3-4 brza pitanja

poruka: 8
|
čitano: 1.681
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
3-4 brza pitanja

Ovo ce vama guruima biti lako :)

Družim se već neko vrijeme sa linuxom, te imam nekoliko nejasnoća na koje sam naišao tijekom korištenja.

1. Kako uninstalirat program u linuxu koji je pronađen u GUI.

Primjer(Fedora): Pod Application->Accesories->imam Archive Manager

Recimo da ne želim taj program. Kako ću ga uninstalirat?=

Odem u terminal i upišem: yum remove "Archive manager"->kaže taj package ne postoji, očito se skriva pod drugi imenom. Kako ću ja sad znati kako se izvorno zove taj pacakge? U Winu bi to išlo vrlo lako--desni klik->Find Target. Toga ovdje nema...pa kako onda???

2.Shvatio sam da Archive manager ne može extractat rar. Skinuo sam program 7z. Instalirao ga i to je ok. Kako sad dodat opciju da kad desnim klikom miša kliknem na neku rar arhivu, on meni ponudi Extract here?kao što nudi za Archive managera...neću valjda morati za sve ići u terminal i ručno se pozicionirati do download foldera i onda extractat?

3.Kako se postavljaju programi u startup?Ono kad mi se digne Fedora da mi se recimo odmah start VmWare program?

4.Kako da promjenim label diska?Shvatio sam mountanje i nešto sam se igrao sa fstab-om, međutim kad ja mountam disk on ga meni prikazuje kao 42GB FileSystem, a ja želim da mi se on zove Disk-1?

Unaprijed zahvaljujem.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: 3-4 brza pitanja

Prva dva pitanja možemo rješiti tako da instaliraš si unrar

yum install unrar.

Najjednostavniji program za arhiviranje i bez problema će ti sve zipane i rar-ane dokumente rješavat.

3. Zaboravio sam kako fedora ima, ali na ubuntu bi to bilo System > Preferences > Startup Aplications

tamo imaš popis aplikacija koje (ne)želiš da ti startaju, a ako nema vmware-a, onda ideš na tipku "Add" i dodaš si.

17 godina
neaktivan
3-4 brza pitanja

odlično hvala na preporuci....

Samo bi volio saznati odgovor za prvo pitanje...nije bitan toliko Archive manager...šta ja znam neka bude neznam..calculator...znači uninstal programa kojeg vidim u GUI.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

aha... znači.. kod Applications bi ti trebalo biti "Add/Remove Software"... tamo ti se onda izlistaju aplikacije koje imaš instaliran i koje biš mogao instalirati. U onom search-fieldu napišeš ime programa ili barem prvih par slova da ga nađe. Kada ga nađe imaš onu kvačicu za dodat (ako želiš instalirat) ili je makneš (ako želiš maknut program). I kasnije samo "Apply".

17 godina
neaktivan
3-4 brza pitanja

Evo otisao ja lijepo u add/remove upisao ime programa, izbacio mi sto hiljada rezultata, a onda sam otkrio -  filter.Filter sam namjestio  da mi izbacuje samo instalirane. Tu se vec broj rezultata malo unormalio, ali opet on meni izbaci dosta toga...pomno sam pregledao, međutim niti jedan nije Archive manager.

Onda sam malo upregnuo google, da vidim kako se taj program zaista zove. Saznao sam da mu je pravo ime file-roller. Onda sam se opet vratio na onaj popis izgeneriran archive managerom i tražio ne bi li našao nešto u vezi file-rollera...ništa ne piše.

Onda sam upisao u search file roller, i opet ovaj mi izbaci masu toga, međutim 5-6 po redu je zaista i bio file-roller, a ime iz Add/Remove mu je "Tool for viewing and creating archive".(znaci nije Archive manager)

Meni je jasno, da čim ja imam ime file-roller, mogu ga i iz terminala ubiti preko yum remove, ali da nije bilo google-a kako bih ja to mogao drugačije saznati?

Znači, da zaključimo sa imenima.

Izbornik->Archive manager

Add/Remove->Tool for viewing and creating archive

Yum(remove)-> File-roller

Zar nije to glupo?3 imena za istu stvar?Win ima to puno bolje riješeno ili ima još neki način?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Skyline kaže...

Meni je jasno, da čim ja imam ime file-roller, mogu ga i iz terminala ubiti preko yum remove, ali da nije bilo google-a kako bih ja to mogao drugačije saznati?

Lako, desnom tipkom miša na ikonu Fedore (lijevo od Applications),

edit menus, pronađeš Archive Manager, označi ga i klikni Properties.

17 godina
neaktivan
3-4 brza pitanja

E ovo je vec u redu. hvala puno!

Jedino ostaje ona glupost da se u add/remove se ne zove isto kao i u GUI, ali sad mi je i malo jasnije zasto. On u add/remove napise u biti description od packagea, kojeg pokupi sa repozitorija, a ti u izborniku mu mozes dati bilo koje drugo ime. Trebalo bi napraviti da add/remove vuce ono ime koje si mu ti dao u izborniku..no dobro...to je sad za diskusiju...bitno je da ja znam kako doci do pravog imena.

Možemo li sada riješiti i 4. pitanje? Dakle promjena labela diska, koji je NTFS?

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2009 13:01 (Skyline).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Label čaš najlakše promijeniti s GParted, koji je frontend za razne programe za rad s diskovima. Ako nećeš moći promijeniti label, vjerojatno nemaš program za rad s tim flesystemom, da vidiš koje imaš i koji ti trebaju idi u GParedu pod "View" > "File System Support". Pod "Required Software" ti piše koji paket trebaš instalirat. U GPartedu prvo unmountaj diskove kako bi im mogao napraviti novi label.

http://xkcd.com/610/
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice