Linux - isplati li se? zaključana tema

poruka: 161
|
čitano: 26.401
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
Linux,isplati li se?

Evo šaljem ovo sa OpenSuse 11, ima bugova ali evo novi Winamp radi skoro bez problema.Čak i feedreader za windowse radi!!! :D

Eh, multimonitor nešto glupira ali to se da popraviti... :)

0 0 hvala 0
17 godina
Linux,isplati li se?

Svašta se u ovoj temi da pročitati...Cool

Ukratko, oni koji imaju defenzivni stav prema nečem novom će nalazit svakakve zamjerke i izlike, dok s druge strane, oni koji su oduševljeni nekim aspektima Linuxa će (možda nesvjesno) prešučivati negativnosti. Srećom, nakon svega pročitanog može se izvuči nekakav objektivan pregled (ako takav postoji). Ja sam se također potrudio staviti pluseve i minuse Linuxa na hrpu, no mislim da nema ništa novog za pročitati što ovdje već ne piše.

Po mojoj nekoj najgeneralnijoj procjeni savjetovao bih: oni koji žele znati više o radu računala i operativnog sustava neka isprobaju Linux - isplati se, oni koji su zadovoljni Windowsima (i imaju na umu da to i košta) neka ostanu na Windowsima.

Thats my two cents.

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux,isplati li se?
4ndY kaže...

isplati se, oni koji su zadovoljni Windowsima (i imaju na umu da to i košta) neka ostanu na Windowsima.

E vidiš, stvar je u tome da su ovdje u temi sudjelovali u ljudi koji imaju ilegalne windowse i pokušavaju vagati između njima beslpatnih windowsa i besplatnog linuxa. A svi znamo da windowsi, kako si rekao, koštaju. To je kao uspoređivanje cijene paštete i kavijara.

Ako nije problem za modere, malo bih se vratio na raspravu oko besplatnih programa koji se na linuxu vrte u firmama. Kao primjer bih naveo Siemensov ogranak zadužen za programiranje Java aplikacija za mobilne telefone. Ne samo da skoro svi rade na NetBeansu i Eclipsi (besplatni programi) već i dosta ljudi rade na linuxu. Ogranak firme od nekoliko stotina zaposlenih ima sigurno veliku zaradu, stoga molim skeptične da izbace priču o poslovnim parazitima i  budalama koje prave programe koji su korišteni u firmama.

Uzmite odnost troškova firme od nekoliko stotina zaposlenih ako samo Eclipse-u držena linuxu i na windowsima.
There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
17 godina
coder_ kaže...
4ndY kaže...

isplati se, oni koji su zadovoljni Windowsima (i imaju na umu da to i košta) neka ostanu na Windowsima.

E vidiš, stvar je u tome da su ovdje u temi sudjelovali u ljudi koji imaju ilegalne windowse i pokušavaju vagati između njima beslpatnih windowsa i besplatnog linuxa. A svi znamo da windowsi, kako si rekao, koštaju. To je kao uspoređivanje cijene paštete i kavijara.

Ako nije problem za modere, malo bih se vratio na raspravu oko besplatnih programa koji se na linuxu vrte u firmama. Kao primjer bih naveo Siemensov ogranak zadužen za programiranje Java aplikacija za mobilne telefone. Ne samo da skoro svi rade na NetBeansu i Eclipsi (besplatni programi) već i dosta ljudi rade na linuxu. Ogranak firme od nekoliko stotina zaposlenih ima sigurno veliku zaradu, stoga molim skeptične da izbace priču o poslovnim parazitima i  budalama koje prave programe koji su korišteni u firmama.

Uzmite odnost troškova firme od nekoliko stotina zaposlenih ako samo Eclipse-u držena linuxu i na windowsima.
Ajmo malo matematike, jer vidim da to ljudima na ovom forumu bas i ne ide najbolje.
Jedan prosjecan programer, par godina iskustva, neka ima neto placu od 8000kn/mjesecu. Poslodavca/firmu to kosta 15000kn/mjesecno. Ako dodamo jos i cijenu prostora, grijanja, struje, place nadredjenih, itd, iznos je puno veci od toga, blize 20000-25000kn/mjesecno. No ajmo se zadrzati na samo tih 15000kn. Godisnje, taj jedan programer firmu kosta 12*15000kn=180000kn.
Jedni windowsi traju cca. 3 godine, za sto ce programer kostati firmu: 3*180000kn = 540000kn.
Koliko kostaju windowsi? Windows Vista Business, 1150kn, ako izbacimo porez, firmu to kosta cca. 950kn.
Koliko to iznosi u te tri godine? 950/540000 * 100% = 0.18%
Da rezimiramo, ako Windowsi Vista/XP povecaju produktivnost programera za vise od 0.18% kupnja windowsa je itekako isplativa. Cool
Al i bez tih 0.18% povecanja produktivnosti, cijena windowsa je za bilo kakvu firmu zanemariv trosak u odnosu na sve ostale troskove.
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
coder_ kaže...
4ndY kaže...

Ajmo malo matematike, jer vidim da to ljudima na ovom forumu bas i ne ide najbolje.
Jedan prosjecan programer, par godina iskustva, neka ima neto placu od 8000kn/mjesecu. Poslodavca/firmu to kosta 15000kn/mjesecno. Ako dodamo jos i cijenu prostora, grijanja, struje, place nadredjenih, itd, iznos je puno veci od toga, blize 20000-25000kn/mjesecno. No ajmo se zadrzati na samo tih 15000kn. Godisnje, taj jedan programer firmu kosta 12*15000kn=180000kn.
Jedni windowsi traju cca. 3 godine, za sto ce programer kostati firmu: 3*180000kn = 540000kn.
Koliko kostaju windowsi? Windows Vista Business, 1150kn, ako izbacimo porez, firmu to kosta cca. 950kn.
Da rezimiramo, ako Windowsi Vista/XP povecaju produktivnost programera za vise od 0.18% kupnja windowsa je itekako isplativa. Cool
Al i bez tih 0.18% povecanja produktivnosti, cijena windowsa je za bilo kakvu firmu zanemariv trosak u odnosu na sve ostale troskove.
Uzmi u obzir da programeri nisu neki tupavci koji za svaki problem zovu servisera te da njima postavljanje linuxa nije neprelazan problem.
Gledajući konkretno ovu firmu, plaće nisu tolike. Potreba za legalnim windowsima na preko 200 računala za Java programiranje je zbilja smiješna. Znači nepotreban trošak. E sad ako je tebi skoro 250 000 kn za nepotrebne windowse logično, onda sorry, al ja sa tobom nikako ne bi ulazio u posao.
There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
 Strašno. Tu neke cifre izvlačiš iz glave,lupaš ,a govoriš drugima da im ne ide matematika. Kad si tako dobar matematičar objasni mi ovo: od ovih 25000kn samo 8000 ima programer, on sveukupno firmu košta 15000. Znači 10000kn (25000-15000kn) košta grijanje,struja,najam prostora i plaće nadređenih????? Ako sam te krivo shvatio objasni mi, jer je ovo presmiješno. Ispada da je sam programer skuplji za firmu od grijanja,struje, najma prostora i njegovih nadređenihSmijeh.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
coder_ kaže...

Puno puno gluposti svuda i posvuda Namigiva

Firma u kojoj ja radim i sve informatičke firme koje poznam, koje koriste Windowse su Microsoft partneri.

Svaki Microsoft partner za godišnje članstvo od cca 2.000-3.000 kuna dobije kompletan sav softver koji je do sada iznad u povijesti MS na korištenje i to od 10-20 licenci. Uključujući i sve razvojne alate poput Visual Studia.

Još veće firme koje su Gold partneri imaju za svega nešto veću cijenu i do 100 licenci kompletnog MS softvera ikada izdanog na raspolaganju.

Dakle, da skratimo priču, veliki partneri imaju VELIKE popuste i nikako ih ovo  što si naveo ne dođe 540.000 kn već ih dođe svega nekoliko tisućica što je totalno zanemariva cijena.

Linux se nikako, ali nikako ne isplati osim za servere.
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.6.2008 3:28 (Inari).
17 godina
PROTECTOR kaže...
 Strašno. Tu neke cifre izvlačiš iz glave,lupaš ,a govoriš drugima da im ne ide matematika. Kad si tako dobar matematičar objasni mi ovo: od ovih 25000kn samo 8000 ima programer, on sveukupno firmu košta 15000. Znači 10000kn (25000-15000kn) košta grijanje,struja,najam prostora i plaće nadređenih????? Ako sam te krivo shvatio objasni mi, jer je ovo presmiješno. Ispada da je sam programer skuplji za firmu od grijanja,struje, najma prostora i njegovih nadređenihSmijeh.
 Smijeh Zaboravi tih 25000, to je lupetanje, jer nemogu znati koliko bi firmu to sve kostalo jer ovisi koliko ima veliki prostor, u kakvom podneblju radi (koliko placa grijanje), koliko je programera pod jednim sefom, itd. Zato sam to zanemario u daljnjem proracunu i zadrzao se samo na onih 15000kn. U praksi je to naravno veci iznos.
btw. Tvoj komentar je korektan u slucaju da imas firmu s jednim programerom, ali ne radi se o tome ovdje. Vjerojatno neces imati jednog nadredjenog po programeru niti ce svaki programer u firmi imati iznajmljen svoj vlastiti prostor.
17 godina
Imam mali problem, napravio sam particije od 80gb diska želio bi si instalirat ubuntu (do sada sam koristio na cd) zanima me koliko će mi to MB uzeti?
i možete ponovno stavit onaj link za ubuntu programe ili onaj program kojim se windows programi stavljaju na ubuntu.

Hvala
Viva la vida
17 godina
neaktivan
unknown kaže...
Imam mali problem, napravio sam particije od 80gb diska želio bi si instalirat ubuntu (do sada sam koristio na cd) zanima me koliko će mi to MB uzeti?
i možete ponovno stavit onaj link za ubuntu programe ili onaj program kojim se windows programi stavljaju na ubuntu.

Hvala

Ne znam koliko prostora zauzima instalacija Ubuntu-a (savjete oko toga nek ti da TuxSlave i ostali...). 
Za ubuntu programe imaš ugrađen alat (program) pomoću kojeg si sve instaliraš (sve ide automatizacijom, ti niti ne trebaš ništa raditi, par klikova...)

www.winehq.org/ - program kojim možeš pokretati windows aplikacije, ali najvjerojatnije ga možeš i instalirati pomoću tog istog alata (Synaptic valjda...), tak da ga niti ne trebaš posebno skidati jer se ne bi snašao sa kompajliranjem odmah....

Ja jedinu zapreku za korištenje linuxa na desktopu vidim to što se ne mogu sve win igre pokretati na njemu i eventualno neki poznati profesionalni alati koji su još uvijek slabo (čitaj nikako ) podržani za linux. (Wine ne ubrajam u to... nije niti taj komad softvera svemoguć...)
Što se ostaloga tiče... Multimedija u zadnje vrijeme savršeno podržana (Mplayer, AmaroK, xmms...), Uredske aplikacije su korak do Microsoftovih, i salno se razvijaju (Openoffice, KOffice), pa se kroz neko vrijeme i vidi napredak;  grafika također (GIMP, ...) Surfanje puno elegantnije nego na windowsima (gamadi se ne treba bojati, ne može ništa...). Također postoji još mnoštvo prednosti koje mi se ne da nabrajat... A o serverskoj namjeni da ne govorimo...
17 godina
neaktivan
unknown kaže...

Hvala
 Za Ubuntu ti je otprilike dosta 10-15 GB. + (512 MB - 1 GB) za swap particiju. Sama instalacije, čini mi se, zauzima oko 1GB. Možda malo više.

.deb paketi ua Ubuntu - www.getdeb.net
Sve pakete(programe) koje imaš na ovoj stranici možeš naći i u repozitoriju al starije verzije. Znači Applications->Add/Remove i traži programe. Sretno ti bilo.

Ako imaš još kakvih pitanja, slobodno pitaj. :)
17 godina
neaktivan

Odgovor na forumsku dvojbu je DA, LINUX se isplati višestruko kroz ove aspekte:

- u cijeni samog OS-a koja je NIŽA što duže se koristi

- perfomansama (windozeri i dan danas samo koketiraju sa multitaskingom)

- cijeni ostalih aplikacija  - što više korisnika to veća ušteda

- civlizacijski i kulturološki napredniji

- NE izvlači se novac iz ove jadne državice u multinacionalnu korporaciju pod patronatom američke države i njome vladajućih kapitalističkih obitelji (niti IBM nije puno boljši)

- ne STVARA ovisnost o stranim tehnologijama, a proizvodnja i izvoz ZNANJA (u ovom slučaju tehnologije) temelj je modernog imperjalizma i jamči dugogodišnji ovisnički i eksploatirani odnos u odnosu na vlasnika tehnologije. Samo zato se u svijetu toliko posvećuje pažnja zaštiti intelektualnog vlasništva i autorskog prava.

- otvorenost programskog koda otvara neslućene mogućnosti u daljnjem razvoju same upotrebljivosti tih meni dragih komada željeza, plastike i aluminija, ali i približavanja u čovjeka ugrađenoj potrebi da sa svojim bližnjima podijeli ono što mu je srcu drago

- SLOBODA misli, savjesti i vjeroispovjesti Namigiva

Majkfosoft kultura od prije 15 godina i danas NISU iste. Danas je majkrosoft složen poslovni sustav, uključivši i partnere, koji je na vrhuncu svoje organizacijske i ekonomske piramide. U ovom obliku NE MOŽE preživjeti i mora evoluirati. Osobno sam prve korake napravio u srednjoj školi sredinom 80-ih i to na MAC-u, a prve poslovne korake početkom 90-ih na windozerima. Zato i imam puno pravo nakon 18 godina druženja sa majkrosoftom i 9 god. sa Linuxom danas reći Linux: DA - majkfosoft NE. Iz svih aspekata. Linux i njegovo osnovno obilježne otvorenost, temelji su tehnologija i kulture budućnosti.

17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

Koliko se linux isplati najbolje pokazuju ovakvi članci.

http://www.youtube.com/watch?v=qHO8l-Bd1O4

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Inari kaže...

Pogledaj koje sustave usporedjujes. Linux nije radjen ispocetka kao embedded sustav. Taj Integrity se JEDINO razvija kao embedded sustav i to je to. Okoristi se clankom koji navodi da je Linux skuplji i neisplativ u kucnoj upotrebi(kao sto si vec naveo u jednoj temi. O_o ili si vec zaboravio?).
Gentoo user. :')
17 godina
neaktivan
Tux Slave kaže...
Inari kaže...

Pogledaj koje sustave usporedjujes. Linux nije radjen ispocetka kao embedded sustav. Taj Integrity se JEDINO razvija kao embedded sustav i to je to. Okoristi se clankom koji navodi da je Linux skuplji i neisplativ u kucnoj upotrebi(kao sto si vec naveo u jednoj temi. O_o ili si vec zaboravio?).
 Ha-ha, inari. Opet su te poklopili. Ovo ti je već druga tema. :)))) hehehe
17 godina
neaktivan
Tux Slave kaže...
Inari kaže...

Može, izvoli.

Ovisi što smatraš pod kućnu upotrebu, za čitanje maila i surfanje internetom je dovoljan i mobitel ako ćemo tako gledat. 

A uostalom za Linux nema dovoljno igrica, što je takvom tipu kućnog korisnika kojeg spominješ jako bitno. Osim što ne rade igrice, dokumenti napisani sa Open Office-om nisu u potpunosti kompatibilni sa MS Officeom koji koriste gotovo svi, stoga je nepouzdan i kod pisanja malo naprednijih dokumenata i kod Excel sheetova.

Dalje zbog čega se Linux ne isplati je što nema dobru podršku. Nemaš koga zvati kada ti se zbrlja nešto na sistemu, a ako ti se recimo poremeti dsl veza na internet i zoveš providera da ti pomogne, neće to moći adekvatno učiniti.
I tako dalje i tako dalje...

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2008 20:54 (Inari).
17 godina
neaktivan
Inari kaže...
Tux Slave kaže...
Inari kaže...

Može, izvoli.

Ovisi što smatraš pod kućnu upotrebu, za čitanje maila i surfanje internetom je dovoljan i mobitel ako ćemo tako gledat. 

A uostalom za Linux nema dovoljno igrica, što je takvom tipu kućnog korisnika kojeg spominješ jako bitno. Osim što ne rade igrice, dokumenti napisani sa Open Office-om nisu u potpunosti kompatibilni sa MS Officeom koji koriste gotovo svi, stoga je nepouzdan i kod pisanja malo naprednijih dokumenata i kod Excel sheetova.

Dalje zbog čega se Linux ne isplati je što nema dobru podršku. Nemaš koga zvati kada ti se zbrlja nešto na sistemu, a ako ti se recimo poremeti dsl veza na internet i zoveš providera da ti pomogne, neće to moći adekvatno učiniti.

Pogledaj verziju OpenSUSE-a - 9.3 - a vani je 11, a godina izdavanja clanka 2005. A Linux je tek zadnjih godina poceo biti user-frendly. Znaci OPET ti clanak pada u vodu.

Mobitel koji moze dostojno i vjerno prikazivati web stranice(nece moci poprilican broj) platiti ces vise nego 2 licence w!na.

Za igrice si u pravu, ali ima i dosta naslova koji nativno rade, a i ima naslova koji rade preko winea i cedege.

OpenOffice - koliko znam M$ je otvorio(ili ce otvoriti uskoro) specifikacije za svoj *.doc format stoga ce OpenOffice 3.0 vjerojatno sadrzavati potpunu podrsku za *.doc formate. Takodjer sa M$ Office Service Packom 2 dolazi puna podrska za *.odf format. Sve te nekompatibilnosti padaju u vodu do kraja ove i pocetkom iduce godine. Google - sve ce ti reci o ovome.

DSL - Na Linux-u da se poremeti? Da, poremeti se svakome 200 korisniku koji uz pomoci dobrih ljudi tipa http://www.linuxzasve.com/ ili ovog foruma ili official foruma pojedine distre dobije odgovor kako rijesiti problem za 10 min. Nekuzim sta ce ti reci netko iz M$-a o postavljanju DSL mreze - nikad u zivotu to nisam cuo - ako sam u krivu s ovim ispravi me. Takodjer T-Com i njihova sluzba za korisnike daje savjete tipa: "Jeste li restartali racunalo?" - WTF - povraca mi se kad ju cujem.
Gentoo user. :')
17 godina
neaktivan
Tux Slave kaže...
Inari kaže...
Tux Slave kaže...
Inari kaže...

Može, izvoli.

Pogledaj verziju OpenSUSE-a - 9.3 - a vani je 11, a godina izdavanja clanka 2005. A Linux je tek zadnjih godina poceo biti user-frendly. Znaci OPET ti clanak pada u vodu.

Mobitel koji moze dostojno i vjerno prikazivati web stranice(nece moci poprilican broj) platiti ces vise nego 2 licence w!na.

Za igrice si u pravu, ali ima i dosta naslova koji nativno rade, a i ima naslova koji rade preko winea i cedege.

OpenOffice - koliko znam M$ je otvorio(ili ce otvoriti uskoro) specifikacije za svoj *.doc format stoga ce OpenOffice 3.0 vjerojatno sadrzavati potpunu podrsku za *.doc formate. Takodjer sa M$ Office Service Packom 2 dolazi puna podrska za *.odf format. Sve te nekompatibilnosti padaju u vodu do kraja ove i pocetkom iduce godine. Google - sve ce ti reci o ovome.

DSL - Na Linux-u da se poremeti? Da, poremeti se svakome 200 korisniku koji uz pomoci dobrih ljudi tipa http://www.linuxzasve.com/ ili ovog foruma ili official foruma pojedine distre dobije odgovor kako rijesiti problem za 10 min. Nekuzim sta ce ti reci netko iz M$-a o postavljanju DSL mreze - nikad u zivotu to nisam cuo - ako sam u krivu s ovim ispravi me. Takodjer T-Com i njihova sluzba za korisnike daje savjete tipa: "Jeste li restartali racunalo?" - WTF - povraca mi se kad ju cujem.
 Tux nemoj se uopce prepirati s njim. Nas nekoliko je pokusalo i u drugim temama al covjek se neda i gotovo.

sorry za offtopic
CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ 2 GB RAM 667MHZ ASUS 7300 GT @ 475/920
17 godina
neaktivan

Tux Slave kaže...
DSL - Na Linux-u da se poremeti? Da, poremeti se svakome 200 korisniku koji uz pomoci dobrih ljudi tipa http://www.linuxzasve.com/ ili ovog foruma ili official foruma pojedine distre dobije odgovor kako rijesiti problem za 10 min.

Jel ti možda palo na pamet ako mu se DSL poremeti da neće moći na internet da to pročita? Ili možda predlažeš da spoji računalo na internet preko mobitela i drivera koje je Nokia ili Samsung "izdao" za Linux? LOL

Tux Slave kaže...

Kad netko ovakvu glupost kaže, uopće ne zaslužuje daljnju raspravu.

Naslovi koji rade preko emulatora? Kakve su to performanse, pa i manji programi se dižu 10 x sporije, a da ćeš igrati Crysis preko Wine... No comment, predajem se, daljnji komentari nemaju više nikakvog smisla.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2008 21:59 (Inari).
17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

Ne da se ne isplati nego nema nikakvog smisla se prepirati, jednostavno neki ljudi kao da ispod kamena zive.

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Inari kaže...

Tux Slave kaže...
DSL - Na Linux-u da se poremeti? Da, poremeti se svakome 200 korisniku koji uz pomoci dobrih ljudi tipa http://www.linuxzasve.com/ ili ovog foruma ili official foruma pojedine distre dobije odgovor kako rijesiti problem za 10 min.

Jel ti možda palo na pamet ako mu se DSL poremeti da neće moći na internet da to pročita? Ili možda predlažeš da spoji računalo na internet preko mobitela i drivera koje je Nokia ili Samsung "izdao" za Linux? LOL

DSL da se poremeti? To jos nisam dozivio. To neko tvoje win iskustvo? Skoro 2 god sam na dsl-u preko linuxa,nikada do nikakvog poremećaja nije došlo.
17 godina
neaktivan
PROTECTOR kaže...
 DSL da se poremeti? To jos nisam dozivio. To neko tvoje win iskustvo? Skoro 2 god sam na dsl-u preko linuxa,nikada do nikakvog poremećaja nije došlo.

To je pingvinski odgovor na sve. "ma to se neće desiti", "ma to ti ne treba", bla bla.

Mislim da je više nego očito tko živi ispod kamena ili bolje rečeno u špilji.
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2008 22:09 (Inari).
17 godina
neaktivan
Inari kaže...
PROTECTOR kaže...

To je pingvinski odgovor na sve. "ma to se neće desiti", "ma to ti ne treba", bla bla.

Mislim da je više nego očito tko živi ispod kamena ili bolje rečeno u špilji.
 Gle nisam to dozivio ni na linuxu ni na windowsima. Da očito je ko živi u špilji, baziras svoje mišljenje na člancima starim 3 godine.
17 godina
Linux,isplati li se?

Offtopic: nek bolje onda skokne ovdjeCool

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
PROTECTOR kaže...
 Gle nisam to dozivio ni na linuxu ni na windowsima. Da očito je ko živi u špilji, baziras svoje mišljenje na člancima starim 3 godine.
 Svoje mišljenje baziram na desetljeću iskustva, a u 3 godine se apsolutno ništa značajno nije promjenilo.

Baš sam si danas stavio Ubuntu na Laptop da vidim jel ima šta novo, osim što mi neće uključiti extra efekte jer nema ispravan driver za nVidia Quadro 320, nema niti XGL-a ni u tragovima, kojeg je scorpion667 pokazao ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=E4Fbk52Mk1w

Kada sam potražio kako da ga instaliram, smučilo mi se jako brzo, evo "kratke user friendly upute"!

120 koraka! Trebao bih uzeti bolovanje da to podesim!
Ili će možda sada neki pingvin uletiti sa kritikom da sam sam kriv što nemam dovoljno znanja, pa nakon njega drugi koji će tvrditi da je Linux  najbolji za obične kućne korisnike.

Fujka teška!

17 godina
neaktivan
Inari kaže...
PROTECTOR kaže...
 Svoje mišljenje baziram na desetljeću iskustva, a u 3 godine se apsolutno ništa značajno nije promjenilo.

Baš sam si danas stavio Ubuntu na Laptop da vidim jel ima šta novo, osim što mi neće uključiti extra efekte jer nema ispravan driver za nVidia Quadro 320, nema niti XGL-a ni u tragovima, kojeg je scorpion667 pokazao ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=E4Fbk52Mk1w

Kada sam potražio kako da ga instaliram, smučilo mi se jako brzo, evo "kratke user friendly upute"!

120 koraka! Trebao bih uzeti bolovanje da to podesim!
Ili će možda sada neki pingvin uletiti sa kritikom da sam sam kriv što nemam dovoljno znanja, pa nakon njega drugi koji će tvrditi da je Linux  najbolji za obične kućne korisnike.

Fujka teška!

Neda mi se s tobom prepirati niti kanim, ali samo bih želio upozoriti ljude na dezinformacije koje širiš. Opet si našao nešto što datira iz 2. mjeseca 2006-te godine (znači 2 godine i 5 mjeseci staro). Stvarno si stručnjak za takve stvari. Ja sam početnik u linuxu i tek neko vrijeme koristim open suse 11. Neznam kako na ubunuu rade stvari ali ja sam samo otisao na stranicu od open susea, našao compiz, kliknuo na one-click-install. sačekao da završi, restartao računalo i stvar je proradila bez ikakvog konfiguriranja i šupanja po terminalu.

EDIT : evo kako se to radi danas u ubuntu 8.04 (našao na netu). Primjeti se velika razlika od 2006-te godine zar ne?

"To get Compiz Fusion up and running you need to install your Restricted Drivers.

System>Administration>Hardware Drivers

Restart your PC, then to enable Compiz Fusion open a terminal.

Applications>Accessories>Terminal then copy and paste

sudo aptitude install compizconfig-settings-manager

Then hit enter."

CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ 2 GB RAM 667MHZ ASUS 7300 GT @ 475/920
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2008 22:47 (scorpion667).
17 godina
neaktivan
Inari kaže...

PA i ako se nešto "poremeti", kako kažeš, na linuxu se to puuuno brže riješi nego na windowsima. Naravno, potrebno je znanje. Tko ne zna i ne želi naučiti, neka se ni ne hvata linuxa.

a u 3 godine se apsolutno ništa značajno nije promjenilo.

Pa ne bih baš rekao da je tako. Kod Ubuntu distribucije se nešto promjeni svakih 6. mjeseci.
Naime, linux nije niti zamišljen da na njemu rade kojekakvi izletnici koji su navikli raditi na windowsima i ne da im se proučiti kako se nešto postavlja.
(pritom ne mislim na nikoga ovdje posebno)

Za linux ipak treba sjesti i zagrijati stolicu jer nije sve klik-klik-klik. TREba malo volje i želje da se neke stvari nauče.
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2008 22:44 (coder_).
17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

kako kome, dok se na linuxu snađeš na win napraviš reinstal i mirna bosna

pa i win je više napravljen za home juzere , samo klik-klik-klik,yes,no,cancel - i onda BSOD Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2008 22:56 (nadimak888).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
coder_ kaže...
Naime, linux nije niti zamišljen da na njemu rade kojekakvi izletnici koji su navikli raditi na windowsima i ne da im se proučiti kako se nešto postavlja.
(pritom ne mislim na nikoga ovdje posebno)

Za linux ipak treba sjesti i zagrijati stolicu jer nije sve klik-klik-klik. TREba malo volje i želje da se neke stvari nauče.

Upravo tako, u potpunosti se slažem.
I upravo iz tog razloga, kućnim korisnicima preporučam da si nabave Mac, a poslovnim Windows. A za server neka stave Linux.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2008 22:59 (Inari).
17 godina
neaktivan
Linux - isplati li se?

Ne, Ne isplati se!
Moram se ponovo javiti i sloziti sa Inari. Linux je opcenita katastrofa. Igam se sa Linuxsom od ubuntu 7.04 i nijedna distribucija mi nije sjela, a probao sam ih hrpu!
Prvo sta mi je islo na zivce je sta nisam mogao osposobiti wireless, vele ljudi jako jednostavno ukljucis ih u restricted drivers, sve bi to bilo ok da sam spojen na net, a ne mogu se spojit posto mi ne radi wireless!
Wireless mi jos uvijek ne radi i sumnjam da ce proradit ikad. Zaposjednem curin komp, kuzi wireless, ali ide 1Mbps ni mrvicu vise i signal je na jedva 10%, gore nemgo modem koji naravno ni u jednoj konfiguraciji nije prepoznao!
Dobro spojen sam nekako na net pa ne moram za svaki problem restartat windowse i trazit rjesenje na netu, onda mi se paneli smrznu, dobro ajd restart, onda vidim da imam 9 desktopa, ne treba mi tolko, smanjim na 4 a on mi pomnozi 4*9, tolko desktopa mi stavrno ne treba!
Dobro ajd ima bugova, upalim firefox i pocnem surfat, sporo da boli jer mi wifi ne pusta brze, opet problem, scrolanje trza ko da pokusavam to izvest na 286-stici, dobro nasnimim operu, jos gore.
Nema veze, cuo sam ja da taj sustav treba podesit, odem na forum, i ljubazno pitam, medu ostalim kako da se ulogiram kao root jer mi se neda stalno upisivat glupi password, i niko mi nece rec jer se tak kao ne koristi sustav, i velim im ja da cu ga tako koristit samo dok ga podesim i onda ce se prebaciti na limited racun, al su mi odbrusili da se wratim na windowse, podrska korisnicima, mos mislit!
Dobro ajd skuzim kako se logira kao root, wireles nemogu upogonit punom snagom, dobro nema veze aj da vidim kak rade ostale stvri pa kad nabavim novi komp koji je potpuno kompaktibilan sa linuxsom vec cu sve znat, opet samo problemi!
Razmisljam si ja pa kad ne mogu na net bar da mogu slusati glazbu i gledati filmove. Mp3-ce je pustio od prvea nakon instalacije codeca, ali filmove ne, nakon instaliranja svega zivog vezanog uz filmove pa i sve i jednog multimedijalnog playera nije htio pustiti film da bude gledljiv, i to govorim o filmovima sa orginalnih DVD-ova, kvaliteta slike je ocajna!
Nakon nekih godinu dana od kako sam dobio ideju da stavim linux na racnalo uspjelo mi je proraditi mp3 i intenet na vrlo vjerovatno najmanjoj mogucoj brzini!
Da samo jos spomenem ostatak softwarea koji radi na linuxsu, jad i bijeda, jedino se open office priblizio nekoj upotrebljivosti na razini srednjoskolskog maturalnog rada, za bilo sta zahtjevnije nije upotrebljiv!
Linux je doslovno besmislen sustav jer umjesto da radis na sustavu ti radis da bi sustav funkcionirao!
Wine, kud je sve klimavo ovo ga jos dodatno ljulja!
Stvarno sam mislio da su Microsoftovi proizvodi smece, sve dok nisam instalirao linux na racunalo!
Stara narodna: Kolko para, tolko muzike! Windows vrjedi svake lipe!

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice