Koja distra?

poruka: 110
|
čitano: 21.482
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Koja distra?

da, i za razliku od viste, sve sta je 32-bitno moze raditi i na 64-bitnom sustavu... (npr wine)... jedino je problem taj plugin, za kojega ti je najjednostavnie instalirat samo 32-bitni browser.... a i nspluginwrapper je lagan, instaliras flash plugin i samo pokrenes komandu /path/to/nsconfig -i (a mislim da ni to ne treba na Fedori)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Koja distra?
Jazzfan kaže...

da, i za razliku od viste, sve sta je 32-bitno moze raditi i na 64-bitnom sustavu... (npr wine)...

Zapravo, može i na visti. To je razlog zbog kojeg je tako usporena, budući da u istom trenutku drži i 32bitne i 64bitne libove učitane. Da je stanje barem malo bolje, pa da je software 95% 64bitan, i vista64 bi radila nešto bolje. Zapravo nebi, jer bi svejedno loadala libove, jer je neki genije donio tu odluku u labu, 6 katova ispod zemlje, bez veze sa stvarnim svijetom.
Why so serious???
17 godina
neaktivan
Koja distra?

istina da je ovo malo offtopic, ali zasto onda driveri za 32 bitne ne rade na 64 bitnim??? Ne zelim zapocet svadju, ali cesto sam na Win XP x64 imao problema sa nekompaktibilnosti sa 32 bitnim stvarima.... pogotovo driverima i ponekim aplikacijama. Dok takvih stvari na linuxu nisam nikada okusio....

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Koja distra?

Ok, ajmo malo na on-topic:

Sutra čim ustanem idem instalirati Fedoru, ako imam dovoljno prostora za nju. Je li 20 GB dosta?

Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
HappyD kaže...

Ok, ajmo malo na on-topic:

Sutra čim ustanem idem instalirati Fedoru, ako imam dovoljno prostora za nju. Je li 20 GB dosta?

I više nego dosta za root direktorij. Za držanje dokumenata ti preporučujem da si ko /home/imekorisnika/Documents mountaš neku drugu particiju (makar to bila i D: ntfs particija kojom iz windowsa pristupaš (ako ju imaš naravno), pa ju mountaš pomoću ntfs-3g drivera)... uglavnom to je najbolje jer ti dokumenti ostaju čitavi ako se voliš igrati sa sistemom (ko ja), pa si svako malo nešt s*ebeš i tak redom dok ne naučiš kak se nekaj radi.... I još ti ovisi veličina particije o tome kaj od sofvera namjeravaš instalirat.... u prosjeku je za sve programe (barem meni) dosta 10 GB.
Prodajem osiguranja od metka i uboda noževima u folk diskotekama. Downtown, Stari mlin i Hollywood rulz
17 godina
protjeran
M4r10 kaže...
  I više nego dosta za root direktorij. Za držanje dokumenata ti preporučujem da si ko /home/imekorisnika/Documents mountaš neku drugu particiju (makar to bila i D: ntfs particija kojom iz windowsa pristupaš (ako ju imaš naravno), pa ju mountaš pomoću ntfs-3g drivera)... uglavnom to je najbolje jer ti dokumenti ostaju čitavi ako se voliš igrati sa sistemom (ko ja), pa si svako malo nešt s*ebeš i tak redom dok ne naučiš kak se nekaj radi.... I još ti ovisi veličina particije o tome kaj od sofvera namjeravaš instalirat.... u prosjeku je za sve programe (barem meni) dosta 10 GB.
 Kako to napravim?
Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein
17 godina
protjeran
Koja distra?

Recite barem jel to treba napraviti tokom ili nakon instalacije?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Particije možeš napraviti i prije, a mountanje ti se obično (i najlakše) radi tijekom instalacije.

Ako ne želiš fulati u nečemu, evo ti link na Fedora 9 Perfect Desktop Setup

Pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.8.2008 15:30 (Prometej).
17 godina
protjeran
Koja distra?

A kako to napravim?

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.8.2008 15:28 (HappyD).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

U međuvremenu sam editirao post.

Klikni na link iz mog prethodnog posta i prati setup.. mislim da će ti biti jasnije. Namigiva

UTERE SED NE ABUTERE!!!
17 godina
protjeran
Koja distra?

Hvala svima! Krećem na instalaciju nakon još malo proučavanja dokumentacije, pa javim kako je prošlo!

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Hmm... Ako sam dobro shvatio iz M4r10vog posta, trebam napraviti novu particiju koja će biti /home/happyd/Documents? Ako da, kako mogu postaviti da jedan folder bude odvojena particija?

17 godina
neaktivan

Vrlo jednostavno, odabereš lokaciju (particiju) i staviš da je mount point tvoj path /home/happyd/Documents (ili koji već želiš).

UTERE SED NE ABUTERE!!!
17 godina
protjeran
Koja distra?

Ahaaaaaaaaaaaaaaaaa... Tu opciju imam na onom izorniku u kojem se upravlja particijama?

EDIT: Da, tu je, vidio sam na onom linku kojeg si mi dao, thx!

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.8.2008 17:34 (HappyD).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nemaš beda.. Prati onaj tutorial i mislim da ćeš uspjeti..

Pozdrav.

EDIT: P.S. Pazi na veličinu particije, kad budeš odabirao mount point.. ako ti kasnije bude premala morat ćeš se pomučiti da promijeniš veličinu, jer ti /home/happyd/ je jedan particija, a /home/happyd/Documents druga, makar se one vidjele kao da su dio istog foldera /home/happyd/..

To ponekad zna zbuniti..

UTERE SED NE ABUTERE!!!
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.8.2008 17:41 (Prometej).
17 godina
protjeran
Koja distra?

Ahaaaaaaa... Hvala! Sad sam tek krenuo instalirati, pa dobro da sam stigao vidjeti. Samo ću onda staviti particiju za folder /home/happyd/.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Koja distra?

Upravo sam instalirao Fedoru no boot-loader se ne pokazuje, nego se direktno učitavaju Windowsi. Ovo možda ima veze sa time što sam stavio da mi boot-loader instalira na Fedorinu particiju, no pošto planiram kasnije deinstalirati Fedoru, ne želim da mi brdo boot-loadera zatrpa MBR, nego da se Fedorin boot-loader izbriše kada formatiram tu particiju. Mogu li ovo nekako popraviti tako da boot-loader ostane gdje je, a svejedno se starta?

EDIT: E, da, mogao bih još nešto probati. Mislio sam dodati Fedoru na boot-loader XP-a, ali XP ne čita ext3 particije. Mogu li ikako bilo koje od ova dva izvesti?

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.8.2008 23:19 (HappyD).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koja distra?

Teško da se išta može učinit, jer je bootloader od XPa smeće. Nečeš moći s njim bootati ništa osim WINa. Moja bi ti preporuka bila da staviš GRUB u MBR, nije ga tako teško maknit. Ovo što si ti pokušao je zapravo u slučaju da već imaš grub na nekoj drugoj particiji ili imaš neki drugi napredni bootloader. Eventualno možeš pokušat stavit nešto takvo na windoze, recimo bootloader koji ide s Partition Magic paketom, ili EasyBCD (ovo radi s bootloaderom od viste, ali ju ne moraš imat instaliranu).

Why so serious???

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Da, moram imati Vistu instaliranu, kada sam rekao da svejedno ide dalje, rekao je da kažem slovo particije gdje je Vista instalirana. Može preporuka za neki drugi boot-loader koji ne zahtjeva Vistu, može se editirati iz Windowsa (kao EasyBCD), besplatan je i podržava Linux?

EDIT: Mislim da sam našao nešto ovdje, no svejedno slobodno pucajte loadere Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.8.2008 23:46 (HappyD).
17 godina
neaktivan

Evo tek sad čitam post.. sorry

Trebao si instalirati boot-loader u MBR, kao što je već prije vidim C.J.Z. rekao, Vista i XP loader je nepotpun.. ne podržava ništa drugo osim windoza.

Bez frke si trebao staviti u MBR i imao bi lijepo u izborniku i Windowse i Linuxe.. Ovako ne znam koja ti je najbolja opcija za boot loadere..

Možda ponovno instalacija fedore? Pa odabir instalacije boot loader-a u MBR, da se ne upuštaš u sportove uklanjanja GRUB-a iz boot particije, pa instalacije u MBR itd..

Osobno ne prakticiram druge bootloadere osim GRUB-a i LILO-a, tak da nemam neke posebne prijedloge.

Ne znam zašto ne želiš MBR? Pa Windows Boot Loader se jednostavno vrati..

Ovo ti je jedan moj post na forumu gdje ti je objašnjenje popravke Windows XP boot loadera

Ako ti zatreba naravno Namigiva

How To Uninstall GRUB

Uninstall GRUB

Ako inzistiraš na third-party boot loader-u tip NTLDR, onda ti evo link na Wiki NTLDR

I link na listu ostalih third-party boot loadera Comparision of boot loaders

Pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
17 godina
protjeran

Nisam želio u MBR jer sam imao problema sa boot-loaderima, pa sam tako imao (prije low-level formata kojeg sam nedavno napravio) Vistin, XP-ov boot-loader i GRUB, a imao sam samo Windows XP i Ubuntu (Wubi instalacija), a fixmbr naredba nije radila. Potražit ću neki guide kako instalirati GRUB iz Windowsa, ne da mi se ponovno instalirati Fedoru...

EDIT: Wow, već sam našao jedan odgovor i to na Fedorinim forumima u kojem je opisan problem isti kao i moj.

EDIT 2: Uf, prekomplicirano, mislim da sam skupio energije za reinstall Fedore... XD

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.8.2008 12:05 (HappyD).
17 godina
neaktivan
HappyD kaže...

Nisam želio u MBR jer sam imao problema sa boot-loaderima, pa sam tako imao (prije low-level formata kojeg sam nedavno napravio) Vistin, XP-ov boot-loader i GRUB, a imao sam samo Windows XP i Ubuntu (Wubi instalacija), a fixmbr naredba nije radila. Potražit ću neki guide kako instalirati GRUB iz Windowsa, ne da mi se ponovno instalirati Fedoru...

EDIT: Wow, već sam našao jedan odgovor i to na Fedorinim forumima u kojem je opisan problem isti kao i moj.

EDIT 2: Uf, prekomplicirano, mislim da sam skupio energije za reinstall Fedore... XD

Nisam upoznat sa instalacijom fedore, ali bi trebala biti ponuđena opcija popravka sistema i tamo se samo odabere ponovna instalacija boot loadera... tak je bar  kod mene na  opensusetu... nije mi nikakva  reinstalacija  potrebna...
Prodajem osiguranja od metka i uboda noževima u folk diskotekama. Downtown, Stari mlin i Hollywood rulz
17 godina
protjeran
Koja distra?

Našao sam tu opciju i probao, popravio, ali ništa, svejedno boota direktno u Winze. Probat ću reinstall sutra pa javim kako je prošlo.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Koja distra?

Upravo sam instalirao 64-bitnu Fedoru 9! Kada upalim komp, pokaže se splash matične, a zatim splash Fedore na kojem trebam pritisnuti bilo koju tipku da uđem u menu u roku od 2 sec inače boota u Winze što mi pokazuje da je boot-loader uspješno instaliran! Malo kasnije ću pokrenuti Fedoru po prvi put i malo se poigrati sa njom. Hvala svima na vašoj pomoći!! SmijehSmijehSmijeh

EDIT: Sve radi kako spada, još samo trebam instalirati drivere za grafu (za to sam našao guide) i novi Firefox. Kako ga mogu instalirati?

EDIT 2: FF se instalirao sa novim updateom. Joooj kako volim precrtavati! Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2008 19:31 (HappyD).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Koja distra?

Impression logger:

Dojam nakon:

1. 3h - Već se lagano ufuravam...
  2. 4,5h - Instalirao programe po izboru, zamijenio, dodao aplikacije na panele. Desktop mi je personaliziran! Yay! Yum (install etc.)!
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2008 21:29 (HappyD).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
danas mi je dojadio ubuntu zbog cestog rusenja i bez puno razmislajnja stavio sam arch linux. odusevljen sam, em je jednsotavan em je perverzno brz. moja iskrena preporuka svima. je da niej bas za pocetnike ali isplati se.
i nogom u guzicu je korak naprijed
17 godina
neaktivan
HappyD kaže...

Impression logger:

Dojam nakon:

1. 3h - Već se lagano ufuravam...
  2. 4,5h - Instalirao programe po izboru, zamijenio, dodao aplikacije na panele. Desktop mi je personaliziran! Yay! Yum (install etc.)!
 Evo i ja ću ovih dana preći na fedoru. Uglavnom... jel bolje da skinem dvd ili cd.iso?
U čemu je uopće razlika?
17 godina
protjeran

Razlika je u tome hoćeš li instalirati na 1 DVD-u ili na 6 CD-a.

17 godina
neaktivan

Aha, tek sad vidim da se dođe na isto

http://ftp.ntua.gr/pub/linux/fedora/linux/releases/9/Fedora/i386/iso/

Ok, hvala!

Javim kad instaliram Sramim se

16 godina
protjeran

Totalno se slažem!

Nova poruka