prve, potražiti nekad i pomoć

a ne odma povrijeđeni ego zato jer ne možeš instalirat miša na linuxu, pa onda trošit byteove trollajući istog po forumima sa člancima godinama starim

ako ste "of open mind" linux se i više nego isplati

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
iza.coska kaže...

Da samo jos spomenem ostatak softwarea koji radi na linuxsu, jad i bijeda, jedino se open office priblizio nekoj upotrebljivosti na razini srednjoskolskog maturalnog rada, za bilo sta zahtjevnije nije upotrebljiv!

NHF, ali nije problem u operativnom sustavu, nego u nesposobnom korisniku

OpenOffice koji ovdje spominješ na razini srednjoškolskog rada je meni bio dovoljan da napravim prijelom knjige koja je izdana prošle godine u izdanju Medicinske naklade - a to je daleko od srednjoškolskog maturalnog rada. Sve slike sam obradio u GIMP. Knjigu sam po završetku posla eksportirao u PDF (OpenOffice ima integriran PDF eksport) i to spržio na CD i odnio izdavaču.
Blender koji je open-source (i dostupan na svim OSovima, ne samo za linux, ali sa linuxa potječe) je dovoljno moćan da ljudi rade ovakve slike i filmove - http://www.blender.org/features-gallery/ (obrati pozornost na Elephant's dream)

na mojem jeftinjara laptopu ( Asus A6U, AMD Turion 64, SiS750 grafika, zloglasni Broadcom wireless sklop) koristim Ubuntu i sve je proradilo iz prve, osim wirelessa za kojeg je bilo dovoljno instalirati jedan jedini paket ( fwcutter) preko synaptica

Inari kaže...

gle... nemoj ovo pisati jer se kopaš sve dublje i dublje - da si napisao coMpizconfig-settings-manager sve bi bilo OK - ovako kriviš operativni sustav zato jer si nesposoban napisati komandu kako spada
a uostalom - zašto uopće pokušavaš instalirati to preko apta kad možeš pokrenuti synaptic i sve napraviti u point and click sučelju na koje si naučen ili još jednostavnije odeš na Add/Remove i tamo se zove Advanced Desktop Effects settings

ako želiš aktivirati desktop efekte (da uključiš sve fancy efekte koje ima Mac) - još lakše je ovako:
1. potrebno je aktivirati 3D driver za grafičku karticu - System -> Administration -> Hardware drivers i onda moraš staviti kvačicu da bi proradilo - i meni je pisalo not in use dok nisam stavio kvačicu i onda sam samo trebao restartati komp i to je to
- jedini razlog zašto to nije napravljeno po defaultu je Ubuntuova open source filozofija prema kojoj uvijek daju prednost open source driverima umjesto binarnih koje izdaju proizvođači i koji pokrivaju sve mogućnosti kartice
2. System -> Preferences -> Appearance - skroz desni tab je Visual Effects gdje uključiš efekte
3. instaliraš CCSM preko synaptica ili apta ili add/remove (ali ako ideš preko apta upiši compizconfig sa M pa će sve biti OK)

dakle... da se vratim na topic i odgovorim OPu (PS - ovo pišem iz GNOME-centrične perspektive, vidjet ćemo kako ću disati nakon što izađe kubuntu 8.10 sa KDE 4.1)

Da li se isplati Linux? Pošto je besplatan, financijski dio računice je očit. Ali u drugu ruku i Windowsi su većini korisnika "besplatni"
Ukoliko imaš više manje standardan hardver, sve će ti proraditi iz prve - specifikacije svog laptopa sam već naveo, a glavni komp je star već 4 i pol godine - Athlon XP 2500+, 1G Ram, nForce 2 čipset, GF 5900XT grafička, LG F900P monitor, Canyon Bluetooth dongle, Apacer čitač kartica, NEC DVD pržilica - i SVE radi bez ikakvih problema. Čak mi radi i scrollwheel i sve dodatne tipke na mojoj Genius KB21E tastaturi - za to sam morao u Windowsima XP instalirati driver sa CDa koji je došao uz tipkovnicu.
Frend ima noviji komp ( C2D E7200, GF 8800 GT, ploča bazirana na P35 čipsetu i Philips 22" LCD) i kod njega je isto sve super.

Ono što obožavam kod linuxa je to što ga možeš iskrojiti da bude točno onakav kakav želiš - ako želiš što manje i jednostavnije, uzmeš neku distru baziranu na XFCE (npr. Xubuntu) ili Fluxboxu i gledaš kako Celeron od 900 MHz sa 256 MB RAM solidno radi na tome, ako želiš nešto cutting edge, onda uzmeš neku distribuciju sa svim điđa miđama (kao npr. Ubuntu) i uključiš efekte, uključiš screenletse, po želji dodaš cairo dock (ako te pali look maca - a dock je stvarno korisna stvarčica, pogotovo kad se npr. ikona rhythmboxa automatski mijenja prema naslovnici albuma, ili kad imaš otvoren neki dokument, pa ti ga pokazuje kao preview u docku).
Hoćeš da ti komp izgleda kao Mac - samo izvoli - imaš dosta tema koje su kopije looka Leoparda ili Tigera
Hoćeš da izgleda kao Win 3.11, XP ili Vista - samo izvoli - imaš teme koje ti daju takav look
Međutim - najbolje je isfurati neki svoj look koji ti se najviše sviđa - ja kao window decoration imam Royale sa Windows XP MCE, a koristim icon set Oxygen od KDE 4 - jednostavno sam našao look koji mi odgovara.

Neki ljudi su spominjali nemogućnost sviranja MP3ca "out of the box" - uzrok tome je činjenica da fraunhofer institut polaže prava na distribuciju MP3 formata i svatko tko to distribuira uključeno po defaultu to mora platiti. Kad kupiš Windowse ili uzmeš Maca, to si već platio u cijeni samog operativnog sustava - a ovdje je cijena nula. Potrebno je ići na Add/Remove i instaliraš GStreamer extra plugins - u opisu ćeš shvatiti zašto nije po defaultu uključeno - This packages contains plugins from the "ugly" set, a set of good-quality plug-ins that might pose distribution problems. Tako ćeš pokriti sve formate koji nisu open source. Ako koristiš Amarok kao player, čak ne moraš raditi ovo, nego ti player sam ponudi (a čini mi se da i Rhythmbox i Totem imaju to omogućeno od verzije 8.04 na dalje). Grižnju savjesti ne moraš osjećati, zato jer ti patenti ne pokrivaju nas - dok ne uđemo u EU.

Ako si kućni korisnik, i treba ti komp za: surfanje, chattanje, file sharing, email i kalendar (evolution je odličan), uredski posao ( OpenOffice.org ima odličnu kompatibilnost sa MS Office 2003, a IIRC verzija koja dolazi sa SUSE 11 zahvaljujući sporazumu Microsoft/Novell ima u sebi i podršku za OOXML i to prema Microsoftovim specifikacijama za punu kompatibilnost sa MS Office 2007 - samo što rijetko tko sprema u docx format. Kod mene u bolnici hrpa kompjutera ima Office 2007 i ljudi još uvijek rađe spremaju u običan doc format), slušanje mjuze (odlična ponuda - Amarok, BMPX, Quod Libet, Rhythmbox, Audacious, Banshee, MPD sa nekim klijentom npr. Sonata), gledanje filmova (onaj Gstreamer extra plugins paket pokriva sve codece koji ti trebaju), baratanje kolekcijom fotografija (F-spot), editiranje fotografija (GIMP - nije još tako moćan kao Photoshop, ali je blizu, i omjer kvaliteta/cijena je ∞ puta bolji), vektorsko crtanje (Xara, Inkscape), DTP (Scribus, OpenOffice Writer - iako nije po defaultu DTP program kao Scribus, kad se malo zakopaš, shvatit ćeš da je dosta moćan u tom pogledu - normalno, sve ovisi o tome što ti treba, nemoj očekivati inDesign)

I sve to za 0 kuna i nešto dobre volje. A ako negdje zapne... uvijek postoje forumi - npr. http://www.ubuntuforums.org - tamo sam našao odgovor za sve što mi je bilo nejasno

Prilažem i screenshot da se vidi kako je to na djelu
Ubuntu Hardy Heron Ubuntu Hardy Heron
Tko pod drugim jamu, ja mu mamu.
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.7.2008 3:06 (Gerontius).
17 godina
neaktivan
Gerontius kaže...
gle... nemoj ovo pisati jer se kopaš sve dublje i dublje - da si napisao coMpizconfig-settings-manager sve bi bilo OK - ovako kriviš operativni sustav zato jer si nesposoban napisati komandu kako spada
a uostalom - zašto uopće pokušavaš instalirati to preko apta kad možeš pokrenuti synaptic i sve napraviti u point and click sučelju na koje si naučen ili još jednostavnije odeš na Add/Remove i tamo se zove Advanced Desktop Effects settings

Vidio sam tipfeler ali ni bez njega nije radilo.

Lako ti reći "tamo se zove Advanced Desktop Effects settings". Ja kad kliknem Extra, skoči popup: Desktop Effects could not be enabled. Na driveru je kvaćica označena i nekakva crvena točkica je s desne strane, koja bi kao trebala nešto značiti?.
17 godina
neaktivan
Inari kaže...
Vidio sam tipfeler ali ni bez njega nije radilo.

Lako ti reći "tamo se zove Advanced Desktop Effects settings". Ja kad kliknem Extra, skoči popup: Desktop Effects could not be enabled. Na driveru je kvaćica označena i nekakva crvena točkica je s desne strane, koja bi kao trebala nešto značiti?.

daj screenshot da vidim kak izgleda i usporedim sa mojim restricted driver managerom

btw. - jesi pitao na ubuntu forumima?

ovak meni izgleda

Tko pod drugim jamu, ja mu mamu.
17 godina
neaktivan
Linux - isplati li se?

Mogu reci da je Linux los, i to iz razloga sta sam ga probao i naisao samo na probleme. Probleme koje sam opisao su samo ljuska svih problema na koje sam naisao!
Podrska korisnicima je katastrofa, odgovori su: googlaj, vrati se na windowse, ili jednostavno bez odgovora. Zanimljivo je da dok koristim windowse nisam imao potrebu za bilo kakvom podrskom!
Najveca mi je fora kada Linuxsasi vele, pa besplatan je, ako vam je to najjaci argument onda Linux nije vrjedan spomena!
Najvise problema sam imao sa hardwareom, i nisam ga uspio natjerat da ispravno rad. Sto se tice softwarea, pa u prosjeku mi se nesta srusi svakih sat vremena rada na Linuxsu!
Zasto sam uopce isao isprobati Linux, pa cuo sam glasine kako je to divan OS, stabilan, super korisnicka podrska, 20 000 komada softwarea, brz, besplatan, ..., od toga svega jedino je bilo tocno da je besplatan, brz bas i nije, u biti spor je za poludit, sporiji od Viste na tom racunalu, od 20 000 programa radi njih par, dosta njih se odbija pokrenut, a za druge nemam pojma jer se zovu jh49ishfdz5r.23.90.9.3 pa ne znam cemu sluze, ...
Razocarao sam se puno i smeta me kako svi Linuxsasi ili vecina govore kako korisnici kojima Linux ne radi od prve, da su nesposobni, da se ne trude, da brzo odustaju, da nemaju pojma, u principu pljujete po ljudima koji mozda svrarno imaju takav hardware da im se Liux raspada!

@PROTECTOR
Probao sam i vise stvari nego mi se da pisat i ne radi!

@Gerontius

Da, moze se napravit svasta, ima i programa, ali koliko to traje, programi nisu user friendly, onda se jos neobjasnjivo srusi, blender npr. katastrofa, nije mi pregledan, nista nije logicno!

Open Source je super filozofija koja u praksi bas i ne radi, po mome misljenju zato jer svi rade sve bez nekog odredenog cilja, a najvaznije bez standarda i vodstva!

Mozda jednom kada cu uzimati novi komp, pa pripazim da mi je hardware kompaktibilan sa Linuxsom, pa opet stavim neku distribuciju tako da vidim Linux u punom sjaju, mozda...

0 0 hvala 0
17 godina
PROTECTOR kaže...
Osobno sam u proteklih par mjeseci promijenio 3 distre i na svakoj sam imao sve podešeno onako kako sam želio (SUSE 10.3,PCL 2008 gnome, Ubuntu 8.04).
 Ajd nam objasni zasto si promjenio 3 distre u par mjeseci ako si tako zadovoljan linuxom? Sve su tako dobre da nemozes odlucit koju bi zadrzao? Belji se
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
  Ajd nam  objasni zasto si promjenio 3 distre u par mjeseci ako si tako zadovoljan linuxom? Sve su tako dobre da nemozes odlucit koju bi zadrzao? Belji se
  Jel ti palo na pamet da je čovjek jednostavno isprobavao opcije? Meni osobno je gušt često mjenjati distre, da vidim kako se ostali razvijaju i da razbijem monotoniju. Kao što citat na Distrowatchu kaže: "Put the fun back into computing!".
- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com | Blog - ivanwp.wordpress.com
17 godina
neaktivan
ambivalent kaže...
SupremeCommander kaže...
  Ajd nam  objasni zasto si promjenio 3 distre u par mjeseci ako si tako zadovoljan linuxom? Sve su tako dobre da nemozes odlucit koju bi zadrzao? Belji se
  Jel ti palo na pamet da je čovjek jednostavno isprobavao opcije? Meni osobno je gušt često mjenjati distre, da vidim kako se ostali razvijaju i da razbijem monotoniju. Kao što citat na Distrowatchu kaže: "Put the fun back into computing!".
 Put the fun back in to computing, zanimljiva filozofija, ali ne vodi nikuda, znaci ako podesim sustav i radi kako treba onda ga treba zamjenit jer ovaj drugi ne radi. Meni je zabavnije da na racunalu radim, i mogu raditi tisucu drugih stvari nego da samo podesavam OS. Ako se tako nastavi Linux nikada nece biti masovno prihvacen jer ljudi (bar oni s akojima se ja druzim) zele raditi konstruktivne stvari na racunalu, ili se igrati!
17 godina
neaktivan
iza.coska kaže...

Mogu reci da je Linux los, i to iz razloga sta sam ga probao i naisao samo na probleme. Probleme koje sam opisao su samo ljuska svih problema na koje sam naisao!
Podrska korisnicima je katastrofa, odgovori su: googlaj, vrati se na windowse, ili jednostavno bez odgovora. Zanimljivo je da dok koristim windowse nisam imao potrebu za bilo kakvom podrskom!
Najveca mi je fora kada Linuxsasi vele, pa besplatan je, ako vam je to najjaci argument onda Linux nije vrjedan spomena!
Najvise problema sam imao sa hardwareom, i nisam ga uspio natjerat da ispravno rad. Sto se tice softwarea, pa u prosjeku mi se nesta srusi svakih sat vremena rada na Linuxsu!
Zasto sam uopce isao isprobati Linux, pa cuo sam glasine kako je to divan OS, stabilan, super korisnicka podrska, 20 000 komada softwarea, brz, besplatan, ..., od toga svega jedino je bilo tocno da je besplatan, brz bas i nije, u biti spor je za poludit, sporiji od Viste na tom racunalu, od 20 000 programa radi njih par, dosta njih se odbija pokrenut, a za druge nemam pojma jer se zovu jh49ishfdz5r.23.90.9.3 pa ne znam cemu sluze, ...
Razocarao sam se puno i smeta me kako svi Linuxsasi ili vecina govore kako korisnici kojima Linux ne radi od prve, da su nesposobni, da se ne trude, da brzo odustaju, da nemaju pojma, u principu pljujete po ljudima koji mozda svrarno imaju takav hardware da im se Liux raspada!

@PROTECTOR
Probao sam i vise stvari nego mi se da pisat i ne radi!

@Gerontius

Da, moze se napravit svasta, ima i programa, ali koliko to traje, programi nisu user friendly, onda se jos neobjasnjivo srusi, blender npr. katastrofa, nije mi pregledan, nista nije logicno!

Open Source je super filozofija koja u praksi bas i ne radi, po mome misljenju zato jer svi rade sve bez nekog odredenog cilja, a najvaznije bez standarda i vodstva!

Mozda jednom kada cu uzimati novi komp, pa pripazim da mi je hardware kompaktibilan sa Linuxsom, pa opet stavim neku distribuciju tako da vidim Linux u punom sjaju, mozda...

Na tisuće zadovoljnih Linux korisnika dođe jedan ili dva koji se nisu uspjeli snaći u novome okruženju, i očito je nisu uspjeli savladati sve što je bilo i mrvicu drugačije od Windowsa. To nam govori da si jednostavno glup ili da si ipak nisi dao dovoljno truda riješiti nastale probleme i upoznati se pobliže sa novim stvarima. Vjerovatno je ovo drugo, a to me i najviše ljuiti. Baš takvi su prvi koji pljuju po Linuxu i pišu ovakve gluposti. 

Linux ima svojih mana i to je činjenica. Nema ozbiljnih igračih naslova, ista situacija kao i za Mac. Postoje neki ostaci prošlosti koji bune nove korisnike, kao što je kompajliranje programa iz terminala. Ovo se brzo riješi kada saznaju za upravitelj paketima kojeg ima svaka distra koja drži do sebe. Instalirati program u Linuxu bi znala i moja baka. Najveća boljka je nepostojanje profesionalnih alata u native Linux verziji (Photoshop, AutoCAD i sl.) i kvalitetnih drivera za određeni hardver. Nedostaci su to sa kojima netko može živjeti a netko ne. Ako ti ne odgovara imaš dobre stare Windowse pa izvoli. Meni osobno je nezamislivo kako jedan OS može biti poput sapuna - da se nakon određenog vremena korištenja jednostavno istroši i mora zamjeniti sa novim.
17 godina
neaktivan
ambivalent kaže...
Na tisuće zadovoljnih Linux korisnika dođe jedan ili dva koji se nisu uspjeli snaći u novome okruženju, i očito je nisu uspjeli savladati sve što je bilo i mrvicu drugačije od Windowsa. To nam govori da si jednostavno glup ili da si ipak nisi dao dovoljno truda riješiti nastale probleme i upoznati se pobliže sa novim stvarima. Vjerovatno je ovo drugo, a to me i najviše ljuiti. Baš takvi su prvi koji pljuju po Linuxu i pišu ovakve gluposti. 

Uporan sam bio, oko godinu dana, kad nemam pametnijeg posla.
Glup nisam, i ne vidim razlog nepotrebnog vrjedanja, kako sam vec i napisao Linux korisnici ne znaju nista drugo nego kad ostanu bez argumenata vrjedati druge korisnike koji eto igrom slucaja imaju hardware na kojem se Linux raspada!!!!!!!

PS
Ako cemo se vrjedat onda cemo se vrjedat oci u oci pa ko jaci taj kaci!!!!!!!!
17 godina
neaktivan
Linux - isplati li se?

Nisam namjeravao nikoga uvrijediti, samo sam napisao svoje viđenje stvari. Kažeš da si se igrao sa Linuxom godinu dana i za to vrijeme nisi uspio pohvatati stvari? Hm, ja bih se zapitao na tvome mjestu. I nikakav pravi argument nisi dao, već sama naklapanja na koja se očito niti ne isplati odgovarati a kamoli ulaziti u dublje rasprave.

0 0 hvala 0
17 godina
ambivalent kaže...
Nema ozbiljnih igračih naslova, ista situacija kao i za Mac.
 Ovo je laz. Mac je daleko bolje prihvacen od linuxa sto se tice komercijalnih igara, a pogotvo profesionalnih aplikacija. U zadnje vrijeme je takodjer znatno povecao svoj udio na desktop trzistu. Sto samo dokazuje da kvalitetan proizvod itekako moze zamjeniti windowse za kucne korisnike, ali linux to jednostavno nije.
17 godina
neaktivan
iza.coska kaže...

Izravna korisnička podrška - NE, ali zato dokumentacija i podrška u obliku foruma - koliko ti srce želi. Mislim da nijedna "stvar" u IT svijetu nema koliki community.
Iskreno mislim da je stvarno endemski rijedak hardware koji se ne da upogonit na linuxu. Meni je Conexantov modem, za koji svi govore da nema teorije da proradi (bar je tako bilo prije kad sam ga koristio), nakon tjedan dana traženja riješenja po netu, mozganja što i kako, proradio bez problema.
Također radio mi je i home-made IR prijemnik kojeg sam napravio za kontrolu računala pomoću daljinskog.
Iskreno, kod mene ti ne prolaze priče da se nešto ne može naštelat na linuxu.
iza.coska kaže...
 Put the fun back in to computing, zanimljiva filozofija, ali ne vodi nikuda, znaci ako podesim sustav i radi kako treba onda ga treba zamjenit jer ovaj drugi ne radi. Meni je zabavnije da na racunalu radim, i mogu raditi tisucu drugih stvari nego da samo podesavam OS. Ako se tako nastavi Linux nikada nece biti masovno prihvacen jer ljudi (bar oni s akojima se ja druzim) zele raditi konstruktivne stvari na racunalu, ili se igrati!
 Pa nekome je nešto zanimljivo. Netko voli podešavanje sustava, a netko konkretan rad sa aplikacijama. Svi cijelu ovu temu pljuju po linuxu na bazi osobnog mišljenja. Ako ga netko ne voliš, neka ga ne koristit. A isto tako se i ne treba upuštati u ovakve diskusije. Nema smisla.

Ti hoćeš reći da se na linuxu ne rade konstruktivne i konkretne stvari?? Računala bazirana na linuxu pogone čitava postrojenja, čak ga i NASA koristi na svojim računalima. E ako to nije konstruktivno i konkretno..onda ne znam što je.
17 godina
neaktivan
ambivalent kaže...

Nisam namjeravao nikoga uvrijediti, samo sam napisao svoje viđenje stvari. Kažeš da si se igrao sa Linuxom godinu dana i za to vrijeme nisi uspio pohvatati stvari? Hm, ja bih se zapitao na tvome mjestu. I nikakav pravi argument nisi dao, već sama naklapanja na koja se očito niti ne isplati odgovarati a kamoli ulaziti u dublje rasprave.

Kucam ja po terminalu ko veliki, nije neki problem copy/paste naredbe sa neta, pa ako ne radi onda ih prepisem slovo po slovo i ne radi, jednostavno ne radi i ljudi mi ne vjeruju jer kao nemoguce da svetinja ne radi, evo i opet se desilo sa tobom jednostavno korisnici windowsa su poluretardirani jadnici koji ne znaju otipkati dvije naredbe u terminalu.
Omalovazavas ljude radi svojeg uvjerenja, znas onu dobru sstaru: misljenje je ko supak, svako ga ima, e pa moje je da je linux smece jer na nekoliko konfiguracija (da tlacio sam frendove da se igram nja njihovim kompovima) nije proradio ot prve kako bi trebao.
Znas, nisu svi retardirani koji ne razmisljaju kao ti!
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
ambivalent kaže...
Nema ozbiljnih igračih naslova, ista situacija kao i za Mac.
 Ovo je laz. Mac je daleko bolje prihvacen od linuxa sto se tice komercijalnih igara, a pogotvo profesionalnih aplikacija. U zadnje vrijeme je takodjer znatno povecao svoj udio na desktop trzistu. Sto samo dokazuje da kvalitetan proizvod itekako moze zamjeniti windowse za kucne korisnike, ali linux to jednostavno nije.
 Iskreno, korištenje Mac-a u "kućne svrhe" mi je totalno apsurdna. Dat tolike novce za mac da na njemu surfaš, tu i tamo nabaciš koju sliku i film, malo glazbe je totalno nepromišljeno i glupo.
Dajte mi recite kako se to mac isplati kućnim korisnicima??

U drugu ruku, linux možete upogonit na računalu za koje ćete dati 2000 kn i nećete platiti ni kune više jer je os besplatan. Jel ima novi mac za kupit a da košta 2000 kn??
Da se razumijemo, nemam apsolutno ništa protiv mac-a. Pošto ga nisam koristio, to bi bilo jako glupo i licemjerno od mene.
17 godina
neaktivan
coder_ kaže...

U drugu ruku, linux možete upogonit na računalu za koje ćete dati 2000 kn i nećete platiti ni kune više jer je os besplatan. Jel ima novi mac za kupit a da košta 2000 kn??

Linux se može upogoniti i na računalu starom 15 godina za koje nitko neće dat više od 150 kuna (bez monitora), a takvo računalo je i više nego dovoljno za surfanje netom i slušanje mp3ca, a za to nije niti potrebno zahtjevnije Kde ili gnome grafičkop okruženje, već Xfce, pa čak i neki jednostavniji. Kod linuxa je ogromna mogućnost izbora i osobne prilagodbe. I da citiram ovo izrečeno u humor temi:
 Mac je za one ljude koji ne žele znati zašto njihovo računalo radi.
 DOS je za one ljude koji žele znati zašto njihovo računalo ne radi.
 Windows je za one ljude koji ne žele znati zašto njihovo računalo ne radi.
 Linux je za one ljude koji žele znati zašto njihovo računalo radi.
Ima i u tome nešto...
17 godina
neaktivan
w00t kaže...

ovakva je situacija

ljudi koji su posljednjih 15 godina na ms dosu / windowsima naviknuti su na taj windowsasti način rada, brisanje malwarea, čišćenje registryja, instaliranje drajvera sa cd-a, i naravno reinstalaciju OS-a svako malo

na gorespomenute radnje spremni su potrošite sate i dane, ali kada treba upisat komandu u terminal, inari ne može ni copy/pejstat kako bog zapovida

Koristim windows već dugo, problema sa virusima nemam, os rjetko kad reinstaliram (zadnji put je bilo kad sam promjenil matičnu).

Reinstalacija windowsa traje 10min. , instalacija drajvera sa cd-a 30min, kakve sate i dane?

Ti se neznaš ni windowsom služit a još bi i linux....

17 godina
Linux - isplati li se?

Zašto ljudi propagiraju Linux govoreći da Windowsi i Mac OS nevaljaju?

Zašto ljudi propagiraju Macove govoreći da Windows i Linux ne valjaju?

Zašto ljudi propagiraju Windowse govoreći da Macintoshi i Linux ne valjaju?

Zašto ne govore o OS-u koji   koriste umjesto da kritiziraju one koje ne koriste?

Meni se čini da se tu radi o kompleksima po principu kiselog grožđa i slatkog limuna.

Netko tko čita ovaj forum umjesto odluke između Windowsa, Linuxa i Maca jedino može doći do zaključka da je računala najbolje izbjegavati, jer ništa ne valjaju.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
iza.coska kaže...
ambivalent kaže...
SupremeCommander kaže...
 Dakle vidim da me se proziva. Ambivalent je vec rekao ono sto bih i sam napisao. Kada ste tolike cjepidlake zasto od vas nitko nije sposban podesit jedan OS a da to nije win??? Distre isprobavam zbog laptopa. Nemaš neke mogućnosti nadogradnje kao desktop računalo. Planiram si složit distru isključivo prema hardware-u koji imam u laptopu. Vidim spominje se nešto konstruktivno. Ok, ja ću moći (kao i ostali linux useri) napraviti nešto konstruktivno i na Linuxu i na Win. Kenjate bezveze, svaki vaš argumenet protiv linuxa su igre. Ne radi Crysis,ne radi ovo ne radi ono. Sve se svodi na igre. Interesantno da svi spominju nekakva rušenja Linuxa. Praktički se ponavljate. Više izgledaju kao stavri koje ste čuli u prolazu nego rezultat pravog iskustva. Povukao bih analogiju sa Vistom. Svi kakaju a u biti nisu nikada ni probali Vistu niti išta znaju u OS-evima. Stvar je mentaliteta. Kako je netko rekao nemate proširene horizonte. Vidite jedva ispred svog nosa. Za vlastiti neuspjeh krivite sam OS (što je i najlakše). Osobno me ne smeta takav način razmišljanja,smeta me neutemeljno pljuvanje. Za sebe i ostale linuxaše se ne brinem. Kakav god OS da nam date nećemo spavati dok ga ne sredimo. Razmišljamo drugačije. Pa između ostalog to i je razlika između običnih "kućnih" korisnika i naprednijih. Vaša ograničenost vas neće dovesti nikamo.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice