Linux desktop is dead

poruka: 66
|
čitano: 9.216
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Linux desktop is dead

Osobno smatram da Linux (pa ni Ubuntu/Mint koji su "najuserfriendly") nisu user friendly koliko windwosi i (boze oprosti mi) OSX. Mozda mu to i jest mana.

Linux korisnici su najcesce power useri, nikako stefice...

@Hrvoje... dal taj program podrzava import/export za autocad jer je ipak DWG (jel to od AC-a ekstenzija) industrijski standard? Nije bitno sto ti u tom mozes nacrtat sto zelis, poanta je sto nemozes poslat nekom tamo da ti to odradi na CNC stroju i slicno jer on to nece moc otvorit ili nece moc ispravno otvorit... 

Biljezim se sa stovanjem...
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 0:19 (tnakir).

1 0 hvala 0
14 godina
RE: Linux desktop is dead
hrvooje kaže...
mario.L_hr kaže...
Nisi odgovorio na pitanje. Mlad si ima još vremena za tebe.

Ja sam počeo sa DOS-om i dugogodišnji sam korisnik Windowsa. Ali koristim i Linux, prije sam koristio OpenSUSE a sada koristim Kubuntu. Ne smatram se nikakvim power/Uber userom, obični sam korisnik koji zna i pokoju stvar više.

Kompletno poslovanje ureda bih prebacio na Ubuntu samo da fuc***g Autodesk proizvodi AutoCAD za Linux (ne mislim dabi trebao biti besplatan).

jel mora biti autocad? evo odlične alternative, kompatibilan i izgledom istihttp://www.bricscad.com/en_INTL/. probaj, imaju trial

Isprobavam ja sve programe na koje naletim. Zbog specifičnosti posla kojim se bavim niti jedna od njih nije dostojna zamjena (u mom slučaju). Najdalje je došao ZWCAD (MHO).

@tnakir...ja nemam problema s CNC strojevima već sa ljudskom nemarnošću i kompatibilnošću. Autodesk je vlasnik dwg formata i njihova je težnja zakomplicirati život svakome drugom tko ga želi kreirati. Kada nato dodaš ljudsku nemarnost (čitaj glupost) i općenito odnos "ja sam centar svijeta, iza mene potop" onda imaš puno problema. Često u poslu izrađujem preklopljene nacrte (uvlačim sve nacrte struka koje su zastupljene u projektu i usklađujem ih) i kod iole složenijeg posla niti jedna zamjena nije ustanjuodraditi posao kako treba. Tu mislim da treba izraditi takav nacrt i predati ga naručitelju u uporabljivom formatu (dwg).

16 godina
protjeran
tnakir kaže...

Osobno smatram da Linux (pa ni Ubuntu/Mint koji su "najuserfriendly") nisu user friendly koliko windwosi i (boze oprosti mi) OSX. Mozda mu to i jest mana.

Linux korisnici su najcesce power useri, nikako stefice...

@Hrvoje... dal taj program podrzava import/export za autocad jer je ipak DWG (jel to od AC-a ekstenzija) industrijski standard? Nije bitno sto ti u tom mozes nacrtat sto zelis, poanta je sto nemozes poslat nekom tamo da ti to odradi na CNC stroju i slicno jer on to nece moc otvorit ili nece moc ispravno otvorit... 

Po meni je ubuntu vise user friendly nego bilo koji drugi os 

da das nekome tko nikad nije bio na racunalu dam se kladit da bi se prije snasao na ubuntu neg windows 7

I neke stvari su tamo puno bolje slozene 

npr. tabovi u windowima to meni sa malim monitorom pomaze jaaako puno, onda imamo software centar gdje imate sve sta vam treba (ako nema onda sigurno znate to na drugi nacin instalirat)

Programi koje koristim (vecinu njih ima na widnowsima) opet mi bolje rade na linuxu brzi su i stabilniji

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 0:49 (hrvatskafarkasevec).
17 godina
mario.L_hr kaže...
hrvooje kaže...
mario.L_hr kaže...

Ja sam počeo sa DOS-om i dugogodišnji sam korisnik Windowsa. Ali koristim i Linux, prije sam koristio OpenSUSE a sada koristim Kubuntu. Ne smatram se nikakvim power/Uber userom, obični sam korisnik koji zna i pokoju stvar više.

Kompletno poslovanje ureda bih prebacio na Ubuntu samo da fuc***g Autodesk proizvodi AutoCAD za Linux (ne mislim dabi trebao biti besplatan).

jel mora biti autocad? evo odlične alternative, kompatibilan i izgledom istihttp://www.bricscad.com/en_INTL/. probaj, imaju trial

Isprobavam ja sve programe na koje naletim. Zbog specifičnosti posla kojim se bavim niti jedna od njih nije dostojna zamjena (u mom slučaju). Najdalje je došao ZWCAD (MHO).

@tnakir...ja nemam problema s CNC strojevima već sa ljudskom nemarnošću i kompatibilnošću. Autodesk je vlasnik dwg formata i njihova je težnja zakomplicirati život svakome drugom tko ga želi kreirati. Kada nato dodaš ljudsku nemarnost (čitaj glupost) i općenito odnos "ja sam centar svijeta, iza mene potop" onda imaš puno problema. Često u poslu izrađujem preklopljene nacrte (uvlačim sve nacrte struka koje su zastupljene u projektu i usklađujem ih) i kod iole složenijeg posla niti jedna zamjena nije ustanjuodraditi posao kako treba. Tu mislim da treba izraditi takav nacrt i predati ga naručitelju u uporabljivom formatu (dwg).

Patenti druze... na njima se zaradjuje...

Biljezim se sa stovanjem...
15 godina
protjeran
Mentalist kaže...

Ako si alternativa dugo, dugo, znaci li to da nisi uspio?

Ovo je jedna od najglupljih izjava koju sam do sada vidio na ovom forumu. Jel ti uopće znaš što znači alternativa? Ti koji se zalažeš za pravopis i gramatiku?

Znači windows = uspjeh. Strašno.

Vidi se da si mlad, bez životnog iskustva i znanja. Naučit ćeš možda jednog dana.

° | °
17 godina
mario.L_hr kaže...

Buffer Overflow kaže..

Vidi se da si mlad, bez životnog iskustva i znanja. Naučit ćeš možda jednog dana.

Dakle, zakljucujem da je prosjecan Linux korisnik neki stari lisac. To objasnjava zasto je Linux u hrvata puno zastupljeniji nego kod amera, s obzirom da je hrvatska puna penzionera i opcenito starije populacije... Cool

Think locally, act globally...
16 godina
protjeran
SupremeCommander kaže...
mario.L_hr kaže...

Buffer Overflow kaže..

Dakle, zakljucujem da je prosjecan Linux korisnik neki stari lisac. To objasnjava zasto je Linux u hrvata puno zastupljeniji nego kod amera, s obzirom da je hrvatska puna penzionera i opcenito starije populacije... Cool

hehe da mi linux koristnici izgledamo ko Gandalf 

15 godina
neaktivan
Linux desktop is dead
Trenutno 17 a koristim Linux 2 godine (Arch i Ubuntu). Sve sto sam imao na Windowsima mi radi duplo bolje na Linuxu. Igre ne igram, niti cu jer mi je gubljenje vremena pa zato ostajem na Linuxu. Ubuntu niposto nije ispod Windowsa...(de gustibus non disputabant!)
Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Shody_1994 kaže...
Trenutno 17 a koristim Linux 2 godine (Arch i Ubuntu). Sve sto sam imao na Windowsima mi radi duplo bolje na Linuxu. Igre ne igram, niti cu jer mi je gubljenje vremena pa zato ostajem na Linuxu. Ubuntu niposto nije ispod Windowsa...(de gustibus non disputabant!)

Ohoho arch user.

Super.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
15 godina
protjeran
Buffer Overflow kaže...

Ovo je jedna od najglupljih izjava koju sam do sada vidio na ovom forumu. Jel ti uopće znaš što znači alternativa? Ti koji se zalažeš za pravopis i gramatiku?

Hvala ti, pomogao si mi da shvatim.

Postoje glavni i alternativni izbori. Alternativni moze uvijek biti alternativni. To samo znaci da je previse los da postane glavni, ne znaci da nije uspio.

16 godina
Mentalist kaže...
Buffer Overflow kaže...

Ovo je jedna od najglupljih izjava koju sam do sada vidio na ovom forumu. Jel ti uopće znaš  što znači alternativa? Ti koji se zalažeš za pravopis i gramatiku?

Postoje glavni i alternativni izbori. Alternativni moze uvijek biti alternativni. To samo znaci da je previse los da postane glavni, ne znaci da nije uspio.

Tako je, ali moraš imati na umu da "glavni" izbor u ovome slučaju windows košta kojih 1000+ kuna. Istina da ga je lakše podesit od neke linux distribucije, ali moraš znati da je i alternativa bolja u nekim stvarima od "glavnog" izbora (i vice versa, ovisi o čemu se radi), ali za nju treba malo više znanja.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
15 godina
neaktivan
xxxxx kaže...

ali moraš znati da je i alternativa bolja u nekim stvarima od "glavnog" izbora (i vice versa, ovisi o čemu se radi), ali za nju treba malo više znanja.

Prije bih rekao dobre volje da se to uopće nauči. Ali kad izuzmeš tajnice, kopače kanala, šefove, managere, gamere i još tisuće i tisuće drugih interesnih skupina kojima se to ili ne da ili nemaju vremena za zezanje s takvim stvarima... Onda ti ostane prilično mala populacija kojima je to zanimljivo i koji imaju volje upuštati se u višesatno tweakanje drivera za najnoviju TV karticu. U potpunosti razumijem one prve (jer i ja svoje vrijeme radije trošim na neke druge stvari), iako bi volio da imam viška vremena u životu pa bi se vrlo rado priključio ovima drugima. Smijeh

I BTW, alternativa znači nešto što ispada od okvira mainstreama. Nemojte izjednačavati alternativu sa nečim što je lošije, jer to jednostavno po definiciji ne stoji.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat. // Sve se hoće kad se može. ;)
17 godina
neaktivan
Linux desktop is dead

Glavni problem desktop Linuxa je stabilnost. Izjave da je desktop Linux stabilniji od npr. sedmice su sulude. Nije da imaš BSOD u Ubuntuu, ali kršenje drivera, sumanute greške poput nemogućnosti Restarta (ode u logout), duplo prepoznatih mreža, sjebanih fontova i boja u GNOME-u, nestajanja panela i slične stvari, da ne spominjem da upgrade sa verzije na verziju jednostavno NE RADI - i da u 5 pokušaja sam imao 5 failova (uvijek se nešto strgalo).

Ipak - do verzije 12.4 bi Ubuntu mogao postati opasan suparnik - samo neka se fokusiraju na poliranje i stabilnost. 10.10 lijepo radi - ali danas je 24.10 zar ne? Rano je tvrditi da je dobar.

Disclaimer: pod stabilnost mislim na to da OS radi bez problema uz instalacije, deinstalacije i podešavanja kroz GUI. Nemojte mi tu izlazit s terminalom i komandama - to nije point. Pričamo tu o općoj prihvaćenosti OS-a, a ne o hakiranju da bi stvar proradila kako treba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
funat kaže...

Glavni problem desktop Linuxa je stabilnost. Izjave da je desktop Linux stabilniji od npr. sedmice su sulude. Nije da imaš BSOD u Ubuntuu, ali kršenje drivera, sumanute greške poput nemogućnosti Restarta (ode u logout), duplo prepoznatih mreža, sjebanih fontova i boja u GNOME-u, nestajanja panela i slične stvari, da ne spominjem da upgrade sa verzije na verziju jednostavno NE RADI - i da u 5 pokušaja sam imao 5 failova (uvijek se nešto strgalo).

Ipak - do verzije 12.4 bi Ubuntu mogao postati opasan suparnik - samo neka se fokusiraju na poliranje i stabilnost. 10.10 lijepo radi - ali danas je 24.10 zar ne? Rano je tvrditi da je dobar.

Disclaimer: pod stabilnost mislim na to da OS radi bez problema uz instalacije, deinstalacije i podešavanja kroz GUI. Nemojte mi tu izlazit s terminalom i komandama - to nije point. Pričamo tu o općoj prihvaćenosti OS-a, a ne o hakiranju da bi stvar proradila kako treba.

sve te probleme koje si naveo ja nisam imao niti na jednoj verziji ubuntu-a..bas nikad..

istina nisam niti sa windowsom imao problema (a da nije bila moja krivica)

15 godina
protjeran
Mentalist kaže...

Joj djete, ajd završi barem srednju prije nego počinješ sipat ovakve gluposti.

Alternativa = jedna od dvije mogućnosti. Daj barem hrvatski, bosanski ili koji već jezik učiš, završi do kraja. Ili barem pročitaj definicije.

A tvoji pokušaji da tu pljuješ po linuxu su stvarno jadni. I živo me zaboli što ti misliš o linuxu i što ti misliš da je korištenje windowsa vrh intelektualnog rada. Ja sam koristio microsoftove proizvode prije nego si se ti rodio sinko, tako da meni ne možeš pametovat o ničem prije nego sakupiš malo iskustva (i pameti).

Ali to sve samo govori o tvojem malom ograničenom umu i tvojoj bahatosti bez pokrića, jer do sada nisam vidio ništa na ovom forumu od tebe što bi ti dalo imalo temelja za bahatost. Osim vjerojatno tinejdžerskih hormona.

° | °
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 13:01 (Buffer Overflow).
15 godina
protjeran
Buffer Overflow kaže...
 I živo me zaboli što ti misliš o linuxu 

Vidim...

14 godina
Linux desktop is dead

Čekajte malo ljudi, zar nitko od vas ne reinstalira windoze jer stvar ne šljaka i spas je u reinsatlaciji?

Zar se vaši windowsi ne usporavaju nakon nekog vremena i gube ne perfomasama u odnosu na prvu instalaciju?

Zar ne morate nakon svake deinstalacije nekog programa kopati po regystriu i čistiti ono što je ostalo iza "uninstala"? (neke stvari ostaju iiza veličanstvenog Revo-a)

U bedu sam. Znači u meni je problem a ne kod bezgrešnog Malog-mekanog.Smijeh

2 0 hvala 0
17 godina
Linux desktop is dead

posto ste vi upuceni na mjesta gdje se dilaju modifikacije drivera i sl na forumima.

jedan laptop sa mintom koji je cesto po brdima i gorama bio bi jako zahvalan kada bi se upogonio usb stick vodafona,

vip broadband.

nisam imao srece sa jednom konfiguracijom koja ja u imala toot ko bibliju, jer sam n00b.

u stvari zasto ti operateri dilaju stickove i misle da ce ih ljudi koristit samo na windowsima.

what Marcellus Wallace looked like
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
mario.L_hr kaže...

Čekajte malo ljudi, zar nitko od vas ne reinstalira windoze jer stvar ne šljaka i spas je u reinsatlaciji?

Zar se vaši windowsi ne usporavaju nakon nekog vremena i gube ne perfomasama u odnosu na prvu instalaciju?

Zar ne morate nakon svake deinstalacije nekog programa kopati po regystriu i čistiti ono što je ostalo iza "uninstala"? (neke stvari ostaju iiza veličanstvenog Revo-a)

Nemoj sad pretjerivat, ipak je ovo "Linux" tema... Nevinašce

To sto si opisao je iz doba prethistorije, tj. doba WindowsaXP, WinME, 98 itd... Zadnjih 4-5 godina otkad se pojavila Vista i kasnije Sedmica takve stvari su proslost...

Think locally, act globally...
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Pa i ne. Ali nemoj biti u bedu, samo si krivo/nepotpuno informiran, to je sve... Smijeh

U ozbiljnim firmama se to radi sa GP-om i npr. MSSC Essentials (jer nemaju razloga "obični" korisnici išta drljati po sustavu osim onoga što im treba za obavljanje posla), a ako se baš dogodi neko teže sr*nje i traži se 100% clean OS install uvijek imašRIS ili nešto od Acronisove Business porodice i čisti OS disk je gore za 10-15 min.

Za po doma imaš System Restore ili neki od 1000 besplatnih alata koji prate gdje i što si instalirao i onda prilikom deinstalacije to sve pošalju u vječna lovišta.

15 godina
protjeran
Linux desktop is dead

Da, i ljudi ne primjećuju da se svakodnevno pojavljuju nove teme o problemima u windowsima, korištenju istih itd. A tako user friendly.

Čest odgovor je - meni rade savršeno, nemam pojma koji je tvoj problem. E pa meni linux radi savršeno, nemam pojma koji je vaš problem.

A sad bi bio odgovor da noob-ovi postavljaju takva pitanja. Znači ipak treba naučiti nešto o windowsima. Ipak ima problema, ipak treba znanja. - Naravno da treba, isto kao i u linuxu.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
protjeran
torrente kaže...

posto ste vi upuceni na mjesta gdje se dilaju modifikacije drivera i sl na forumima.

jedan laptop sa mintom koji je cesto po brdima i gorama bio bi jako zahvalan kada bi se upogonio usb stick vodafona,

vip broadband.

nisam imao srece sa jednom konfiguracijom koja ja u imala toot ko bibliju, jer sam n00b.

u stvari zasto ti operateri dilaju stickove i misle da ce ih ljudi koristit samo na windowsima.

Vodafone od VIP-a radi out of the box. Network manager -> mobile networks i dalje je sve samo klikanje next.

17 godina
Linux desktop is dead

no ćens?!

kad ga upalim pa se javim..sada sam arhivirao post,da znam gdje sam pisao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
SupremeCommander kaže...
mario.L_hr kaže...

Nemoj sad pretjerivat, ipak je ovo "Linux" tema... Nevinašce

To sto si opisao je iz doba prethistorije, tj. doba WindowsaXP, WinME, 98 itd... Zadnjih 4-5 godina otkad se pojavila Vista i kasnije Sedmica takve stvari su proslost...

Koristim i Vistu i Win7 (zbog posla), što se tiče 7 usporenja su skoro neprimjetna u odnosu na čisti instal ali Vista to je druga priča. Dvije godine ju koristim i tijekom tog korištenja morao sam napraviti reinstall. Usporilo se brate do bola, reinstal sam iskoristio za upgrade memorijeza 2GB.

vlad0 kaže...
mario.L_hr kaže...

Pa i ne. Ali nemoj biti u bedu, samo si krivo/nepotpuno informiran, to je sve... Smijeh

U ozbiljnim firmama se to radi sa GP-om i npr. MSSC Essentials (jer nemaju razloga "obični" korisnici išta drljati po sustavu osim onoga što im treba za obavljanje posla), a ako se baš dogodi neko teže sr*nje i traži se 100% clean OS install uvijek imašRIS ili nešto od Acronisove Business porodice i čisti OS disk je gore za 10-15 min.

Za po doma imaš System Restore ili neki od 1000 besplatnih alata koji prate gdje i što si instalirao i onda prilikom deinstalacije to sve pošalju u vječna lovišta.

Lijepo je sve to što ti kažeš ali mismo mala tvrtka sa 6 računala. Budžet za IT je u nekim realnim okvirima jer su nam računala i IT alat a ne osnovni posao.

A što se tiče informiranosti, čitam ja puno toga, čak i ono što mi ne treba, ali vjerujem da nikad nije dovoljno i uvijek se može više.

Samim time što si naveo sve prethodno potvrđuješ ono što sam rekao Mali-mekani i nije tako savršen.

Priznajem da je system restore super stvar, na Visti me malo zeza ali 7 rulez. BTW kupujemo nova računala sa win 7 professiona 64 bit OS-om.

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Lijepo je sve to što ti kažeš ali mismo mala tvrtka sa 6 računala. Budžet za IT je u nekim realnim okvirima jer su nam računala i IT alat a ne osnovni posao.

A što se tiče informiranosti, čitam ja puno toga, čak i ono što mi ne treba, ali vjerujem da nikad nije dovoljno i uvijek se može više.

Samim time što si naveo sve prethodno potvrđuješ ono što sam rekao Mali-mekani i nije tako savršen.

Priznajem da je system restore super stvar, na Visti me malo zeza ali 7 rulez. BTW kupujemo nova računala sa win 7 professiona 64 bit OS-om.

Ma šalio sam se malo s tom (ne)informiranošću, NHF. Sve to proizlazi iz činjenice da je danas "vani" toliko mogućih opcija da je jako teško "hvatati sve to"... Nasreću (nažalost? xD) system administracija mi je struka, pa moram biti u toku htio to ili ne.

Imaš 6 računala? U domeni ili workgroupi? Ako je u domeni, GP ti je praktički već gore - moraš ga "samo" iskonfigurirati i već si samim time skinuo ogroman dio maintenance taskova oko klijentskih računala (bolje spriječiti nego liječiti).Pa čak i ako nisu, imaš LGP (Local Group Policy) s kojime si možeš prilično olakšati život (samo onda to moraš ili napraviti na svakom računalu zasebno ili napraviti neki HDD image sa već podešenim pravima pa dumpati to na klijente).

Inače... Mišljenja sam da će neiskusni korisnik jednako "kvalitetno" strgati i Win i Linux sustav ako nemaš security i permissions stvari podešene kako bi trebale biti. Jednako tako, iskusni korisnik će podjednako uspješno koristiti i jednu i drugu platformu (nakon određenog vremena privikavanja, naravno).

15 godina
protjeran
torrente kaže...

no ćens?!

kad ga upalim pa se javim..sada sam arhivirao post,da znam gdje sam pisao.

U ubuntu mora raditi bez problema. Imam ga i ja, i tele2 stick i oba mi rade i postavi se za 2 minute sve.

Čak bi i sam trebao pokrenuti konfiguraciju odnosno instalaciju.

Javi kako je prošlo pa ćemo dalje ako imaš problema.

17 godina
Linux desktop is dead

evo me opet ,e sad jeli neki update nesto napravio ili ne,ali izbacio mi je u networku pod mobajl, da nudi vip i tmobajl, sad ovo dalje idem googlat, apn postavke i sto izabrat,stavio sam 3g,ali nista...ima jos gprs0 gprs5...odoh trazit.

hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

i ja imam tele2 stick  pa me bash zanima kak si to uspio spojiti na linux?? kad se spaja preko onog shugavog Tele2 mobile partner

15 godina
neaktivan
Linux desktop is dead
Ajde na wiki.open.hr i tamo imas tele2 na linuxu. Ili upisi u google 'wiki.open.hr tele2 stick'
Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux desktop is dead

Uh kakvih sve gluposti ne pročitah ovdje :) Dečki držite se vi svojih windowsa i ne pljuvati po Linux os_u kad ne razumijete o čemu pričate.

Ovakvih članaka izađe svako malo ili su plaćeni ili ljudi ne razumiju o čemu govore/pišu i za to me zabole ki.. jer ja znam zašto ga koristim. 

Long live ubuntu! ;)

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice