Ubuntu 13.04 - spreman za download

poruka: 141
|
čitano: 26.991
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ubuntu 13.04 - spreman za download".
15 godina
Re: Ubuntu 13.04 - spreman za download
kratos091 kaže...

Isplati li se nadograditi sa 12.04 na 13.04, ili da čekam da prvo malo ispeglaju stvari? I kako točno to napraviti?

Pitanje od milijun dolara.

I sam se dvoumim oko toga. Ne prelazi mi se s 12.04 jer je LTS s druge strane 13.04 mi se izuzetno dopada i povlači me da ga instaliram. Najviše novosti na 13.04 je upravo u peglanju "stvari" tako da sumnjam da se puno bugova provuklo.

Sad o nadogradnji. Ne možeš direktno s 12.04 na 13.04, moći ćeš tek na 14.04 (novi LTS). Prvo trebaš napraviti upgrade na 12.10 a zatim napraviti upgrade na 13.04.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina

uf...sad sam mal zasteko jedan kaze sam instal, drugi bootloader ovo ono,treci neka nadogradnja :D..... ugl na krivom sam mjestu poceo ispitivat i premjestam se u pitanja i odgovori... moram jos dosta toga procackat jer nezelim piz**rije moram imat win u operativnom stanju....a zelim isprobat i ovo.... i usput ako se kom da i zna gdje je da sad nekopam ima li na hr materinjem jeziku tutorijal za instal u dual boot-u...ako ima bio bih jako zahvalan..... tek sam poceo oko ovog i nesta sam procito ali naravno nie ovo kopanje da je lako povatat sve.....

i jos jedan usput VELIKO HVALA za normalne ljude koji odgovaraju NORMALNO na necija pitanja makar i velike greske radili opet ih nenapadaju nego objasne i pojasne.....jer vidim da ima ljudi s jako kratkim fitiljima ili ih i nemaju a ponasaju se koda su izmislili sve.....neprozivam nikog ali malo je glupo kad za izvrijedat nekog mos ispisat pola teme a za objasnit ni 3 reda teksta......

Opali HVALA ↓↓↓
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Za početak možeš isprobati bez instalacije. {#}

Winter is coming...
15 godina
jocommb kaže...

uf...sad sam mal zasteko jedan kaze sam instal, drugi bootloader ovo ono,treci neka nadogradnja :D..... ugl na krivom sam mjestu poceo ispitivat i premjestam se u pitanja i odgovori... moram jos dosta toga procackat jer nezelim piz**rije moram imat win u operativnom stanju....a zelim isprobat i ovo.... i usput ako se kom da i zna gdje je da sad nekopam ima li na hr materinjem jeziku tutorijal za instal u dual boot-u...ako ima bio bih jako zahvalan..... tek sam poceo oko ovog i nesta sam procito ali naravno nie ovo kopanje da je lako povatat sve.....

i jos jedan usput VELIKO HVALA za normalne ljude koji odgovaraju NORMALNO na necija pitanja makar i velike greske radili opet ih nenapadaju nego objasne i pojasne.....jer vidim da ima ljudi s jako kratkim fitiljima ili ih i nemaju a ponasaju se koda su izmislili sve.....neprozivam nikog ali malo je glupo kad za izvrijedat nekog mos ispisat pola teme a za objasnit ni 3 reda teksta......

Nabavi si jedan USB stick od 8GB. Na windowsima instaliraj LinuxLive USB creator ili Unetbootin. Skini sliku od Ubuntu-a 13.04 i pomoću jednog od dva spomenuta alata instaliraj Ubuntu na USB (možeš ga instalirati u perzistentnom modu 1,5 GB odaberi za perzistenciju). Isprobavaj do mile volje bez utjecaja na računalo koje koristiš.

16 godina

naso sam sad kak sve mogu pa cu u virtualku stavit ubuntu da jer kazu da se tak najbolje osjeti kako radi,mislim na brzinu rada i to....pa cu tu sve isprobat....

Opali HVALA ↓↓↓
17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
s1m0n kaže...

Learning curve na linux distribucijama je iznimno nepovoljan.

Elaborirati usability na OS-ovima nije nešto što je moguće u par rečenica opisati. UX na win je konstatno poliran u svakim novim windowsima. Na Linux distribucijama nije puno odmaknuo. Unity na Ubuntu je najveći odmak u UX-u nego na svim ostalim Linux distribucijama zajedno ali nažalost prekasno i nedovoljno.

Može ti se sviđati ili ne sviđati Modern UI na Win 8 ali to je trenutno vrhunac UX-a na ikojem OS-u (20% funkcionalnosti koje koristi 80% ljudi je dostupno "na prvu" a ostalih 80% funkcionalnosti koje koristi ostalih 20% ljudi je maknuto sa inicijalnog sučelja kako bi osnovno sučelje bilo pregledno i jednostavno za korištenje). Meni recimo Modern UI ne odgovara kako spadam u kategoriju usera kojima često treba onih 80% naprednih funkcionalnosti (recimo setupiranje mrežnih parametara).

Sad se apsolutno s nicim ne slazem. Nisam neki zagrizeni linuxas (nazalost, zbog razloga koje sam opisao u prethodnom postu) i obicno se u temama o Linuxu ja prepirem sa njima ali:

Modern UI je iskljucivo tablet home screen. Kazes 20% funkcionalnosti je dostupno odmah? Jednako kao sto postoje plocice u Modern Start meniju tako postoji i Quick launch na starijim windowsima i gadgeti za informacije. Ja u tom Quick launchu imam odmah dostupno 90% onoga sto koristim. Na win8 postoji takodjer desktop mode i na njemu postoji Quick launch u kojem fali jedna ikonica. Sve ostalo je isto. Zasto? Da bi u quick launch mogli dodati jednu aplikaciju vise? Upravo je ta learning curve koju spominjes naprasno slomljena. Pa hebote, meni kao naprednom korisniku racunala je trebalo 5 minuta da skontam kako se racunalo uopce gasi. Settings? Jednostavnost koristenja? Moja supruga kad pritisne tipku settings na daljinskom od televizije odmah zove upomoc :)

U Unity ili bilo koji Linux GUI kad udjem nakon 30 sekundi znam gdje se sto nalazi.

Microsoft je ovo napravio iz dva razloga a niti jedan nije zbog korisnika. Prvi razlog su tableti kojih su u ovom kvartalu prodali 12 a za slijedecih najavljuju porast od 3%. Veoma pametno je bilo zrtvovati navike korisnika i taj famozni learning curve za takav poslovni uspjeh.

Drugi razlog je uvodjenje reklama na velika vrata na desktope racunala. Prosjecnom korisniku treba pola sata da bi uklonio sve te plocice koje mu nikad u zivotu nece trebati. Jasno je da klikovi na razn internet stranice, servise i slicno generiraju novac i da se Google othranio na takvom nacinu poslovanja no Microsoft sad zeli biti microsoft, Google i Apple istovremeno. Nema tu brige za korisnicima. Plocice su tu da bi MS na njima zaradjivao a ne da bi korisniku bilo lakse.

Nikad, ali bas nikad nije postojala veca odbojnost prema Microsoft OS-u od ove danas. Napravili su tehnicki vrlo dobar posao (jer win 8 je vrlo dobar sustav) da bi zasrali na GUI-ju. Nacin razmisljanja kako je "to dobro za mase" tj. "meni ne pase ali za prosjecnog korisnika je super" je totalno pogresan a to pokazuje i potraznja za win8. Svak za sebe misli da je pametan a da je ostatak populacije uglavnom glup. Dozvoljavam mogucnost da onaj tko to kaze zaista i je iznad prosjeka i da je ostatak populacije gluplji, ali ipak nisu idioti.

Settings je napredna opcija. Kada gledaš vulgaris usere, a to su oni koji nisu na ovom forumu, shvatiš što je dobar UX u OS-u. Ljudi koji nisu na ovom forumu ne koriste Settings, Control Panel i slične điđe, oni gase računalo na gumb umjesto na "Shut down". Oni kliknu na "Slike" i to je to. Dalje od toga ne odlaze niti imaju potrebe. Netko tko se nikada nije bavio UX problematikom i radio sa svakodnevnim korisnicima teško će shvatiti taj način korištenja računala.

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
15 godina
Dementor kaže...

ne dirajte mi terminal... surfati webom iz terminala == neprocjenjivo

Krivo si shvatio, daleko od toga da sam ja protiv terminala. Ali prosječan kućni korisnik može sve obavljat bez groznog terminala

Swedish latin super funk.
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
s1m0n kaže...

Elaborirati usability na OS-ovima nije nešto što je moguće u par rečenica opisati. UX na win je konstatno poliran u svakim novim windowsima. Na Linux distribucijama nije puno odmaknuo. Unity na Ubuntu je najveći odmak u UX-u nego na svim ostalim Linux distribucijama zajedno ali nažalost prekasno i nedovoljno.

Može ti se sviđati ili ne sviđati Modern UI na Win 8 ali to je trenutno vrhunac UX-a na ikojem OS-u (20% funkcionalnosti koje koristi 80% ljudi je dostupno "na prvu" a ostalih 80% funkcionalnosti koje koristi ostalih 20% ljudi je maknuto sa inicijalnog sučelja kako bi osnovno sučelje bilo pregledno i jednostavno za korištenje). Meni recimo Modern UI ne odgovara kako spadam u kategoriju usera kojima često treba onih 80% naprednih funkcionalnosti (recimo setupiranje mrežnih parametara).

Jel' ti ovo kopiraš odnekud? Čini mi se da baš nisi doma s Linuxom (posebice u novije vrijeme). Usabiliity, na svim modernim OS-evima (Win, Mac, Lin), je vrlo sličan. Sve se svodi na klikanje ikonica i pokretanje programa (ne kažem da ne postoje drugi načini). Linux fantastično funkcionira u korištenju Virtualnih desktopa. Manje više svi OS-evi preferiraju neku vrstu Launchera (bilo da je to cijeli ekran, traka sa strane, traka dolje ili gore).

Learning curve?? Što to treba posebno učiti na Linuxu? Nakon instalacije pereš imaš većinu onog što ti treba već instalirano na računalu. Ako slučajno nemaš odeš u software centar i riješiš jednim klikom. Terminal neću posebno promovirati, ali držim da je isti velika prednost Linuxa.

Jesi li ti probao koristi neki od ovih DE-a:

• Gnome 3
  • KDE 4
  • Cinamon
  • MATE
  • Enlightenment
  • Xfce

Ako nisi (a po svemu sudeći nisi), pogledaj malo ovdje da osvježiš znanje, jer mi se čini da si nekih 5-6 godina u zaostatku. Ako nije tajna koju distribuciju koristiš, čisto da nas informiraš.

Ti očito ne shvaćaš što je UX kad izjavljuješ da je sličan na svim OS-ovima. Niti izbliza nije sličan niti može biti sličan. Sam pojam UX-a nije moguć u obliku "sličan".

Learning curve se ne odnosi isključivo na učenje OS-a nego na cjelokupno snalaženje i rad u tom OS-u ili bilo cemu drugom. Očito nisi upoznat ni sa problematikom learning curve pojma.

Ja koristim:

- BackTrack

- Kali

- Santoku

- DEFT

- SIFT

- NST

- CAINE

- Samurai

- Matirux

- itd.

Kao što vidiš ne koristim enduser OS-ove već specijalizirane distre za namjenske poslove. Računalima se bavim više od 20 godina, jednako toliko i programiram. Počeo sam na Orlu, pa sam prešao na Spectrum. Nakon toga na prvi PC (286-ica) i tako dalje. Radio sam u DOS-u 3.22, Win 3.11, instalirao Windowse Chicago sa 54 diskete. Ne podcjenjuj nečije znanje prema nekoliko rečenica!

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.4.2013 23:24 (s1m0n).
15 godina
sirka666 kaže...

Krivo si shvatio, daleko od toga da sam ja protiv terminala. Ali prosječan kućni korisnik može sve obavljat bez groznog terminala

Prosječan kućni korisnik niti nezna koristiti računalo kako spada (neovisno o OS-u). Windows ili Linux, podjednako su im nepoznati (Linux možda malo više) i kad se nešto dogodi bespomoćni su.

17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
s1m0n kaže...
mario.L_hr kaže...
s1m0n kaže...

Linuk koristim jednako dugo kao i Win. Koristim nekoliko raznih distribucija za razne svrhe. Ali kao everyday OS još uvijek koristim Win.

Linux nije niti će ikada biti, ako nastave ovakvim tempom i koracima, enduser OS. Usability, funkcionalnost i featurei OS-a su ono što OS cini enduser OS-om. Linux najviše kasni u usability segmentu.

Konkretiziraj ovo što si napisao (boldano). Posebno malo elaboriraj uability WinXP - Win7 - Win 8.

Za sve što čovjek koristi treba proći period učenja. Windows≠Linux i ovakve stvari pišu ljudi koji od Linuxa očekuju da izgledaju i rade kao Windowsi. Izgleda da ljudi postaju sve lijeniji i da je teško prije početka korištenja malo proučiti kako OS izgleda i kako ga treba koristiti.

Zato je Windows tek nedavno dobio svoj store a Linux repozitoriji postoje još od prije 2000-tih.

Ključna riječ je _repozitoriji_ Zamijeti da je riječ u množini. Ljudi se ne žele baviti repozitorijima i storeovima. Žele jedan repozitorij, jedan store, jedan Market ili jedan nazovi-ga-kako-god-želiš. Tko želi tražiti i dodavati repozitorij kada nešto želi instalirati? Vrlo mali broj ljudi. Ostali žele jednim klikom, tipkom, povikom, čime god doći do svega što im treba.

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Bypass kaže...

Moramo li opet staviti sliku KDE-a i od kud je win 7 dobio ideju?

Moramo li opet staviti sliku Gnome 3 i od kud ideja za hot cornere itd za win 8.

Ne moraš. I da ju staviš nekima ne bi bilo jasno o čemu pričaš. Jednostavno ne žele vidjeti. Reći danas da je komplicirano koristiti Linux je naprosto smiješno. To može izvaliti samo netko tko ga nikad ozbiljno nije ni isprobao.

"ni isprobao" je ključ. Ljudi nemaju vremena isprobavati. Ljudima treba OS koji radi, koji je intuitivan i user friendly. Unity je podosta tome pomogao ali ostatak OS-a je nedovoljno ujednačen s filozofijom Unitya. Od istih boljki pati i Windows 8. Najdalje u ovome je otišao OSX.

15 godina
s1m0n kaže...

Ti očito ne shvačaš što je UX kad izjavljuješ da je sličan na svim OS-ovima. Niti izbliza nije sličan niti može biti sličan. Sam pojam UX-a nije moguć u obliku "sličan".

Ja koristim:

- BackTrack

- Kali

- Santoku

- DEFT

- SIFT

- NST

- CAINE

- Samurai

- Matirux

- itd.

Kao što vidiš ne koristim enduser OS-ove već specijalizirane distre za namjenske poslove. Računalima se bavim više od 20 godina, jednako toliko i programiram. Počeo sam na Orlu, pa sam prešao na Spectrum. Nakon toga na prvi PC (286-ica) i tako dalje. Radio sam u DOS-u 3.22, Win 3.11, instalirao Windowse Chicago sa 54 diskete. Ne podcjenjuj nečije znanje prema nekoliko rečenica!

Pa poduči me ipak sam ja ishlapjeli inženjer strojarstva kojem su računal samo hobi. U tvojim postovim, u ovoj temi, samo se razbacuješ izrazima i tvrdnjama bez iti jednog dokaza.To obično upućuje u suprotnom smjeru u odnosu na onaj koji želiš pokazati. Tvrdnje koje si iznio do sada su obična glupost. Iste pokušavaš opravdati time da si iskusan korisnik i da jako dugo koristiš računala. Ovo ti je najjači argument, protiv ovoga ne bi mogao ni Chuck Noris. Po izboru distribucija koje koristiš, ti si neki opaki hacker. Valjda znaš dasve to možeš i na običnoj distri vulgaris. Ali opet, nisam ti ja neko mjerilo, kao što rekoh ishlapjeli inženjer strojarstva.

BTW: BacTrack = Kali

15 godina
s1m0n kaže...

Ključna riječ je _repozitoriji_ Zamijeti da je riječ u množini. Ljudi se ne žele baviti repozitorijima i storeovima. Žele jedan repozitorij, jedan store, jedan Market ili jedan nazovi-ga-kako-god-želiš. Tko želi tražiti i dodavati repozitorij kada nešto želi instalirati? Vrlo mali broj ljudi. Ostali žele jednim klikom, tipkom, povikom, čime god doći do svega što im treba.

Daj se ne prosiplji s glupostima. Jesi li čuo za Software Center. Niti jedan store mu nije ni do koljena. Odi zašlajfat koju šasiju jer ti ovo ide jako loše.

s1m0n kaže...

"ni isprobao" je ključ. Ljudi nemaju vremena isprobavati. Ljudima treba OS koji radi, koji je intuitivan i user friendly. Unity je podosta tome pomogao ali ostatak OS-a je nedovoljno ujednačen s filozofijom Unitya. Od istih boljki pati i Windows 8. Najdalje u ovome je otišao OSX.

Jedino što je neintuitivno ucijeloj priči je tvoje baljezganje. Ti nisi cijeli svijet i ono što tebi nevalja drugome je dobro (imaš dobruposlovicu u onoj stvari i dlaki).

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
s1m0n kaže...

Ti očito ne shvačaš što je UX kad izjavljuješ da je sličan na svim OS-ovima. Niti izbliza nije sličan niti može biti sličan. Sam pojam UX-a nije moguć u obliku "sličan".

Ja koristim:

- BackTrack

- Kali

- Santoku

- DEFT

- SIFT

- NST

- CAINE

- Samurai

- Matirux

- itd.

Pa poduči me ipak sam ja ishlapjeli inženjer strojarstva kojem su računal samo hobi. U tvojim postovim, u ovoj temi, samo se razbacuješ izrazima i tvrdnjama bez iti jednog dokaza.To obično upućuje u suprotnom smjeru u odnosu na onaj koji želiš pokazati. Tvrdnje koje si iznio do sada su obična glupost. Iste pokušavaš opravdati time da si iskusan korisnik i da jako dugo koristiš računala. Ovo ti je najjači argument, protiv ovoga ne bi mogao ni Chuck Noris. Po izboru distribucija koje koristiš, ti si neki opaki hacker. Valjda znaš dasve to možeš i na običnoj distri vulgaris. Ali opet, nisam ti ja neko mjerilo, kao što rekoh ishlapjeli inženjer strojarstva.

BTW: BacTrack = Kali

Ne nisam "hacker".

Dokaz? Ja se nemam potrebe dokazivati nikome na ovom ili bilo kojem forumu. Onaj tko treba zna za moj rad i moje znanje. A ostali mogu mi vjerovati a i ne moraju, ne dira me.

BTW: BackTrack != Kali (hint: Ubuntu != Debian).

14 godina
neaktivan
s1m0n kaže...

Otprilike slicna informaticka povijest pa sad pogotovo ne kuzim pricu o UX-u {#}, pogotovo ono da ne moze biti slican. 

btw. u uvodnom postu je bilo jako citljivo da navlacis ljude da ti kazu kako nemas pojma.

orao, nostalgija :)

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
s1m0n kaže...

Daj se ne prosiplji s glupostima. Jesi li čuo za Software Center. Niti jedan store mu nije ni do koljena. Odi zašlajfat koju šasiju jer ti ovo ide jako loše.

s1m0n kaže...

Jedino što je neintuitivno ucijeloj priči je tvoje baljezganje. Ti nisi cijeli svijet i ono što tebi nevalja drugome je dobro (imaš dobruposlovicu u onoj stvari i dlaki).

Software Center se sastoji od jednog ili više repozitorija. Mogućnosti dodavanja repozitorija ne čini ga boljim od drugih. Naprotiv.

Nisam nikad ni rekao da sam cijeli Svijet već sebe smatram korisnikom koji je češće u terminalu ili PowerShellu nego u GUI-u. Ali sam podosta u svom životu toga odradio sa svim vrstama korisnika da mogu "bljezgariti" o tome kako ljudi koriste OS-ove i aplikativna rješenja.

15 godina
s1m0n kaže...

Ne nisam "hacker".

Dokaz? Ja se nemam potrebe dokazivati nikome na ovom ili bilo kojem forumu. Onaj tko treba zna za moj rad i moje znanje. A ostali mogu mi vjerovati a i ne moraju, ne dira me.

Koji klinac si onda postao ono što već jesi u prvom postu. Samo zbog trolanja? Ne obrazložiti ništa od onoga što si napisao, pa ne znam što bi ti rekao. Udri ti po svome,budući si znalac i iskusnjara vjerojatno siu pravu.

BTW: From the creators of BackTrack comes Kali Linux, the most advanced and versatile penetration testing distribution ever created. BackTrack has grown far beyond its humble roots as a live CD and has now become a full-fledged operating system. Ne morašmeni vjerovati ali pročitaj što kaže Distrowatch (Kali Linux (formerly known as BackTrack) is a Debian-based distribution with a collection of security and forensics tools. It features timely security updates, support for the ARM architecture, a choice of four popular desktop environments, and seamless upgrades to newer versions.)

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
s1m0n kaže...

Otprilike slicna informaticka povijest pa sad pogotovo ne kuzim pricu o UX-u {#}, pogotovo ono da ne moze biti slican. 

btw. u uvodnom postu je bilo jako citljivo da navlacis ljude da ti kazu kako nemas pojma.

UX ne može biti sličan. Može biti dobar, loš, bolji, lošiji, itd. UX može biti dobar u recimo Unityu ali primjerice setupiranje zvučne može biti katastrofalno riješeno. U OS-ovima dobar UX znači da je sve "jednako" tj. da primjerice ako je gumb "OK" uvijek na desnoj strani prozora onda je svugdje na desnoj strani prozora (karikiram, samo sam dao primjer banalne stvari). Što je UX bolji to je learning curve pogodniji za korisnika (na primjeru onog gumba: nemora svaki put paziti ili tražiti gdje je "OK" već je uvijek tu gdje ga očekuje). 

Pretpostavio sam da će biti tako, zato sam i stavio "Eto sad flamea".

O da Orao i Basic, uspomene. BTW: Neki dan supruga mi je donijela potpuno ispravan Commodore VIC-20 :) :)

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
s1m0n kaže...

Ne nisam "hacker".

Koji klinac si onda postao ono što već jesi u prvom postu. Samo zbog trolanja? Ne obrazložiti ništa od onoga što si napisao, pa ne znam što bi ti rekao. Udri ti po svome,budući si znalac i iskusnjara vjerojatno siu pravu.

BTW: From the creators of BackTrack comes Kali Linux, the most advanced and versatile penetration testing distribution ever created. BackTrack has grown far beyond its humble roots as a live CD and has now become a full-fledged operating system. Ne morašmeni vjerovati ali pročitaj što kaže Distrowatch (Kali Linux (formerly known as BackTrack) is a Debian-based distribution with a collection of security and forensics tools. It features timely security updates, support for the ARM architecture, a choice of four popular desktop environments, and seamless upgrades to newer versions.)

Ne nisam napisao ono da bi trolao. Napisao sam ono kao svoj stav i zapažanje. Neki se sa time mogu složiti, neki ne. Svatko ima pravo na to. I dalje stojim kod onoga što sam napisao i vjerujem da razvoj Unitya i Ubuntua nije dobro usmjereno te da nije revolucija nego evolucija sa eye candy featureima bez pravog mjerljivog napretka.

Kali je nastao od tvoraca BTa koji su odličili napustiti Ubuntu i napraviti distru baziranu na Debianu. Kali nije nastavak BTa već potpuno nova distribucija. A to što kaže DistroWatch (formerly known as BackTrack) ne kažu tvorci BTa i Kalia.

14 godina
protjeran

Moram priznati da je osjetno brži. Novi kernel rastura. Samo me malo muči što se sve polomilo kad sam htio staviti Gnome 3.8, ali to je do ppa-a. I da background ne radi na Gnome-u nego moram uključiti da file manager upravlja desktopom što me nervira. Pričekat ćemo još malo na upgrade Gnome-a. A tako sam se veselio.

Ad astra peronospora

0 0 hvala 1
14 godina
protjeran
s1m0n kaže...

Ja koristim:

- BackTrack

- Kali

- Santoku

- DEFT

- SIFT

- NST

- CAINE

- Samurai

- Matirux

- itd.

Ne koristiš. Lažeš. Na pasja kola.

Nabacio si listu jer eto htio si ispasti faca. Nitko ne koristi toliko distribucija. Možda jednu najviše. Dakle sklepao si listu distribucija koje si pokrenuo u live mode-u i možda 2-3 instalirao u jednom trenutku.

Uostalom da "koristiš" bilo koju od tih distribucija i da se računalima baviš toliko dugo ne bi sipao takve gluposti koje čitamo u ovoj temi. Nitko tko se bavi toliko dugo računalima ne priča tako.

Nekoliko rečenica je dovoljno da se pokaže nečije znanje.

Ad astra peronospora
14 godina
protjeran
s1m0n kaže...

Software Center se sastoji od jednog ili više repozitorija. Mogućnosti dodavanja repozitorija ne čini ga boljim od drugih. Naprotiv.

{#}

Tako je. Ma tako je. Dodavanje, ili odvajanje repozitorija je loše. Sve u jedan folder i zdravo. Nek se developeri snađu sa verzijama.

Koliko si ono rekao da programiraš? 20 godina? Ne bi ti dao ni 20 minuta.

Ad astra peronospora
13 godina
neaktivan

Ja danas pokušao probati u virtualci ali bezuspješno,osim što sam prvo mahinalno skinuo x64 pa se patio dok nisam skontao, pa onda x32 i instaliram sve 5, nakon što kliknem restart računala dese se problemi. Prvi puta mi javi da izvadim cd/dvd (instalirao sa imagea), drugi puta bude samo crn ekran, ništa se ne dešava, treći puta mi izbaci ovo kao na slici.

Nisam baš puno koristio ni VM niti puno puta instalirao bilo koji linux ali sam pratio tutoriale (sa ovog foruma) i radio logično.....očigledno da sam nešto zeznuo

ex Quilombo23

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
s1m0n kaže...

Vidim da se dugo bavis programiranjem/sys admin/security. Zanima me jesi li ikada programirao sa LUA? Koji ti je najbolji cross-platform Toolkit pod C++? Drugo s obzirom da ti je dosta vremena proslo od kad si se poceo baviti programiranjem, kako stojis tj. kako gledas na tablet pc-e/smartphone... s obzirom na to da mene ne fascinira razvoj softvera za tablet PC-e nego c++/php? Drugo, da li si znao da icewm je radio neki od nas (M. Ma/č/ek vidi wiki) no nisam siguran da li su to izvorni istiniti tj. ne vidim neke posebne reference o njemu? Ne zanima me direktno već čisto na izvore. IceWM je odlicno krenuo 1998. ali ne znam zašto danas nije krenuo i u tom pogledu? Vidim da si nostalgičar pa eto, drmni. Inače preferiram Debian-a.

14 godina
neaktivan
marin_sagovac kaže...
BlueMax kaže...
s1m0n kaže...

Vidim da se dugo bavis programiranjem/sys admin/security. Zanima me jesi li ikada programirao sa LUA? Koji ti je najbolji cross-platform Toolkit pod C++? Drugo s obzirom da ti je dosta vremena proslo od kad si se poceo baviti programiranjem, kako stojis tj. kako gledas na tablet pc-e/smartphone... s obzirom na to da mene ne fascinira razvoj softvera za tablet PC-e nego c++/php? Drugo, da li si znao da icewm je radio neki od nas (M. Ma/č/ek vidi wiki) no nisam siguran da li su to izvorni istiniti tj. ne vidim neke posebne reference o njemu? Ne zanima me direktno već čisto na izvore. IceWM je odlicno krenuo 1998. ali ne znam zašto danas nije krenuo i u tom pogledu? Vidim da si nostalgičar pa eto, drmni. Inače preferiram Debian-a.

Krivo adresirano pitanje. Povijest je bila slicna, Orao, ZX, C64, Amstrad, 286, informaticka gimnazija... Samo onda sam skrenuo na arhitekturu i 3d vizualizacije pa ti mogu odgovoriti na dio pitanja o tabletima i smartphoneima i to samo sa korisnicke strane.

Ljubitelj sam tehnologije i posto mi telecom operateri zbog visokih troskova omogucavaju besplatno ili skoro besplatno flagship modele smartphonea svakih godinu dana ja ih naravno imam. U pocetku sam bio fasciniran razvojem te platforme no do danas odusevljenje je poprilicno splasnulo, vjerojatno paralelno sa razvojem. Danas se u smartphone i tablete dodaju inchi, megahertzi, megapixeli, gigabajti i slicno a sve sam to prosao na drugim uredjajima. Nema nekog bitnog napretka. Funkcije smartphonea koristim rijetko i od onih sam koji ce ujutro na kavi listati pravu papirnatu novinu ili nista. Imam flat mobilni internet a ne vjerujem da mjesecno potrosim vise od 100-200MB. Zato na racunalu visim 12 sati dnevno (i onda dodjem doma pa gledam kako cu uhvatit jos malo vremena za gejming).

S druge strane imam kolegu u uredu koji je 8 godina stariji od mene i koji je jedan od pionira racunalstva u Hrvatskoj (tj. Jugoslaviji). Svoje prvo rucno izradjeno racunalo predstavio je na sajmu otprilike kad sam ja bio u vrticu. On se bavi i programiranjem (Java i C++ najvise, no zna maltene sve). Njemu su tableti i smartphonei puno zanimljiviji nego meni, do te mjere da sam ga par puta morao upozoriti da to radi doma a ne na poslu. Uz sve vrline koje ima, ima i jednu manu koja ga sprijecava da napravi neko cudo - manjak ambicije. Ogromno znanje i zelja za jos samo nezainteresiran i antitalent kako to znanje naplatiti.

Da je meni njegovo znanje i inteligencija (tj. dio nje) ja bi ti ovaj post pisao sa 50 metarske jahte.

16 godina
neaktivan
ViperOne kaže...
Buhaha kaže...
Krunoo7 kaže...
ViperOne kaže...
Buhaha kaže...
ViperOne kaže...

Ti si informatički nepismen {#} 

A ti si jadan i iskompleksiran.

Uuuuu šta ti reče, šta ti reče.

OT: Skinut cu live cd pa vam javim kako radi na starijim grafama.

Kaj drugo da mu kažem? da je odvojio pola sata vremena za učenje ne bi napisao da je trebao reinstalirati Windowse radi Ubuntu.

Google radi čuda, a youtube još veča toliko ima napisanih uputstva kako napraviti dualboot windows i ubuntu i kako to maknuti.

Ali ne teško je čitati i nešto naučiti.

Pozdrav! 

Ne želim vrijeđati ali ispada da si ti stvarno nepismen ili gore. Aj mi objasni kako da odem na Google ili YT ako komp ne mogu ni upaliti tj. pokrenuti Windowse na njemu a nemam drugi uređaj u kući preko kojeg mogu na net? Da uzmem krumpir pa preko njega? Kad sam radio dual boot nisam imao pojma da do toga može doći te samim time ni potrebu za proučavanjem mogućih komplikacija.

Eto ga na sad {#} A čemu služe live distribucije da bi isprobao i vidio kako to sve izgleda. 

Sa istog tog (dvd_a ili usb_a ) sa kojega si instalirao mogo si na internet i za to ti ne treba krumpir ili neki drugi uređaj. 

To nisu komplikacije dualboota nego si ti sam to stvorio.

Uvijek ti se problem nalazi između stolca i tipkovnice {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.4.2013 12:07 (Buhaha).
15 godina
protjeran

znaci ovako: ja danas kupio novi mob i naravno hocu sraviti oar pjesama na njega, spojim za mint masinu, on prepozna uredaj kao fotoaparat, ja ok valjda nece biti problema, drag n drop 3 pjesme i otvori se prozor koji pokazuje kolko je preostalo jos, ali taj bar se ne mice uopce, nista prekinem i probam ponovo ali opet isto, probam unmountati ali ni to nece jer se kao kopira jos uvijek, ja vec piz### jer trebam brzo ici a ja se zaje#### s linuxom.

dao sam mu nebrojeno sansi ali se uvijek nesto zakomplicira i neke najosnovnije radnje ne moze napraviti

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

znaci ovako: ja danas kupio novi mob i naravno hocu sraviti oar pjesama na njega, spojim za mint masinu, on prepozna uredaj kao fotoaparat, ja ok valjda nece biti problema, drag n drop 3 pjesme i otvori se prozor koji pokazuje kolko je preostalo jos, ali taj bar se ne mice uopce, nista prekinem i probam ponovo ali opet isto, probam unmountati ali ni to nece jer se kao kopira jos uvijek, ja vec piz### jer trebam brzo ici a ja se zaje#### s linuxom.

dao sam mu nebrojeno sansi ali se uvijek nesto zakomplicira i neke najosnovnije radnje ne moze napraviti

Kakve to ima tocno veze s Linuxom? Ja vidim da to ima veze s tvojim mobitelom, driverima za taj mobitel i opcenitom proizvodacem tvog mobitela.

Ista stvar bi ti se dogodila i s Winsima, dapace, Winsi ti ga ne bi uopce niti prepoznali da nema onog magicnog CD-a s driverima. Ili da nema drivera na netu za skinuti.

EDIT: Evo ti moj primjer. Imam Sony Ericsson C905 (onaj cybershot model). Piknem ga na svoj Ubuntu 12.04, prepozna mi ga i mounta mi PHONE i PHONE CARD, dakle interna memorija od telefona i SD kartica koja je u njemu. Sve mogu: kopirati, brisati itd.

Idemo dalje, nadem se u situaciji da mi treba nesto kopirati na nekakvu vanjsku memoriju, a nemam USB sticka sa sobom. Rekoh nema veze, imam mobitel. Jedino dostupno racunalo je bilo od starog laptop s Win 7. Hocu kopirat, spojim, kad ono banana. Nema drivera. Rekoh, nema veze, laptop podrzava bluetooth, mobitel isto, probat cu tak prebaciti. Kad ono banana. Iz nekog razloga ne prepoznaje mobitel i trebaju opet driveri (za bluetooth?!) i onaj neki Sony paket (ona sra*nja idiotska koja se instaliraju sa svakim printerom, mobitelom, fotoaparatom, a ja hocu samo faking drivere, hebo ih taj bloatware). Drivere/Sony paket ne mogu skinuti, jer nema interneta. Super.

Dao sam nebrojeno sansi tim Winsima, ali se uvijek nesto zakomplicira i neke najosnovnije radnje ne mogu napraviti.

Da se razumijemo, na svakom OS-u i sa svakim OS-om bude problema. Imao sam i ja problema na Linuxu. Ali ih mogu nabrojiti na prste jedne ruke. Eventualno bi mi i druga trebala. Ili sam ja neki je*beni sretnik (da pocnem loto igrati?!) ili nesto ne stima kod vas.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.4.2013 13:31 (1domagoj1).
16 godina
1domagoj1 kaže...

Kakve to ima tocno veze s Linuxom? Ja vidim da to ima veze s tvojim mobitelom, driverima za taj mobitel i opcenitom proizvodacem tvog mobitela.

Ista stvar bi ti se dogodila i s Winsima, dapace, Winsi ti ga ne bi uopce niti prepoznali da nema onog magicnog CD-a s driverima. Ili da nema drivera na netu za skinuti.

EDIT: Evo ti moj primjer. Imam Sony Ericsson C905 (onaj cybershot model). Piknem ga na svoj Ubuntu 12.04, prepozna mi ga i mounta mi PHONE i PHONE CARD, dakle interna memorija od telefona i SD kartica koja je u njemu. Sve mogu: kopirati, brisati itd.

Idemo dalje, nadem se u situaciji da mi treba nesto kopirati na nekakvu vanjsku memoriju, a nemam USB sticka sa sobom. Rekoh nema veze, imam mobitel. Jedino dostupno racunalo je bilo od starog laptop s Win 7. Hocu kopirat, spojim, kad ono banana. Nema drivera. Rekoh, nema veze, laptop podrzava bluetooth, mobitel isto, probat cu tak prebaciti. Kad ono banana. Iz nekog razloga ne prepoznaje mobitel i trebaju opet driveri (za bluetooth?!) i onaj neki Sony paket (ona sra*nja idiotska koja se instaliraju sa svakim printerom, mobitelom, fotoaparatom, a ja hocu samo faking drivere, hebo ih taj bloatware). Drivere/Sony paket ne mogu skinuti, jer nema interneta. Super.

Dao sam nebrojeno sansi tim Winsima, ali se uvijek nesto zakomplicira i neke najosnovnije radnje ne mogu napraviti.

Da se razumijemo, na svakom OS-u i sa svakim OS-om bude problema. Imao sam i ja problema na Linuxu. Ali ih mogu nabrojiti na prste jedne ruke. Eventualno bi mi i druga trebala. Ili sam ja neki je*beni sretnik (da pocnem loto igrati?!) ili nesto ne stima kod vas.

Howgh!

Da bi rijec dodao.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
15 godina
neaktivan

Većina ljudi koji su godinama na Widnowsima,ne primijećuju probleme na njima jer smatraju da su ti problemi jednostavno takvi,da su oni prirodni i da moraju biti tu.

Osobno smatram da je Linux bio prisutan na PC-u nekoliko godina ranije da mi danas nebi znali što je Windows.

Ali nažalost ispalo je tko prvi njegova djevojka.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.4.2013 15:38 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice