Dual boot winxp+preporuka

poruka: 11
|
čitano: 2.457
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

što mi preporučate da stavim uz windows, nemam pojma o linuxu, samo znam da bi mi dobro došao na laptopu jer od trenutka paljenja do trenutka otvaranja googlea protekne 5-6 minuta...

zanima me može li se kako srediti da pri bootanju on mene ne pita koji ja OS želim opkrenuti i ne odbrojava mi toliko i toliko sekundi, nego da recimo ako želim birati koji ću sustav upaliti moram stisnuti neku tipku pri paljenju kompa?

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Dual boot winxp+preporuka

Ja ti osobno preporučan openSuse 11.1. Nije teška distribucija, prigodna je za početnike, a opet možeš dosta konfigurirat sa njom. Ima fenomenalni Yast (nešto slično kao Control Panel u windowsima) koji ćeš upoznat ako budeš koristio Suseta. Kod mene sve super radi sa KDE 4.2 i efekti boli glava, možeš se prijateljima hvalit ;-)

Imaš na howtoforge odličnih tutorijala iz serije perfect Desktop za dosta distribucija. Tutorijali su odlični za početnike. Primjer OpenSuse 11.1 sa Gnome Ima skoro svaki korak slikovno. Na distrowatch imaš popis svih distibucija, linkove na njih i ukratko opisano o distribuciji...

Tamo su trenutno  po broju hitova:

1. Ubuntu

2. Fedora

3 OpenSuse

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.7.2009 14:30 (daseparo).
16 godina
neaktivan

ja sam opet.

instalirao sam ovaj neki wubi kojeg je lako snimit i maknut s diska.

ali imam problema.

ne mogu podesiti wireless konekciju s laptopa iako sve ispravno popunim, dodam wpa-personal password, ssid, dodam ručno postavke ip adrese, gatewaya, dnsa, subnet maska. sve ja to dodam kako je i u windowsu ali kad odem na connect neće se spojiti nikako.

ali npr bluetooth miša sam uspio spojiti bez problema u tom ubuntuu (tj wubiju).

znaš li gdje bi mogao biti problem?

i još nešto, zašto kad pokušam poboljšati vizualne efekte na desktopu odbija mi?

jednostavno ne želi povećati sa osnovne razine koja izgleda skroz ružno i zastarjelo kao neki win 98 ili 2000.

16 godina
neaktivan

hebena prijava sa emailom...

e jos nesto me zanima, opet ja isti naravno.

kako uglonit onaj retardirani login i password pri svakom ulazu u ubuntu?

ono upalim laptop, odaberem ubuntu i pojavi mi se login screen za upis username i passa svaki hebeni put.

hvala!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

heh, pa što te toliko login muči? :))

ako se ne varam, ideš na "System > Administration > Login Window"  pa na "Security" tabu odabereš  "Enable Automatic Login" i to bi bilo to... možda je malo drugačije ako imaš na Hrvatski jezik postavljeno....

also, the Game.
16 godina
neaktivan

hvala sad sam riješio dosadni login screen.

a znaš i zašto mi wireless ne radi na ubuntuu?

opisao sam više u gornjoj poruci da se ne ponavljam.

16 godina
neaktivan
  • Koju wlan karticu imaš (koji driver koristi)? Drugi problem je enkripcija - neki driveri ne podržavaju WPA2, a neki WPA uopće (nego samo WEP).

• Kakva je kvaliteta veze? Ako je kvaliteta veze niska, nema spajanja iako sve izgleda u redu.

Upiši iwconfig u konzolu. Trebao bi dobiti nešto slično ovome - važne linije su podcrtane:

lo no wireless extensions.eth0 no wireless extensions.
    wlan0 IEEE 802.11b+ ESSID:”xxxxxxx” Nickname:”xxxxxxxxx″
    Mode:Managed Frequency:2.442 GHz Access Point: 00:06:25:9A:50:C8
    Bit Rate:1 Mb/s Tx-Power:18 dBm Sensitivity=187/255
    Retry min limit:7 RTS thr:off
    Power Management:off
    Link Quality=54/100 Signal level=39/100 Noise level=1/100
    Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
    Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0sit0 no wireless extensions

• Što se tiče grafičkih efekata - System -> Preferences -> Appearance -> Visual Effects. Ukoliko ne radi, koju graf. karticu imaš? Ako imaš nVidia ili ATI (HD2xxx i novije kartice), instaliraj restricted drivere - System -> Administration -> Hardware drivers.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

hvala na odgovoru!

imam Dell vostro 1510 laptop sa Dell Wireless 1395 Wlan mini karticom

a pod driver provider mi piše Broadcom.

evo sad sam pogledao u taj system-administration-hardware drivers i na listi mi je jedan jedini driver, upravo taj broadcom od wlan kartice. nema ničeg drugog niti vidim ikakav način da dodam ikakav driver na taj popis, ima samo disable opciju.

piše da je proprietary dakle vjerujem da iz tog razloga ne mogu spojiti se na internet?

što da sad napravim, tamo više nema nikakvih opcija, ne znam kako staviti ono enabled jer nema opcije za to. ne mogu na internet očito, pa sam u zatvorenom krugu. mogu na net samo iz windowsa.

signal je pun do vrha, radi se o kućnom wlanu na udaljenosti od par metara. već sam rekao da u windowsu sve besprijekorno radi i pun je signal i normalno se spajam s tim postavkama koje mi u ubuntuu ne rade.

što se tiče efekata sve mi je jasno ali kako da instaliram restricted drivere ako se ne mogu spojiti na net zbog wirelessa? :(

i kako da instaliram restricted kad nemam nikakvih opcija niti driver od grafičke nije na popisu?

inače imam nvidia geforce 8400m gs na laptopu.

što sad mogu učiniti s wirelessom?

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.7.2009 16:48 (vbr888).
16 godina
neaktivan

OK, našao sam da dotična wlan kartica se ne slaže dobro sa linuxom iako ima nativne drivere. Dell preporuča korištenje ndiswrappera (odnosno Windows drivera) - uputstva su ovdje, a nasar2k2000 na ubuntu forumu opisuje (isti) postupak kojim je osposobio karticu na Dellovom XPS M1330.

Čudno mi je da se grafička ne pokazuje u popisu proprietary drivera. Probaj ažurirati ubuntu (sudo apt-get update), i ponovno pogledati u hw drivers. Ako se još uvijek ne pokazuje graf. kartica (odnosno nvidijini driveri) probaj osposobiti karticu pomoću EnvyNG-a (što preporuča većina korisnika Dellovih prijenosnika).

16 godina
neaktivan

đizs pa ko u tom linuxu može išta napraviti bez potpore interneta?

tu ima mali milijun koraka i koračića koje sve moraš u tim prokletim komandama upisivati i što je još gore pamtiti. užas. valjda se isplati jednom kad ga kompletiraš...

inače hvala na pomoći hrx, probat ću sad srediti.

16 godina
neaktivan

nije mi ništa jasno s tim kako instalirati ovaj ndiswrapper.

evo screenshota:

http://i26.tinypic.com/2u5vwxy.png

iz one naredbe sudo apt nigdje ne vidim nikakav path nikakvu lokaciju gdje bi taj prog trebao stajati.

googlao sam sad malo za instaliranje u ubuntuu, ali tamo se sve navodi o instalaciji putem browsera??

ja sam instalirao pomocu onog terminala system accessories terminal.

pokusao sam i preko add/remove ali tamo nigdje ne mogu naci taj ndis i sve je nekako izmijesano po kategorijama i bezveze, nema opcije recimo Add pa Browse i onda ti sam odaberes otkud zelis instalirati.

eh da, stavio sam ndiwsrapper na c disk u new folder tamo sam ga stavio i u tar formatu i extractanog.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2009 15:32 (vbr888).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice