Linux (dual boot sa Win xp)

poruka: 18
|
čitano: 13.849
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

počet ću se malo baviti linuxom, pa me zanima gdje mogu skinuti linux (čujem da je za "džabe" :P ) iii kako napraviti to da mi bude dual boot? imam 3 patricije:
1. patricija (C: disk) - tu mi je Win XP
2. patricija (G: disk) - tu su mi jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako važni stvari dokumenti

3. patricija (E: disk) - e to je jedan stariji hard disk i na njemu su gluposti, s njega mi ne treba ništa, pa bi tu instaliro Linux....

Iii kako mogu odabrati pri paljenju ili kako več na koji OS oću ući, dali oću ući u Win XP ili u Linux??? 

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Linux (dual boot sa Win xp)

- prvo, slova na disku su nevažna, zapamti druge parametre, kao veličinu, jer u suprotnom možeš pobrisati krivi disk.

- sve možeš na almighty googleu. Preporuka ubuntu (desktop ti je i LiveCD, uzmi x86), imaš ovdje distre pa biraj...

- skinuti .ISO image treba snimiti na (naj)nižoj brzini, ne otvarati.

- instalacija će dodati (grub) meni za izbor koji OS želiš bootati.

btw. LiveCD distre nemoraš instalirati, podigneš s CDa i radiš, pa ako ti se sviđa...

edit: nešto se deslio s distro-watchom? evo zamjene.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.9.2010 23:49 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

- prvo, slova na disku su nevažna, zapamti druge parametre, kao veličinu, jer u suprotnom možeš pobrisati krivi disk.

- sve možeš na almighty googleu. Preporuka ubuntu (desktop ti je i LiveCD, uzmi x86), imaš ovdje distre pa biraj...

- skinuti .ISO image treba snimiti na (naj)nižoj brzini, ne otvarati.

- instalacija će dodati (grub) meni za izbor koji OS želiš bootati.

btw. LiveCD distre nemoraš instalirati, podigneš s CDa i radiš, pa ako ti se sviđa...

edit: nešto se deslio s distro-watchom? evo zamjene.

Ok, znači ja instaliram taj linux na jednu patriciju bez problema?

A kako mogu prebacivati operativni sustav na kojem ću trenutno biti ?

16 godina

-instaliraj, upali i sve će ti bit jasno. Nije to tako komplicirano. Namigiva

(jer kod više OSeva = multiboot, imaš meni za izbor kojeg želiš upaliti...)

15 godina
neaktivan

Nemoj se brinut za to, to je več ugrađeno u Linux kao takav i zove se GRUB. To je tzv. 'crni' izbornik koji ti se pokaže na startanju kompjuteru i pomoću tipkovnice onda biraš da li želiš XP ili Linux

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

ma ima sva objasnjenja na ubuntu.hr forumu...ljudi su vrlo susretljivi za pomoc stoga neka pita mada ja osobno iz iskustva sam imao problema sa configuracijom grub-a a i to se da napraviti-ima na tom forumu dosta objasnjenja na tu temu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

trenutno koristim windows 7, a sad bih volio "priječi" na linux...

jučer sam instalirao ubuntu 10.10 na laptop na jednu particiju, a na drugoj sam ostavio postojeći windows 7...

sad kad pokrenem računalo me ne pita za odabir sustava...

pročitao sam mnogo stvari na netu i ustanovio da se to da sredit uz onaj neki grub...

no, odlučio sam da ću očistiti čitav disk i ponovno nasnimiti i windows 7 i linux ubuntu 10.10

zanima me, šta da činim ???

kako očistiti particije???

da li prvo nasnimiti linux ili windows ???

chvarko_007 --- http://www.pisem-poeziju.tk/

0 0 hvala 0
16 godina

@ ch... obrišeš particije, to je sve. Prvo win, pa linux.

Win će napraviti jednu skrivenu boot particiju, ostavi jedan dio neformatiran za linux... -ima više kombinacija..

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.10.2010 20:28 (ihush).
15 godina
neaktivan

I kada te on pita dali da taj grub instaliraš preko windowsova bootloadera stisneš yes.

17 godina
neaktivan

za Ubuntu i Windows 7 dual boot imaš detaljnu uputu na:

http://www.ajkule.org/windows-i-linux-dual-boot

...there is no death; there is the God...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

jel se moze boot sa usb-a???

EDIT-nista,vidim da se moze

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.11.2010 17:42 (skiljavi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

imam SUSE enterprise 11 i zelim napraviti dual boot sa windows xp, imam samo jednu particiju pa moze li mi tko reci kako uopce napraviti vise particija na linuxu, i kako dalje? hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

s Gpartedom napravi novu particiju veličine odprilike 15-20 gb ili više (ovisi što želiš s windowsima), ali poželjno je najprije instalirati Windose pa onda Linux jer Windowsi imaju nekih problema iza..

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.2.2011 22:44 (Shody_1994).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

imam program partitioner mogu li u njemu napraviti particiju, a win mi treba za mulitmediju internet glazbu filmove.... itd itd

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Pitanje za pametne umove. Imam dvije parcijale na kom u jednoj parcijali mi je pao sistem i nisam  mogao vise dici sistem ,pa sam zatim instalirao novi window 7,ali sam zaboravio formatirati disc. sad mi je disc na toj parcijali skoro pun.imal mogucnosti kako da se oslobodim disc?

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.9.2012 11:48 (juga).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Linux (dual boot sa Win xp)
hoce li ko pomoci
16 godina
neaktivan

Pozdrav!

Imam jedan komp na kojem je instaliran Unix. Trebam na drugi HDD instalirati Win XP i kako namjestiti da pri pokretanju kompa imam boot menu i da se može birati koji OS pokrenuti?

When all else fails - crowbar the fucker

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux (dual boot sa Win xp)
username kaže...

Pozdrav!

Imam jedan komp na kojem je instaliran Unix. Trebam na drugi HDD instalirati Win XP i kako namjestiti da pri pokretanju kompa imam boot menu i da se može birati koji OS pokrenuti?

Unix? sumnjam.. ali možda.

Svaki OS ima svoj boot loader. On se nalazi na primarnoj aktivnoj particiji boto diska (redosljed fizičkih diskova se podešava u BIOSu, defaultno je po redosljedu kontrolera SATA0-1-2...).

Pošto već postoji OS i boot disk (MBR, na novima ima mogućnost GPT-UEFI), taj disk će ostati boot, dodatni disk je samo disk.

XP pregazi postojećeg boot managera.. tako da bi se bootao samo XP, ne stari OS. Njega bi naknadno morao popraviti-dodati njegovim install medijem ili npr linuxovim GRUBom. (preferiram legacy 0.97, ali je i 2.0 jednako dobar.

Grub možeš dodati s bilo kojeg instlal linux medija, čak nije obavezan, ima izbor bez, grub, lilo.. neki treći.

Sigurniji način, isključiti postojeći HDD, uključiti drugi i obaviti instalaciju XPa.. naknadno se grubom ili koji već loader imaš doda XP u meni. U međuvremenu se može kroz BIOS i quick boot meni (uobičajeno F9 i sl. tipka) birati s kojeg diska bootaš). Boot manager to samo pojednostavljuje tj ne moraš loviti quick boot ...

Ako se desi neki problem, pravilo, svaki boot popravljaš njegovim installom, osim što je grub univerzalan pa mu je svejdno koji OS boota. Zgodno ga je imati i kad ne koristiš multiboot ili razne OSeve....

Samo polako, čitaj, sve ostalo je dovoljno jednostavno i svodi se na klikanje.

Možda kao neka distra, npr Suse ima vrlo jednostavan install Gruba... lakši (intuitivniji) od prosjeka. Bootaš live medij i sve napraviš kroz yast.

eh, ako je hardware stariji od cca 3-5g tad je optimalnije koristiti neku stariju distru, novije imaju izbačen support (drivere) pa nije sigurno da će proći boot. npr ubuntu 9.10 je OK.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.2.2013 13:56 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice