Evo šaljem ovo sa OpenSuse 11, ima bugova ali evo novi Winamp radi skoro bez problema.Čak i feedreader za windowse radi!!! :D
Eh, multimonitor nešto glupira ali to se da popraviti... :)
Evo šaljem ovo sa OpenSuse 11, ima bugova ali evo novi Winamp radi skoro bez problema.Čak i feedreader za windowse radi!!! :D
Eh, multimonitor nešto glupira ali to se da popraviti... :)
Svašta se u ovoj temi da pročitati...
Ukratko, oni koji imaju defenzivni stav prema nečem novom će nalazit svakakve zamjerke i izlike, dok s druge strane, oni koji su oduševljeni nekim aspektima Linuxa će (možda nesvjesno) prešučivati negativnosti. Srećom, nakon svega pročitanog može se izvuči nekakav objektivan pregled (ako takav postoji). Ja sam se također potrudio staviti pluseve i minuse Linuxa na hrpu, no mislim da nema ništa novog za pročitati što ovdje već ne piše.
Po mojoj nekoj najgeneralnijoj procjeni savjetovao bih: oni koji žele znati više o radu računala i operativnog sustava neka isprobaju Linux - isplati se, oni koji su zadovoljni Windowsima (i imaju na umu da to i košta) neka ostanu na Windowsima.
Thats my two cents.
isplati se, oni koji su zadovoljni Windowsima (i imaju na umu da to i košta) neka ostanu na Windowsima.
isplati se, oni koji su zadovoljni Windowsima (i imaju na umu da to i košta) neka ostanu na Windowsima.
Odgovor na forumsku dvojbu je DA, LINUX se isplati višestruko kroz ove aspekte:
- u cijeni samog OS-a koja je NIŽA što duže se koristi
- perfomansama (windozeri i dan danas samo koketiraju sa multitaskingom)
- cijeni ostalih aplikacija - što više korisnika to veća ušteda
- civlizacijski i kulturološki napredniji
- NE izvlači se novac iz ove jadne državice u multinacionalnu korporaciju pod patronatom američke države i njome vladajućih kapitalističkih obitelji (niti IBM nije puno boljši)
- ne STVARA ovisnost o stranim tehnologijama, a proizvodnja i izvoz ZNANJA (u ovom slučaju tehnologije) temelj je modernog imperjalizma i jamči dugogodišnji ovisnički i eksploatirani odnos u odnosu na vlasnika tehnologije. Samo zato se u svijetu toliko posvećuje pažnja zaštiti intelektualnog vlasništva i autorskog prava.
- otvorenost programskog koda otvara neslućene mogućnosti u daljnjem razvoju same upotrebljivosti tih meni dragih komada željeza, plastike i aluminija, ali i približavanja u čovjeka ugrađenoj potrebi da sa svojim bližnjima podijeli ono što mu je srcu drago
- SLOBODA misli, savjesti i vjeroispovjesti
Majkfosoft kultura od prije 15 godina i danas NISU iste. Danas je majkrosoft složen poslovni sustav, uključivši i partnere, koji je na vrhuncu svoje organizacijske i ekonomske piramide. U ovom obliku NE MOŽE preživjeti i mora evoluirati. Osobno sam prve korake napravio u srednjoj školi sredinom 80-ih i to na MAC-u, a prve poslovne korake početkom 90-ih na windozerima. Zato i imam puno pravo nakon 18 godina druženja sa majkrosoftom i 9 god. sa Linuxom danas reći Linux: DA - majkfosoft NE. Iz svih aspekata. Linux i njegovo osnovno obilježne otvorenost, temelji su tehnologija i kulture budućnosti.
Ne da se ne isplati nego nema nikakvog smisla se prepirati, jednostavno neki ljudi kao da ispod kamena zive.
Offtopic: nek bolje onda skokne ovdje.
kako kome, dok se na linuxu snađeš na win napraviš reinstal i mirna bosna
pa i win je više napravljen za home juzere , samo klik-klik-klik,yes,no,cancel - i onda BSOD
Ne, Ne isplati se!
Moram se ponovo javiti i sloziti sa Inari. Linux je opcenita katastrofa. Igam se sa Linuxsom od ubuntu 7.04 i nijedna distribucija mi nije sjela, a probao sam ih hrpu!
Prvo sta mi je islo na zivce je sta nisam mogao osposobiti wireless, vele ljudi jako jednostavno ukljucis ih u restricted drivers, sve bi to bilo ok da sam spojen na net, a ne mogu se spojit posto mi ne radi wireless!
Wireless mi jos uvijek ne radi i sumnjam da ce proradit ikad. Zaposjednem curin komp, kuzi wireless, ali ide 1Mbps ni mrvicu vise i signal je na jedva 10%, gore nemgo modem koji naravno ni u jednoj konfiguraciji nije prepoznao!
Dobro spojen sam nekako na net pa ne moram za svaki problem restartat windowse i trazit rjesenje na netu, onda mi se paneli smrznu, dobro ajd restart, onda vidim da imam 9 desktopa, ne treba mi tolko, smanjim na 4 a on mi pomnozi 4*9, tolko desktopa mi stavrno ne treba!
Dobro ajd ima bugova, upalim firefox i pocnem surfat, sporo da boli jer mi wifi ne pusta brze, opet problem, scrolanje trza ko da pokusavam to izvest na 286-stici, dobro nasnimim operu, jos gore.
Nema veze, cuo sam ja da taj sustav treba podesit, odem na forum, i ljubazno pitam, medu ostalim kako da se ulogiram kao root jer mi se neda stalno upisivat glupi password, i niko mi nece rec jer se tak kao ne koristi sustav, i velim im ja da cu ga tako koristit samo dok ga podesim i onda ce se prebaciti na limited racun, al su mi odbrusili da se wratim na windowse, podrska korisnicima, mos mislit!
Dobro ajd skuzim kako se logira kao root, wireles nemogu upogonit punom snagom, dobro nema veze aj da vidim kak rade ostale stvri pa kad nabavim novi komp koji je potpuno kompaktibilan sa linuxsom vec cu sve znat, opet samo problemi!
Razmisljam si ja pa kad ne mogu na net bar da mogu slusati glazbu i gledati filmove. Mp3-ce je pustio od prvea nakon instalacije codeca, ali filmove ne, nakon instaliranja svega zivog vezanog uz filmove pa i sve i jednog multimedijalnog playera nije htio pustiti film da bude gledljiv, i to govorim o filmovima sa orginalnih DVD-ova, kvaliteta slike je ocajna!
Nakon nekih godinu dana od kako sam dobio ideju da stavim linux na racnalo uspjelo mi je proraditi mp3 i intenet na vrlo vjerovatno najmanjoj mogucoj brzini!
Da samo jos spomenem ostatak softwarea koji radi na linuxsu, jad i bijeda, jedino se open office priblizio nekoj upotrebljivosti na razini srednjoskolskog maturalnog rada, za bilo sta zahtjevnije nije upotrebljiv!
Linux je doslovno besmislen sustav jer umjesto da radis na sustavu ti radis da bi sustav funkcionirao!
Wine, kud je sve klimavo ovo ga jos dodatno ljulja!
Stvarno sam mislio da su Microsoftovi proizvodi smece, sve dok nisam instalirao linux na racunalo!
Stara narodna: Kolko para, tolko muzike! Windows vrjedi svake lipe!