OPIS:
Prije neki dan žena mi kaže kako na svojoj mašini jedva da više može surfati mrežom ... nešto imalo kvalitetno
odraditi , ... ,uglavnom kompjuter je spor.
spec:
asus ee 701 : 4 gb hd , 512 ram celeron 630
U vrijeme kupnje , ta je mašina bila OK(?? i to je upitno ali ...) ali to je bilo prije cca 7 godina a današnji običan site na net-u ima više
flash-a , js-a , + ... nego što je bilo i približno tadašnjim standardim pa ne čudi da surfanje 2008 se danas pretvorilo u stenjajuće skrolanje ekrana.
Stanje je sada takvo da je ono što je radilo 2008 dobro sad radi nikako a trend je takav da za par godina može i u smeće jer
će smartphone nižeg razreda biti jači od ovog nekada malog diva.
Nakon nekoliko distri našao sam dobitnu kombinaciju :
slacko puppy linux -> iz prve radi kako spada uz minimalno zapinjanje i štedljiv je resursima do bola.
Idealno za ovakve situacije.
3 su opcije install-a :
a. direktni boot s usb-a (naravno asus ee nema cd-dvd)
(pošto s mog i7 ubuntu-a startUpDiscCreatorm ne ide slackware based linux
lako je pripremiti usb unetbootin-om)
b. full install na hd
c. frugal (u grubo nije full a nije ni s usb-a direktno -> preporučam tako a naveden je i kao rekomendacija
sa strane samog OS provider-a)
Nakon instalacije (frugal) zauzeće je na cijelom komjuteru cca par sto mb-a , više nego dovoljno ostaje za minimalan ugodan doživljaj
rada :: surfanje , pisanje kakvog text-a , pregledavanje slika ... zapravao što se god poželi.
Dodatno sam ugasio flash na browseru tako da sad bih rekao da komjuter radi više nego duplo bolje , brže itd.
Za sad izbor broj jedan za tako preslabe specifikacije.
probao sam prije slack-a :
XUBUNTU : iako manji i nezahtjevniji od ubuntu i dalje je to previše za ovog mališana
LUBUNTU : iako manji i nezahtjevniji od Xubuntu-a i dalje giant za ovu situaciju
ZAKLJUČAK:
Potvrđujem da na asus ee 701 : 4 gb hd , 512 ram celeron 630 ovaj os radi iz prve kako treba , svi driveri rade kako valja i vrijedi ona plug && play izreka.
Ukoliko još netko ima doma kakvu mašinu viška koju se sprema baciti u smeće ili ne zna kako se više nositi sa situacijama kada samo jedan update
pojede petinu cijelog prostora može probati ovime.