Linux 10;par pitanja o instalaciji i nakon nje

poruka: 29
|
čitano: 6.484
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Prešao bih sam win7 sp1 na Ubuntu Linux 10 pa se mislim da li driveri za komponente ostaju ili se tribaju ponovno instalirat?

Nov sam sa instaliranjem OS-a pa me još zanima da li se brišu ostali instalirani programi koji nisu u sklopu windowsa?

Postoje li kakve komplikacije u vezi instaliranja Linuxa?

Oće li PC bit brži ili sporiji s Linuxom nego sa Win7?

Je li triba nekakav emulator za igrat igre koje se igraju na Windowsima?

Također, mogu li se svi (ili bar velika većina) programa koji rade na Windowsima pokrenit i na linuxu?

Ready to die? Just make it COUNT!

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux 10;par pitanja o instalaciji i nakon nje
moras ponovno instalirat al to nije uopce bed...za neke vec imas instalirane...nema komplikacija kao da instaliras igru...bit ce puno brzi,bar u mojem slucaju...treba ti wine emulator za igre kao i za programe...vecina radi,neki nerade neki imaju bugove zato ti je najbolje napraviti dualboot za svaki slucaj
http://movies-monkey.blogspot.com/
15 godina
neaktivan

Šta je dualboot?

Koji wine emoulator? link ili sl.?

15 godina
neaktivan
Airborne Filip kaže...

Šta je dualboot?

Koji wine emoulator? link ili sl.?

1. dualboot ti je vise OS-eva na kompjuteru. primjer: znaci mozes imati win 7 i linux na kompu i kad ukljucujes komp biras sto zelis.

2. http://www.winehq.org/

17 godina
neaktivan
mario1990 kaže...

1. dualboot ti je vise OS-eva na kompjuteru. primjer: znaci mozes imati win 7 i linux na kompu i kad ukljucujes komp biras sto zelis.

2. http://www.winehq.org/

Dualboot je kad imaš dva OS-a, multiboot je kad ih imaš više :P.

@dado16 Wine nije emulator. Rekurzivni akronim: Wine Is Not an Emulator.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
mario1990 kaže...

Dualboot je kad imaš dva OS-a, multiboot je kad ih imaš više :P.

Tako je ..{#}

krivo sam napisao..{#} al svejedno mislim da je shvatio o cemu je rijec.

17 godina
neaktivan
mario1990 kaže...

Tako je ..{#}

krivo sam napisao..{#} al svejedno mislim da je shvatio o cemu je rijec.

Ma naravno da se kuži, to ja malo zezam ljude u sitne sate {#}.

{#}

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
neaktivan

Ima li neki dobar tutorijal na hrvatskom za napravit dualboot s win7 i linux10 ?

Wine, je li on triba bit cilo vrime upaljen ili ga triba palit samo kad je potreban?

0 0 hvala 0
16 godina

kad stavis wine on ti je stalno ukljucen laicki receno....to ti je ko da stavis winrar i sad mozes otvarat rar datoteke...tako i ovo stavis i mozes otvarat exe programe iliti windows programe

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.3.2011 10:49 (dado16).
17 godina

Ubuntu mozes instalirati unutar windowsa, kao neku aplikaciju. Installer se zove WUBI.

http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/windows-installer

Za dualboot moras particionirati disk, znaci podijeliti na 2 logicka dijela, gdje ce na jednom biti NTFS fajl sistem za windows, i na drugom neki od EXTova za linux. 

Poslje instalacije linuxa, u boot sector se instalira grub, boot manager, preko kojeg mozes startati ili linux ili windows. 

Za instrukcije na CRO pogledaj

http://www.ubuntu-hr.org/forum/ ili WIKI na istoj stranici. 

Danas kada postajem pionir ...
15 godina
neaktivan

Po 100000ti put, svi koji želite prijeći/probati Linux, NIPOŠTO ga ne instalirajte unutar Windowsa s WUBI programom, jer to nema nikakve veze i Linux je često spor, nikakav, često se ruši. Zašto? Zato što se Windowsi vrte na NTFS datotečnom sustavu a Linux nativno na EXT3/4 i kao takvi, mnogo brže, sigurnije i bolje rade ako su jedini sustavu na HDD-u s takvim datotečnim sustavom.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
nie istina...meni se nijednom nije srusio
15 godina
neaktivan

Ti si jedan od 1000. Meni jesu, i imam instaliran samo Linux na cijelom HDD-u od tada (prije 3 godine).

Ako kažem nešto, onda me poslušaj majka mu stara.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ni ja fakat nemam pojma o cemu pricas. I koji si ti autoritet da te slusamo :P

Danas kada postajem pionir ...
16 godina
neaktivan

Ja imam dualboot preko Wubija, sve oke, samo kaj mi WLAN ne radi. Nikako ne vidi WLAN mreze... Je li to mozda do Wubija? Jer sam citao da se Linuxi bas i ne slazu sa Broadcom adapterima. Bi radilo da stavim pravi duaboot?

Preporucam ti da stavis preko Wubija da vidis malo kak ti pasu, nazalost, mnogi probaju pa se vrate na Windowse. Ako ti se svidi, lako kasnije stavis samo Linux. :)

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Shody_1994 kaže...

Po 100000ti put, svi koji želite prijeći/probati Linux, NIPOŠTO ga ne instalirajte unutar Windowsa s WUBI programom, jer to nema nikakve veze i Linux je često spor, nikakav, često se ruši. Zašto? Zato što se Windowsi vrte na NTFS datotečnom sustavu a Linux nativno na EXT3/4 i kao takvi, mnogo brže, sigurnije i bolje rade ako su jedini sustavu na HDD-u s takvim datotečnim sustavom.

tako je wubi izbjegavat 

to je velika pogreska instaliravat linux na NTFS (koji je smece)

bolje podjelit disk na 2 djela i tako napravit dualboot 

http://protocol4.animehr.com/
15 godina
neaktivan

I ja sam dugo koristio ubuntu preko wubija i nikad se nije rusio niti je bio spor..{#}

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

e pa ja moram reagirati na tvoj post

Kupio sam bratu i starome novi komp

Instaliram win 7 i idem im instalirati ubuntu, instalacija pada na zadnjem dijelu kad treba postaviti grub za multiboot.

probao sam sve moguće verzije ubunta (uključujući i alternativne) i nisam uspio na taj komp paralelno instalirati linux jer se grub ne želi instalirati na boot particiju (onu od 100 MB) koju postave win 7.

onda sam pokrenuo wubi i sve je bilo gotovo za 10 minuta.

sad je na istom kompu i win 7 i linux i rade sasvim ok oba, ja nisam primjetio da je linux nešto sporiji preko wubija.

I linux se nije srušio nijednom preko wubija, dapače čak mi dvd pržilica radi bolje i stabilnije pod wubi linuxom nego pod win 7.

16 godina
protjeran
Darky kaže...
Shody_1994 kaže...

e pa ja moram reagirati na tvoj post

Kupio sam bratu i starome novi komp

Instaliram win 7 i idem im instalirati ubuntu, instalacija pada na zadnjem dijelu kad treba postaviti grub za multiboot.

probao sam sve moguće verzije ubunta (uključujući i alternativne) i nisam uspio na taj komp paralelno instalirati linux jer se grub ne želi instalirati na boot particiju (onu od 100 MB) koju postave win 7.

onda sam pokrenuo wubi i sve je bilo gotovo za 10 minuta.

sad je na istom kompu i win 7 i linux i rade sasvim ok oba, ja nisam primjetio da je linux nešto sporiji preko wubija.

I linux se nije srušio nijednom preko wubija, dapače čak mi dvd pržilica radi bolje i stabilnije pod wubi linuxom nego pod win 7.

zasto bi grup instaliravao na tu particiju ?

http://protocol4.animehr.com/
17 godina
neaktivan

gle neznam, samo znam da izbaci error da ne može završiti instalaciju (ne želi instalirati grub na nijednu particiju ni win, ni linux)

jedino mogu završiti instalaciju bez gruba, ali onda ne mogu u linux.

15 godina
protjeran
Darky kaže...

gle neznam, samo znam da izbaci error da ne može završiti instalaciju (ne želi instalirati grub na nijednu particiju ni win, ni linux)

Pa ja sam na lap instalirao na primarni hdd w7,a na sekundarni linuxMint...da,svi počinju sa Ubuntu-om,dok je Mint čak prilagodljiviji s obzirom na hardware i drivere...Ubaci jedan drive i problem za vijekove riješen.

17 godina
neaktivan
Darky kaže...

Jesi ju u instaleru formatiral u /boot? Pa onda u zadnjem koraku stavio da se Grub na nju instalira? Ili si ju ostavio kak je pa probal Grub staviti na nju?

A kaj se tiče isprobavanja, pa Isusova majko, ćemu služi LiveCD? Za gledat? Za igrat frizbi s njim? J*bamu, pa napržite taj LiveCD, bootajte Linux s njega i igrajte se do mile volje, kad vam dop*zdi prčkanje ili dvoklik na ikonu Install na desktopu ili klik na Shut Down/Restart i gotovo.

Pa kaj mislite kak se prije radilo dok nije bilo tih Wubija, Lubija i ostalih sličnih gluposti (mislim, svaka čast ekipi na ideji i trudu, ali bolje da su resurse usmjerili na programiranje nečeg drugog, a ne tog Wubija)?

Hvala Bogu pa danas svaki dripac može napraviti virtualku, eto vam, još jedan način kak isprobat Linux. Dignite virtualku i deri do mile volje. Postoje USB distre, koje se instaliraju na USB, pa ih dižete sa USB-a, eto to je još jedan način, točnije na USB se može instalirati bilo koja distra. Može se isto tak i na eksterni disk postaviti sustav, pa ga s eksternog diska bootat. Mislim ono, skoro milijun i jedan način instalacije/isprobavanja, a vi terate po tom mrskom Wubiju...

15 godina
neaktivan

Lipo se vi izraziste i sve to, naučih nešto, ali ću napravit dualboot.

Sad me zanima ako imam neki program te on neće da radi u linuxu i WINEu, moram li ja gasit PC i ponovo palit da bih ga pokrenuo?

Na XP-u mi je PC bio vrlo brz, nikakve probleme nisam ima osim onog genuine smetala. Zbog toga sam se pribacio na 7 i PC je postao sporiji, grafička počela zajebavat (čini se da je pokvarena malo). Prije koji dan Windows Update skinio sp1 i PC je postao još sporiji. Prvi put mi se dogodilo da se sve zamrzne; ne može u task manager, ne reagira tipkovnica, ne reagira miš i moram ga restartirat, a samo je pokuša upalit firefox kad sam upro neki link. Prije sp1 samo PC vrlo uspori 10-ak sekundi, ali ostalo sve radi.

Pa me zanima oće li PC bit brži sa dualbootom, wubiem ili je brži ovako kako je na win7? Ako možete, poredajte mi ove 3 tri stvari po brzini da znam na čeu sam.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Airborne Filip kaže...

Sad me zanima ako imam neki program te on neće da radi u linuxu i WINEu, moram li ja gasit PC i ponovo palit da bih ga pokrenuo?

Da bi pokrenuo linux ili windowse samo restartas kompjuter i tad odaberes sto zelis.

slika primjer:

16 godina
Airborne Filip kaže...

-multi-boot, kod paljenja biraš koji OS želiš pokrenuti, logično, moraš restartati računalo.

-Virtualne Mašine su praktičnije za više OSeva istovremeno...

-ovisno o potrebama, napravi se nešto od tog.

sve ostalo GoTo 1domagoj1 post ... {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.3.2011 22:15 (ihush).
15 godina
neaktivan

Jedno od zadnjih pitanja: ako kasnije poželim deinstalirati linux, što će se dogoditi ako ga deinstaliram (može li se to uopće)?

I ako nabavim win8 (ako izađe) i nabavim ga nekako, bi loi moga nadogradit sa win7 boota na win8?

0 0 hvala 0
16 godina

-nema deinstaliranja OSa, OS se 'briše' formatiranjem diska, booteditorom ga se miče s liste.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

može li se formatirat samo dio disk na kojem je linux, ako napravim dualboot, samo logički dio?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dakle, ti imaš jedan disk (ili više njih). Diskovi se mogu razdjeliti na particije i to četiri primarne particije (i samo četiri, više ne ide, da sad ne ulazim u detalje, to ograničenje postoji zbog načina na koji je MBR strukturiran). Alternativno, možeš disk razdjeliti na tri primarne i jednu extended particiju (i samo jednu, više od jedne extended particije ne možeš napraviti). Dalje se extended particija može djeliti na kolko hoćeš logičkih particija.

Windowsi kao operacijski sustav mogu se instalirati jedino na primarne particije, dok Linux nema tog ograničenja te ga možeš instalirati i na extended particiju. Ako želiš obrisati neki operacijski sustav, formatiraš particiju na kojoj je on smješten. To je cijela mudrost.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice