Ubuntu 13.04 - spreman za download

poruka: 141
|
čitano: 27.003
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ubuntu 13.04 - spreman za download".
16 godina
neaktivan

Da kod nas nije takvo {#} (slika govori svoje) puno bi više ljudi znalo što je linux i kako se nositi s njime. 

Đuro#2155,
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Ubuntu 13.04 - spreman za download
Bypass kaže...
s1m0n kaže...

Ja koristim:

- BackTrack

- Kali

- Santoku

- DEFT

- SIFT

- NST

- CAINE

- Samurai

- Matirux

- itd.

Kao što vidiš ne koristim enduser OS-ove već specijalizirane distre za namjenske poslove. Računalima se bavim više od 20 godina, jednako toliko i programiram. Počeo sam na Orlu, pa sam prešao na Spectrum. Nakon toga na prvi PC (286-ica) i tako dalje. Radio sam u DOS-u 3.22, Win 3.11, instalirao Windowse Chicago sa 54 diskete. Ne podcjenjuj nečije znanje prema nekoliko rečenica!

Ne koristiš. Lažeš. Na pasja kola.

Nabacio si listu jer eto htio si ispasti faca. Nitko ne koristi toliko distribucija. Možda jednu najviše. Dakle sklepao si listu distribucija koje si pokrenuo u live mode-u i možda 2-3 instalirao u jednom trenutku.

Uostalom da "koristiš" bilo koju od tih distribucija i da se računalima baviš toliko dugo ne bi sipao takve gluposti koje čitamo u ovoj temi. Nitko tko se bavi toliko dugo računalima ne priča tako.

Nekoliko rečenica je dovoljno da se pokaže nečije znanje.

Da. Lažem. 

Svaka distribucija, koju ne koristim nego samo o njima pišem jer sam to našao na netu, ima određenu funkcionalnost ili je certificirana kao forensically sound za određen posao. Da si si dao imalo truda i proučio koja distribucija čemu služi shvatio bi što radim i zašto ih koristim nekoliko. Samo dvije su instalirane na laptope kao jedini OS, jedna je instalirana u virtualku, dok ostale koristim u live.

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
s1m0n kaže...

Software Center se sastoji od jednog ili više repozitorija. Mogućnosti dodavanja repozitorija ne čini ga boljim od drugih. Naprotiv.

{#}

Tako je. Ma tako je. Dodavanje, ili odvajanje repozitorija je loše. Sve u jedan folder i zdravo. Nek se developeri snađu sa verzijama.

Koliko si ono rekao da programiraš? 20 godina? Ne bi ti dao ni 20 minuta.

Čitaj od početka. Tema je koliko je nešto upotrebljivo za većinu korisnika i zašto Ubuntu još uvijek nije enduser OS. Za krajnjeg "vulgaris" korisnika je loše i nepotrebno. Da li si vidio u App Storeu ili Google Play da korisnici mogu dodavati repozitorije? Korisnici se ne žele zamarati s time od kuda što mogu instalirati. A ti trkeljaj o programiranju, developerima, folderima i sličnim mambo-jumbo funkcionalnostima za koje 90% korisnika OS-a ne želi znati.

Tvoja izjava je tipična za programera i/ili advanced usera. Ali, nisu svi advanced useri. Naprotiv. Večina korisnika su korisnici tipa "di je gumb Install". Kad to shvatiš, možda shvatiš i zašto sam napisao da upravljanje repozitorijem nije dobro za većinu korisnika.

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
17 godina
neaktivan
marin_sagovac kaže...
BlueMax kaže...
s1m0n kaže...

Kao što vidiš ne koristim enduser OS-ove već specijalizirane distre za namjenske poslove. Računalima se bavim više od 20 godina, jednako toliko i programiram. Počeo sam na Orlu, pa sam prešao na Spectrum. Nakon toga na prvi PC (286-ica) i tako dalje. Radio sam u DOS-u 3.22, Win 3.11, instalirao Windowse Chicago sa 54 diskete. Ne podcjenjuj nečije znanje prema nekoliko rečenica!

Otprilike slicna informaticka povijest pa sad pogotovo ne kuzim pricu o UX-u {#}, pogotovo ono da ne moze biti slican. 

btw. u uvodnom postu je bilo jako citljivo da navlacis ljude da ti kazu kako nemas pojma.

orao, nostalgija :)

Vidim da se dugo bavis programiranjem/sys admin/security. Zanima me jesi li ikada programirao sa LUA? Koji ti je najbolji cross-platform Toolkit pod C++? Drugo s obzirom da ti je dosta vremena proslo od kad si se poceo baviti programiranjem, kako stojis tj. kako gledas na tablet pc-e/smartphone... s obzirom na to da mene ne fascinira razvoj softvera za tablet PC-e nego c++/php? Drugo, da li si znao da icewm je radio neki od nas (M. Ma/č/ek vidi wiki) no nisam siguran da li su to izvorni istiniti tj. ne vidim neke posebne reference o njemu? Ne zanima me direktno već čisto na izvore. IceWM je odlicno krenuo 1998. ali ne znam zašto danas nije krenuo i u tom pogledu? Vidim da si nostalgičar pa eto, drmni. Inače preferiram Debian-a.

Sad se pripremi na šok :) Nisam nikada radio sa LUA (nešto proučavao ali vrlo kratko) niti u C++. Moja programerska karijera je počela sa Basic pa Pascal i VBScript pa C# i sad sam u fazi Pythona :)

Tablet i smartphone okruženje me ne privlači s developerskog dijela. Tu imam druge interese.

14 godina
protjeran
s1m0n kaže...

Čitaj od početka. Tema je koliko je nešto upotrebljivo za većinu korisnika i zašto Ubuntu još uvijek nije enduser OS. Za krajnjeg "vulgaris" korisnika je loše i nepotrebno. Da li si vidio u App Storeu ili Google Play da korisnici mogu dodavati repozitorije? Korisnici se ne žele zamarati s time od kuda što mogu instalirati. A ti trkeljaj o programiranju, developerima, folderima i sličnim mambo-jumbo funkcionalnostima za koje 90% korisnika OS-a ne želi znati.

Tvoja izjava je tipična za programera i/ili advanced usera. Ali, nisu svi advanced useri. Naprotiv. Večina korisnika su korisnici tipa "di je gumb Install". Kad to shvatiš, možda shvatiš i zašto sam napisao da upravljanje repozitorijem nije dobro za većinu korisnika.

I dalje gluposti pričaš. Hvališ se tu o nekim instaliranim "specijaliziranim" distribucijama, a čini se da ne shvaćaš što je to open source i slobodan software. Gledaš to kroz naočale zatvorenih i komercijalnih sustava. Nitko ne forsira usere da dodaju ili odvajaju repozitorije. To je opcija. Odlična opcija. Jedna od boljih. Osobno imam 10 ppa-a uključenih, kao i brdo tvojih "vulgaris" korisnika.

Btw, i u macosx možeš dodavati repozitorije.

Tako da nemaš pojma o čemu pričaš, a i po onoj listi ni pojma kako koristiti linux, jer da znaš, ne bi trebao navodno imati 4 različite distribucije koje su "certificirane"(??) za nešto, nego bi lijepo samo instalirao u jednu. 

Ad astra peronospora
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Većina ljudi koji su godinama na Widnowsima,ne primijećuju probleme na njima jer smatraju da su ti problemi jednostavno takvi,da su oni prirodni i da moraju biti tu.

Osobno smatram da je Linux bio prisutan na PC-u nekoliko godina ranije da mi danas nebi znali što je Windows.

Ali nažalost ispalo je tko prvi njegova djevojka.

Točno to. Ljudi su prihvatili manjkavosti Windowsa kao takve i s time se nose.

Da je Linux zajednica ranije shvatila (u doba recimo Windowsa 98 ili ME) da OS mora biti za mase a ne za developere/admine/geekove danas bi odnos snaga bio znatno drugačiji i vjerojatno bi ovo tipkao sa neke Linux distribucije. I bio bih jako sretan i zadovoljan.

12 godina
protjeran

iskusnjaro, u pravu si za mnogo toga, za nesto nisi. software center i instalacija softvera je intuitivnija od one u windowsima, no stoji da Ubuntu i dalje nije dovrsen proizvod po nekim karakteristikama, iako je po meni jedan od najintuitivnijih Linux OS-eva do sada i stvarno je jednostavan za koristenje zbog vise razloga. Sve ono sto Win 8 nije, i to je vrlo interesantna cinjenica o kojoj bi Microsoft morao razmisliti.{#}

Nazalost, tu su i dalje neki problemi, kao sto je taj da Ubutnu out of the box primjerice, dolazi sa katastrofa fontovima te uz odabir bilo kojeg fonta u firefox setinzima ne dobijam izgled teksta kakav dobijam u Windowsima. Prepoznavanje uredjaja takodjer nije na razini kao onoj u Windowsima, niti uz instalaciju drivera za HP1018 printer taj printer ne printa stranice. Chrome, bilo koju od verzije, nije moguce instalirati (javlja mi greske prilikom pokretanja instalera), sto je minus.

Naravno da se sve ili vecina toga moze rijesiti guglanjem, no zasto bi netko gubio vrijeme na to kada mu Windowsi sve to nude out of the box. Govorim o Win 7, Win 8 su katastrofa iz user-friendly perspektive.

Meni osobno ne pase do kraja niti dizajn UI-a Ubunta, nekako je sve predjetinjasto s ovakvim ikonama. Istina je da je sve znatno brze nego sa ranijom verzijom (koju sam zbog toga i vrlo brzo obrisao sa svog PC-a), no ne bih rekao da je eventualna razlika (ako i postoji, nije velika i ovisi o aplikaciji) u brzini izmedju Linuxa i Windowsa dealbreaker, mozda samo na starijim racunalima. Veliki problem s Linuxom je to sto su svi nauceni na Office i Win aplikacije, te se tesko privikavaju na ipak nesto drukciji UI Linux aplikacija, da ne govorim o tome da će većinu (dakle ne sve, da se razumijemo) ljudi na novim poslovima čekati mašine pogonjene Windowsima i njegovim softverom.

ili pak specijalizirane aplikacije kojih niti nema za Linux. Kao sto rekoh, instalacija softvera je stvarno jednostavna, te po meni bolje rijesena od one u Windowsima. Netko je napisao da ALT-TAB ne radi? Kako ne radi, radi odlicno, jednako kao i u Winsima...novoinstalirani softver Eclipse se dize brzo te radi uredno, no kao sto rekoh prikaz fontova je problem.

Sam Ubuntu 13.04. prilicno je lako instalirati uz postojece OS-ove, za to imate i GUI instalaciju sa lijepo napisanim tekstom ko za de.bile, instaliraj uz postojece OS-eve (ne prikazuje uvijek tu opciju, pa se treba malo poigrati doduse) i hop, kod restarta racunala vas ceka odabir OS-eva za pokretanje. Paziti da je particija na koju zelite instalirati ona koja vam je nevazna, iako meni nista nije obrisao (Win 8 koji ionako mislim zamijeniti za Win 8 SP1 sa vrlo vjerojatno start gumbom i bez Metroa kod startanja Windowsa). Veci problem ce biti kako ga maknuti bez da se narusi bootanje Windowsa. Ubuntu je moguce i instalirati kao probu, bez instalacije i takav radi ok, ali s napomenom da nece sve raditi kao u stvarnoj instalaciji. Za instalaciju s USB diska (najpametnije) dovoljno je koristiti Universal USB Installer i ucitati image Ubuntua, koji se skine s nekog sajta.

Po meni Linux ide bas u dobrom smjeru, no jos uvijek ima problema i kaska za Windowsima u end-usabillityu. Ja se bavim takodjer programiranjem (mobilnih aplikacija) i iskreno, ne nedostaje mi Linux, iako, konkretno, emulatori (primjerice onaj za Android u Eclipseu) se znaju brze izvrsavati na Linux distrama nego na Windowsima. Pitanje je i koliko Linux danas ima smisla za obicnog korisnika posto je hardver otisao jako daleko, te se danas i Windowsi uz SSD-e i brze proceve te pametne logike ucitavaju zaista brzo. Problem je samo sto je Microsoft u.srao stvar sa Metroom, ali ne sumnjam da ce to ispraviti u SP-ima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.4.2013 16:50 (smartfonija).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
s1m0n kaže...

I dalje gluposti pričaš. Hvališ se tu o nekim instaliranim "specijaliziranim" distribucijama, a čini se da ne shvaćaš što je to open source i slobodan software. Gledaš to kroz naočale zatvorenih i komercijalnih sustava. Nitko ne forsira usere da dodaju ili odvajaju repozitorije. To je opcija. Odlična opcija. Jedna od boljih. Osobno imam 10 ppa-a uključenih, kao i brdo tvojih "vulgaris" korisnika.

Btw, i u macosx možeš dodavati repozitorije.

Tako da nemaš pojma o čemu pričaš, a i po onoj listi ni pojma kako koristiti linux, jer da znaš, ne bi trebao navodno imati 4 različite distribucije koje su "certificirane"(??) za nešto, nego bi lijepo samo instalirao u jednu. 

Nisam rekao da je dodavanje repozitorija loše. Ali je nepotrebno za krajnjeg korisnika.

Nisam rekao da su sve certificirane već su neke dobile odobrenje ili certifikat da se mogu koristiti za određene poslove i da to što radim bude prema pravilnicima/odredbama/standardima. To što je distribucija nakrcana istim ili sličnim aplikacijama ne znači da svaka distribucija radi jednako. Ne dobiju sve distribucije odobrenje ili certifikat da mogu obavljati ono što se traži od njih. Neke se mogu koristiti out-of-the-box. Neke zahtijevaju da se uz njih koristi određeni komad hardvera. Neke se smiju koristit isključivo u live modu. Neke se ne smiju nikako koristiti (tj. smiju ali uzaludno jer se sve što se s tim alatima/distribucijama odradi ne vrednuje i ne priznaje). Ima pametnijih od nas koji su to sve strogo testirali i postavili uvjete.

17 godina
neaktivan
smartfonija kaže...

iskusnjaro, u pravu si za mnogo toga, za nesto nisi. software center i instalacija softvera je intuitivnija od one u windowsima, no stoji da Ubuntu i dalje nije dovrsen proizvod po nekim karakteristikama, iako je po meni jedan od najintuitivnijih Linux OS-eva do sada i stvarno je jednostavan za koristenje zbog vise razloga. Sve ono sto Win 8 nije, i to je vrlo interesantna cinjenica o kojoj bi Microsoft morao razmisliti.{#}

Nazalost, tu su i dalje neki problemi, kao sto je taj da Ubutnu out of the box primjerice, dolazi sa katastrofa fontovima te uz odabir bilo kojeg fonta u firefox setinzima ne dobijam izgled teksta kakav dobijam u Windowsima. Prepoznavanje uredjaja takodjer nije na razini kao onoj u Windowsima, niti uz instalaciju drivera za HP1018 printer taj printer ne printa stranice. Chrome, bilo koju od verzije, nije moguce instalirati (javlja mi greske prilikom pokretanja instalera), sto je minus.

Naravno da se sve ili vecina toga moze rijesiti guglanjem, no zasto bi netko gubio vrijeme na to kada mu Windowsi sve to nude out of the box. Govorim o Win 7, Win 8 su katastrofa iz user-friendly perspektive.

Meni osobno ne pase do kraja niti dizajn UI-a Ubunta, nekako je sve predjetinjasto s ovakvim ikonama. Istina je da je sve znatno brze nego sa ranijom verzijom (koju sam zbog toga i vrlo brzo obrisao sa svog PC-a), no ne bih rekao da je eventualna razlika (ako i postoji, nije velika i ovisi o aplikaciji) u brzini izmedju Linuxa i Windowsa dealbreaker, mozda samo na starijim racunalima. Veliki problem s Linuxom je to sto su svi nauceni na Office i Win aplikacije, te se tesko privikavaju na ipak nesto drukciji UI Linux aplikacija, da ne govorim o tome da će većinu (dakle ne sve, da se razumijemo) ljudi na novim poslovima čekati mašine pogonjene Windowsima i njegovim softverom.

ili pak specijalizirane aplikacije kojih niti nema za Linux. Kao sto rekoh, instalacija softvera je stvarno jednostavna, te po meni bolje rijesena od one u Windowsima. Netko je napisao da ALT-TAB ne radi? Kako ne radi, radi odlicno, jednako kao i u Winsima...novoinstalirani softver Eclipse se dize brzo te radi uredno, no kao sto rekoh prikaz fontova je problem.

Sam Ubuntu 13.04. prilicno je lako instalirati uz postojece OS-ove, za to imate i GUI instalaciju sa lijepo napisanim tekstom ko za de.bile, instaliraj uz postojece OS-eve (ne prikazuje uvijek tu opciju, pa se treba malo poigrati doduse) i hop, kod restarta racunala vas ceka odabir OS-eva za pokretanje. Paziti da je particija na koju zelite instalirati ona koja vam je nevazna, iako meni nista nije obrisao (Win 8 koji ionako mislim zamijeniti za Win 8 SP1 sa vrlo vjerojatno start gumbom i bez Metroa kod startanja Windowsa). Veci problem ce biti kako ga maknuti bez da se narusi bootanje Windowsa. Ubuntu je moguce i instalirati kao probu, bez instalacije i takav radi ok, ali s napomenom da nece sve raditi kao u stvarnoj instalaciji. Za instalaciju s USB diska (najpametnije) dovoljno je koristiti Universal USB Installer i ucitati image Ubuntua, koji se skine s nekog sajta.

Po meni Linux ide bas u dobrom smjeru, no jos uvijek ima problema i kaska za Windowsima u end-usabillityu. Ja se bavim takodjer programiranjem (mobilnih aplikacija) i iskreno, ne nedostaje mi Linux, iako, konkretno, emulatori se znaju brze izvrsavati na Linux distrama nego na Windowsima. Pitanje je i koliko Linux danas ima smisla za obicnog korisnika posto je hardver otisao jako daleko, te se danas i Windowsi uz SSD-e i brze proceve te pametne logike ucitavaju zaista brzo. Problem je samo sto je Microsoft u.srao stvar sa Metroom, ali ne sumnjam da ce to ispraviti u SP-ima.

Software Center je odlično rješenje o kojem su korisnici Windowsa mogli samo sanjati. Windowsi 8 i Windows Store to rješavaju. Koliko uspješno tek treba vidjeti (s obzirom na razne pobune velikih izdavačkih kuća).

14 godina
neaktivan
s1m0n kaže...

Nisam rekao da je dodavanje repozitorija loše. Ali je nepotrebno za krajnjeg korisnika.

Nisam rekao da su sve certificirane već su neke dobile odobrenje ili certifikat da se mogu koristiti za određene poslove i da to što radim bude prema pravilnicima/odredbama/standardima. To što je distribucija nakrcana istim ili sličnim aplikacijama ne znači da svaka distribucija radi jednako. Ne dobiju sve distribucije odobrenje ili certifikat da mogu obavljati ono što se traži od njih. Neke se mogu koristiti out-of-the-box. Neke zahtijevaju da se uz njih koristi određeni komad hardvera. Neke se smiju koristit isključivo u live modu. Neke se ne smiju nikako koristiti (tj. smiju ali uzaludno jer se sve što se s tim alatima/distribucijama odradi ne vrednuje i ne priznaje). Ima pametnijih od nas koji su to sve strogo testirali i postavili uvjete.

Kako je nepotrebno za krajnjeg korisnika ako ono sto trazi nema u defaultnom repozitoriju. I ovdje se rijec "mogucnost" prevodi kao "mozes ali ne moras" i koliko se god trudio i koliko god ja ne shvacam zasto bi to bilo lose.  Koliko stvari u Windowsima ili OSX-u ima da ih prosjecan korisnik nikad nece koristiti, niti zna da su tu? Ajmo ih sve povaditi i ostaviti OS na nivou na kojem ga koristi moja supruga? I onda za racunalo sjednem ja i fali mi pola stvari. Zar OS osim za prosjecne ne bi trebao biti i za one malo iznad prosjeka? Nekako univerzalan, za sve?

Ti pametniji od nas o kojima na kraju posta govoris nisu pametniji nego lopovi.

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
s1m0n kaže...

Kako je nepotrebno za krajnjeg korisnika ako ono sto trazi nema u defaultnom repozitoriju. I ovdje se rijec "mogucnost" prevodi kao "mozes ali ne moras" i koliko se god trudio i koliko god ja ne shvacam zasto bi to bilo lose.  Koliko stvari u Windowsima ili OSX-u ima da ih prosjecan korisnik nikad nece koristiti, niti zna da su tu? Ajmo ih sve povaditi i ostaviti OS na nivou na kojem ga koristi moja supruga? I onda za racunalo sjednem ja i fali mi pola stvari. Zar OS osim za prosjecne ne bi trebao biti i za one malo iznad prosjeka? Nekako univerzalan, za sve?

Ti pametniji od nas o kojima na kraju posta govoris nisu pametniji nego lopovi.

Korisnik ne bi trebao brinuti o repoitorijima. Idealan Software Center bi bio onaj koji bi sam dodavao/oduzimao repozitorije. Zamisli da tražiš recimo Skype (karikiram) ali on nije u niti jednom repozitoriju koji je trenutno u Software Centeru, ali Software Center je dovoljno "pametan" da ti može ponuditi da automatizmom doda repo gdje je Skype i instalira Skype. To je ono što traže krajnji korisnici. 

U ovom slučaju nisu lopovi :) Pričam o nezavisnom standardizacijskom tijelu koje je postavilo stroge pravilnike za testiranje distribucija i alata.

16 godina
s1m0n kaže...

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
17 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...
s1m0n kaže...

nice.

16 godina
s1m0n kaže...
..

Korisnik ne bi trebao brinuti o repoitorijima. Idealan Software Center bi bio onaj koji bi sam dodavao/oduzimao repozitorije. Zamisli da tražiš recimo Skype (karikiram)...

- korisnik treba koristiti (stvari). Dal je to PC, OS, .. ono što korisnika zanima je konkretan cilj, aplikacija, zabava. Ne softCentar i dali se repo ..

btw, ultimativni repo je google-internet. Koja razlika (osim usklađenosti verzija za konkretnu distru koje dev. posloži, ponekad i loše ili neodržava..) je SoftCentar ili bilo koji izvor online?

Čemu raspravljanje oko ne OSa, ne aplikacije, nego dali se klikom u soft ili terminal  .. pa wtf is diference? (ne tebi, ostalima..). To je samo software.

btw, interesantan sig. Cyrix.. ali loš argument u prijašnjim postovima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
s1m0n kaže...

Da je Linux zajednica ranije shvatila (u doba recimo Windowsa 98 ili ME) da OS mora biti za mase a ne za developere/admine/geekove danas bi odnos snaga bio znatno drugačiji i vjerojatno bi ovo tipkao sa neke Linux distribucije. I bio bih jako sretan i zadovoljan.

Ali ne ne i ne.Trebalo bi ljude educirati pa da znaju šta je bolje a ne da prihvaćaju mane nečega,barem dok ne nađemo nešto savršeno(što će naravno biti nikad).

s1m0n kaže...

Ako je kranjem korisniku ta opcija nepotrebna,to ne znači da ona nesmije biti tu.Ako se boriš za priklonost power usera oni će ti davati besplatnu reklamu.

s1m0n kaže...
BlueMax kaže...

Korisnik ne bi trebao brinuti o repoitorijima. Idealan Software Center bi bio onaj koji bi sam dodavao/oduzimao repozitorije. Zamisli da tražiš recimo Skype (karikiram) ali on nije u niti jednom repozitoriju koji je trenutno u Software Centeru, ali Software Center je dovoljno "pametan" da ti može ponuditi da automatizmom doda repo gdje je Skype i instalira Skype. To je ono što traže krajnji korisnici.

U ovom slučaju nisu lopovi :) Pričam o nezavisnom standardizacijskom tijelu koje je postavilo stroge pravilnike za testiranje distribucija i alata.

Takav software centar danas još ne postoji.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.4.2013 19:38 (g12356).
12 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
Funkcije smartphonea koristim rijetko i od onih sam koji ce ujutro na kavi listati pravu papirnatu novinu ili nista. Imam flat mobilni internet a ne vjerujem da mjesecno potrosim vise od 100-200MB. Zato na racunalu visim 12 sati dnevno

Ovo je ziva realnost. Nisi jedini. ;)

14 godina
protjeran
s1m0n kaže...

Zanima me koje to distribucije i imaju bilo kakav certifikat. I od koga to dobivaju.

Za onog koji uvjetuje da koristim neku distribuciju jer je dobila neki "certifikat" ili "odobrenje" (od koga je isto pitanje) bi slobodno mogao reći da je idiot ili pokušava izmusti lovu iz budala. 

Uostalom distribucija je linux + DE + software. Kako se to može uopće certificirati. Koja glupost.  

Edit: vidim da je bluemax već rekao što su. Lopovi. U svom profesionalnom radu do sada nikada nisam čuo za certificirane distribucije. To neko gadnu maglu prodaje. Vjerojatno tupim balkancima.

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.4.2013 20:26 (Bypass).
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
s1m0n kaže...

Ali ne ne i ne.Trebalo bi ljude educirati pa da znaju šta je bolje a ne da prihvaćaju mane nečega,barem dok ne nađemo nešto savršeno(što će naravno biti nikad).

s1m0n kaže...

Ako je kranjem korisniku ta opcija nepotrebna,to ne znači da ona nesmije biti tu.Ako se boriš za priklonost power usera oni će ti davati besplatnu reklamu.

s1m0n kaže...
BlueMax kaže...

Takav software centar danas još ne postoji.

Naravno da treba težiti tome da bude savršeno. Ali OS-ovi su komplicirane biljke i teško da će ikada biti savršeni. Zato treba odvagnuti prednosti i nedostatke a ponekad i prihvatiti manjkavosti.

Slažem se da opcija treba biti prisutna. Samo da nije to osnovni način rada. Takve opcije trebaju biti dostupne tako da su duboku zakopane u postavkama.

Znam da takav softver ne postoji ali to je recimo jedan primjer kojem treba težiti kako bi takav OS postao user friendly.

17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
s1m0n kaže...

Zanima me koje to distribucije i imaju bilo kakav certifikat. I od koga to dobivaju.

Za onog koji uvjetuje da koristim neku distribuciju jer je dobila neki "certifikat" ili "odobrenje" (od koga je isto pitanje) bi slobodno mogao reći da je idiot ili pokušava izmusti lovu iz budala. 

Uostalom distribucija je linux + DE + software. Kako se to može uopće certificirati. Koja glupost.  

Edit: vidim da je bluemax već rekao što su. Lopovi. U svom profesionalnom radu do sada nikada nisam čuo za certificirane distribucije. To neko gadnu maglu prodaje. Vjerojatno tupim balkancima.

To što ti nisi u svom radu se susreo sa takvim slučajem ne znači da ne postoji. I da ako postoji je idiotizam, prodavanje magle i slično.

Malo edukacije. Takve certifikate i/ili odobrenja izdaju regulatorna tijela kao što je NIST tj. NIJ. Svako ozbiljnije regulatorno tijelo koje se bavi problematikom digitalne forenzike provodi testiranje dostupnih alata (komercijalnih/free/open source, tj. svih hardverskih i softverskih rješenja) kako bi se osiguralo vjerodostojno vještačenje digitalnih dokaza. Alati se testiraju kako bi se provjerilo, među svim ostalim, da su forensically sound tj. da u niti jednom koraku svog rada ne mijenjanju stanje prikupljenih digitalnih dokaza (pogotovo dokaza u volatile stanju). Jedno od najbitnijih testiranja je da distribucija u kombinaciji sa određenim aplikacijama osigurava da na disk analiziranog sustava se ne zapiše niti jedan bit (ako misliš da live distribucije ne zapisuju po disku, varaš se) ili da alat odrađuje sanitization diska na koji se radi image na način da je disk stvarno čist. Probaj na američkom sudu pojaviti se sa vještačenjem a da alat nije na NIST-ovoj listi ili da nisi forenziku nisi odradio po First Responders Guide praviliku. I to ne rade samo ameri, to se radi u čitavom Svijetu.

Da li je sad jasnije zašto koristim sve one distribucije i način na koji ih koristim?

I molim te, ubuduće ne prejudiciraj ako nemaš dovoljno znanja o nekom specifičnom području.

EDIT: koje su to distribucije certificirane možeš i sam saznati. A ako ti to ne treba u tvom poslu nemoj ni gubiti vrijeme na traženje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.4.2013 21:24 (s1m0n).
15 godina
s1m0n kaže...

Slažem se da opcija treba biti prisutna. Samo da nije to osnovni način rada. Takve opcije trebaju biti dostupne tako da su duboku zakopane u postavkama.

Na koji način ta opcija uopće može biti osnovni način rada? To jednostavno opcija, možeš je koristiti ili ne koristiti. Jednostavno nema nikakve logike da se ta opcija sakrije, i na taj način korisnicima oteža njezino korištenje. Onaj kome ta opcija nije potrebna, jednostavno je ne mora koristiti i to je to.

17 godina
s1m0n kaže...

Kad ti programer koji je radio na Orlu i instalirao Win95 s disketa priča o UX-u   {#}

Šalu na stranu... Ako ne koristiš enduser OS-eve, što se javljaš uopće?

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
s1m0n kaže...

Kad ti programer koji je radio na Orlu i instalirao Win95 s disketa priča o UX-u   {#}

Šalu na stranu... Ako ne koristiš enduser OS-eve, što se javljaš uopće?

Koristim. Windowse :)

13 godina
odjavljen
s1m0n kaže...
g12356 kaže...

Većina ljudi koji su godinama na Widnowsima,ne primijećuju probleme na njima jer smatraju da su ti problemi jednostavno takvi,da su oni prirodni i da moraju biti tu.

Osobno smatram da je Linux bio prisutan na PC-u nekoliko godina ranije da mi danas nebi znali što je Windows.

Ali nažalost ispalo je tko prvi njegova djevojka.

i onda bi se opet razvio neki drugi os za developere/admine/geekove sa drugim imenom
mase koce napredak i za dobrobit napredka ih treba izbjegavat

http://revohd.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.4.2013 0:11 (Arnold Layne).
13 godina
neaktivan
Sheldon Cooper Ph.D kaže...

Ja danas pokušao probati u virtualci ali bezuspješno,osim što sam prvo mahinalno skinuo x64 pa se patio dok nisam skontao, pa onda x32 i instaliram sve 5, nakon što kliknem restart računala dese se problemi. Prvi puta mi javi da izvadim cd/dvd (instalirao sa imagea), drugi puta bude samo crn ekran, ništa se ne dešava, treći puta mi izbaci ovo kao na slici.

Nisam baš puno koristio ni VM niti puno puta instalirao bilo koji linux ali sam pratio tutoriale (sa ovog foruma) i radio logično.....očigledno da sam nešto zeznuo

Ima li netko da bi mi pomogao da pokrenem ovaj Ubuntu na virtualci? Tačnije da mi pojasni u čemu je greška da to popravim.

Evo o čemu se radi 

ex Quilombo23
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.4.2013 1:03 (Sheldon Cooper Ph.D).
15 godina
neaktivan

Ja danas pokušao probati u virtualci ali bezuspješno,osim što sam prvo mahinalno skinuo x64 pa se patio dok nisam skontao, pa onda x32 i instaliram sve 5, nakon što kliknem restart računala dese se problemi. Prvi puta mi javi da izvadim cd/dvd (instalirao sa imagea), drugi puta bude samo crn ekran, ništa se ne dešava, treći puta mi izbaci ovo kao na slici.

Nisam baš puno koristio ni VM niti puno puta instalirao bilo koji linux ali sam pratio tutoriale (sa ovog foruma) i radio logično.....očigledno da sam nešto zeznuo

Ima li netko da bi mi pomogao da pokrenem ovaj Ubuntu na virtualci? Tačnije da mi pojasni u čemu je greška da to popravim.

Evo o čemu se radi

Mislim da ti je problem sa 3d akceleracijom u virtualki.Mislim,ako se baš radi o Compizu...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
16 godina
neaktivan

I meni je sa zadnje dvije verzije ubuntua bilo problema s pokretanjem live cd-a, jednostavno se nije htjeo pokrenuti. 

Na dva lapotpa sam pokušavao, nisam se previše bio trudio, htjeo sam samo neke particije srediti. Ali na kraju je ostalo na tome da ne radi. Ne znam kakvoje stanje sad s ovom novom verzijom.  

Đuro#2155,
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Franjo15 kaže...

I meni je sa zadnje dvije verzije ubuntua bilo problema s pokretanjem live cd-a, jednostavno se nije htjeo pokrenuti. 

Na dva lapotpa sam pokušavao, nisam se previše bio trudio, htjeo sam samo neke particije srediti. Ali na kraju je ostalo na tome da ne radi. Ne znam kakvoje stanje sad s ovom novom verzijom.  

kak ti to uspjeva nejde mi u glavu

ja na 8-9 razicitih racunala nisam nikad imao problema sa livecd
niti kod ubuntu-a niti kod fedore ,a jos veca stvar kaj je tih par racunala bilo u kvaru djelomicno

Mozda imas problema sa dvd driveom ,krivo przenje ?
Probaj na usb stavit

16 godina
neaktivan

i jesam radio preko usb-a, ne igram se s cdovima već par godina. 

A nemam pojma šta je, znam da mi novija verzija nije radila, pa sam uzeo 10.10, ne znam zašto ali on mi je najdraži i radio je ok. 

Đuro#2155,
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Franjo15 kaže...

A nemam pojma šta je, znam da mi novija verzija nije radila, pa sam uzeo 10.10, ne znam zašto ali on mi je najdraži i radio je ok. 

sa usb sam i ja znao imat problema ,ali na kraju je ispalo da problem nema nikakve veze sa ubuntuom
nego mi par puta unetbootin zeznuo stvar

17 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...
Franjo15 kaže...

sa usb sam i ja znao imat problema ,ali na kraju je ispalo da problem nema nikakve veze sa ubuntuom
nego mi par puta unetbootin zeznuo stvar

Probaj sa YUMI http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

Meni je svaki put sa svim distibucijama koje koristim odradio vrhunski. Na jednom eksternom HDD-u imam gotovo sve distribucije koje koristim.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice